menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    dinsdag 19 maart 2024

De tuinkas: 5 essentiële schoonmaaktips

Ben je eigenaar van een tuinkas of serre, dan weet je dat deze na de winter een grondige schoonmaakbeurt nodig heeft als je ze zo lang mogelijk in goede staat wilt houden. In dit artikel delen we de vijf essentieelste tips die jouw kas in het voorjaar terug doen stralen.

Je tuinkas lenteklaar maken

Waarom schoonmaken

Het schoonmaken van de tuinkas is een hele karwei die veel tijd vraagt. Het niet doen kan leiden tot een kortere levensduur van de kas, wat gezien het kostenplaatje zeer jammer zou zijn. Daarom plan je het best jaarlijks opnieuw in, bij voorkeur in het voorjaar net na de winterperiode wanneer de tuinkas het vuilst is. Mogelijks is een tweede maal later in het jaar ook nodig.

Door je kas goed te onderhouden verleng je niet alleen de levensduur maar zorg je ook tijdens het moestuinseizoen voor een betere lichtinval. Dit is voor de planten die binnen staan belangrijk om optimaal te groeien. Bovendien is het veel aangenamer om door schone ramen naar buiten te kijken als je de tuinkas of serre als extra zitruimte gebruikt.

Het onderhoud van je tuinkas

Reinig de zijwanden

Hoe je tuinkas reinigenHoe groter de tuinkas, hoe meer ramen je moet reinigen. En dit zowel aan de binnen- als buitenkant, alsook het aluminiumprofiel. Want ook heel wat stof en insecten kunnen in de serre voor vuiligheid zorgen. Gebruik hiervoor een emmer met lauw water met daarin een kleine hoeveelheid niet-vettig afwasmiddel. Aggressieve schoonmaakproducten zoals bleekwater (ook gekend als javel) en azijn kunnen schadelijk zijn voor het glas of lakwerk. Met een ladder, spons en emmer ben je snel rond, maar...

Reinig het glazen dak

... het dak is iets anders. Want ook dit deel bestaat uit glas en kan bij de meeste modellen een hele uitdaging zijn. Om dit deel schoon te maken, is het aan te raden om een trapladder te gebruiken die hoog genoeg is en kuisgereedschap met een lange steel, zodat je tot aan de top kunt geraken. Plaats geen gewone ladder tegen het glas om schade aan de tuinkas te vermijden. Bovendien is een trapladder naast de kas plaatsen veel stabieler en veiliger.

Begin met het verwijderen van stof en afgevallen boomresten, zoals bladeren, takken en noten, van het dak met behulp van een lange borstel. Doe dit voorzichtig zodat je geen krassen maakt en leun of sta nooit op het dak! Als je dit toch moet doen, tracht dit dan langs de zijkanten te doen zodat er geen te grote druk op het glas komt te staan. Zodra het meeste vuil is verwijderd, kan je met water het dak reinigen.


Hou de goten vrij

Het is belangrijk om de regengoten van de tuinkas regelmatig te controleren op bladafval en andere mogelijke verstoppingen. Vooral in het najaar wanneer bomen hun vruchten en bladeren laten vallen, kunnen ze (al dan niet door de wind of dieren) terechtkomen in de afvoer en het regenwater blokkeren. Bespaar jezelf veel werk en plaats aan de ingang een boldraadrooster om het meeste vuil tegen te houden.

Controleer ramen en deuren

Check voor de start van het nieuw plantseizoen of alle bewegende onderdelen zoals ramen en deuren nog goed werken. Het kan gebeuren dat zand of vuil zich heeft opgehoopt in de geleiders van de schuifdeuren. Maak deze opnieuw vrij zodat de deuren weer vlot opengaan. Indien je hier veel last van hebt, kan je opteren voor een verhard pad voor de ingang. Gebruik je de deur niet zo vaak, breng dan een druppeltje olie aan op de wieltjes om ze soepel te houden.

Is jouw tuinkas of serre weer helemaal opgefleurd? Dan kan het moestuinieren beginnen! Haal het nodige kweekmateriaal in huis, kies jouw zaden en/of upgrade de kas met nog extra accessoires

#6042Melissa

Auteur: Melissa
Tuin- en landschapsarchitecte

Terug naar boven icoon