menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zondag 23 juni 2024

Lieveheersbeestjes, lieflijk en bijzonder nuttig

Wie houdt er nu niet van lieveheersbeestjes? Deze bijzondere diertjes, soms ook wel ‘kapoentjes” genaamd, worden aanzien als een teken van liefde, geluk en succes en worden vaak gebruikt om tuin en huiskamer op te fleuren. Beeldjes, prikkertjes, magneten op de ijskast, foto's, posters of behang, deze diertjes zijn bijzonder populair door hun schoonheid! Maar ook in de tuin bewijzen ze hun nut!

Zevenstippelig lieveheersbeestje - Coccinella septempunctata

Wat zijn lieveheersbeestjes? 

Lieveheersbeestjes vormen een groep van kevers (Coleoptera) en wereldwijd komen er wel 5000 soorten voor. Ze zijn ongeveer 0,5 cm groot maar sommige soorten kunnen tot bijna 1 cm worden. Ze zijn plat aan de buikzijde en hebben bolle, glimmende dekschilden die opvallend rood, oranje, geel of zwart gekleurd zijn, bedrukt met een divers stippenpatroon. Er bestaan ook kleinere soorten die minder opvallend gekleurd zijn en behaarde dekschilden hebben. Jonge exemplaren missen vaak stippen en hebben soms afwijkende kleuren wat het determineren niet altijd makkelijk maakt. Ze voldoen met hun kleine kop, korte poten en korte antennen meestal niet aan het stereotiepe beeld van een kever.

Koppel lieveheersbeestjesBij ons is het zevenstippelig lieveheersbeestje één van de meest voorkomende. Op zijn oranjerode dekschilden staan zeven zwarte stippen, wat slaat op het totaal aantal stippen op beide dekschilden. De stip in het midden, de zogenaamde schildstip, is verdeeld over beide dekschilden maar telt als één stip. Zijn opvallende kleur beschermd hem tegen natuurlijke vijanden. Door een gele, stinkende vloeistof af te scheiden bij gevaar, verdedigt hij zich tegen aanvallers. Bepaalde soorten komen voor op specifieke waardplanten, anderen zijn algemeen te vinden op kruidachtige planten en in grasland. Ook loofbomen en naaldbomen huisvesten bepaalde soorten.

Volwassen exemplaren zoeken voor de winter warmere plekjes op. In de vrije natuur is dit doorgaans in de strooisellaag of in struiken en bomen. Ze kunnen ook een ruimte binnenshuis opzoeken, zoals op zolder, in een hoekje van een onverwarmde kamer of in een raamkozijn. In het voorjaar, van zodra het warmer wordt komen ze terug te voorschijn en planten ze zich voort.


Natuurlijke bestrijders van bladluizen

Lieveheersbeestjes als natuurlijk wapen tegen bladluizenLieveheersbeestjes voeden zich over het algemeen met bladluizen maar dit geldt niet voor alle soorten. Sommigen hebben meeldauw, larven van bladhaantjes, grassen of wol- en schildluizen op het menu staan.

Bladluizen kunnen zowel in de siertuin als in de moestuin op korte tijd een ware plaag vormen, en dan vooral op rozen en fruitbomen. Ze zuigen er met hun stekende monddelen plantensappen op. Het teveel aan suikers laten ze achter op de bladeren, een kleverige stof die men honingdauw noemt. Dit laatste is de reden waarom mieren vaak in de buurt van bladluizen worden waargenomen. Mieren voeden zich met deze zoete stof.

Maar aangevreten planten verzwakken, er treedt een groeivertraging op en bladeren vervormen en verwelken. Honingdauw is bovendien de voedingsbodem van roetdauw en er bestaat een grotere kans op overdracht van ziekten en virussen.

Wil je liever geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken om een bladluizenplaag in de tuin tegen het lijf te gaan, dan kan je deze gestippelde kevertjes inzetten als natuurlijk wapen. Het tweestippelig lieveheersbeestje (Adalia bipunctata) is een inheems lieveheersbeestje dat over het algemeen rode dekschilden heeft met op elk dekschild een zwarte stip. Ze worden als leger ingezet om een plaag van bladluizen te bestrijden. Een volwassen exemplaar eet gemiddeld 80 bladluizen per dag en een larve maar liefst 120. Ze planten zich snel voort en zijn dus een 100% natuurlijke oplossing om bladluizen te bestrijden.

Levenscyclus lieveheersbeestjeDoor het toepassen van ecologische middelen bouw je aan een natuurlijk evenwicht in de tuin. Je haalt er voor jezelf en voor de natuur op korte en lange termijn alleen maar voordelen uit. De natuur heeft voor elk probleem een oplossing. Wil je meer ontdekken over onze natuurlijke bestrijdingsmiddelen, naam dan een kijkje in onze webshop.

Lok lieveheersbeestjes naar jouw tuin

Wat we kunnen doen om andere insecten te helpen, geldt ook voor lieveheersbeestjes:

  • Ruim de tuin niet te netjes op. Laat afgevallen bladeren en takken liggen. Creëer een rommelig hoekje of een houtwal waar ze kunnen schuilen. 
  • Zorg voor de juiste waardplanten en een gevarieerde, inheemse beplanting. Maak een kruidenborder, plant een loofboom of een meidoornhaag.
  • Zaai een bloemenweide met een bloemenmengsel voor lieveheersbeestjes.
  • Gebruik geen chemische bestrijdingsmiddelen. 
  • Voorzie een insectenhotel met ruimte voor lieveheersbeestjes. 

Wil je de levenscyclus van deze wonderbaarlijke diertjes van heel dichtbij volgen dan is de Adalia Farm beslist iets voor jou. Met dit educatief kweekset kan je op tien dagen tijd zelf honderden lieveheersbeestjes kweken. Zo kan je elk stadium van ei tot larve en van pop tot volwassen kever zelf meemaken. De lieveheersbeestjes kan je vervolgens vrij laten in de tuin waar ze hun weg verder kunnen zetten.


#5867Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en geniet van €5 KORTING*!

*€5 korting op je volgende bestelling bij aankoop vanaf €50

Geboortedatum :

Ik geef toestemming me in te schrijven op de nieuwsbrief en ontvang graag een attentie op mijn verjaardag (Disclaimer en privacy).