Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Het recept van tabasco is geheim, maar zelf tabasco maken is niet erg moeilijk. Hieronder geven we een recept hoe u zelf een pepersaus of uw eigen tabasco kunt maken. Hete pepers, lees het hier!
Een pittige maaltijd, zo ééntje waarvan het zweet je uitbreekt... daar moet je van houden. Voor sommige mensen is zwarte peper al een marteling terwijl anderen er een compititie van maken om een maaltijd zo pikant mogelijk te maken.
Februari is de laatste maand in rij van de meteorologische winter en vormt zo de overgangsmaand tussen winter en lente. De ideale periode dus om de moestuin te gaan voorbereiden.
Deze maand staat gekend voor zijn koude en gure dagen, al laten de weergoden het dit jaar wat afweten. We verwachten een periode van zachte temperaturen overdag afgewisseld met lichte vorstperiodes 's nachts. Start met een aantal moestuinklusjes en haal de lente toch al even in huis!
Vanaf nu gaat het hard in de vierkante metermoestuin: na 15 mei is de kans op nachtvorst quasi nihil en mogen alle koudegevoelige planten naar buiten: tomaten, paprika's, pepers, boontjes en koolrabi.
Lees hier alles in de reeks van de vierkantemeter moestuin van Laurence Machiels
Verrassend, veelzijdig én snel klaar. Dat is wat de aardappel zo uniek maakt. Deze recepten zijn het perfecte bewijs dat de aardappel een schitterend product is. En niet alleen voor klassieke recepten. De aardappel is zo veelzijdig dat je er heerlijk mee kan experimenteren.
Met deze temperaturen is het onvermijdelijk: de zadenzakjes worden woest opengescheurd om het winterseizoen voor goed uit ons geheugen te bannen.
Maar zal ons ongeduld worden beloond bij het vervroegen van het zaaiseizoen. Ik denk het wel, in sommige gevallen althans…
Maart is zowat de maand om het nieuwe moestuinseizoen op te starten. Let wel op: het kan nog sneeuwen, hagelen, pijpenstelen regenen en golfballen hagelen maar het kan ook opeens lente zijn. In ieder geval kunnen we stellen dat de winterslaap voorbij is.
Het resterende fruit en de najaarsbessen trekken allerlei vogels aan die nu ook wel op jouw voedertafel zullen landen om een graantje mee te pikken. De grondwatertafel stijgt gestaag na de overvloedige regendagen van de afgelopen week. Ook de komende week kunnen we nog heel wat neerslag verwachten. Tussen de buien door bereiden we de tuin voor op het najaar.
Nu het steeds dichter bij de lente komen, kriebelt het om de winterkost te vervangen door lekker licht groen. Als basis kropsla, aangevuld met knapperige radijsjes, pittige lente-uitjes en superfood peterselie.
Als alles goed gaat, staat je moestuinbak nu zo goed als vol. Vergeet niet te oogsten! Bij warm en droog weer neigt de sla al gauw naar opschieten, en worden de erwtjes hard en droog. Maar er valt ook nog een pak te zaaien en te planten.
Het einde van de vierkante meterbak komt stilaan in zicht... loods hem netjes de winter in. Zodra de nieuwe zaadcatalogi er zijn, kun je starten met de voorbereidingen van je tweede minimoestuin seizoen.
Wil jij binnen of buiten composteren? Heb je te maken met veel keuken- en tuinafval of heb je eerder een beperkte hoeveelheid afval voor de composthoop?
Wat je zelf hebt gezaaid, hebt zien groeien, hebt geoogst om uiteindelijk zelf te proeven, geeft ons heel wat voldoening. Hoe groter je moestuin, hoe meer variatie je kan aanbrengen en hoe meer seizoensgebonden groenten en fruit je kan eten. Maar ook in een kleine moestuin of zelfs in een kweekbak kan je al een aantal lekkere groenten zaaien of planten.
Starten met kweken van planten vanuit zaad. Perspotten zijn hiervoor het best te gebruiken op voorwaarde dat ze goed zijn gemaakt. Lees hier meer over het opkweken van planten uit zelfgemaakte perspotten
Je hebt er misschien nog nooit bij stilgestaan, maar in jouw tuin zijn heel wat planten hard aan het werk om andere planten te helpen. Ze behoeden hen voor aanvallen van insecten, en zorgen voor meer bloemen en vruchten. De meest succesvolle? Goudsbloem, Oost-Indische kers en Tagetes.
Omdat planten en dus ook kiemen heel veel licht nodig hebben, wordt er heel vaak beroep gedaan op groei – of kweeklampen. Deze lampen zijn zo ontwikkeld dat ze het zonlicht trachten na te bootsen om de zaailingen op die manier goed te laten ontwikkelen zodat ze later op het jaar ook meer oogst genereren.
Eén vierkante meter lijkt klein, maar met een beetje puzzelen kun je over een heel seizoen wel tot 20 verschillende groenten kweken. Hoeveel vakken je in je moestuinbak maakt, bepaal je zelf: 9, 12 of 16.
Gemini (21 mei - 20 juni), het derde teken van de dierenriem symboliseert geestelijke en emotionele ontwikkeling. Tweelingen zijn communicatief, enthousiast, creatief, onderzoekend, intelligent, flexibel maar ook een beetje rusteloos en eigenwijs. Zenuwpezen, aan-de-ene-kant-doofen-aan-de-andere-kant-horen-ze-niet-goed.
Maar voor de rest geen kwaad woord over Tweelingen!
Eén vierkante meter, meer heb je niet nodig om je eigen groenten te kweken. Een afgedankte zandbak, een vergeten stukje siertuin, een streepje gazon of simpelweg een hoek van je terras of balkon: voor een vierkante meterbak vind je altijd wel een plekje.
Paddenstoelen zijn heel mooie en mysterieuze verschijnselen in de natuur. In de herfst, als de bodem in het bos vochtiger wordt, komen de paddenstoelen tevoorschijn.
Opvallend veelzijdig, zo zou je de paprika kunnen omschrijven. Opvallend door zijn prachtige kleuren die aan gerechten meteen een zuiderse en zomerse toets geven. Veelzijdig omdat de vrucht een allrounder is in de keuken: van koud in slaatjes, over lekker opgevuld tot gekonfijt of gegrild in tal van mediterrane gerechten.
Vorig jaar, week op week, kregen we te maken met het fenomeen 'polaire vortex'! Anno 2020, trotseren we de ene storm na de andere en genieten we tussendoor van enkele leuke lentebloeiers: Narcissus Tète-à-tète maakt zich overal mooi, steeds opnieuw vergezeld door kleurrijke krokussen.
De prachtige Hammamelis heeft dit jaar geen last van de sneeuw en bloeit op heden overal. Vorig jaar werden we verwend in op het einde van de eerste maand van het jaar, het tweede witte tapijt was een feit! 2020 is anders...
September wordt wel eens de herfstmaand genoemd maar ik hou het liever bij een maandje vol nazomer waarin de dagen weliswaar korter worden en de nachten duidelijk verfrissen. In de moestuin wordt er volop geoogst en het fruit dat de hittegolf heeft overleefd kan stillaan worden geoogst.
Bruine vlekken aan de top van de tomaten, courgettes, paprika's,... duiden op neusrot. bruine, vlekken, zieke, ziekte, tomaten, tomatenziekte, neusrot, soorten, gebrek, zwarte, vruchten
Hallo allemaal,Ik wou gewoon laten weten dat voor wie intresse heeft, er zaden beschikbaar zijn van de volgende pepersoorten:Bolivian Rainbow (C. Annuum) - Medium heet, de ornamentale waar redelijk wat mensen wel zaad van wilden hebben[afbeelding verwijderd niet-https] Fiësta (C.
Hallo,Ik zal in de komende weken proberen een aantal recepten voor pepers online te zetten.Dit is het eerste recept uit de reeks, ik zal ze steeds proberen op te vrolijken met wat foto's.
Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina