Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Een van de meest aantrekkelijke planten in de zomertuin is de vlinderstruik. Niet alleen vanwege de indrukwekkende bloemtrossen maar ook omdat de plant als een magneet is voor vlinders! Zet de vlinderstruik of Buddleja daarom in het zonnetje en geniet van kleur, fleur en vrolijk gefladder.
Het is weer vlindertijd want de talrijke vlinderstruiken ontluiken hun bloemen, dit zijn natuurlijk niet de enige struiken of planten die vlinders aantrekken en sommige vlinders vragen zelf specifieke waardplanten om hun nageslacht te verzekeren.
Gans de maand juli staat in teken van vlinders. Natuurpunt roept iedereen op om tussen 6 en 28 juli vlinders te tellen in de tuin. Men denkt dan onmiddellijk aan dagvlinders zoals een dagpauwoog, het zandoogje, de atalanta of het koolwitje maar misschien kan het ook leuk zijn om te ontdekken welke vlinders er ’s nachts in jouw tuin rondfladderen?
September luidt het einde van de zomer in! Vele dieren maken zich op voor de wintermaanden. Help ze dus voor te bereiden door de juiste voeding aan te bieden, schuilplaatsen te voorzien en de beplanting aan te passen.
Ik vroeg me af of je een vlinderstruik of een vlinderstruik op stam zou kunnen leiden zoals een leiboom. Heeft iemand dit al gedaan of iemand hier ervaring mee?
Er bestaat zo een filmpje hoe je een vlinderstruik kan stekken. Allemaal mooi uitgelegd enzo, maar had toch nog een vraagje: - ze zeggen dat je best je stekken neemt in het najaar of winter, maar wanneer is dat nu precies.
En deze kolibrie vlinder krijgen we nog steeds elke dag op bezoek, ze zijn blijkbaar zot van de phlox (hier op de foto zit hij wel juist op de vlinderstruik)
De vlinderstruik is nog niet volledig in bloei en al bruin, die gaat eruit en een mooie paarse kopen. Dit heb je toch heel gemakkelijk met witte bloemen, jammer
De viooltjes staan nu ook even binnen ivm de harde wind, anders waaien de bloemetjes helemaal kapot. Wordt al druk daar binnen met de vlinderstruik, de parelbes en zwenkras.
De bloemen en planten verpieteren en verdrogen, behalve de vlinderstruik - die krijgt iedere dag een emmer water - en de lavendel, die wel van wat zon houdt (gisteren 39gr), maar de vlinders floreren geweldig. Dus maar weer een kleine bloemlezing.
Terug eentje voor onze persoonlijke 'vlinderhof', de dagpauwoog op de donkere Buddleja davidii 'Black Knight'. Leuk is dat deze hier later bloeit dan onze andere vlinderstruiken die praktisch volledig uitgebloeid zijn.
De bloemenborder is af nu nog bemesten, eventueel cocosschilfers op strooien in april en dat deel is klaar voor de moment. Eerste ding dat ik nu moet doen nadat ik mijn vlinderstruik snoei; is mijn gras beginnen afrijden vrees ik (daar hou ik niet van :s heb alleen maar gras omdat mijn hond dat nodig heeft).
Perk met vlinderstruiken, eupatorium, cornus cousa milky way, darmera peltata, armeluisorchidee, kardinaalsmuts, ezelsoor, phlomis russeliana, rodgersia, heraniums, astilbes, gebroken hartje, Echinacea en nog een paar waar ik de naam niet van ken
Als je je al afvroeg waar de vlinders vandaag gebleven zijn, wel ze zitten hier ! (7 of zo op deze foto - ik schat 25 of meer op de struik - 2 soorten) .
Graag wil ik jullie attent maken op de internetsite van Petra Tenge Een site met schitterende foto's van vlinders. DAGVLINDERS NACHTVLINDERS BLADROLLERS MOTTEN
Na drie weken wat rustiger aangedaan ( Lumbago) ben ik gisteren toch wat kalmpjes aan begonnen. De border waar ik een grote struik uitgedaan heb ben ik stilletjes aan aan het "renoveren".
Iemand die weet welke vlinder dit is, zie andere foto's Honderd de zelfde vlinders gezien maar een van die. Kwam bij mij vrouw op de terras zitten, nooit meer gezien tijdens de reis in de Ardèche
Er wordt andaag voor ons gezorgd .Recept:Water,vlinderstruikbloem, kippenvoer,suffinia, pasta, badzout, paprikapoeder,haarmousse,kipkruiden, honeyloops,dalia, handzeep, spaghetti, groene zeep heel belangrijk!
De atalanta of admiraalvlinder of nummervlinder is een van de meest voorkomende vlinders in België en Nederland. In Noord-Europa is het een van de laatste vlinders die gezien kan worden vooraleer de winter begint.
Mooie rups. Kuifvlinder of helmkruidvlinder, moeilijk te onderscheiden volgens de vlinderstichting (zie link), hebben allebei toorts als waardplant en dat zal ik geweten hebben.
Bruine vuurvlinder (Lycaena tityrus) vrouwtje Overwintert als half volgroeide rups tussen de afgevallen bladeren. De vlinders kan men nu vinden op struikheide en dophei.
Aangezien het een beetje regent vandaag, geen vlinders. Wel dit motje, de bonte brandnetelroller (Anania hortulata) het is een dagactieve vlinder en lijkt veel op de bonte bessenvlinder (Abraxas grossulariata) een nachtvlinder.
Zelfde planten vak met padje van andere kant met op kop flamingo boompje buxusjes haagje er stonden ook vlinderstuiken maar waren dood al andere gezet op andere plaats en weer dat zicht op perenboom
Aan de nectar waar de honingbijen en zelfs de hommels niet bij kunnen, geraken de vlinders wel, met hun lange roltong. Hier een citroenvlinder op de bloemen van de vlasleeuwenbek.
De Phegeavlinder (Amata phegea, vroeger Syntomis phegea), ook wel melkdrupje genoemd, is een dagactieve nachtvlinder uit de familie van de spinneruilen (Erebidae), onderfamilie beervlinders (Arctiinae). De spanwijdte van de vlinder bedraagt tussen de 34 en 40 millimeter.
2015, en als we de kans hebben, dan doen we niets liever dan op onze bank onder de notelaar in de namiddag onze kop koffie drinken en intussen genieten van de vele vlinders en bijtjes
Ik ging naar buiten omdat ik een Citroenvlinder zag fladderen. Om het hoekje keek mij een meesje aan, alsof hij wou zegen: "wegwezen, ik wou net gaan eten" !
Deze vlinder zat op de Knautia. Hebben we te maken met Westelijke parelmoervlinder (Melitaea parthenoides) of Spaanse parelmoervlinder (Melitaea deione) ?
De veelvraat vlinder (Macrothylacia rubi) Een grote dikke nachtvlinder die hier graag komt vanwege de braamstruiken. Dit jaar zijn de vrouwtjes een beetje de weg kwijt.
Vandaag, 25 februari 2019, de 1ste vlinder van het jaar gezien. Gezien op het werk maar had niets bij om er een foto van te nemen, daarom 1tje uit de oude doos.
Het is weer herfst, we hebben heel veel lieve heersbeestjes. Wel hun hotel en voor alle insecten en vlinders die van overwinteren houden is het HDI Hotel des insectes bijna klaar
Haarbos (Ochropleura plecta) Een nachtvlinder uit de familie van de uilen. Veel voorkomende vlinder, maar ze verstoppen zich graag tussen het gras, dus niet zo makkelijk waar te nemen.
Net weer in Frankrijk aangekomen waar het voorjaar voorzichtig is begonnen, zat deze vlinder (gevlamde vlinder?) een beetje kleumerig oo het keukenraam.