Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Heb je nog geen nestkast in de tuin hangen of is er een nestkast aan vervanging toe, dan is het nu het moment om dit te doen. Natuurlijke nestgelegenheden worden steeds schaarser maar wij kunnen de vogels helpen een geschikte thuis te vinden. We geven je graag enkele tips mee om de juiste nestkast voor de juiste vogel te kiezen en hoe je de nestkast best ophangt om een grotere kans te hebben dat ze effectief wordt bewoond.
Je ziet het en je hoort het al in de tuin. Ondanks de bittere koude van de afgelopen dagen, denken vogels toch al aan broeden. Wil je graag dat er in het voorjaar vogels in jouw tuin komen wonen, dan hang je nu best al een nestkast op.
Hoe groot of hoe klein jouw tuin ook is, van elk stukje groen kan je een vogelparadijs maken. De natuurlijke habitat van vogels wordt door verstedelijking steeds kleiner en meer versnipperd. Vogels maar ook andere dieren worden meer afhankelijk van de mens en van wat onze tuinen te bieden hebben. De ecologische waarde van onze tuinen valt dan ook niet te onderschatten.
Vogels bezorgen je niet alleen veel kijk- en luisterplezier, ze verlossen je ook van een pak (soms vervelende) insecten. Mezen eten bladluizen, en lijsters en merels smullen van slakken. Zorg voor genoeg eten en een fijne woonplek; je krijgt er een pak tsjilp- en fladderplezier voor terug.
December is de eerste wintermaand en meteen de laatste maand van het jaar. Op de vogels in onze tuin na zijn de meeste dieren in rust. Toch kan er nog het één en ander gebeuren in de tuin om het de diertjes naar hun zin te maken.
Wie herinnert zich nog het ringen van die kleine vogels ? welnu ze zijn uit de nestkast gekomen , nog niet perfect van kleur maar toch al mooi in de veren he .
Weer op pad geweest rond ons zomerhuisje in het gebied Delfse Hout. Kunst in het park, dacht eerst dat er echt iemand liep met hond, maar was een tekening.
Eergisteren mij geamuseerd met nestkastje bouwen en s' avonds was er interesse van een koppel koolmeesjes, en ik die dacht dat het te laat op het seizoen was en dat de vogels eerst moesten wennen aan de aanwezigheid van nestkastjes
Toch maar weer naar beneden springen? Inmiddels hebben we ervoor gezorgd dat de kat niet meer in de buurt van het nestkastje kan komen en de ouders gaan weer door met voederen van de jongen.
De snoeper ontdekt van de zonnebloempitten, de Putter! Had hem daar al eerder gezien, maar nu zie ik hem ook van de zaden snoepen en zie ik nu de mooie tekening op zijn staart.
Een grove tekening voor het idee, onderdelen en exacte maten is afhankelijk van wat ik op de kop kan tikken. Zoals ik nu denk ga ik gebruik van een voorfilter maken en bewegend bed als nafilter.
Deze nestkast op een betere plaats gehangen en kijk het bruist er al van nieuw leven - maar 't gaat snel - jongen zijn al uit en de proteïnen worden aan de lopende band aangevoerd. Of ik de kleintjes die uitvliegen ga kunnen knippen voor Ms.
Het oranjetipje (Anthocharis cardamines) op de wilde judaspenning (Lunaria rediviva). Het is een mannetje, want de vrouwtjes hebben geen oranje aftekening.
Koolmeesjong,, we hadden een tweetal nesten dit jaar (nestkastjes), omwille van het extreem natte voorjaar zijn we blijven zonnebloempitten voeren, dit tot grote vreugde van de piepende en fladderende jongkies
Een imkerij-informatiestand en honingproeverij, maar ook met aandacht voor solitaire bijen. Er waren ook mezennestkastjes te koop en toevallig vloog er op de open tuindag ook net een nestje koolmezen uit.
Naar aanleiding van De foto van Marei, met de prachtige fuchsia en de aantekening over bitterzout, het volgende. Bitterzout (magnesiumsulfaat) MgSO4 Magnesium is het centrale atoom van het chlorofyl molecuul, je kunt dit ook gewoon in je gietwater doen.
Cyclamen, Latijnse naam Cyclamen Persicum, zijn krachtige knolplantjes die op droge bosgrond groeien. Ze komen in het wild voor rondom de Middellandse Zee, in bijvoorbeeld Israël, Klein-Azië en van Noord-Afrika tot Somalië.
Weer een overzichtje, genomen terwijl er nog niet veel zon was. Sommige planten lieten zich beïnvloeden door het warme voorjaar en zijn tot drie weken voor in bloei, vergeleken met andere jaren.
Merelnestje in de klimop vlak naast het tuinpad. Er zitten twee, al vrij grote, kuikens in en pa en ma merel vliegen af en aan en plunderen de regenwormen uit mijn gazon!
Voor een close-up heb ik een goeie bukoefening gedaan. Want iedereen keer als ik hem goed in beeld had en op het knopje duwde, weigerde mijn iPad om een foto te maken.
Deze vogel - ter grootte van een merel - zat de hele dag almaar rare geluiden te maken vanop een dak in de buurt - Ik herken niet direct welke soort het is.
Zo mooi onder de lantaarn en volgens mij zit er ook een nestje in de buxus, ik zie een klein openingetje. Ik durf nog niet te kijken, want misschien Stoor ik ze.
Dit begint er naar mijn mening toch meer en meer uit te zien als zo'n fontein die je in de Provence wel meer tegenkomt. De begroeiing lijkt ook stilaan aan te slaan!
De merel heeft het gevonden en smult er dagelijks van. Hij vertrouwd me voor geen meter want als ik ook maar even een voet buiten de deur zet vliegt die weg.
De kersenbloesem is de opening van de lente en bloeit zacht en uitbundig mooi. Een van de eerste boompjes in mijn tuin sinds 1987 en bloeit nog steeds1
Overstekend wild, deze rups heb ik met een blaadje aan de overkant gezet, want op het fietspad is het niet veilig. Het lijkt wel of hij een soort antenne op zijn kop heeft!
Na 5 jr. de tuin zo inrichten dat hij voor vele diersoorten en insecten aantrekkelijk word , heb ik vandaag genoten van de vele jonge vogels in de tuin .
De Cyclaam nogmaals, maar nu was de bloem uitgebloeid en lag op de vensterbank, dan zien ze er ook zo mooi uit. Hier het hart van de bloem met in het midden een opening waar de knop aan vast gezeten heeft.
Op vakantie in Ermelo zagen we deze mooie paddenstoel,dit is het teken dat de herfst er aan zit te komen,jammer dat de zomer voorbij is,maar de herfst heeft ook zijn charme.
De aardbeitjes vormen al volop bloei. Dit jaar dek ik, als de vruchten beginnen rijpen, de boel goed af met een net zodat de merels weer niet met al dat lekkers gaan lopen!
De foto is niet erg scherp, gemaakt door het raam van de voortent, maar wil hem toch delen. Volgens mij is dit een soort "Kwikstaart" maar ben niet zeker, ze zijn ietsje groter als 'n merel.
Hosta in een mand zonder slakken ,, gisteren en vandaag is bij ons een merels nest uit gemoord waarschijndelijk een steenmarter, een heel bloedbad en de oudersmerels die totaal van slag zijn , ik heb geen oplossing .
De weg werd bedekt met een nieuwe laag fijn wit zand - zal "tegen aa beuzze" zijn van de slakken die vaak uit de border naar het vochtige gazon oversteken, en 's morgens terug de border in kruipen.
Twee jaar terug verhuisden we de planten uit de potten naar de volle grond. Blijkbaar zijn er nog wat wortels blijven steken want dit plantje groeit terug.
De bonenwielen staan overeind, de slakkeninvasie is een compleet feit en ik wist niet dat ik zoveel onkruid gezaaid had, jawel chaos is compleet op moestuin 'tijdnood'.
De bonenwielen staan overeind, de slakkeninvasie is een compleet feit en ik wist niet dat ik zoveel onkruid gezaaid had, jawel chaos is compleet op moestuin 'tijdnood'.
De bonenwielen staan overeind, de slakkeninvasie is een compleet feit en ik wist niet dat ik zoveel onkruid gezaaid had, jawel chaos is compleet op moestuin 'tijdnood'.
De bonenwielen staan overeind, de slakkeninvasie is een compleet feit en ik wist niet dat ik zoveel onkruid gezaaid had, jawel chaos is compleet op moestuin 'tijdnood'.
Voor één keer zat de merel op z'n gemak. Veel te zien in de achtertuin,maar sedert er een \"vetpotje\" met fruit en rozijntjes onder de vaste voedertafel staat,komt ie meer naar daar.
Dit is een openklappende klep in de afvoergoot van het dak. zo vangen we regenwater op in een waterton waarvan we in het deksel een opening gemaakt hebben - deze opening is afgemaakt met een heel fijn gaas om het water te filteren en het vuil uit de regenwaterton te houden.
Foto begin april genomen; een vertrouwde plant die meegenomen is uit de vorige tuin en doet het hier ook weer uitstekend. Is na de bloei gehalveerd, werd al te groot voor dit plekje.
Voor de grote schoonmaak (2012): Jammer voor de merels, maar die hulst moest echt weg (en de coniferen daarachter ook). Hij groeide keihard en was al veel te groot om nog zelf te knippen.
De sierpruim heeft echt wel veel en grote rijpe vruchten. Merels eten zich te pletter, en we beginnen ons nu af te vragen of er geen receptje is om dit voor ons ook genietbaar te maken.
Dit jaar gaan we proberen toch wat te oogsten voor eigen gebruik. Vorige jaren - met plezier - alles weggeschonken aan vogels, merels, lijster, duiven, .
De bloem (witte pijl ) die op 22 november een traantje wegpinkte krijgt er een andere bloem (oranje pijl) bij. En er wachten nog twee anderen (blauwe pijlen).
De Astrantia's hebben het hier kennelijk uitstekend naar hun zin; ze zijn al lang uitgebloeid, maar doen aan 'mummificeren' en zo blijven ze eeuwig mooi en jong!
Voor de zekerheid heb ik verleden week toch maar een beregeningsysteempje gemonteerd op de nok van het groendak van het tuinhuis. Je weet maar nooit dat er nog ooit eens een hete droge zomer komt.
Enkele dagen na de officiële opening, en kort nadat ik de Skyscraper op een plaats met meer open "uitzicht" heb gehangen, wordt er al volop gebouwd en verbouwd.
Dagje Den Haag, Scheveningen en de volgende dag naar Heenvliet naar mijn jongste broer. We zijn weer wat wijzer geworden hoe hij dat kruisen van dahlia bloemen toch doet.
Sinds de vijver er is maken veel vogels gebruik van deze waad/drink plaats deze koolmees gaat zometeen lekker badderen en de merel kwam hierna drinken en badderen oftewel een verrijking van het tuin genot voor hun en voor mij!
't is hopeloos uit te leggen aan een merel dat ie niet zo moet schrokken, maar beter moet kauwen om met meer speeksel een betere spijsvertering te hebben, en dus niet zo dik te worden .
Konijnen zijn schattige beestjes, maar je mening verandert als ze dit bij je aanrichten. Vorig jaar om deze tijd is dat ook gebeurt, precies op dezelfde plek.
Elaine Page (2012 Poulsen, Denemarken) winnaar Gouden Roos 2015. Deze internationale prijs voor rozen wordt elke 2de zondag van juli bekend gemaakt in het rosarium Westbroekpark in Scheveningen, bij Den Haag.
Oktober 2013 - de eik heeft deze zomer geen teken van leven gegeven dwz geen nieuwe blaadjes maar omdat ik de onderkant van de bak heb gehaald is de heksenkring wel uit de bak ontsnapt. Helaas houden naaktslakken ook al van paddestoelen.
Ik had hem hier al eerder laten zien, mijn stoute jongens geishas, en ik lees op internet dat hij/zij gesnoeid moet worden na de bloei. Ik ben een oen wat betreft snoeien en vraag me af of ik dat met dit kleine ding al moet doen na de bloei en na de bloei betekent hier (Zuid Portugal) winter met toch af en toe weleens nachtvorst.
Prachtig toch, vandaag: pimpelmezen, koolmezen,vinken, tortelduiven, een gaai, het roodborstje, een heggemus, wat merels en daar bovenop een sperwer die de boel wat kwam verstoren!
Dit volhouderke - waarvan iemand me de naam gaat verklappen - staat al enkele jaren in de tuin - heb 'm al 3 of 4 keer met diepe wortel en alles uitgedaan, maar op één plaats komt ie steeds weer terug. Ik heb de indruk dat iemand me ooit zei dat deze in de streek van brussel zeer bekend is.
Vandaag me eens geamuseerd met het maken van een overkoepeling opdat kauwen en eksters niet meer met het eten zouden weglopen. Er hangt nog een zak noten stevig vast aan een andere paal voor de eekhoorn.
Zaterdag onze moerasvijver uitgekuist en nu zien we onze gasten beter. Buiten het dagelijks bezoek van wat mezen, merels en een winterkoninkje was vandaag de grote gele kwikstaart weer te zien.
Leuke kinderen heb ik toch! Toen ze hoorden dat er een merelpaar zat te broeden in de klimop werd dat stuk tuin meteen deskundig afgezet met kegels zodat ze er met hun gocart of fietsen niet langs zouden rijden.
Deze prachtige orchidee komt in de natuur voor in de Himalaya; dat betekent dus koud kweken en een droge rustperiode. Op de oorspronkelijke standplaats verdwijnen ze voor enige maanden onder de sneeuw
Vorige week mochten de schilders met hun zware stellage oversteken. Maar dan had ik wel even hulp nodig met het snoeien van de vlier en koninginnekruid.
Vandaag de watervoorziening buiten ook nog even afgesloten; bij het openen van de waterput bleek dat er iemand daar een riant onderkomen had gevonden. Hij/zij was al aan de wintervoorraad begonnen.
Kleintjes steken de kop op en zuchten -oef we zijn er eindelijk - ze halen fris adem, want zo onder de grond is maar niks als erboven zoveel te zien is. Rondom blaadjes van de bosanemoon.
Dit weekend is de Wierdense Open Tuin dagen geweest veel bezoekers gehad, mooi over de heledag aanloop mooi weer geweest. Heb de bezoekers uitgelegt hoe onze tuin bekeken zou moet worden ik heb in de tuin 10 zitjes geplaats van uit deze plekjes kon men onze tuin bekijken en toen bleek, dat de tuin van ons tien verschillende tuintjes verscholen heeft die men zo al lopende normaal niet ziet hierdoor raakte velen erg onder de indruk, velen heb ik kunnen begeleiden en kunnen vertellen wat er in de tuinen gebeurd door de volgels kikkers en insekten als voor beeld veel merels wiening slakken enz.
Enkele van de foto's die ik hier af en toe eens plaats, werden ook gebruikt voor het educatief infobord dat bij de bijenhal werd geplaatst. Op de opening werd het onthuld door belangrijke mensen.
De regendaas (Haematopota pluvialis) Het vrouwtje probeert door de trui van mijn wederhelft te bijten, dat lukt dus niet, maar door een spijkerbroek kunnen ze wel bijten. Ze steken dus niet, maar bijten.
Even de loftrompet steken over dit bescheiden, mooie, makkelijke geraniumpje. Ooit als sliertig uitsteeksel uit iemands tuin meegekregen groeit en bloeit hij nu waar ik hem ook neerzet.
Als ik me niet vergis is dit zoals Marei al zei Ajuga reptans 'Atropurpurea' (kruipend zennegroen) 'k heb er eentje uit het gazon gehaald waar het zich goed voortzet.
Dichtje in week 5 Overal t,is kniesoorweer dus ga ik aan het verplanten struiken verplaatsen van hier naar daar knuisten zwart van modder steken uit de mannenoverall die ruim valt om bovenlijf en benen het mooie van mijn lichaam totaal verdwenen maar kijk eens goed ogen lachen de tuinvrouw is tevreden. eljo groet-je
Hypermodern tuinindeling maken, Jawel de natuur mag ook best haar wilde gang gaan in mijn tuin hoor! Vandaag 2 soorten bosbessen 10 stuks, 10 cranberry's, 2 stamkruisbessen rood en wit, 2 stamgojibessengekocht, we zijn weer arm!
Eindelijk vogeltjes in mijn tuin (sorry voor de slechte foto, maar kon enkel mijn gsm op tijd nemen om een foto te nemen) gisteren: pimpelmezen vandaag: roodborstje, merel en weeral wat kraaien of kauwen (geen idee, soms komen ze in paren, dus het kunnen kraaien zijn) Ik zal dus werkelijk iets van een voederstation moeten overwegen: dan zullen er meer komen vermoed ik.
Toen ik de serre een beetje aan het opkuisen was zag ik enkele mooie vogeltjes buiten passeren die ik al een tijdje niet meer gezien had in de tuin. Buiten de mezen , merel en roodborstje waren er nog 2 goudhaantjes en een zwarte roodstaart.
De vijver ziet er niet slecht uit dit jaar. ik denk dat ik eindelijk een beetje evenwicht gevonden heb om niet teveel planten in de vijver te willen zetten.
Was ik 5 seconden eerder geweest met het maken van deze foto, dan zag u deze twee tortelduiven hun liefde tonen boven òp de kat! En dat op zo'n dun stukje metaal.
Ons tuintje en vakantiehuisje in Snezne (betekend sneeuw in tsjechisch)in het Adelaarsgebergte (Orlické hory) Tsjechie. Van 1991 tot1998 gehad, toen verkocht en boerderij daar gekocht.
Kan iemand helpen? Ik vind dit op internet : De rode kelkzwam, Sarcoscypha coccinea, staat als zeer zeldzaam gecatalogeerd en elke nieuwe vindplaats betekent een kleine sensatie in Vlaams mycologenland.
Zomerfijnstraal (Erigeron annuus; synoniem: Phalacroloma annuum) op het punt om open te gaan. De bloemetjes lijken grote madeliefjes of kleine margrieten en smaken licht-zoet.
Gisteravond van meneer Macron gehoord dat we in elk geval nog tot 11 mei thuis moeten blijven in 'confinement'. We mogen een uur per dag wandelen binnen een kilometer van ons huis.
Na mijn werk rond de vijver eens een toerke gemaakt in de tuin. Stond versteld hoeveel bloemetjes dat er hier en daar bloeien of hun neusje al boven steken.
Vogeltelling deze namiddag. 2 pimpel-en 2 koolmezen,1 roodborstje,1 winterkoninkje,1 heggenmus,2 eksters,4 tortelduiven,2 houtduiven en man en vrouw merel.
Phloxen toppen 2 Een Phlox is geen Fuchsia volgens Marei , nou ik denk dat de meeste mensen die hier wel eens rondneuzen dit wel weten. Wat er vervolgens stellig beweert wordt dat wanneer je een Phlox topt je enkel maar de bloei uitstelt en zich geen nieuwe takken vormen slaat volledig de plank mis.
De klim- en eenmaal bloeiende rozen zijn gesnoeid en voorzien van de nodige meststoffen; alle restanten van de Hosta's zijn opgeruimd, binnenkort steken honderden voorjaarsbollen hun neusjes boven de grond, de Ipheion en Muscari doen dat nu al. We hebben zo rigoureus geruimd om nu nog zoveel mogelijk slakken te elimineren.
Deze is van 17/06/2012 - @Lily - het buxoshaagje in rozentuin was nog OK. Hoge Sophora en Gleditia geven nog veel leuke en frisse schaduw op het gazon en de vijver.
De hoornaar (Vespa crabro) is de grootste wesp van westelijk Europa. De steek van een hoornaar is pijnlijker dan die van een honingbij, maar bevat minder gif.
Ik denk dat ik nu 1/3 geoogst heb. de andere 2/3 mogen nog wat rijpen - maar nu ik de bladeren wat weggenomen heb hangen de trossen veel meer in zicht voor merels en lijster, en wespen.
Deze vorstbeveiliging voor de buitenkraan heb ik zelf gemaakt , heel eenvoudig en doeltreffend. Een emmer gevuld met bubbeltjes plastik,rondom de emmer rand een kunststof buis klikken (normaal ter bescherming voor de vorst van de waterleidingen) Een gaatje maken met een hete nagel in de bodem van de emmer,daar een koordje dubbel doorheen steken,zodat het om de kraan valt,veterstoppers aan beide uiteinde eraan schuiven,dat alles strak aantrekken,zodat de emmer plat tegen de muur aansluit,en vastzetten met een lusknoop.
Hier kwam Pa met de hoofdmaaltijd, een dikke gezonde insecticidevrije rups. Aan het geluid in die holle boom te horen lustten ze nog wel meer zulke lekkernijen.
De Decaisnea fargesii is een prachtige heester die het best tot zijn recht komt als deze solitair geplaatst wordt. De blauwgroene bladeren zijn veervormig en staan aan lange paarsachtige stengels.
Goedemorgen Aan iedereen een heel fijne dag en een goed weekend Vergeet-mij-nietje Plant Het geslacht Vergeet-mij-nietje telt enkele dozijnen soorten. De naam Myosotis komt van het Grieks en betekent muis-oortje.
Elke dag een stukje - bvb van 17u tot 19u - nu nog wat de basis verstevigen in soort stabilisé, dan plastic binnenin, en vullen. Dan is het de beurt aan R om de plantjes erin te zetten.
Al dertig jaar staat er een beuk pal op de perceelsgrens met de buren. Eigenlijk heeft hij intussen recht van daar te staan volgens het veldwetboek, maar toch bleven zijn lange armen die zich langzaam uitstrekten over hun veranda en zijn duizenden blaadjes die hij elk jaar afwerpt, onderwerp van voorzichtige klachten.
Op het label zien we een (R) - op internet een (TM) Er is een groot verschil - mogelijk staat de (R) hier gewoon als afschrikmiddel om namakers te weren.
De rivier de Metuje loopt door een caynon beneden de plaats Nove Mesto nad Metují en de plaats waar zich dit afspeelt heet Peklo. ( de hel) In de vroege 20 eeuw is dit prachtige gebouw, ontworpen door de architect Dusan Jurkovic in een stijl geïnspireerd door folk architectuur.
Er zijn tientallen manieren om troggen te maken en te beplanten, het mooiste zijn natuurlijk de originele zandsteen troggen, en dan het mooiste zijn de uitgekapte van een paar honderd jaar oud. Zoals uit mijn vorige tuin .
= = = = = = = = = = = = Onze tuin (Hugo/Rika) = = = = = = = = = = = = Wat onze tuin betreft kan ik de rozen eens opnoemen waar wij zelf ontiegelijk veel plezier aan beleven - zonder er veel "spel" van te maken. Onze rozen moeten het stellen met een minimum aan onderhoud, we zijn niet gepassioneerd genoeg om er veel tijd in te steken.
Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina