Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Ongeveer 80% van de bestuiving gebeurt door dieren waarvan insecten het grootste aandeel voor hun rekening nemen. Hoewel de honingbij waarschijnlijk de bekendste en populairste bestuiver is, zijn er ook hommels, wespen, en zweefvliegen. Hoe lokken van bestuivers? lees er hier alles over!
De biologische klok tikt! Heel wat inheemse amfibieën ontwaken uit hun winterslaap en trekken massaal naar beken en poelen om zich voor te planten. Help hen een handje mee.
Onze tuinvogels hebben nood aan antioxidanten, hieronder enkele planten, die rijk zijn aan deze stoffen en vooral veel verschillende tuinvogels aantrekken.
De hommelpopulaties gaan reeds vele jaren sterk achteruit. Insecticiden, intensieve landbouw en onnatuurlijk aangelegde tuinen zijn hiervan de oorzaak. Hommels zijn essentiële bestuivers voor tal van bloemen, vruchten en kruiden en worden ook commercieel gebruikt in de serres om een optimale oogst te verkrijgen.
Er zijn vele soorten hommelnestkasten te verkrijgen maar kies voor een model dat een droge en veilige plaats biedt.
Vlinders en lieveheersbeestjes in de tuin zijn geweldig om te zien! Bovendien vinden je (klein)kinderen het betoverend om te blijven kijken naar een fladderende vlinder of de stippen van een lieveheersbeestje. Je kan de natuur een handje helpen om ze naar je tuin te lokken met de bloemenmengsels van DCM.
Denk je dat er niet veel dieren in je tuin zitten? Van de 35.000 dieren die Vlaanderen rijk is, zitten er minstens een paar duizend in jouw tuin. En het kunnen er nog meer worden, als je je tuin er een beetje naar inricht. - Lees hier hoe je van je tuin een echte dierentuin maakt!
De tuin of een stukje daarvan inrichten om vlinders aan te trekken zorgt ervoor dat je een plaats creëert om deze mooie diertjes te observeren. Bloeiende bloemen die nectar aanbieden en planten die als gastheer voor de larven dienen zullen aantrekkelijke plaatsen worden voor verschillende soorten vlinders.
Vogels vinden hun voedsel doorgaans in de vrije natuur maar door verstedelijking van onze omgeving, worden bossen en natuurgebieden steeds schaarser. Vogels die in de lente en zomer hun voedsel in bossen vinden, trekken in de winter vaker naar tuinen omdat het aanbod aan voedsel er in dat seizoen meestal groter is. Niet alle vogels lusten het wintervoeder dat we aanbieden. Met welke planten kan je deze vogels wel helpen?
Varieer in hoogtes en structuren, en combineer met vrucht – en nootdragende gewassen. Plant bloembollen in het gazon en geniet van bepaalde onkruiden in de plaats van ze te vernietigen. De natuur in jouw tuin wordt vast en zeker overweldigend en zal iedereen verrassen.
Boomzwammen groeien zowel op levend als ook op dood hout. Wetenschappelijk worden ze lignicole zwammen genoemd. Zij betrekken hun voedingsstoffen uit het hout door alle voedingsstoffen die zij nodig hebben m.b.v. specifieke enzymen af te bouwen. De vezelstructuur van het hout wordt hierbij vernietigd. Het hout wordt brokkelig bruin of witachtig.
Door in te spelen op de behoeften van de vogels kan je ze op verschillende manieren naar jouw tuin lokken. Afhankelijk van de periode van het jaar verschillen hun behoeften en zal je ze met andere middelen moeten verleiden.
Om een gezond en lekker gerechtje op tafel te toveren, trekken we maar al te graag naar de supermarkt. Opzoek naar verse groenten en fruit, geïmporteerd uit verre landen. Toch hoeven we het niet zo ver te zoeken en vinden we gratis in onze natuur heel wat smaakmakers en vruchten, klaar om te eten. Je vindt ze van nature terug in onze bossen, velden en zelfs in onze achtertuinen. Stap eens door je achterdeur naar buiten en ga op ontdekkingstocht door je tuin. Want vele wilde kruiden die we kennen onder de naam "onkruid", kunnen we lekker in gerechtjes verwerken. Lees hier hoe je veilig kan plukken en waarop je moet letten.
Het is toch ongelooflijk hoe dieren tijdens de winter in barre omstandigheden kunnen overleven! Door de eeuwen heen hebben ze elk hun eigen overlevingstechniek ontwikkeld. Lees hier meer over hoe dieren de winter overleven.
Vogels bezorgen je niet alleen veel kijk- en luisterplezier, ze verlossen je ook van een pak (soms vervelende) insecten. Mezen eten bladluizen, en lijsters en merels smullen van slakken. Zorg voor genoeg eten en een fijne woonplek; je krijgt er een pak tsjilp- en fladderplezier voor terug.
Overdaad in alles: van kruiden over sla tot bonen, komkommer, courgette, tomaat, aubergine,... Vanaf juni denken we ook om eropuit trekken naar (nog) zonniger zuiderse oorden. Op de vele markten en marktjes liggen de groenten hoog opgetast en bedwelmen kruiden en specerijen met hun geuren.
Van alle insecten in de tuin spreken de vlinders wellicht het meest tot de verbeelding. Ze zijn niet alleen mooi, ze dragen ook een belangrijk steentje bij tot de bestuiving. Met deze tips lok je de vlinders je tuin in.
Hommels en natuurlijk ook de bijen zijn heel belangrijk voor onze tuin, voor onze planten en uiteindelijk ook voor het voedsel dat op onze bordjes komt. Zonder bestuiving hebben we immers geen vruchtzetting en komt er niet veel in huis van het fruit aan onze bomen of van de groente in onze moestuin.
Het winterseizoen brengt zoals altijd heel wat veranderingen mee voor zowel mens als dier. Mensen leven meer binnenshuis, houden de fiets op stal en halen tuinmeubelen binnen.
Het resterende fruit en de najaarsbessen trekken allerlei vogels aan die nu ook wel op jouw voedertafel zullen landen om een graantje mee te pikken. De grondwatertafel stijgt gestaag na de overvloedige regendagen van de afgelopen week. Ook de komende week kunnen we nog heel wat neerslag verwachten. Tussen de buien door bereiden we de tuin voor op het najaar.
Stadstuinieren is tegenwoordig een trend. De verticale tuin vormt een hippe oplossing voor balkons. Je ziet ze bij trendy restaurants en zelfs op vliegvelden. Groene daken die vlinders aantrekken en schaduw bieden, komen steeds meer voor. Lees hier meer over stadstuinieren
Tuinieren in maart - snoeien rozen en andere planten, scheuren van vaste planten, wieden border, gras maaien, nestkastjes ophangen, verticuteren en vele andere tuinklussen
Een natuurlijk oogende tuin wordt meer en meer een must. Niet alleen stralen deze tuinen een oase van rust uit, ze dragen ook bij aan meer natuur, herstel van het landschap en een schoner milieu. In Vlaanderen worden natuurlijke groenzones schaarser en vormen tuinen een groter oppervlakte dan de oppervlakte ?aan beschermd natuurgebied. Het belang om deze tuinen een handje te helpen wordt dus steeds belangrijker.
Nu de donkerste maanden van het jaar voor de deur staan, trekken de meeste vaste planten zich terug onder de grond. Voor ons een goede tijd om eens een categorie planten in de schijnwerpers te plaatsen die met hun altijdgroene bladeren de tuin ook in de winter nog interessant houden.
Vroeger werd thee vooral gedronken omwille van de helende werking van bepaalde kruiden. Bladeren van planten werden tot poeder gemalen of gewoon in heet water gedaan om ze te laten trekken tot een kruidige drank. In onze westerse wereld wordt thee meestal genuttigd in de vorm van zakjes die je in verschillende smaken en merken kan kopen.
Riet is een plant die vaak bij plassen en sloten voorkomt. Vaak wordt het bewust gebruikt bij sier- of visvijvers omdat het een goede filterende werking heeft. Riet heeft echter de neiging om nogal goed door te groeien en af en toe moet dit wel even gesnoeid.
Het gebruik van riet in de vijver (rietfilter), zorgt ervoor dat de waterkwaliteit beter wordt.
De winter is een zeer mooie tijd van het jaar en het geeft de amateurfotograaf zeker een bron van inspiratie en mogelijkheden om er een dagje op uit te trekken in gezelschap van zijn of haar fototoestel.
Hieronder enkele tips zodat ook jij bij de komende wintersprikjes met voldoende voorkennis op stap kan, ongeacht of je een compactcamera hebt of een geavanceerde DSLR.
Wil je vogels aantrekken in jouw tuin, dan is het jouw opdracht om het juiste voedsel aan te bieden.
Vogels houden van een gevarieerd menu en zijn vrij kieskeurig in wat ze eten. Lees hier alles over superfoods als vogelvoeder
De natuur in onze lage landen is een verzameling van eilanden die met elkaar verbonden zijn door asfalt, vervuild water of bermen van afval uit de ijzerertsfabriek. Wilde dieren trekken dus van eiland naar eiland en komen op die manier in confrontatie met het alsmaar toenemende verkeer. Bekijk hier de lijst van de top 10 dierlijke verkeersslachtoffers
Als we door de rekken van de supermarkt lopen worden we overstelpt door een heel assortiment bewerkte voedingswaren. Lees hier meer over de schadelijk e-stoffen of additieven die in deze maaltijden worden toegevoegd.
Rammenas: Een groter verschil is er nauwelijks te vinden in de groenterekken. De grote ronde pompoen met zijn flamboyante kleur en de slanke, zwarte rammenas met zijn witte vruchtvlees.
Ik ben in november verhuist naar een nieuwe woning (van een huisje achterin, met bosachtige tuinomgeving en dus veel vogeltjes naar een huisje vlakbij de ring van Lier met hoge bomen achter de tuin, maar toch wel dicht bij druk verkeer), één van de eerste dingen die ik gedaan heb (eind november/begin december) is een voederhuisje gehangen voor de vogeltjes. Enkele weken geleden heb ik nog wat zaadbollen gehangen.
Voor mijn vers uitgerold gazon van een goeie 300 m2 ben ik op zoek naar een grasmachine. Ik wil geen gedoe met een draad, dus het wordt zeker 1 op benzine, maar waar ik wel nog twijfels over heb is of het een zelftrekkende moet zijn of niet.
Hallo,Vaak hoor ik dat mensen dahlia's voortrekken in de onverwarmde serre of binnenshuis rond maart.Is het bevoorbeeld niet beter zoals nu in april dahlia's buiten in potten voor te trekken?
Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina