Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Ondanks we toe nu toe nog geen strenge winter hebben gehad met slechts een paar dagen vorst, is het bijvoeren van vogels nog steeds een must. De hoeveelheid voedsel in de vrije natuur is beperkt, insecten zijn er in mindere mate en de meeste bessen zijn geplukt of reeds opgegeten. Vogels kunnen aanvullend voedsel dus goed gebruiken.
Er bestaan nogal wat verschillende theorieën over het (bij)voederen van vogels in de tuin. Echter hoe langer hoe meer lijkt het erop dat het toedienen van extra voeder meer positieve gevolgen kent dan negatieve.
We zien er voorlopig nog niet veel van, maar binnenkort komen de eerste koude dagen er aan. De maagjes van de vogeltjes beginnen dan flink te knorren. Om ze te helpen bij hun maaltijd zijn er tal van mogelijkheden.
Tijdens de donkere wintermaanden vinden onze gevleugelde vrienden minder gemakkelijk voedsel. Bessen en vruchten werden geoogst en insecten zochten beschutting ondergronds. Sneeuw en vorst belemmeren de speurtocht naar zaden en door de kortere dagen is er minder zoektijd. Om hun lichaamstemperatuur op peil te houden hebben ze nét dan meer behoefte aan extra energie.
Heb je jezelf al eens afgevraagd waarom je nou net die bepaalde vogel aan je voederplaats ziet? Dit kan om diverse redenen zijn maar welke vogels komen eten hangt eerst en vooral af van de soorten die in jouw buurt broeden of overwinteren. De meeste vogels blijven tijdens deze periodes liever op één vaste plaats, in een gebied waar ze alles hebben om te overleven. Maar ook wat er op deze voederplaats komt te liggen en waar ze zich juist bevindt, kan een invloed hebben op de soorten die een graantje komen meepikken.
Tijdens de winter helpen we de tuinvogels wat maar graag mee met het zoeken naar voedsel. Alle insecten overwinteren ondergronds en de planten zijn in winterslaap. Toch hebben ze niet alleen tijdens de winter onze hulp nodig. Vogels gebruiken het hele jaar door veel energie: in de winter om warm te blijven, tijdens de lente om te broeden en hun jongen groot te brengen en in de herfst bouwen ze hun reserves op voor de komende winter. Bijvoeren kan dus het hele jaar door. Maar wat geef je dan wanneer?
Valentijnsdag staat helemaal in teken van de liefde. Het is de dag waarop geliefden elkaar extra aandacht schenken met cadeautjes of een leuke verrassing. Maar denk die dag ook eens aan jouw geliefde tuinvrienden. Met deze zelfgemaakte valentijnshartjes maak je niet alleen heel wat vogels blij, het is tevens een leuke activiteit met het hele gezin.
Als het vriest en sneeuwt hebben de vogels onze hulp hard nodig. Om hun lichaamstemperatuur van zo’n 40° op peil te houden hebben ze heel wat extra energie nodig. Daarom is het belangrijk vogels te voederen met het correcte vogelvoeder:
Ik zie hier weer een artikel wat gedeeltelijk nergens op slaat en dan met name dit deel. Water Vogels hebben nog steeds behoefte aan water om te drinken, maar niet om te baden.
Ben ik de enige die zich vragen stelt bij de recente trend om almaar grotere voedersilo's te verkopen? We krijgen hier veel vogels op bezoek (bij de recentse vogeltelling moest ik zelfs expliciet aangeven dat de getallen juist waren) die een hele waaier van voedsel krijgen aangeboden, maar een pindasilo waar zowat een kilo pinda's in kunnen?
Toch maar weer naar beneden springen? Inmiddels hebben we ervoor gezorgd dat de kat niet meer in de buurt van het nestkastje kan komen en de ouders gaan weer door met voederen van de jongen.
Nog een afbeelding gemaakt op 23 mei 2011 bij het vogelvoederhokje, Solan komt even kijken, er moest nog eens het een en ander op de grond zijn beland.
Gisteren onze boom (voederboom voor de vogels) geplant . Enkele pimpel- en koolmeesjes als ook een roodborstje was er als de kippen bij om het te inspecteren.
Onze water bron voor de vogels een pilaar en een zinken teil in de grond een klein bronnetje en je heb er jaren plezier van, dus ook de vogels en vergeet niet het klateren van het water die geeft een heerlijke rust
Wie herinnert zich nog het ringen van die kleine vogels ? welnu ze zijn uit de nestkast gekomen , nog niet perfect van kleur maar toch al mooi in de veren he .
Sinds de vijver er is maken veel vogels gebruik van deze waad/drink plaats deze koolmees gaat zometeen lekker badderen en de merel kwam hierna drinken en badderen oftewel een verrijking van het tuin genot voor hun en voor mij!
Deze twee zijn zeker 'n half uur aan het bakkeleien geweest om de voederbak, geweldig om te zien, een viel zelfs van de stam, geweldig om die strijd te zien.
Hier in Ter Aar zijn we bijna bij de auto, mooi met een rivier langs de huizen. Het was een wandeling met een tintje lente vanwege de vogels en de kalfjes!
Voor één keer zat de merel op z'n gemak. Veel te zien in de achtertuin,maar sedert er een \"vetpotje\" met fruit en rozijntjes onder de vaste voedertafel staat,komt ie meer naar daar.
Vink - ze foerageren op de grond, net als de heggemus en de roodborst, ook al zitten ze onder een vogel-voederhuis dat vol lekkers voor het grijpen ligt - ze zijn handig met de bek en tong en knabbelen net zolang op een zonnebloemzaadje tot de binnenste kern vrij gekomen is. Alleen de roodborst durft wel eens tot in het voederhuis springen .
Kerselaar; de rupsen hebben een flinke aanslag op de bladeren gedaan, de vogels zitten op de hoogste takken (waar wij niet bij kunnen) en misschien houden wij er ook een paar handjes aan over!
Heel veel vogels zijn hier bij elkaar, ganzen, scholeksters en zelfs weer een tureluur. In de lucht staat de kleine stern te kijken of er nog een visje in het water te zien is.
In deze kuip wil ik een bloemenzee van eenjarigen maken, maar tot die tijd dient hij als schuilplaats voor onze poes Mika, die als ze er zit denkt dat de vogels haar niet zien
Ik zat op het bankje buiten met Kroel en had even een zakje brood neergelegd om zo aan de vogels te geven. Deze kraai kon blijkbaar niet wachten: he, een zakje brood, hoe krijg ik dat eruit!
Het is niet normaal dat, deze planten noch bloeien en wat denk je, van de vogels die zijn aan het jagen en nesten bouwen ik maak me, best wel zorgen hier voor daar door heb je, die vreselijke stormen ook.En vooral bij mij aan de kust.
Op de terugweg hoorden we een kabaal van vogels. Even verderop zagen we al vele nesten van de aalscholvers, wat leuk, die hebben ook de lente in hun kop!
Op het bankje ligt Kroel vaak met zijn bakje kattenbrokjes naast zich. De vogels loeren altijd of ze er van kunnen snoepen als Kroelie er even niet is!
Pineberry White Dream of ananasaardbei, hoewel ze toch meer naar aardbei dan ananas smaken Voordeel is dat de vogels ze (tot nu toe) met rust laten omdat ze denken dat ze nog niet rijp zijn
Dit jaar gaan we proberen toch wat te oogsten voor eigen gebruik. Vorige jaren - met plezier - alles weggeschonken aan vogels, merels, lijster, duiven, .
Eerst werden de kleine zangvogels verjaagd door de eksters die nestelen in een grote Els hiernaast. De kauwen waren natuurlijk ook altijd van de partij, om weinig achter te laten voor de kleine vogels, die wij het liefste zien.
Het roodborstje was vandaag de hele dag flink aanwezig zoals heel veel vogels die allemaal op voedsel uit waren. Hier op het tafeltje onder de overkapping, kort bij het keukenraam.
Gisteren onze \"voederboom\" geplaatst en de eerste bezoekers waren er deze morgen al. Hier een koolmees die de weg gevonden heeft tussen de regendruppels.
Van de groninger kroon appel is een hele tak afgescheurd. Een halve emmer met onrijpe appels staat te wachten op de koude wintermaanden voor de vogels.
Omdat Lilly steeds van die mooi viooltjes had heb ik me ook laten inspireren. Hangt al de hele winter heen en weer te zwiepen en ze krijgen er nu zin in.
Rosa "Ghuislaine de Féligonde" tegen de schutting is een dankbare plant: de bloemen blijven maar komen en veranderen gedurende de dag van kleur. Bijen en bladluizen weten hem ook te waarderen.
Op de veer naar Texel had ik alle kans om mijn favoriete vogels aan het werk te zien en in HQ burst mode fotootjes te schieten van hun halsbrekende toeren - gelukkig heeft geen enkele zich bezeerd
Wie beweerde dat je rustig wordt van naar vogels te kijken, heeft het stellig mis als je voor een kreek met eenden zit - altijd is er wel kabaal - ik dacht dat er een spreekwoord was in die zin, maar kan er niet omkomen .
Buizerd is vandaag enkele keren over komen cirkelen. Maakt een specifiek geluid dat je hier kan horen vogels in de buurt bleven rustig (zitten), blijkbaar jaagt ie daar niet al te erg op.
Een nieuwe (= no. 28) op onze lijst van vogels die de tuin bezoeken - geen lijster, wel degelijk de Koperwiek (koppeltje samen op bezoek - weggejaagd door Ekster, maar de foto's heb ik toch nog snel kunnen maken )
Was ik 5 seconden eerder geweest met het maken van deze foto, dan zag u deze twee tortelduiven hun liefde tonen boven òp de kat! En dat op zo'n dun stukje metaal.
Een vogelbadje neergezet tussen de planten en achter de Calibrachoa Triobelle voor wat privacy voor de vogels. Stenen erin gelegd, zodat andere beestjes eruit kunnen klimmen.
Geinspireerd op de huisjes van een tuincentrum, zelf maar in de weer met afvalhout. Zo'n vogelrestaurant was niet moeilijk te maken en wordt regelmatig door allerlei clientele bezocht, echter komen er nog niet zo veel vogels eten als vorig jaar toen de temperatuur veel lager was.
Eindelijk vogeltjes in mijn tuin (sorry voor de slechte foto, maar kon enkel mijn gsm op tijd nemen om een foto te nemen) gisteren: pimpelmezen vandaag: roodborstje, merel en weeral wat kraaien of kauwen (geen idee, soms komen ze in paren, dus het kunnen kraaien zijn) Ik zal dus werkelijk iets van een voederstation moeten overwegen: dan zullen er meer komen vermoed ik.
Sorry, 'k heb niks toonbaars van plantachtig materiaal in de tuin op dit moment - dan maar wat vogels, daarvan des te meer hier nu met de vorst - de enige plant die wat toonbaar was WAS een binnenplant (1x raden welke), en die is nu kapot (2 dagen te laat binnen gezet - foert.
In m'n nieuw gemaakte,verhoogde border en ervoor tot aan de voederplek staan een groot deel zonnebloemen uit een doorsneden pakje dat ik gratis had gekregen. Een paar beginnen te bloeien.
Nieuw initiatief hier vlakbij. De weidevogelstand loopt terug en daarom zijn ze hier nu bezig met het aanleggen van een weidevogelplas in het gebied Het Kraaiennest.
Meerdere keren per dag komt hij snoepen van de insecten voederblok. Mannetje en vrouwtje roodborst zaten vandaag naar elkaar te fluiten in de perenboom.
Ik heb er letterlijk en figuurlijk een stokje voor gestoken bij de sempervivum plantjes, want de vogels zoeken steeds tussen de plantjes of er wat te eten valt. Elke ochtend lagen de plantjes op de tegels, nu niet meer!
Net een feestje in de bak met sempervivum plantjes, maar zo blijven de vogels echt weg, want de extra stokjes en steentjes werkten toch niet helemaal. De stokjes wapperen in de wind en als de zon schijnt, schitteren ze ook nog!
In de hoek van de fietsenstalling - diep verscholen onder een grote hulst - heb ik 2 geheime luikjes die kunnen openklappen. Van daaruit heb ik een ideale donkere plaats om vogels op gazon en in quasi heel de tuin te observeren.
Een prachtdag vandaag om te klussen in de tuin. De voederhuisjes bevoorraden, want deze bokaaltjes gevuld met pindakaas met vruchtjes van Natuurpunt vallen erg in de smaak bij mijn gevleugelde vriendjes
Een Botvink (elke vink?) foerageert op de grond - soms proberen ze wel eens in het voederhuisje op staander te komen, zoals de mezen, maar het lukt hen echt niet goed (en/of ze vinden het echt niet leuk) De vink peuzelt de zonnebloempitten ook niet op tussen de pootjes houdend, maar door wrijven en wringen en kraken en draaien enkel met de bek krijgen ze het wel open.
En omdat wij geen "echte" voortuin hebben, gebruiken we dan maar onze voorgevel als extraatje. In de zomer zit deze wilde wingerd vol van de honingbijtjes , nu genieten we van zijn prachtige kleuren en straks komen de vogels de besjes opeten
Deze (een koppel) heeft ook het nieuwe eekhoornvoederbakje gezien al van ver komen aanvliegen - ze hebben wel scherp zicht hé - ze zien in de omgeving onmiddellijk wat er zoal van plaats of situatie veranderd is en komen het dan onderzoeken - Tuur ook trouwens.
Na 5 jr. de tuin zo inrichten dat hij voor vele diersoorten en insecten aantrekkelijk word , heb ik vandaag genoten van de vele jonge vogels in de tuin .
Nog een reeks bloeiers uit de voortuin. De pot met 3 Gaultheria mucronata's - Parelbes, veenmytre heb ik spontaan gekregen van iemand die dacht dat de vogels de bessen aten.
Voederplank-klever - wanneer het dak er af is komt ie makkelijker, gaat bijna 2x zo hard heen en terug als een doorsnee mees. Heeft blijkbaar ook iets stevigere poten, en langere klauwen.
Deze ochtend de vogels vers notenvoer gegeven met daartussen wat gedroogde meelwormen en zonnebloempitten.Tot m'n grote verbazing speelde Happy een redelijk aantal meelwormen binnen.
Eergisteren mij geamuseerd met nestkastje bouwen en s' avonds was er interesse van een koppel koolmeesjes, en ik die dacht dat het te laat op het seizoen was en dat de vogels eerst moesten wennen aan de aanwezigheid van nestkastjes
De muurhagedis (Podarcis muralis) Hij maakt zijn rug platter voor meer oppervlakte om zich nog even op te warmen in het zonlicht. Vijanden zijn voornamelijk slangen en roofvogels, maar soortgenoten ook want het zijn kannibalen.
Kweet niet of dit duidelijk is omdat ik heel vlug moest zijn en inzoomen ,maar kan iemand mij zeggen welk vogeltje dit is .Heel klein,lange staart ,lijktop een meesje maar zonderen kleuren
Dichtje week 27 Glimlach. Als een grauwsluier valt de zondag over mij heen vogels trekken zich er niks van aan en knetteren of zingen hun lied ook de planten en bloemen storen zich niet aan dit verre van zondagsgevoel en stralen hun oranje kleur zó dat mijn glimlach zich vanzelf ontplooit in reine warmte op naar het kopje wortelsoep.
Vrolijk Pasen iedereen ,de Krulwilg mocht weer even als Paastak de geschilderde eitjes dragen die zijn ondertussen al 17 Jaar oud ,van mijn kinderen en nog steeds mooi
Om jonge vogels meer kans te geven hebben we Tuurke dit belletje aangedaan. Onconventioneel - het is ontleend aan een kerstversiering, maar ze staat er toch mee.
Goedemorgen Aan iedereen een heel fijne dag De kanarie (Serinus canaria) is een zangvogel uit de familie Fringillidae. De wilde soort komt voor op de Canarische Eilanden.
In de oud-ijzerbak bij mijn plaatselijke ijzerboer lag een oude lantaarn. Al het glas was eruit en ik had onmiddelijk het idee om daar een voederstation van te maken.
Kon ze vrij dicht benaderen maar inmiddels was er een grote bus met vogelaars aangekomen met de nodige kijkers en telescopen dus gingen de meeste op de vlucht.
Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina