Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Heb je nog wat plaats in de tuin? Veel ervaring heb je alvast niet nodig, om je eigen fruit te kunnen kweken. Appels, peren, pruimen, kersen en krieken zijn prima beginnersbomen. Planten doe je van november tot maart.
Bij appelen en peren gebeurt de traditionele snoei uiteraard in de winter terwijl pruimen en kersen in de zomer worden gesnoeid. Nu zijn tradities er, of om in ere te houden of om te breken, en in dit geval kies ik voor optie twee en overweeg ik de appel- en perenbomen in de zomer te snoeien. We zien dit als en correctie van de wintersnoei en ontdekken tal van voordelen.
Iedereen heeft wel enkele middeltjes gevonden om kwalen in de tuin te verhelpen.
Hieronder een opsomming van tips die we van bezoekers kregen in de afgelopen weken.
De overgang van jullie naar augustus is wisselvallig. Ik zie veel wolken maar de temperaturen blijven zacht en de wind lijkt ons minder te teisteren dan vorig jaar.
Ieder voorjaar weer zijn rijk bloeiende fruitbomen een genot om te zien. En later in het jaar kunt u genieten van heerlijke, gezonde vruchten. Van appels, perziken, peren en pruimen. Maar ook van meer bijzondere soorten als abrikozen, mispels en zelfs amandelen.
Je houdt van katten en ook van je tuin. Alleen gebruikt de eerste soms het tweede als een kattenbak. En dat is nu net de reden waarom je de katten uit (sommige delen van) de tuin wilt weghouden.
Boomzwammen groeien zowel op levend als ook op dood hout. Wetenschappelijk worden ze lignicole zwammen genoemd. Zij betrekken hun voedingsstoffen uit het hout door alle voedingsstoffen die zij nodig hebben m.b.v. specifieke enzymen af te bouwen. De vezelstructuur van het hout wordt hierbij vernietigd. Het hout wordt brokkelig bruin of witachtig.
Niet alleen de eekhoorns, muizen en onze tuinvogels gaan met onze noten lopen! Naast eekhoorns, gaaien, eksters en kauwen zijn er ook andere -weliswaar minder in het oogspringende- kapers op de kust.
Slakken in de tuin kunnen gevangen worden met een bierval of andere slakkenvallen. De slakkenbestrijding voorkomt een plaag van slakken. Lees hieronder meer over het voorkomen en de soorten slakken in de tuin
Het valt me op dat er nogal wat wespen in de tuin zitten. Maar ze lijken totaal niet lastig,agressief of zelfs maar geïnteresseerd in mijn koekje bij de koffie.
De roos in de pruimen boom is meer dan 40 jaar oud steed mee verhuist en nu alreeds hier 23 jaar , mijn vader had deze in de groente tuin staan en toen dat niet meer ging heb ik hem gekregen hij overleed in 1983 op 13 juni en ieder jaar op 13-juni komt de roos uit een geweldig moment dan , en dan denk hallo pa.
Zo begon vanmorgen onze dag: zagen, hakselen en opruimen van de grote tak die afgebroken was door de storm en al de andere takken die verspreid door de tuin lagen!
De tuin bij aankoop van ons huis: een wildernis met resten van een oude moestuin, boomgaard (met kersen-, krieken- en perenbomen, de ene al wat rotter dan de andere), coniferen, kasseien, afval.
Een "regen van eikels uit de grote eik naast ons huis zorgt momenteel voor aardig wat werk. Om te voorkomen dat ze zich vastbijten in de grond is het dagelijks opruimen geblazen.
Vandaag in de rozentuin de rozen gesnoeid, morgen nog de twee klimrozen bij de entree en de drie die voor de achtergrond zorgen. En opruimen hoort er ook nog bij.
Altijd naar de grond turen is ook niet goed voor de nek - dus even stretchen, en wat hing daar zo'n 3 à 4 meter boven ons aan een stam - een wespennest - papierwesp ? ze ware 2x zo groot als wat we zo in de tuin zien.
Paarden maar naar hier gehaald ondanks de kersenbomen, maar schaduw hebben ze nodig met deze temperaturen . De twee rozenboompjes groeien geweldig en geen water of meststoffen gehad.
Wat ik al allemaal niet moet doen om Chevy uit dit stukje tuin te houden. Het ziet er niet uit, maar de planten hebben even geen last van die graver op vier poten.
In september 2015 werd dit gat gehakt in onze pruimenboom. we hoopten natuurlijk in het voorjaar van 2016 op een uitbreiding van de familie Grote Bonte Specht.
Bloesems van de pruimenboom. Op het nieuws en de kranten spreken ze over vuurpotten om te vermijden dat de bloesems zouden bevriezen maar ik woon hier sinds 2008 midden in de fruitplantages (omgeving St-Truiden) en heb dat nooit gezien.
Een zeldzaamheid in de Lage landen; de stadsreus, een zweefvlieg die om en bij de 2 à 3 cm groot wordt en compleet onschuldig is. Familie van de zweefvliegen, de larve leeft in en rond wespennesten in de grond waar hij zich voed met dode en/of stervende wespen.
Vanmiddag dit beestje in de tuin, met ik denk prooi. Al moet ik zeggen, dat, de manier dat ze aan elkaar vast zitten\of vasthouden, niet op eten lijkt, ook niet op paren.
Er staan drie planten bij elkaar dit is de enige met bes vorming dus een vrouwelijke, de andere zijn dan mannen. Maar ik ga ze in de gaten houden of dat klopt.
Druif leeggeplukt omdat ik de kozijnen wilde verven maar het niet durfde vanwege alle wespen. De druiven waren eigenlijk nog niet rijp, maar toch maar druivensap gemaakt en dat smaakte prima.
De palen die de leibomen recht moeten houden hebben we achter de bomen laten plaatsen, zodat je ze niet ziet. Verder zijn de takken geleid met alleen draden, geen dwarsbalk bovenop.
Helemaal achterin onder de kale bomen liggen veel bladeren en oude takken waar egeltjes soms hun winterslaap houden, maar ook veel insecten en andere dieren vinden daar een plekje.
Een volhouderke - mijn grootste vijand - haat/liefde ligt dicht bijeen - ik begin er van te houden - 400 miljoen jaar, net zoals krokodillen en haaien.
Het wat wildere hoekje bij het speelveldje; de omheining is niet om de planten binnen te houden, maar wel om eventuele ballen buiten te houden! En dat lukt behoorlijk (gelukkig zijn mijn kinderen geen grote voetballers!
Ik heb al heel wat leliehaantjes moeten verwijderen van mijn lelies om toch nog wat blad over te houden ik hoop dat het aan de bloemen niet veel doet want anders ziet het er niet zo goed uit dit jaar !
In deze hoek van onze tuin leggen we altijd takjes, blad resten en dergelijke neer en de klimop bedekt dit alles. Het is al een aardig hoge berg geworden tussen de bomen.
We zijn nu 8 weken verder en de Agave gaat zachtjes aan verder om zijn bloem te openen ik hoop dat we deze temperaturen nog even vasthouden zodat de bloem tot zijn recht komt
Nieuwe blaadjes in de buxus, hopelijk wordt hij weer mooi groen. In de gaten houden wanneer er weer gespoten moet worden, anders zijn de blaadjes zo weer weg gegeten!
Vandaag 3 maart 2021 Sem begint mooi uit te lopen. De uitlopers in de grond worden altijd verwijderd en met goede snoei wordt de struik in toom gehouden.
Struikenboeket, Als ik weinig ruimte in een tuin heb kan ik verschillende bloeiende struiken bij elkaar planten. zoals voorjaarsbloeiers of verschillende bessensmaken.
Ja hoor, bij ons achter aan de bosrand, een klein nest Processierupsen. Hier spuit de gemeente niet dus we zijn voorzichtig en houden ook de honden daar weg.
Paard door de straat, dat zie je hier niet vaak, maar vanwege het feest in het dorp werd er ook een paardenrace gehouden verderop in de straat. In onze straat moeten ze warm lopen voor de wedstrijd.
Nu we het overhouden en stekken van de Dipladenia en Mandeville een beetje in de vingers hebben, is het ons dit jaar gelukt de gele variatie te bemachtegen. Onafgebroken bloeit hij en groeit al redelijk.
Verleden jaar aangeplant en niet verwacht dat hij het zo goed zou gaan doen, blijkt nu te dicht op het pad te staan. En werd er op gewezen op de groeikracht door mede leden van onze tuinvereniging, maar werd ook gewezen op de mogelijkheid dat deze heester worteluitlopers maakt die spontaan voor de dag zouden komen.
Voor eeuwig en altijd met elkaar verbonden - hij, de wurger, zij de roos - de ene doet niet onder voor de andere, de ene met z'n vasthoudendheid, de ander met haar doornen - geen van beide geeft toe, en toch gaan ze samen verder moeten, en geen van beide wint.
Omdat Lilly steeds van die mooi viooltjes had heb ik me ook laten inspireren. Hangt al de hele winter heen en weer te zwiepen en ze krijgen er nu zin in.
De Bletilla's staan nu volop in bloei; sterker nog, na die warme dag van gisteren al enigszins op hun retour. Toch wilden we jou, Lou, een foto van deze witte niet onthouden.
Afgelopen week druk in de weer geweest om dit orchideeënkasje te ontdoen van algen, mos en allerlei ongerechtigheden; maar nu ziet het er weer spic en span uit; vandaag komt het leuke werk: inruimen!
Het is weer herfst, we hebben heel veel lieve heersbeestjes. Wel hun hotel en voor alle insecten en vlinders die van overwinteren houden is het HDI Hotel des insectes bijna klaar
De Adderwortel moet je wel in de gaten houden, vormt snel nieuwe planten door worteluitlopers. De Geranium phaeum zaait zich overal uit maar vind ik niet storend.
Kerselaar; de rupsen hebben een flinke aanslag op de bladeren gedaan, de vogels zitten op de hoogste takken (waar wij niet bij kunnen) en misschien houden wij er ook een paar handjes aan over!
@Lily, dit is een 'gewone' Ginkgo biloba die we door snoeien als zuil houden; neemt zo niet veel plaats in. We kochten hem voor vier gulden in 1998 bij een liefhebber, hij stond in een 9 cm potje; we kweekten hem op in een grotere pot en na twee jaar heeft 'ie deze plaats gekregen.
De geur is overwelmend en je moet ervan houden. Ik las op het internet dat de geur te vergelijken is met de geur van wiet Nu versta ik waarom ik me soms zo gelukkig kan voelen op dat bankje De poes met naar Nepeta en ikke met Phuopsis
Door de grote Rhodo die weg is, en de Prunus, zien we nu weer beter doorheen de tuin, langsheen de Pinky Winky, de LimeLight, het hek en de sedum, tot aan de Cosmos en Paviljoen, en het bosje Pinussen. We houden van verre doorkijkjes .
Blad houdende planten sieren de herfst / wintertuin. De vele Heuchera's doen het prima maar ze verkleuren nogal door de tijd daarom zijn de namen niet gemakkelijk terug te vinden.
Van daag de laatste zaterdag van juni is de jaarlijkse paardenmarkt gehouden .Het was maar een verkorte editie , om 12 uur moesten de dieren van de mark weg zijn wegens de warmte .
Mijn tuintje is eerder een border op 'etalage'-hoogte. Gemakkelijk om te onderhouden zonder bukken en leuk om alles van zo dichtbij te zien groeien en bloeien.
Deze zweefvlieg imiteert een hoornaar, daarom wordt hij ook wel hoornaarzweefvlieg genoemd. Het is de stadsreus (Volucella zonaria) De larve van de stadsreus groeit, zonder herkend te worden, op in een wespennest en hij brengt het er levend vanaf.
Nieuwe rhododendron geplaatst met drainage gaten er om heen. Buurman bleef maar sproeien elke dag om het gras nat te houden en toen is onze rhododendron ten onder gegaan.
07-07 2016 mijn fuchciahoekje,afgelopen winter overgehouden in de koude kas, sommige planten zijn almeer dan twintig jaar oud, zeker die in het zuiltje en we kunnen er nu weer van genieten
Ik heb eigenlijk nooit zo van afrikaantjes gehouden, ik vond ze stijf en niet zo lekker ruiken. Maar omdat ze goed tegen de luizen schijnen te zijn heb ik ze dit jaar gezaaid.
Er staat bij de omschrijving in plantenkiezer dat de calycanthus blad houdend is, maar volgens mij gaat hij echt zijn blad verliezen heeft iemand hier ervaring mee?
Hierop komt dus dat 'eetdak' zoals Minouke het noemt. Rondom het tuinhuis bevindt er zich een pergola waar bessen en druiven aangebonden werden aan de voorkant en aan de achterkant werden er 5 perenbomen geleid waarvan de oogsttijd gespreid is tussen september en november.
Over dit pad, dat de scheiding vormt tussen een border en het moestuintje, loopt een dubbele pergola die op een iets langere termijn een soort 'fruitloofgang' moet worden. Tussen de palen werden 3 perenbomen geleid en twee appelaartjes.
\"Wat de toekomst brengen moge\" Om haar heen houden de bloemen de adem in de tijd staat even stil evenals de bruid haar stralende houding duidt dat zij de toekomst met open blik tegemoet zal treden over 2 uurtjes klinkt haar \"Ja!\" eljo groet-je De bruid kennen wij niet, daarom des te mooier.
Deze voor mijn verjaardag gekregen,maar de aardbei doet het niet zo goed,tegen dat ze mooi rijp zijn beschimmelen ze.Staan in mijn veranda en vermijd volle zon en vochtig houden.
Stukje van de straat naast onze inrit - gratis bloemekes als welkom - u ziet ook wat "collateral dammage" van de voorbije stormachtige dagen - en wij klagen dat we teveel moeten doen om de natuur bij te blijven en te onderhouden ?
Normaal zou ik vandaag een wandelingetje gemaakt hebben maar heb me wat bezig gehouden in de tuin. En het is net dat in plaats van ik naar de natuur, zij naar mij toegekomen zijn.
Brede wespenorchis Epipactis helleborine Verleden jaar gered , stond te pronken op een bouwkavel. Het terrein was al een poos afgezet met bouwhekken en verwildert.
Oktober 2013 - de eik heeft deze zomer geen teken van leven gegeven dwz geen nieuwe blaadjes maar omdat ik de onderkant van de bak heb gehaald is de heksenkring wel uit de bak ontsnapt. Helaas houden naaktslakken ook al van paddestoelen.
Vandaag alsnog maar even wat gezaaid, wellicht aan de late kant maar dat is niet erg. Dit project gaat er puur om dat ik de plantje's weet op te kweken en ok in leven weet te houden.
Bevruchte wespenkoninginnen zijn nu nog meestal in winterslaap. Als de temperaturen stijgen tot rond de 15° komen ze tevoorschijn uit hun winterschuilplaatsen en gaan op zoek naar een geschikt plekje om een nieuwe kolonie te stichten.
Bloesemperiode van twee prunussoorten: links een tengere pruimelaar (prunus domestica) 'Conducta de Wallon' en rechts een stebige kerselaar (prunus avium) 'Schneiders Späte Knorpelkirsche', op 30 april 2013.
Onze Lork is bijna verwerkt. Dat leverde genoeg houtsnippers om 50 m tuinpaden te bedekken en zeker voldoende brandhout om volgende winter ons huis warm mee te houden gedurende een tweetal maanden.
Vandaag en gisteren bezig geweest met de constructie van winterhokjes rond de Brahea Armata en Washingtonia robusta palmen. De bedoeling is om ze droog te houden zodat ze beter de koude weerstaan.
Alle Luzula uit de voortuin verwijderd - gaat weg, te moeilijk om te onderhouden en uit te doen. Wat op 2 m2 stond opeengepakt, is na heftig trekwerk uiteengerafeld tot 10 bakken vol.
Ondanks de gebroken pols de reputatie hooggehouden en de eerste prijs gewonnen op de orchideeënshow ter gelegenheid van het 50 jarig jubileum van de orchideeënkring Best (NOB)
Vorige week mochten de schilders met hun zware stellage oversteken. Maar dan had ik wel even hulp nodig met het snoeien van de vlier en koninginnekruid.
Al jaren heb ik in de perenboom, die dateert uit 1880, het gat wat in de stam zat bekleed met sempervivum. Toen het helemaal mooi vol was heeft in oktober 2018 de groene specht er in huis gehouden, hij maakte een gat tot helemaal in de linkse stam.
De foto is zeker niet van hoge kwaliteit maar ik wou hem toch plaatsen om het verhaal. Wat u hier ziet is niet wat u spontaan zou denken, maar het omgekeerde.
Een Botvink (elke vink?) foerageert op de grond - soms proberen ze wel eens in het voederhuisje op staander te komen, zoals de mezen, maar het lukt hen echt niet goed (en/of ze vinden het echt niet leuk) De vink peuzelt de zonnebloempitten ook niet op tussen de pootjes houdend, maar door wrijven en wringen en kraken en draaien enkel met de bek krijgen ze het wel open.
Door verschillend maaibeleid verschillende planten. Waar in de zomer het gras kort gehouden wordt groeien de Madeliefjes beter, dus nu een witte stroom tussen Echte sleutelbloem en Paardenbloem
Deze molen is in 2009 helemaal opgeknapt. Eerst aan een kant 37 cm omhoog gedrukt vanwege scheefstand en daarna verder gerestaureerd zodat hij nu weer regelmatig door vrijwillige molenaars draaiende wordt gehouden .
Eenden gebruiken hun pootjes niet om voedsel vast te houden. Na de eendemaaltijd blijven alleen nog de korsten-ringen waar de kauwen dan mee wegvliegen om ze rustig ergens anders op te peuzelen.
Vandaag op pad geweest met mijn moeder. Een tuin bezocht in Rozenburg, geheel onderhouden door vrijwilligers en bedrijven van Rozenburg voor Rozenburgers.
Gazons vragen minder onderhoud dan men denkt. Mits een jaarlijks onderhoud in het voorjaar en in de zomer kan u door een gerichte behandeling uw grasmat in topconditie houden.
Dichtje week 6 Vol verwachting Fragiele lantaarntjes februariachtig gesloten bekommeren zich niet om de wind maar houden elkaar in het vizier het perkje wacht op een mager zonnetje elk blommeke weet de ander naast zich want als de eerste opengaat durft de rest te volgen dus op naar morgen. eljo groet-je
Gisteren zag ik een lieveheersbeestje in een bak met water drijven en heb hem er snel uitgehaald door een stokje voor zijn snoet te houden en ja hij stapte er meteen op. Daarna heb ik hem in het zonnetje op een tegel gelegd.
Aan de voorkant van de woonboerderij( op het westen) hebben een gazon met bloemen borders , veel rozen en andere planten en struiken.Onze trots één grote eik van ruim 100 jaar oud waar we veel plezier aan beleven.
De bomen voor ons huis kleuren steeds roder, zo mooi! Ik dacht dat het de Japanse Esdoorn was, maar heb nu deze groene bolletjes in de bomen ontdekt en ga nu toch twijfelen, want het zouden toch van die vleugeltjes moeten zijn in de esdoorn ipv bolletjes De amberboom (Liquidambar styraciflua)
Dichtje week 34 Bladeren Wanneer de bomen "bomen" struikelen struiken over de ruisende woorden en hebben het daardoor zó druk dat ze gewas blijven. eljo groet-je Met dank aan LT voor inspirerende bomen foto,s.
Galante kusjes. Februari de treurwilg onder de maanden mijn humeur fladdert ze is moe van het moe zijn de gordijnen blijven open tot het laatste licht.
Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina