menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zaterdag 25 mei 2024

Chamaerops humilis of Europese dwergpalm

Chamaerops humilis (Europese dwergpalm)

Deze palm komt origineel voor langs de Atlantische kust van Spanje, Portugal en Noordwest Afrika en langs de mediterrane kust van Spanje, Frankrijk, Italië, Albanië, Noordwest en Noordcentraal Afrika. Hij groeit meestal in kustgebieden, aan de voet van gebergtes nabij de zee. Het is één van de weinige palmen die origineel op het Europese continent terug te vinden is.

bloei van ChamaeropsDeze palm komt voort uit de waaierpalm familie en groeit meestal in een klomp/groep, waar scheuten bij de originele moederplant opkomen, dit wordt ook wel vegetatieve voortplanting genoemd. Soms zijn er ook planten met één enkele stam, maar dat is eerder zeldzaam. De bladeren van de Chamaerops humilis kleuren van grasgroen tot zilverachtig groen.

De bladstelen zijn bedekt met scherpe stekels en zijn 30 tot 90 cm lang. De stammen kunnen enkele cm tot 6 m hoog zijn, de diameter van de stam van een volwassen plant kan 30 cm bedragen. Ze zijn bedekt met vezels en oudere verdroogde bladeren. Een volwassen plant kan een bladkroon hebben van 3 meter, een totale hoogte van 7m en een totale breedte van wel 9 m. Pas op, zulke planten zijn moeilijk te verkrijgen en bovenal heel duur. Als je met een kleinere plant begint is geduld een schone deugd want deze plant is een trage groeier.

De Europese dwergpalm is tweehuizig, dit wil zeggen dat er mannelijke en vrouwelijke planten zijn. Zelden vindt je een plant die hermafrodiet is. De voorplanting van deze palmen gebeurt door zaadvorming of vegetatief, door middel van scheuten die naast de moederstam opkomen. De zaden zijn ovaalvormig, 1 tot 2 cm groot en kleuren van geeloranjerood tot bruinzwart. De zaden zijn gemakkelijke kiemers en kunnen zelfs zo in volle grond gezaaid worden.

Chamaerops Cerifera en Chamaerops Vulcano

 

De Chamaerops palm is in principe winterhard en heeft alleen bescherming nodig wanneer het zeer koud is en er veel vochtigheid in de lucht hangt. Daarom is het aan te raden om tijdens een natte en koude winter de plant in te pakken en proberen droog te houden. Een rieten mat, vliesdoek, plastieken zeil kan al voldoende zijn, zorg er voor dat, wanneer je niet luchtdoorlatend materiaal gebruikt, je tijdig verlucht!

Hij verkiest volle zon en staat graag in een goed gedraineerde grond. Dit helpt de plant in de winter, om zo zijn voeten(wortels) droog te houden. Best wordt hij geplant langs de zuidkant in volle zon.

Er bestaan ook nog andere variëteiten in de Chamaerops familie:

  • Chamaerops humilis variagata "cerifera", die oorspronkelijk uit het Atlasgebergte in Marokko komt. Hij typeert zich door de grijzere soms geelachtige kleur van de bladeren.
  • Chamaerops humilis variagata "vulcano", deze palm komt oorspronkelijk uit het zuiden van Italië, meer bepaald het eiland Vulcano, iets ten noorden van Sicilië. Deze variëteit heeft een zeer compacte vorm, kleinere bladeren dan de gewone Chamaerops en kenmerkt zich door de grote hoeveelheid bladeren. Het is een collector's item en is zeer geliefd bij bonsai liefhebbers omwille van zijn compacte groei.
  • De Chamaerops humilis variagata "elatior", deze palm lijkt sterk op de Chamaerops humilis, het enige verschil is, dat deze nooit zijscheuten vormt en zo verkrijg je dus maar één stam. Deze soort is ook niet frequent te vinden bij de meeste handelaars.
#4381
Terug naar boven icoon