Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Heb je een tuinmuur of schutting en oogt die 's winters nogal kaal? Dan is dit de perfecte plaats om een klimop tegen te plaatsen. De klimop of Hedera helix is een snel groeiende houtige klimplant die groen blijft in de winterperiode. Deze veelzijdige klimmer is niet alleen geschikt al klimplant, maar kan daarnaast ook gebruikt worden als bodembedekker of haagplant.
niet wintergroene bodembedekkers in de tuin aanplanten bodembedekker bodembedekkers soorten eigenschappen afbeeldingen bemesten onderhoud onderhouden snoeien mest scheuren bloemen
Voor kleinere oppervlakken in tuinkamers of voor de kleinere stadstuinen zijn er enkele leuke alternatieven in de vorm van altijd groene bodembedekkers die je, zei het soms beperkt, kan betreden. Allen houden ze van de zon en vragen ze een humusrijke licht vochthoudende bodem.
Bij het aanleggen van de tuin worden planten gekozen volgens de plaats waar ze komen en de hoeveelheid zonlicht ze krijgen. Onder grote bomen en achter muren zijn er schaduwpartijen die vaak zeer weinig zonlicht krijgen.
In principe bedekken alle planten min of meer de bodem, maar alleen diegene die echt territoriaal zijn en hardnekkig hun dicht bladerdek spreiden, mogen zich bodembedekker noemen. Bekijk hier de top 7 van de beste bodembedekkers
Houttuynia cordata als woekerende vaste plant en de mooie Houttuynia cordata Chameleon als waterplant en borderplant met mooie bladeren. - moerasanemoon: soorten, cultivars, woekeren beperken
Ik ben opzoek naar een traaggroeiende en snelgroeiende bodembedekker, maar de bodembedekker moet een vaste plant zijn. Ik zoek ook nog een woekerende bodembedekker.
Graag had ik geweten welk een conifeer snelgroeiend is,we willen ze planten omdat we hoorden dat we een overbuur krijgen met een op zijn zachts gezegd heel wat op zijn kerfstok. Dus belangrijk is wel dat het snelgroeiend is grtjs en bedankt Bieke
Kan iemand mij raad geven ivm een bodembedekker, die je nu (mei-juni) kan aanplanten, liefst met veel bloemetjes. Aan te planten in een gedeelte van de tuin dat redelijk wat schaduw heeft (wel een beetje namiddagzon) maar toch niet echt donker is.
Phuopsis, deze bodembedekker duldt geen planten om zich heen, maar ze is wel goed te beteugelen en bloeit heel lang, zowel met veel zon als wat minder zon.
Ik ben gek op Brem daarom staat zij op ereplaats langs pad. Deze witte, hoewel prachtig fonteinig en snelgroeiend, geurt echter helaas niet en wordt daarom dit najaar verplaatst naar de andere kant van de bak.
Hypericum, duidelijk mijn lievelingsplanten. Dit is een bodembedekker (Hidcote) maar ik heb er diverse struikjes van die het hier ook naar de zin hebben.
Muurleeuwenbekje - staat graag tegen een muur maar doet het zeer goed als bodembedekker op een laag zand met kiezels. Bloeit maanden lang en verspreidt zich snel.
Hier achter in het bos wordt vaak tuinafval gedumpt. Tijdens een wandelingetje met de honden heb ik wat van deze Vinca Minor mee genomen voor in een hangpot.
Wilde Marjolein - 20 jaar geleden al uit de duinen mee naar huis genomen dus zo wild is ze niet meer. Oorspronkelijk alleen paarse bloemen maar nu ook witte.
Op enkele plaatsen in de tuin hebben we bodembedekkers toegepast; het scheelt een heleboel wieden in de zomer; hier een strook tussen coniferenhaag en pad van Asarum europeum; vroeg in het voorjaar scheren we het vlak boven de grond af.
Graafwerkje in de voortuin. Door de droogte dit jaar een deel van de bodembedekker verdwenen, dus nu maar van de gelegenheid gebruik gemaakt om wat plantjes in te graven voor alles weer vol staat.
Als ik me niet vergis is dit zoals Marei al zei Ajuga reptans 'Atropurpurea' (kruipend zennegroen) 'k heb er eentje uit het gazon gehaald waar het zich goed voortzet.
Dit boompje, wilde maar niet groeien en bloeien, dus kuilde ik haar in de herfst, om haar in het voorjaar een plaats te geven en KIJK nou! Dus laat ik haar maar staan.
Zou het dan toch aan het lukken zijn om mos op de fontein te laten groeien? Dit toefje zit er nu intussen al een paar weken op en lijkt zich stilaan uit te breiden .
Ik wou dat ik de ruimte had om een mooie grote tuin aan te leggen, maar dat zit er nu even niet in (verhuisd vanwege scheiding naar een huurwoning met piepkleine achtertuin). Desondanks ben ik ontzettend blij met al mijn bloeiende bloemetjes en goed groeiende meter bij meter moestuin Mijn huidige partner heeft een grotere tuin, waar ik ook dankbaar gebruik van maak met mijn camera Moet nodig weer onkruid wieden zie ik wel.
Ik heb hier al zoveel mooie bloeiende Hotensia's voorbij zien komen, bij mij nu eindelijk 'n beetje kleur, wordt weer genieten. Hoe komt het dat ze bij mij zo laat gaan bloeien?
Vorig jaar een bellenboompje gekocht en dat heeft het niet gehaald maar het stekje wel . Deze weet nu niet goed of het naar boven of naar onder wil groeien .
Van de week al de folie uit de kas verwijderd zodat er weer frisse lucht en licht in de koude kas kan komen, als cadeau kreeg ik mijn orchidee bloeiend met vijf bloeiende takken terug. Mijn vraag is hoe heet deze orchidee?
Kleine border met in het midden Aesculus hippocastanum 'Monstrosa' Heuchera 'Marmelade' rechts Tilia cordata 'Lico' Campanula 'Portenschlagiana' Links onder Veronica kemulariae ( bodem bedekker ) en Daphne gemmata 'Royal Crown'
Het "Balineese Hoekje" in onze serre moet elk jaar opnieuw ingericht worden, want er is geen verwarming in de winter. Zo staat het er nu weer bij begin mei 2015.
Had ik een hele stellage gemaakt voor mijn muismeloen (links achter de stoel) Wat blijkt die wil beslist niet groeien maar er komen wel van die zure 'krengen' aan. In een pot had deze het ook wel gedaan.
Waarom groeit deze cactus zo ongelofelijk slangachtig , zodat ik niet weet welke pot ik moet gebruiken ? Precies de zelfde groeien wel mooi recht naar boven , wat is hier loos ?
De geranium die buiten in een zak hang begint weer te groeien en zelfs hier en daar een knopje! Ik wilde het weggooien, maar de geranium wordt steeds groener, even wachten maar.
Hierna nog afstrooien met split, dan zijn we pas echt tevreden; als volgend voorjaar de kleine plantjes gaan groeien en bloeien, dan kunnen we er van genieten.
De aarbeien buiten onse tuin in de sloot ,deze week zijn we begonnen om ze opteeten ,ze groeien in een grote plastiek bak en deze hebben wij gekregen van een oude buurman , dus die kunje niet weg doen geen ruite in de tuin dan maar inde sloot achter de tuin in de mand mooi toch?
De Clematis Montana 'Rubens' begint zijn bloemen nu ook open te gooien. Het valt me weer op dat een foto het effect van de werkelijkheid toch niet 100 % treffen kan.
Cupressus sempervirens "Pyramidalis". (na de snoeibeurt) Staat bij mijn in de recycle (rots)tuin, tussen alle horizontaal laag groeiende plantjes wilde ik wat verticale elementen (planten).
Mijn tuintje is eerder een border op 'etalage'-hoogte. Gemakkelijk om te onderhouden zonder bukken en leuk om alles van zo dichtbij te zien groeien en bloeien.
Voortuin begint mooier te worden (harde werk voor oprit en parkingplaats begin te lonen nu de planten terug hun plaats innemen en beginnen te groeien) - juni 2014
Voor de regen nog wat foto's kunnen nemen van de bloeiende Hibiscussen. Hibiscussen Marina en de witte en blauwe Chiffon bloeien ook nog maar zitten verstopt achter de andere.
Veel tuinderijen hier en ze maken er wat van, zoals hier met op de voorgrond bloeiende heide en op de achtergrond een soort Vikingschip vol mooie planten.
Na de mooie dagen van donderdag en vrijdag,waar we heerlijk buiten konden zijn,was het vandaag een stapje terug en nog even genieten van de bloeiende orchideeen in de serre
De "Big Five": Links de bloeiende Meidoorn, daarnaast de blauwe Amerikaans Sering Yankee Point, daarnaast de Bloeiende Japanse Sneeuwbal Viburnum Plicatum' Watanabe', rechts de gele Brem en op de voorgrond de Amerikaanse Sering Çeanothus 'Çoncha'.
Onze Lork is bijna verwerkt. Dat leverde genoeg houtsnippers om 50 m tuinpaden te bedekken en zeker voldoende brandhout om volgende winter ons huis warm mee te houden gedurende een tweetal maanden.
3 week terug deze plantenbak gemaakt om de schutting te laten begroeien. Heb er een hedera en een kamperfoelie in gezet, later komt er nog kattekruid bij in.
De staanders van de vogelkooi staan bijna op hun plek, hier ongeveer de hoogte, 3 meter zodoende blijf ik niet makkelijk in het net haken en kunnen de leiboompjes mooi groeien.
Combinatie van planten in bakken, sommige ben ik aan 't 'redden' (of dat hoop ik toch) andere moeten nog uitgroeien (in de grijze ronde bakken staan speciale aronskelken).
De staanders van de vogelkooi staan bijna op hun plek, hier ongeveer de hoogte, 3 meter zodoende blijf ik niet makkelijk in het net haken en kunnen de leiboompjes mooi groeien.
Toen er in het land tegenover mijn huis nieuwe woningen werden gebouwd kwamen deze stenen tevoorschijn. Ik laat ze maar begroeien want ze blijven niet schoon.
Dit is bij achter als ik met de honden ga wandelen. Het is suikerriet, wat ongeveer 14 maanden moet groeien voor het in dit geval met een machine wordt kortgemalen, en de bladeren komen weer terug op het land.
Kamerplantje kwam vorige week opeens iets uitgroeien en daar komt nu elke dag een bloemetje aan en valt de volgende dag weeral af. Plant is nu ongeveer 7 jaar oud ,nog nooit eerder waargenomen.
De laatste paar jaar zaaien de Dactylorrhiza’s zich kwistig uit en dit jaar is het de eerste keer dat er zo veel bloeien; ze zijn dus nog klein, maar het worden er steeds meer en ze groeien elk jaar groter. We hebben ons gerealiseerd dat we, in onze ijver om te wieden, (gras uit de tijm halen b.
Ik had een paar palmpjes meegenomen uit Ticino ( op de grens van Zwitserland/Italie ) , een prachtig mediteriaan gebied .Ze beginnen ondanks dit koude klimaat aardig te groeien .
Euphorbia amygdaloides purpurea, vroegbloeier, best op een beschutte zonnige plaats zetten of in de winter bedekken met wat dennetakken, na de bloei de uitgebloeide bloemen met stengel en al afknippen, zo krijg je mooie nieuwe stengels die volgend jaar zullen bloeien.
De petunia blijft maar doorgroeien. Heel karwei elke dag de uitgebloeide bloemekes te verwijderen (staat er ook een op de andere hoek) en dan de rest van alle eenjarigen nog.
Bananenplant. Deze bananen groeien naar omhoog omdat deze het vocht uit de lucht opnemen doordat de grond kurkdroog is, Tenerife kent geen natuurlijke riviertjes of stroompjes.
Tuinhuizen geverfd,klimrekken eraan,rozen ervoor in bakjes en de . Cupressus macrocarpa 'Wilma' - Cipres van vorig jaar naar hier gezet, samen met de nog bloeiende Deutzia 'Magical Silver Star' - Bruidsbloem.
Volop knoppen en vertakkingen in de rambler roos "Bobby James" - we verwachten dus volop mooie witte bloementrossen en gezoem van de bijen gedurende 1 à 2 weken. Dan is het liedje alweer even uit - wat gaat de tijd snel.
Paarden maar naar hier gehaald ondanks de kersenbomen, maar schaduw hebben ze nodig met deze temperaturen . De twee rozenboompjes groeien geweldig en geen water of meststoffen gehad.
Elk jaar komen ze weer tevoorschijn, deze onbekende plantjes met paarse bloemetjes. Ze groeien overal, maar vooral in het gazon, dus daar waar je ze eigenlijk niet wil.
Een mini waterpartijtje, opgebouwd uit twee rechthoekige metserskuipen en een sober fonteintje. In elke kuip staat een witbloeiende mini-waterlelie en kikkerbeet.
Enige tijd geleden you-tube filmpje gezien over deze plant, daarin werd beweerd na de bloei de bloemstengels afknippen en na 6 weken hebben we weer een volle bloeiende plant. Afknippen doe ik idd altijd maar de herbloei valt toch wel wat tegen hoor, zeker geen volle plant.
Normaal gesproken is dit altijd de eerste van de bloeiende Clematissen in de tuin, maar door de jammerlijke verwelking en afsterving van de hoofdtak duurde het even tot de tweede rank zover was om me te verblijden met een bloem (en zelfs nog een knop als belofte!)
Vrijdag 9 april voor het eerst sinds 5 jaar bloeit de Mukdenia volop. De meerwaarde van deze plant zit hem in het blad daarom had ik hem gekocht, bloeiend vind ik hem nu wel apart.
Omdat er achter de haag geen gras groeide, knutselde ik vorig jaar deze loopbrug in elkaar. De middelste planken buigen een beetje mee door wat het allemaal extra spannend maakt.
Voor wie naar hier gekomen is om tips en advies te vinden - hier is er eentje - wij, persoonlijk, vinden hortensia's / hydranghea's het mooiste ogen als ze vanachter een mooi kortgeknipt haagje naar boven tevoorschijn komen - zo is de altijd wat kale onderkant van de takken onzichtbaar. Je kan ze ook met de liefde des vrouwenmantels bedekken.
Dichtje week 4 Verwondering. Zo mooi, zo broos een roosje dat vorige zomer niet tot bloei kwam zonder zorgen van volgroeid zijn doorstaat ze in knop de winter beknot in schoonheid maar och, wat is dat sterk nog steeds zit ze op haar takje het kopje hoog en knikkend in de wind zo mooi, zo broos, zo roos.
Zo de tijdelijke tuinkas is een feit, de eerste peperplantjes staan in de potgrondzakken. Ik klop de zakken potgrond een paar keer op de zijkant en leg ze dan neer, 3 plantjes peper, tomaat, paprika enz erin en groeien maar.
Zo de tijdelijke tuinkas is een feit, de eerste peperplantjes staan in de potgrondzakken. Ik klop de zakken potgrond een paar keer op de zijkant en leg ze dan neer, 3 plantjes peper, tomaat, paprika enz erin en groeien maar.
Door verschillend maaibeleid verschillende planten. Waar in de zomer het gras kort gehouden wordt groeien de Madeliefjes beter, dus nu een witte stroom tussen Echte sleutelbloem en Paardenbloem
Aan de dakgoot moet normaal de roos 'Leontine Gervais' van de hoek verder groeien maar de tak is telkens doodgevroren, idem voor klimplanten aan de balustrade (Clematis 'Honora', Lonicera henryi 'Copper Beauty' en klimroos 'Rosa 'Zephirine Drouhin')
De bloemenborder met het "onaffe" terras erachter ben tevreden van de vorm, laat ze nu maar goed doorgroeien. Ook wel spannend: dit is de eerste keer dat ik vanalles gezaaid en gepland heb.
Dit is een nieuwe aanwinst in onze tuin : Rhodochiton atrosanguineus of simpelweg het paars klokje genoemd. ik vind de bloemen zo speciaal en groeien in grote getallen op een rij, het heeft iets sprookjesachtig,past goed bij mijn andere hobby , elfjes boetseren.
De rozen bloeien uitbundig Sedum spectabile 'Herbstfreude' heeft al redelijke schermen De herfstasters groeien enorm Nu nog even wachten op de Hydrangea paniculata 'Limelight' en de Hydrangea aspera sargentiana Dan is het plaatje compleet
De blauwe hibiscus, staat vooral in de schaduw en krijgt in de namiddag zon, is een van mijn tuinjuwelen en zo fantastisch bloeiend elk jaar weer! hier een close-up!
Ik zou graag mijn blauwe regen verplaatsen. Verleden jaar aan het tuinhuis geplant maar daar hij een stevige constructie nodig heeft en niet onder het dak van mijn tuinhuis mag groeien zou ik deze op een andere plaats willen zetten.
Door de ontzettend natte februari is het tuinwerk dit jaar een paar weken later begonnen dan gewoonlijk en het was meteen flink aanpoten. Door de zachte winter is veel door blijven groeien (vooral onkruid!
Bruine vuurvlinder (Lycaena tityrus) vrouwtje Overwintert als half volgroeide rups tussen de afgevallen bladeren. De vlinders kan men nu vinden op struikheide en dophei.
Orchideeën zijn eigenlijk maar lelijke planten die, om goed te groeien en te bloeien, elk een tamelijk specifiek leefklimaat opeisen. Dat is soms niet goed verenigbaar met dat van onze leefruimten.
Deze voormiddag m'n \"herfstpotje\" uit elkaar gehaald en alles alleen gezet zodat ze beter groeien. Ze staan al 2 maand in de hobbykamer omdat er een Kalanchoë bij stond ( die staat nu in de living.
Viola Cornuta Sky Blue Martien, eetbaar bloemetje, langdurig bloeiend, als ze wat minder mooi worden knip ze dan af tot ongeveer 5-8 cm, geef ze goed water en wat meststoffen en je krijgt weer een nieuw bloei.
Nieuw perk aangelegd met klimplantenboog in het najaar van 2014. Kan niet wachten tot ie volgroeid is Aan de dakpannetjes kun je zien hoeveel clematissen er tegen staan, voor de rest staat er nog een witte regen tegen om een mooi bladerdak te vormen en een klein blijvende hop voor de prachtige hopbellen
Nieuw perk aangelegd met klimplantenboog in het najaar van 2014. Kan niet wachten tot ie volgroeid is Aan de dakpannetjes kun je zien hoeveel clematissen er tegen staan, voor de rest staat er nog een witte regen tegen om een mooi bladerdak te vormen en een klein blijvende hop voor de prachtige hopbellen
Nieuwe rhododendron geplaatst met drainage gaten er om heen. Buurman bleef maar sproeien elke dag om het gras nat te houden en toen is onze rhododendron ten onder gegaan.
Hier zie je ook de Rhododendron achter de boompioen staan die ik 'Heartbreak hotel' gedoopt heb. En je ziet dat het nog helemaal niet gelukt is om meer privacy te creeren door het klimrek te laten begroeien.
Ik heb hier vaak de indruk dat aronskelken graag met de achterkant naar het publiek groeien! Er staan hier een aantal zeer mooie soorten maar vaak kijk je enkel tegen de achterkant van het schutblad aan.
Bloeiend zijn ze natuurlijk mooier, deze verdroogde bloemetjes van de Deutzia Hybridia Mont Rose of wel Bruidsbloem, maar van dichtbij heeft het toch wat.
Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina