Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Wanneer de nachten kouder worden is het tijd om de tuin voor te bereiden op de komende winter.
We winteropkuis is niet alleen goed om uw tuin er beter uit te laten zien, maar zal u ook extra werk besparen wanneer het terug lente wordt.
e titel van dit bloemstukje klinkt haast culinair maar ik ben best tevreden met mijn cornus-raster. Heel veel bloemschiktalent heb je hiervoor niet nodig maar het oogt mooi en kleurrijk. Dit is Lente!
Brandnetels kunnen als biologische voedzame messtof gebruikt worden in de sier- en moestuin. Dit gebeurt onder de vorm van brandnetelgier en ontstaat door brandnetelbladeren in water te houden waarna het natuurlijk gegist aftreksel kan gebruikt worden in de tuin. De meststof zit boordevol voedingsstoffen, vitaminen en mineralen die zorgen voor de groei van planten en sterk het bodemleven bevorderen. Het is een natuurlijke immuunsbooster voor o.a. de moestuin. Ook het bestrijden van schimmels en bladluizen op planten en andere kleine vervelende insecten zoals de wortel- en selderijvlieg, rupsen en de zwarte luis lost brandnetelgier op.
Het ziet er ingewikkeld uit maar is het niet helemaal. Alleen ligt het een beetje in de knoop…
Dit bloemstukje vergt wat tijd maar u zult er ongetwijfeld lang kunnen van genieten.
Dat is de vraag bij planten in knop vlak voordat je op vakantie gaat. Bij de eerste plant is het antwoord dus 'net wel'; gisteren nog in knop maar vandaag in volle bloei een naamloze maar prachtige zwaarbedoornde plant waar vanaf vandaag in ieder geval met zekerheid de geslachtsnaam bij kan nl.
Hoi, Weet er iemand waar ik kerstboom netten kan kopen? Ik keek op internet maar dit is blijkbaar allemaal vanaf 3000m ik ben op zoek naar kerstboom netten om mijn mediterrane palmen compact te overwinteren het zou fijnmazige net moeten zijn van diameter 55cm.
Ik zou voor mijn boomgaard een zo groot mogelijk net willen spannen maar weet niet of er een net bestaat van, laat ons zeggen, 50m². Als jullie weten waar dit te vinden is, laat maar weten
Eikenboom heeft de transplantatie overleeft, gelukkig. Net nadat hij in blad kwam, ging het vreselijk waaien dus maar even aan een gordijnrails opgebonden met verband.
De Prinses van Loch Ness --- Andere planten hebben het gehad Maar deze kruist nog even mijn pad Net als je het niet meer verwacht Komt uit het donker deze pracht Het leven is vol gemiste kansen Laat niet met je sjansen Dus genieten maar van de zwoelte zij, met haar voetjes in de koelte Groots en wijs als een koningin geeft ze libel en bijtjes hun zin Verfijnd als een prinses De prinses van Loch Ness (.
Onze honingman heeft net 16 potten honing (à 1kg) gebracht. Achterin zijn auto had hij al weer een andere bijenkast opgehaald voor de volgende potten (niet voor ons hoor, met 16 redden we het wel een poosje)
De aardbeitjes vormen al volop bloei. Dit jaar dek ik, als de vruchten beginnen rijpen, de boel goed af met een net zodat de merels weer niet met al dat lekkers gaan lopen!
Net weer in Frankrijk aangekomen waar het voorjaar voorzichtig is begonnen, zat deze vlinder (gevlamde vlinder?) een beetje kleumerig oo het keukenraam.
Het net, eindelijk gaat het erover, Netjes op een voetbalveld in orde gemaakt en touwen er doorheen geregen om het makkelijk af te kunnen rollen. Werkte prima, 1,5 uurtje zat het erop.
Vanwege het vroege mooie weer afgelopen dagen ging het atrium automatisch open net in de tijd dat de duiven op zoek zijn naar een mooi plaatsje voor een nest. Één tortelduif was in het atrium gekomen.
Staat op de vensterbank (niet in volle zon) en wordt nu dus mooi paarsig. Net iets te donker om het paarse echt mooi duidelijk op foto te zetten helaas.
De kleine is net zo groot als m'n duimnagel - er staan er verschillende in en rond het gazon - net als Ajuga reptans staan (en gaan) ze waar (naartoe) ze willen.
Spontane zaailing van Noorse Esdoorn laten staan naast de ouder. Het gaat om een bepaalde roodbladige cultivar (weet niet precies welke), bij het uitkomen van het blad in het voorjaar is het net zo mooi doorschijnend rood.
De staanders van de vogelkooi staan bijna op hun plek, hier ongeveer de hoogte, 3 meter zodoende blijf ik niet makkelijk in het net haken en kunnen de leiboompjes mooi groeien.
Gisteren mijn net zelfgefabriceerde vuurput aangestoken. Deze heb ik gemaakt met arduinen boordstenen rondom de put en afgewerkt met leisteen op de grond.
Een mannetje klein vliegend hert (Dorcus parallelipipedus), deze is doffer dan het groot vliegend hert (Lucanus cervus) en heeft veel kleinere kaken en is driemaal kleiner. Niet te verwarren met het vrouwtje van het groot vliegend hert.
Er zijn gelukkig nog enkele zekerheden in deze wereld - Marei houdt niet van Paardenbloem, noch Buxusmot - Rhus woekert, net als Antwerpse Sterren, en Incalelie - Pinus Nigra Nigra is de mooiste boom op aarde (al zeg ik het zelf) - Hout is het mooiste materiaal om mee te werken (al zeg ik het zelf) - Belgiê brouwt nog steeds de beste bieren ter wereld (dat weet iedereen - en staat buiten kijf !) Nu is Mort Subite niet het allerbeste Kriek-bier, wel Lindemans en Eylenbosch, maar die zijn echt niet overal te krijgen.
Als ik me niet vergis is dit zoals Marei al zei Ajuga reptans 'Atropurpurea' (kruipend zennegroen) 'k heb er eentje uit het gazon gehaald waar het zich goed voortzet.
Vink - ze foerageren op de grond, net als de heggemus en de roodborst, ook al zitten ze onder een vogel-voederhuis dat vol lekkers voor het grijpen ligt - ze zijn handig met de bek en tong en knabbelen net zolang op een zonnebloemzaadje tot de binnenste kern vrij gekomen is. Alleen de roodborst durft wel eens tot in het voederhuis springen .
Zag deze spin al enkele dagen schijnbaar beweegloos op een blad van m'n vlinderboom zitten, na rondsnuffelen op 't net blijkt het om een witte krabspin te gaan, zat ik er nog niet zo ver naast, want ik noemde het al een spinnekrab
Tholen bestond vroeger net als de andere Zeeuwse eilanden uit allemaal kleine stukjes land die steeds weer bedijkt werden maar ook vaak weer aan het water moesten worden prijsgegeven . Vandaar dat het hier wemelt van de dijkjes en dijken die vaak aangeplant zijn met bomen.
Gewonde salamander, er is een stukje van de staart af. En nu maar hopen dat het de natuur was en het in een onderling gevecht gebeurd is en niet omdat er een stapel stenen in de vijver om is gevallen en misschien net op het puntje van de staart is terecht gekomen.
Weg mooi weer, het is nu net half 1 geweest en het stormt hier en regen plus onweer! De tuinstoelen moeten even wachten voor we weer buiten kunnen zitten!
Het was even wat tilwerk maar nu hebben we er geen werk meer aan en net op tijd want na een avondje zingen moest ik krabben gisternacht het had gevroren.
De rode oogjes verwijderen lukte deze keer niet met de voorziene knop.- Wat je ziet, denk ik, is het licht op haar netvlies binnen in haar oog, het licht van de opkomende zon die op het vensterglas schijnt waar ik achter sta.
Uit onze oude rotstuin nog wat vetplantjes overgehouden en in twee teiltjes geplaatst bij het zonneterrasje in de hoek van de tuin. De vetplanten kan ik niet terugvinden op de site.
Het is eigenlijk te donker voor een goede foto, maar ik zag hem net en wilde dit met jullie delen. Hij zit een beetje verstopt tussen de bladeren en Clematis.
Een vijver vol salamanders! (Je ziet ze niet altijd, maar dat maakt het net interessant om aan tafel te zitten naast de vijver en af en toe verrast te worden door een kruipend of luchthappend exemplaar)
Het kan nog net voor het donker wordt even een foto van de bijna geopende bloem van de phyllocactus,ik zou graag de geur ook mee willen sturen want het ruikt heerlijk bij ons in de achter tuin
Hommel steekt nog net zijn kont uit de akelei. Die beestjes zijn moeilijk te fotograferen, ze blijven niet lang stil zitten, of kruipen helemaal een bloem in.
Atalanta zat met dichtgevouwen vleugels op dit plekje maar na een klein tikje tegen zijn voelsprieten deed hij ze netjes open en weer snel dicht , had net genoeg tijd voor een foto alleen niet 100 % scherp helaas .
In het huisje zaten twee lieveheersbeestjes op een den. Blijkbaar was er een larve in het huisje gekomen, want ik heb nog nooit zo'n kleinlieveheersbeestje gezien.
Anthurium, Flamingoplant, die is net als al mijn andere planten meegegaan in het zomerhuisje. Zo te zien heeft hij het wel naar zijn zin, want er komen al weer nieuwe bloemen bij!
Moestuin: vanaf begin maart als de grond niet te nat is, wordt de uitgespreide compost met de bovenste tuingrond goed vermengd! Daarna word de bovenlaag met een grelinette luchtig opgestaken.
De nieuwe planten staan nog maar net waar ze moeten staan en Happy kan het weer niet laten.Als een slang sluipt hij rond de planten en duwt ze opzij zodat hij er kan liggen.
"OLD ENOUGH (62) TO KNOW BETTER, YOUNG ENOUGH TO DO IT ANYWAY" in plaats van verhuizen naar een kleiner huis met kleinere tuin, zijn wij net verhuisd naar een wel kleiner huis, maar wel met bijna 8000 m2 grond! (ca.
Net mijn bloemenzee terug opgehangen, de plastic hanger was bezweken onder het gewicht. Gelukkig blijven er nog genoeg bloemen over om verder van te genieten.
Het groot vliegend hert (Lucanus cervus) mannetje. De handschoenen zijn niet vanwege de enorme kaken, want het mannetje kan niet knijpen of bijten, dit in tegenstelling tot het vrouwtje, die dit wel degelijk kan.
Ik vind het momenteel erg lastig mooie foto's te maken; het groeit maar en doet maar allemaal en tegelijk: heel chaotisch. Maar dat kan ook mijn state of mind zijn.
Net een feestje in de bak met sempervivum plantjes, maar zo blijven de vogels echt weg, want de extra stokjes en steentjes werkten toch niet helemaal. De stokjes wapperen in de wind en als de zon schijnt, schitteren ze ook nog!
Liep net een rondje door de tuin en hoorde steeds geklop van een specht. Steeds voorzichtig dichter naar het geluid gelopen en daarna geduldig gewacht met mijn camera in de hand en ja, daar kwam de specht tevoorschijn uit onze boom!
De staanders van de vogelkooi staan bijna op hun plek, hier ongeveer de hoogte, 3 meter zodoende blijf ik niet makkelijk in het net haken en kunnen de leiboompjes mooi groeien.
Dichtje week 15 Het aanzien waard. Met de kleur van de zon in hun glanzende lijfjes draaien de knopjes nog net geen pirouetjes maar bekijken vanuit hun eigen hoogte het sappig groene gras dat opgevrolijkt wordt door veel vol geknopte vergeetmijnietjes met hier en daar óók een scheel van geel kijkende paardenbloem en toch over een paar dagen de eerste maaibeurt.
Ineens na een maand komt Kroelie 2 weer even langs. Hij loopt een rondje om het huis en alles wordt bekeken, besnuffeld en word zijn geur hier en daar afgezet.
Ook ondervonden dat ik een beetje minder actief ben. Verschiet niet maar ik ben al een weekje weer aan het werk en daarom een echte "dank jullie wel" voor al de steun en lieve woorden die ik de laatste weken gekregen heb.
En nee ik ga ze niet opeten, want het zijn dunne lende's op lange poten, er hangt amper vlees aan. Hopelijk vind ik een adoptie gezinnen die een haantje voor hun hennetjes willen.
Waar eerst de papagaaienkooi stond van een vorige eigenaar, volledig dichtgegroeid met Braam en brandnetels, hebben we dit jaar aangepakt. Het was veel "auwwww.
In de hele border hadden we de planten al afgeknipt. Als laatste was de Molinia 'Transparent' aan de beurt, die al met zijn lange halmen over het tuinpad zwierde.
"'t Zonnetje schijnt zo heerlijk schoon ‘t Vogeltje zingt op held’re toon ‘t Windje suist zo zacht Ja het zingt met ons mee In de weide dartelt het jolige vee Lustig klinkt mijn lied Wie zingt met mij mee?"
Deze lieverd kwam vorig jaar in mijn tuin, toen was hij nog niet aangelegd. Hij krabte als een kat aan de achterdeur, net alsof hij iets nodig had, ik was net buiten en ik ben onmiddellijk een appeltje en wat water voor hem gaan halen.
Ik ging naar buiten omdat ik een Citroenvlinder zag fladderen. Om het hoekje keek mij een meesje aan, alsof hij wou zegen: "wegwezen, ik wou net gaan eten" !
Ik zag dat de buurman zijn heg aan het snoeien was en ik kon nog wel wat houtsnippers gebruiken. Uiteraard vond de buurman het geen probleem als ik zijn takkenzooi opruimde.
Nu gaan we naar Mappa Mundea, wat verderop in de dierenwinkel te vinden is. Onderweg zagen we net een medewerker van de winkel met een papegaai op zijn schouder lopen.
Langs de Nete - honderden meters, zoniet kilometers, mooie Pinussen met daaronder wilde rozen, lichtroze en donkerroze - een frisse geur, een malse regenen, en zalig plat fietsen op het verkeersvrije jaagpad - wat wil een mens nog meer ?
Verleden jaar aangeplant en niet verwacht dat hij het zo goed zou gaan doen, blijkt nu te dicht op het pad te staan. En werd er op gewezen op de groeikracht door mede leden van onze tuinvereniging, maar werd ook gewezen op de mogelijkheid dat deze heester worteluitlopers maakt die spontaan voor de dag zouden komen.
Een volhouderke - mijn grootste vijand - haat/liefde ligt dicht bijeen - ik begin er van te houden - 400 miljoen jaar, net zoals krokodillen en haaien.
Een paar weken geleden heb ik, net als alle andere jaren, het blad van de Helleborussen tot op de grond afgeknipt. @Svoffel ik was wel wat langer bezig dan jij morgen
Mijn Polygala calcarea staat nu 2 jaar in mijn tuin maar heeft nog nooit 'n bloemetje laten zien, alleen toen ik hem kreeg (zie plantengids), weet iemand hoe ik daar iets aan kan doen, op het net vind ik niets maar daar ben ik ook niet zo handig in.
Aan de voorkant van de woonboerderij( op het westen) hebben een gazon met bloemen borders , veel rozen en andere planten en struiken.Onze trots één grote eik van ruim 100 jaar oud waar we veel plezier aan beleven.
Nog lastiger te fotograferen is de kolibrievlinder (Macroglossum stellatarum), die zijn echt snel. (Heb maar een simpele camera) Is bijna net zo snel met zijn vleugelslagen als een wolzwever (300 slagen per minuut !
BENGAALS IJS tijdens een heldere voorjaarsnacht. Net zoals bengaals vuur dat wel echt vuur is maar schijnbaar niet warm, is bengaals ijs ook wel echt ijs maar niet gevormd door vrieskou van de lucht rondom.
Struikhei (Calluna vulgaris) een fijne nectarplant, want de nectar is makkelijk te bereiken voor vele insecten met een korte tong. Men kan net als van de takken van de brem een fijne bezem maken.
We kwamen langs dit weiland, waar een koe met haar achter lichaam in de sloot lag. De boer kwam er net aan en bond twee touwen aan de voorpoten en aan de tractor vast.
De rand in betonplex rond het verhoogd aardbeienbed heeft een drievoudige functie - houdt de muizen weg wegens glad onderaan de dwarse boord - handig om potje op te zetten voor de oogst - handig om op te knielen of zitten bij het plukken. Tegen luchtaanvallen waren we eerst niet beschermd - nu staat er Pechelbuis op en netjes tegen de Kauwen die denken dat het hun aardbeien zijn - maar het blijft moeilijk om het hen wijs te maken dat dat niet zo is.
Sorry voor de slechte beeld kwaliteit maar zat net met de Tablet in de tuin waarmee ik deze heb kunnen nemen. Jonkie zit op lamp een heleboel bombarie te maken op moeders om wat te krijgen.
De deur zit bijna in de kooi, het net is opgehaald en ligt in mn achtertuin te wachten om ruim op maat gemaakt te worden. Ik ben er erg blij mee want de kwaliteit is nog veel beter als ik verwacht had, kun je nagaan dat ik de kooi inclusief netten en andere materialen voor een prikkie van een oude kersenkweker overkocht ( de man was in zn nopjes met mijn doel!
De eerste akker is vandaag gefreesd na er kunstmest over te hebben gestrooid en ik ben begonnen daar een net op te zetten voor de sla. Het is nog te koud om te planten dus ik kan rustig eerst het onkruid opwachten en dan nog een keer frezen of schoffelen.
Week 46 Grauw is niet blauw grijs is niet groen onder het grrrr van de dag gaan wij schilderen in de kelder want dat mag. Eerst maken wij allebei het gras dan ik (Zonne) een konijntje dat naar mij zwaait ook een varkentje huppelend in de wei daarna, een zonnetje want dat hoort erbij.
Gedichtje week 27 Het nette theeroosje en het stoute fluitekruid. In overvloed Staat het fluitekruid te wuiven, soms wat genant door het overwoekerend gedrag.
Zo ongeveer moeten de kauwen vanuit "hun" schouwen op het schooldak onze tuin kunnen zien. Dit is een zicht vanop 4m hoog (nok schuurtje) richting zuid-west kijkend naar het woonhuis vooraan in de tuin.
Deze muurkas alias serre hebben we nu bijna al weer 3 jaar en het is een combinatie van moes - kruidentuin en terras. Heerlijk om in te dineren als het buiten de kas net iets te koud is.
Heb je een spin al eens gevolgd bij het maken van het makkelijkste deel van haar web (moeilijkste lijkt me de basisvorm te maken, gespannen tussen hoge takken en andere uitsteeksels) .
Was net te laat maar de mevrouw had haar fototoestel neergezet en een opdracht aan de honden gegeven om te gaan zitten. Als ware fotomodellen gingen ze naast elkaar zitten en keken in de camera.
De geur is overwelmend en je moet ervan houden. Ik las op het internet dat de geur te vergelijken is met de geur van wiet Nu versta ik waarom ik me soms zo gelukkig kan voelen op dat bankje De poes met naar Nepeta en ikke met Phuopsis
Keizersmantel - mannetje, gespot in Torgny, in het natuurreservaat Raymond Mayné. Torgny is niet alleen één van de mooiste dorpjes van Wallonië maar bevat tevens het oudste natuurreservaat van ons land, bekend om zijn insectenpopulatie én om zijn wilde orchideeën .
Deze Petunia Frillytunia, stond als enigste tussen de gewone Petunia's, bij mijn (ex) werk in de kas. Ik heb hem mee naar huis genomen, waar hij nog zeer veel grote, aparte bloemen heeft gekregen.
Normaal zou ik vandaag een wandelingetje gemaakt hebben maar heb me wat bezig gehouden in de tuin. En het is net dat in plaats van ik naar de natuur, zij naar mij toegekomen zijn.
Die reageerde dus net iets sneller dan ik dus geen al te beste foto maar ik wilde dit toch even delen. Wat mij wel verbaasde was dat hij zijn prooi in de steek liet dus de honger was niet heel groot.
Uiteindelijk kwam het er netje's uit te zien, en dit jaar ga ik de kas gebruiken om zelf te zaaien en te stekken. Hier heb ik dan ook nog veel te leren en zal het met vallen en opstaan worden.
De keuze van een Larix als schaduwboom boven de vijver, bleek na 25 jaar, niet zo'n goede keuze. Nog niet zozeer vanwege de honderdduizenden naaldjes die in de herfst overal rondwaaien en ook in de vijver belanden,maar meer doordat er het jaar door steeds verdroogde strengen vol zaadkegeltjes af vallen.
Onze water bron voor de vogels een pilaar en een zinken teil in de grond een klein bronnetje en je heb er jaren plezier van, dus ook de vogels en vergeet niet het klateren van het water die geeft een heerlijke rust
De klimrozen staan weer in volle bloei : het zijn Golden Showers en New Dawn, 2 zeer goede rassen. Dezelfde combinatie vind je ook in de tuin van Monet
Vandaag zag ik deze libel in m'n tuin, op de Marjolein. Omdat ik de naam van deze libel niet wist, heb ik de foto naar de Vlinderstichting (beheerder van het Libellennet) gestuurd om de libel te laten determineren, het blijkt een Steenrode heidelibel, een jong, nog niet uitgekleurd exemplaar te zijn.
De glanskop (Poecile palustris) of De matkop (Poecile montanus) Want daar zie ik het verschil niet tussen. Eigenlijk een insecteneter maar hij pikt af en toe een graantje mee.
Een hoop mieren in een mierenhoop! Dit is het dak van de koepel van de zwartrugbosmier (Formica pratensis) Let vooral op de grootte van de mieren en de grootte van het achterlijf.
Nieuw perk aangelegd met klimplantenboog in het najaar van 2014. Kan niet wachten tot ie volgroeid is Aan de dakpannetjes kun je zien hoeveel clematissen er tegen staan, voor de rest staat er nog een witte regen tegen om een mooi bladerdak te vormen en een klein blijvende hop voor de prachtige hopbellen
Nieuw perk aangelegd met klimplantenboog in het najaar van 2014. Kan niet wachten tot ie volgroeid is Aan de dakpannetjes kun je zien hoeveel clematissen er tegen staan, voor de rest staat er nog een witte regen tegen om een mooi bladerdak te vormen en een klein blijvende hop voor de prachtige hopbellen
Het groot geaderd witje (Aporia crataegi) Helaas sinds 1975 niet meer in Nederland en België Staat op de Rode Lijst. Hier op de foto de paring, die wel 7 uur kan duren, indien het mannetje ervaren is.
Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina