menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    donderdag 22 februari 2024

Natuurfotografie in de achtertuin

Tegenwoordig worden we op TV, in boeken en tijdschriften overstelpt met de mooiste foto’s van planten en dieren. Daar heeft de digitale revolutie van de laatste jaren zeker toe bijgedragen. Zowat iedereen heeft tegenwoordig een fotocamera en zo niet dan hebben we wel een smartphone of een tablet waarmee we op elk mogelijk moment foto’s kunnen maken. Fotografie is inderdaad toegankelijk geworden voor zowat iedereen.

Dit laatste heeft er ook voor gezorgd dat steeds meer mensen interesse hebben gekregen in natuurfotografie. Waar we vroeger gewoon de natuur introkken om ervan te genieten willen we die ervaringen nu ook delen met onze vrienden en kennissen. Facebook, Instagram en tal van andere platformen laten ons binnen enkele seconden onze beelden delen met de rest van de wereld.

natuuurfotografie - turkse tortel en kauw

Zorg voor een diervriendelijke tuin

Wil je ook dolgraag dieren en planten fotograferen dan hoef je niet persé naar exotische bestemmingen of de meest afgelegen wildernis te trekken om mooie beelden te maken. Begin in jouw eigen achtertuin en je zal verbaasd staan van de mogelijkheden die je daar hebt. Zelfs een balkonnetje of een klein terras kunnen voldoende zijn.


1. Schuilplaatsen en nestgelegenheid

Het spreekt natuurlijk voor zich dat een diervriendelijke tuin de meeste kansen biedt op mooie waarnemingen en leuke beelden. Zorg er daarom voor dat dieren er zich op hun gemak voelen door voor voldoende schuilplaatsen en nestgelegenheid te zorgen. Ik denk hierbij aan verschillende soorten nestkastjes, een egelhuisje, struiken en hagen, een insectenhotel, natuurlijke takken… Wanneer je dieren de mogelijkheid geeft om te schuilen en te nestelen zullen ze jouw tuin zeker weten te vinden!

2. Voedsel

Naast een schuilplaats en een mogelijkheid om te nestelen hebben dieren uiteraard ook voedsel nodig. Kies daarom voor planten die dieren aantrekken doordat ze bijvoorbeeld vruchten dragen. Bomen en struiken die noten en bessen dragen zijn hiervoor uitermate geschikt. Walnoten, hazelnoten, eikels, vlierbessen, rozebottel en tal van andere vruchten zijn een ware magneet voor heel wat vogels en zoogdieren. Maar ook insecten kun je lokken door te zorgen voor bloemen en planten die ze van het nodige voedsel voorzien.
Nu de winter voor de deur staat, krijg je als natuurfotograaf nog extra kansen wanneer je een heuse voederplaats aanlegt in de tuin of op jouw balkon. Zelfs in de stad zullen dieren aangetrokken worden en jouw fotokansen aanzienlijk vergroten .
Richt een voederplaats in op een open plek in je tuin. Vogels willen de omgeving kunnen overzien zodat ze dreigend gevaar zoals katten en roofvogels tijdig kunnen opmerken.
Strooi elke dag rijkelijk zonnebloempitten en pindanoten. Voeder gewone granen en zaden en doe dit zowel op een voedertafel als op de grond. Sommige vogeltjes, zoals bijvoorbeeld de heggemus, zoeken hun voedsel immers liever op de grond.
Neem eens een kijkje in onze webshop onder de rubriek Voeren en drinken.

natuurfotografie - egel en huismus mannetje

3. Water

Een andere “dierenmagneet” is de aanwezigheid van proper water in de tuin. Dit gebruiken ze zowel om te drinken als om zich erin te wassen. Het meest ideale is natuurlijk wanneer je over een vijver zou beschikken maar een eenvoudige drinkschaal is al ruim voldoende. Doe er elke dag een beetje vers water in maar zorg ervoor dat het niet te diep is zodat kleinere vogels er ook kunnen in baden.

KramsvogelStart met fotograferen

Al snel zal het voedermateriaal door verschillende soorten vogels worden ontdekt en zullen ze regelmatig terugkomen om te fourageren. Dit zijn ideale momenten om de vogels te fotograferen. Kies een plek in de tuin van waaruit je goed zicht hebt op de voederplaats en wacht geduldig af.

Met een 300 mm telelens kan je al heel mooie resultaten boeken. Heb je een 400 of 500 mm lens dan zijn de mogelijkheden uiteraard  groter. Werk bij voorkeur vanop statief en zorg ervoor dat je steeds een hoge sluitertijd hebt. Zo vergroot je de kans op een scherpe foto want de vogeltjes zijn heel bewegelijk.

Fotograferen in je achtertuin heeft het voordeel dat je je niet ver hoeft te verplaatsen en dat je meer tijd kan besteden aan je onderwerp en het optimaliseren van je techniek. Je zal merken dat je ook in je eigen tuin unieke beelden kan maken!

Succes!

 

#4580Wim Acke

Auteur: Wim Acke
Natuurfotograaf

Terug naar boven icoon