Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Onze tuinvogels hebben nood aan antioxidanten, hieronder enkele planten, die rijk zijn aan deze stoffen en vooral veel verschillende tuinvogels aantrekken.
De tuin of een stukje daarvan inrichten om vlinders aan te trekken zorgt ervoor dat je een plaats creëert om deze mooie diertjes te observeren. Bloeiende bloemen die nectar aanbieden en planten die als gastheer voor de larven dienen zullen aantrekkelijke plaatsen worden voor verschillende soorten vlinders.
Een tuin of een park zonder groenblijvende planten ziet er in de winter nogal triest en saai uit. Planten die in de winter ook groen zijn, geven structuur aan een kale oppervlakte en zijn een vaste waarde het hele jaar door. Structuren in de tuin creëer je vooral door groenblijvende hagen en heesters.
Ongeveer 80% van de bestuiving gebeurt door dieren waarvan insecten het grootste aandeel voor hun rekening nemen. Hoewel de honingbij waarschijnlijk de bekendste en populairste bestuiver is, zijn er ook hommels, wespen, en zweefvliegen. Hoe lokken van bestuivers? lees er hier alles over!
Een van de meest aantrekkelijke planten in de zomertuin is de vlinderstruik. Niet alleen vanwege de indrukwekkende bloemtrossen maar ook omdat de plant als een magneet is voor vlinders! Zet de vlinderstruik of Buddleja daarom in het zonnetje en geniet van kleur, fleur en vrolijk gefladder.
Denk je dat er niet veel dieren in je tuin zitten? Van de 35.000 dieren die Vlaanderen rijk is, zitten er minstens een paar duizend in jouw tuin. En het kunnen er nog meer worden, als je je tuin er een beetje naar inricht. - Lees hier hoe je van je tuin een echte dierentuin maakt!
Bosbessen zijn blauwe bessen maar blauwe bessen in onze tuin zijn ... geen bosbessen! Het verschil tussen Vaccinium myrtilus en Vaccinium corymbosum...
Bied je voldoende voedsel aan op de voederplank dan kan je zelfs in een klein stadstuintje de meest diverse soorten aantreffen. Heb je geluk dan kan je ook soorten hebben die uit het hoge Noorden komen. Het zijn trekvogels die in de winter Scandinavië verlaten om in onze contreien te overwinteren en dan misschien wel een bezoekje brengen aan jouw tuin!
Grutto in het weiland. Met een speciaal systeem maakt de boer dat er hier en daar water in het weiland staat, speciaal om het aantrekkelijk te maken voor de grutto.
Dracunculus vulgaris: een geurtje dat blijkbaar erg aantrekkelijk is als je een vlieg bent. Ik beschrijf het altijd als de geur van een paard dat al een week dood naast de weg ligt (vraag me niet hoe ik weet hoe dat ruikt!
We zijn bezig met de grasmat weg te doen waar de struiken, vijver en bloemenweide komen. vrijdag 21 april gaan we 50 struiken gaan halen bij ecoflora in halle.
Goedemorgen Aan iedereen een heel fijne dag De sering (Syringa vulgaris) is een plant uit de olijffamilie (Oleaceae). Het is een kleine boom of struik die vooral bekend is vanwege de aantrekkelijke, zoet geurende bloemen.
Eupatorium maculatum "Riesenschirm" met er voor Anemone hupehensis; daar naast de uitgebloeide, maar nog steeds aantrekkelijke, Rodgersia pinnata "Die Schöne".
Dichtje week 34 Bladeren Wanneer de bomen "bomen" struikelen struiken over de ruisende woorden en hebben het daardoor zó druk dat ze gewas blijven. eljo groet-je Met dank aan LT voor inspirerende bomen foto,s.
Dit jaar heb ik veel rozenstruiken die veel te lange stelen hebben gekregen al heb ik ze in maart gesnoeid. Deze lijkt wel uit de grond te komen, maar de tak ligt gewoon op de grond.
Nu het mais hoog Staat, kann ik in alle rust, de dode bomen ,takken en vooral de brandnetel weghalen. Wie suggesties heeft,voor struiken, die in deze natuur van de Vechte passen, dan graag!
Kijk omhoog (remember Armand Pien - hij kwam steeds omstreeks 20u het weer voorspellen, en het viel op dat hij vaak moest 'boeren' - mogelijk omdat ie pas van tafel kwam.
Eind 2013 heb ik naast het huis een aantal struikjes geplant, er stond nl. helemaal niets, en het uiteindelijke doel is de struiken zo hoog te laten worden dat het uitzicht op de garagedeur van de buren in elk geval minder wordt.
Na 5 jr. de tuin zo inrichten dat hij voor vele diersoorten en insecten aantrekkelijk word , heb ik vandaag genoten van de vele jonge vogels in de tuin .
Massa's sneeuwklokjes en krokussen onder de struiken waar 's zomers toch niets groeit en die nu veel stuifmeel leveren voor onze bijen als de temperaturen wat hoger zijn.
Gisteren toen ik in de kas kwam,was er een bloem open van de aasbloem,ik weet niet precies hoe hij heet,Huernia Species?ik weet wel dat hij behoorlijk stinkt en van die lekkere bromvliegen aantrekt.
En zo ziet nu de buitenkant van het "bos" eruit, waar eerst alleen oud hout en brandnetel stond, staan nu leuke struiken en grassen, die een kans krijgen. Voor de wandelaars, zal het leuker worden.
Vlak voor we weer naar Frankrijk vertrekken nog wat foto's: Rosa Compassion weer bevrijd van de hedera, die in 11 weken flink uit de kluiten was geschoten.
De Waterhoentjes hebben hun plek gevonden en voelen zich in de tuin thuis, ze zijn er bijna de hele dag te bewonderen. Deze is wel heel relaxt even lekker uitrekken.
Dichtje week 8 Fé Brú en Ari staan in"mok" stand willen er nog wat dagen bij trekken daarom een grijze deken uit de "kelere" kast en laten het dalen over de wei. Uit het zicht klepperen de ooievaars: "T, is niet anders.
Ik ben gisteren gaan wandelen bij ons in de omgeving , heeft niks met mijn tuin te maken maar ik vond het de moeite om is te tonen wat je bij ons kunt aantreffen
Overweldigend - overheersend - overheerlijk voor ons en de bijtjes, in afwachting dat de Persicaria de loef afsteekt en de bijen aantrekt als een MAGNEET, doen ze zich nu tegoed aan deze blauwkes.
Struikenboeket, Als ik weinig ruimte in een tuin heb kan ik verschillende bloeiende struiken bij elkaar planten. zoals voorjaarsbloeiers of verschillende bessensmaken.
Mahonie - niet kapot te krijgen - staat sedert mensenheugenis ergens in de haag en we trekken 'm steeds maar uit, verzetten lijkt me quasi ondoenbaar, maar kijk hij is er alweer
Zo - gaatje (van de foetsie-prunus) opgevuld door R - in het weekend moet ik wel het stenen boordje langs het gazon effe recht trekken (ttz krom, met de JUISTE kromming) want dat is iets voor de dienst "Infrastructuur" .
Deze vorstbeveiliging voor de buitenkraan heb ik zelf gemaakt , heel eenvoudig en doeltreffend. Een emmer gevuld met bubbeltjes plastik,rondom de emmer rand een kunststof buis klikken (normaal ter bescherming voor de vorst van de waterleidingen) Een gaatje maken met een hete nagel in de bodem van de emmer,daar een koordje dubbel doorheen steken,zodat het om de kraan valt,veterstoppers aan beide uiteinde eraan schuiven,dat alles strak aantrekken,zodat de emmer plat tegen de muur aansluit,en vastzetten met een lusknoop.
De overkapping is heerlijk om in te zitten, vooral vroeg in winter en vroege voorjaar als de zon er echt onderin schijnt. De jongens vinden het heerlijk om zich hier met vriend(inn)en terug te trekken.
Dichtje week 41 Uitgelaten Ik ben als het pad met pas gevallen blad dat dartelt als een kind hinkelt en soms struikelt maar altijd weer zal opstaan door het spel van bewegen. eljo groet-je
Uiteindelijk kwam het er netje's uit te zien, en dit jaar ga ik de kas gebruiken om zelf te zaaien en te stekken. Hier heb ik dan ook nog veel te leren en zal het met vallen en opstaan worden.
Kijk omhoog (remember Armand Pien - hij kwam steeds omstreeks 20u het weer voorspellen, en het viel op dat hij vaak moest 'boeren' - mogelijk omdat ie pas van tafel kwam.
April 2018: wildernis aanpakken! Alle struiken, wilde boomgroei, rotte fruitbomen (in de loop der jaren waren er al enkele gesneuveld door najaarsstormen) eruit.
Lily,U vraagt en ik geef je een antwoordje. Het pad loopt naar een "kamer" met in het midden het rozenperk en er omheen een haag van verschillende soorten struiken.
Aucuba japonica ; groenblijvende struik met groen ,glanzend blad en gele spikkels, heeft lak-rode bessen, brengt een beetje zon in de tuin in de winter. Ook te gebruiken bij de bloemschik.
Onderweg in het gebied komt een kat luid mauwend ons tegemoet. Natuurlijk aaien we hem en gaan weer verder, maar onze vriend vind het veel te gezellig bij ons en loopt met ons mee en loopt ons voor de voeten, zodat we bijna struikelen!
Deze foto heeft me doen besluiten naar Basel te trekken en er een tijd lang werk te zoeken. Wettsteinplatz, mooie bloemenperken (en niet alleen hier) in de aanloop naar de Wettsteinbrücke die licht-bergop naar het centrum leidt.
Zo ziet de uitgebloeide herfstanemoon er momenteel uit. Ga ze afknippen of uittrekken Heb dit nooit eerder gezien omdat ik ze voorheen altijd voor de winter.
Muurleeuwenbekje - staat graag tegen een muur maar doet het zeer goed als bodembedekker op een laag zand met kiezels. Bloeit maanden lang en verspreidt zich snel.
Terug eentje voor onze persoonlijke 'vlinderhof', de dagpauwoog op de donkere Buddleja davidii 'Black Knight'. Leuk is dat deze hier later bloeit dan onze andere vlinderstruiken die praktisch volledig uitgebloeid zijn.
De veelvraat vlinder (Macrothylacia rubi) Een grote dikke nachtvlinder die hier graag komt vanwege de braamstruiken. Dit jaar zijn de vrouwtjes een beetje de weg kwijt.
Achteraan begonnen met de eerste perken en nieuwe beplantingen: rhododenrons (mogen gerust heel groot worden om die mottige muur aan het oog te onttrekken later) en een Japanse esdoorn. (september 2018)
Aan de voorkant van de woonboerderij( op het westen) hebben een gazon met bloemen borders , veel rozen en andere planten en struiken.Onze trots één grote eik van ruim 100 jaar oud waar we veel plezier aan beleven.
Dichtje in week 5 Overal t,is kniesoorweer dus ga ik aan het verplanten struiken verplaatsen van hier naar daar knuisten zwart van modder steken uit de mannenoverall die ruim valt om bovenlijf en benen het mooie van mijn lichaam totaal verdwenen maar kijk eens goed ogen lachen de tuinvrouw is tevreden. eljo groet-je
Typhonium venosum: staat nu al twee jaar zonder bescherming in de tuin en bloeit ieder voorjaar weer met die heerlijk ruikende bloemen! (Heerlijk ruikend, als je tenminste een vlieg bent en verzot bent op alles wat een lijkgeur heeft hé!
Typhonium venosum: staat nu al twee jaar zonder bescherming in de tuin en bloeit ieder voorjaar weer met die heerlijk ruikende bloemen! (Heerlijk ruikend, als je tenminste een vlieg bent en verzot bent op alles wat een lijkgeur heeft hé!
Dichtje week 10 Lijnen trekken. Je hand opengeslagen in onbevangen vraag en wacht op antwoord ik kom je tegemoet streel stil met uitgestrektheid toppen levenslijnen in je hand die bij leven lippen worden en drink.
Dichtje week 27 Glimlach. Als een grauwsluier valt de zondag over mij heen vogels trekken zich er niks van aan en knetteren of zingen hun lied ook de planten en bloemen storen zich niet aan dit verre van zondagsgevoel en stralen hun oranje kleur zó dat mijn glimlach zich vanzelf ontplooit in reine warmte op naar het kopje wortelsoep.
Snowey is een ragdoll en een jager die muizen en mollen vangt en ook de vijver voorziet van kikkers waar ze mee aankomt en die wij dan in de vijver zetten sommige die ze gevangen had waren net zo groot als een muntstuk van 20 cent alle kikkers en het waren er zo'n 15 die ze van de zomer ving allen hebben het overleeft , en leven nu in de omgeving ergens ze blijven niet allemaal in de vijver maar vertrekken na een paar weken weer als ze groot genoeg zijn.
Perk met vlinderstruiken, eupatorium, cornus cousa milky way, darmera peltata, armeluisorchidee, kardinaalsmuts, ezelsoor, phlomis russeliana, rodgersia, heraniums, astilbes, gebroken hartje, Echinacea en nog een paar waar ik de naam niet van ken
Naar het schijnt gaat fonteinkruid zowat in alle vijvers dood als ik gesprekken op het forum mag geloven. In deze vijver is het alvast een plant die het maar blijft doen, zij het niet uitbundig.
Eenden gebruiken hun pootjes niet om voedsel vast te houden. Na de eendemaaltijd blijven alleen nog de korsten-ringen waar de kauwen dan mee wegvliegen om ze rustig ergens anders op te peuzelen.
Maar vandaag kan MAR zich de haren wel uit ’t hoofd trekken……want dit gebeurde gisteren: Niet goed uitgekeken, voeten niet opgetild, te hard gelopen……hoe dan ook, daar ging ik, rechtuit en plat en brak m’n pols….
Op deze rustige herfstdag zijn we uit de sleur gebroken en de wijde natuur ingegaan - op safari - om paddenstoelen te "trekken" - ik wilde eens zien hoeveel moeite het zou kosten om 10 verschillende soorten te zien in een doordeweeks bos als dat van Zandvliet - Grens BE-NL nabij Putte Berendrecht etc.
Voederplank-klever - wanneer het dak er af is komt ie makkelijker, gaat bijna 2x zo hard heen en terug als een doorsnee mees. Heeft blijkbaar ook iets stevigere poten, en langere klauwen.
Als je je al afvroeg waar de vlinders vandaag gebleven zijn, wel ze zitten hier ! (7 of zo op deze foto - ik schat 25 of meer op de struik - 2 soorten) .
19u16 - rosa "blue for you" (struik) - zelfde bloem zelfde dag zelfde uur - camera op auto en AWB - rechts "naturel" (zon even bedekt door wolk) en links "golden hour" (volle ondergaande zon) mvg hugo
Waarom groeit deze cactus zo ongelofelijk slangachtig , zodat ik niet weet welke pot ik moet gebruiken ? Precies de zelfde groeien wel mooi recht naar boven , wat is hier loos ?