menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    dinsdag 19 maart 2024

Pompoenen - weetjes, tips en recept

De pompoen is een komkommerachtige plant, afkomstig uit Amerika. Ze behoren tot de familie van de cucurbitacae waartoe ook de courgette (zomerpompoen), komkommer en de kalebassen behoren. Pompoenen zijn er in alle mogelijke vormen en kleuren, van loodzware reuzenpompoenen tot elegante patissons. Was hij in zijn thuisregio erg geliefd, hier werd hij niet meteen gewaardeerd. Hij werd enkel gegeten in tijden van schaarste. Dit is gelukkig veranderd, want pompoen is een lekkere en gezonde groente met een laag suikergehalte.

De meest geteelde winterpompoenen wegen doorgaans 6 à 8 kg, maar kunnen tot 40 kg wegen. Ze hebben een dikke, leerachtige oranje schil. Grote exemplaren (vanaf 10 kg)  worden vaak in stukken verkocht. Het vrij zachte vruchtvlees is geeloranje van kleur, heeft een wat zoete smaak en bevat veel ijzer, caroteen en vitamine C. Pompoen heeft een lichte waterafdrijvende werking.

Pompoenen kweken

Pompoenen kopen: waarop letten

Kijk bij het kopen naar de schil, die moet hard en gaaf zijn. Ribbeltjes zijn geen probleem, wel donkere, zachte plekken want die duiden aan dat de pompoen van binnenuit aan het rotten is. Van een volledige pompoen moet het steeltje nog stevig vastzitten.

Hoe bewaar je pompoenen

Een volledige pompoen bewaar je op een droge plek rond ca. 8 à 10°C makkelijk verschillende weken. Leg ze nooit in de koelkast want pompoenen kunnen niet tegen koude. Stukken pompoen bewaren in vershoudfolie verpakt wel een week in het groentevak van de koelkast.

Versnijden

Snij een pompoen altijd rustig, aandachtig en beetje bij beetje open met een stevig mes op een goede snijplank. Leg de plank steeds op een vochtige keukendoek, zo gaat ze niet schuiven. Pompoenen zijn harde vruchten waardoor je mes plots kan uitschieten!

Verdeel de pompoen in parten, verwijder de pitten en schil deel per deel met een stevig en scherp groentemes.

Pompoenen gebruiken in de keuken

Met het vruchtvlees van pompoen - reken op 100g per persoon - kun je alle culinaire kanten op: stoven, pureren, grillen, taart en brood van bakken, soep maken, verwerken in groentestoofschotels, pasta, ...  Het meest traditionele gerecht met pompoen is natuurlijk pompoensoep, maar ook daar is er variatie. Met of zonder prei en selder, met of zonder zoete aardappel of rode paprika (zorgt voor extra kleur), met of zonder gember, met of zonder appel (geeft frisheid), maar wat er wel altijd in moet is wortel, net om de kleur.

De combinatie pompoen, zoete aardappel en wortel, is trouwens een droomtrio. Je kunt ze verwerken in een ovenschotel of ze in dikke plakken snijden en roosteren onder de ovengrill bestrooid met kruiden als oregano, tijm en rozemarijn en besprenkeld met olijfolie. Kleurrijk met een stevige beet en lekker bij zowel vis, vlees, gevogelte en wild of als veggieschotel. Pompoen doet het verder prima in pasta gecombineerd met paddenstoelen. Een feestelijke terrine maak je met pompoen en truffelaardappel (vitelotte). Een heel decoratief bijgerecht met de laagjes geel van de pompoen en purper van de aardappel.

soep van pompoenen maken


RECEPT Pompoensoep (ca. 6 pers.)

Wim eet graag de pompoensoep 'van ons moeder'.  Haar basisrecept vind je hieronder. Er hoort natuurlijk wortel in voor de extra kleur en ook witte selder en wit van prei, geen groen want dat geeft de soep een vuiloranje kleur. Wim eet ze het liefst met vermicelli en balletjes in, maar omdat de feesten eraan komen, werkten we moeders soep af met gerookte zalm en peterselie.

Ingrediënten

  • 1/2 grote pompoen (of 1 kleine), geschild en in stukken gesneden
  • 2 wortels, in stukken gesneden
  • 2 wit van prei, in stukken gesneden
  • 1 stukje witte selder
  • 1 ui, in stukken gesneden
  • 2 l groentebouillon (verse of van blokje)
  • ca. 1l water (en eventueel nog extra)
  • peper en zout
  • boter

Voor de afwerking:

  • stokbrood, in dikke sneden
  • 2 plakjes gerookte zalm, in reepjes gesneden
  • plukjes peterselie

Fruit de ui aan in een beetje boter. Doe er de prei, wortel en selder bij en laat even meestoven (niet kleuren!). Voeg de pompoen toe, roer even om, giet er de bouillon bij, roer opnieuw door en laat op een zacht vuurtje ca. 1 1/2u sudderen of tot alle groenten uit elkaar vallen. Doe tussenin, indien nodig, extra water bij.

Mix de soep glad, voeg eventueel opnieuw wat water toe om ze te verdunnen en breng op smaak met peper en zout.

Schep in diepe borden of kommetjes,  verdeel er de zalm over en werk af met wat peterselie. Geef er stokbrood bij.

Terug naar boven icoon