Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Mieren kunnen zowel binnenshuis, als op het terras en in het gazon voor heel wat overlast zorgen. In huis komen ze uit allerlei spleten en kieren, op het terras tussen de voegen en in het gazon maken ze hele nesten
Mieren lijken wel de meest onbeduidende dieren in je tuin. Het is maar wanneer ze massaal onder je terras nestelen of grote hopen achterlaten op je gazon of in je border, dat ze vervelend worden.
De beukenbladluis is een parasiet die haar eitjes aflegt in het najaar op de jonge twijgen van uw beuken. Nu zijn deze eieren volop aan het ontluiken. Door nu een behandeling uit te voeren kan u heel wat schade voorkomen.
We vinden de vogeltjes op onze voederplaats wel leuk om naar te kijken maar hebben toch liever niet dat ze nest maken onder onze dakpannen. Om te kunnen samenleven zonder al deze mogelijke conflicten is het belangrijk het gedrag van de dieren in onze omgeving beter te leren kennen en begrijpen.
In deze reeks willen we jullie een aantal tips meegeven hoe we het evenwicht tussen mens en dier kunnen behouden.
In dit tweede artikel van samenleven met dieren, wordt dieper ingegaan op het geluid van de spechten en de soorten spechten. Kom alles te weten over de bonte specht en de groene specht
Een hoop mieren in een mierenhoop! Dit is het dak van de koepel van de zwartrugbosmier (Formica pratensis) Let vooral op de grootte van de mieren en de grootte van het achterlijf.
Mijn mango boom van 40 jaar oud zat vol mieren. Maar dan ook heel veel trossen mieren Daarom had ik gevraagd of iemand hem een kopje kleiner kon maken.
Het vrouwtje van mijn manderijneendkoppel heeft 6 eieren gelegd en is sinds vandaag gaan zitten broeden. Nu even een maandje wachten en kijken hoeveel eieren uit komen.
Het lievelings plekje van Kroelie en met een schaaltje kattenbrokjes. Andere dieren lusten deze kattenbrokjes ook, dus als de kat van huis is, dansen de.
Op het bankje ligt Kroel vaak met zijn bakje kattenbrokjes naast zich. De vogels loeren altijd of ze er van kunnen snoepen als Kroelie er even niet is!
Ik heb een Lieveheersbeestjes huisje gekregen en heb het in de tuin gehangen. Hierin zouden de beestjes kunnen schuilen en zo zou je ook meer Lieveheersbeestjes in je tuin krijgen.
Had een flits, en een glimp van haar (wip)neusje gezien achter de haag - even bleef ze zitten Goed te weten dat de auto's nog geen vat op haar hebben gehad.
Spike al vroeg op bezoek - tussen de regendruppels - als ze met haar kop zo wat langer in het ovale putteke blijft, dan is zij (want geen rode vlek op de wang) alles lekker aan het aflikken .
Ook de dames nog even gedag gezegd tijdens de maaltijd. Eén dame hier voor aan nog gered uit een benarde positie, want ze was met haar halsband vast komen te zitten aan het hek.
Een nieuwe (= no. 28) op onze lijst van vogels die de tuin bezoeken - geen lijster, wel degelijk de Koperwiek (koppeltje samen op bezoek - weggejaagd door Ekster, maar de foto's heb ik toch nog snel kunnen maken )
Zwarte mees - gespot door Thomas P. op m'n eerder geplaatst filmpje - nu herken ik 'm dus zelf ook goed - eerst dacht ik een klein Koolmeesje gezien te hebben.
Er zijn 2 Zwarte Mezen hier blijkbaar - de Koolmees kijkt even lijdzaam toe, want die twee kleine zijn zeer dapper, ze laten zich niet zo makkelijk van het bakje wegdringen.
Deze vogel - ter grootte van een merel - zat de hele dag almaar rare geluiden te maken vanop een dak in de buurt - Ik herken niet direct welke soort het is.
Vink - ze foerageren op de grond, net als de heggemus en de roodborst, ook al zitten ze onder een vogel-voederhuis dat vol lekkers voor het grijpen ligt - ze zijn handig met de bek en tong en knabbelen net zolang op een zonnebloemzaadje tot de binnenste kern vrij gekomen is. Alleen de roodborst durft wel eens tot in het voederhuis springen .
Hier nog eens de knabbelaar vanuit een andere hoek ik gebruik nu veelal PhotoScape en snij de foto's uit tot een vierkant. dan exporteer ik de foto, en daarbij geef ik de grootte aan van 700x700.
Kauw : 1 (heeft een half uur gezeten op de schouw, en heeft 2 mensen geteld - Wifi heeft ie, vanuit het tuinhuis, maar kan jammer genoeg niet \"links-klikken\")
't is hopeloos uit te leggen aan een merel dat ie niet zo moet schrokken, maar beter moet kauwen om met meer speeksel een betere spijsvertering te hebben, en dus niet zo dik te worden .
Sorry, 'k heb niks toonbaars van plantachtig materiaal in de tuin op dit moment - dan maar wat vogels, daarvan des te meer hier nu met de vorst - de enige plant die wat toonbaar was WAS een binnenplant (1x raden welke), en die is nu kapot (2 dagen te laat binnen gezet - foert.
Aan de overkant zag ik deze eend boven op het dak van de sportschool zitten, op zoek naar een geschikt plekje voor een nest of wilde ze wat aan haar lijn doen!
Deze twee zijn zeker 'n half uur aan het bakkeleien geweest om de voederbak, geweldig om te zien, een viel zelfs van de stam, geweldig om die strijd te zien.
Ik weet nu waar ik moet kijken als ik het Winterkoninkje hoor zingen, maar ze zijn zo snel en in beweging dat het nog altijd moeilijk is om ze te fotograferen. Hier kijken we tegen zijn staartje aan.
Kroelie hoorde dat iemand had gezegd dat hij zwaar zou zijn. Nu heeft hij dit tactisch opgelost: gewoon onder de grote Buxus bol gaan liggen, dan lijkt hij kleiner!
Ik zat op het bankje buiten met Kroel en had even een zakje brood neergelegd om zo aan de vogels te geven. Deze kraai kon blijkbaar niet wachten: he, een zakje brood, hoe krijg ik dat eruit!
Deze twee zijn twee dagen later geboren,de witte is gelukkig een geitje de bruin en bokje. Dus over vier maanden moeten we daar een ander baasje voor zoeken.
Ook hier is het goed om te weten wie we in de tuin hebben; een lid van een tuinclub die gisteren onze tuin bezocht pakte dit kevertje uit een plant en zette haar voet er op: een leliehaantje, dacht ze.
Steeds als ik uit het keukenraam kijk, zie ik van alles, daar onder aan de voet van de boom. Nu heb ik steeds het fototoestel bij de hand als ik in de keuken ben!
De laatste dagen wel meer bijzondere bezoekers gezien in de tuin: gisteren een (boom)marter, die met een nieuwsgierig snuitje plotseling door de haag kwam, vanmorgen huppelde die met z'n ronde rug over het pad, te snel voor een foto natuurlijk. Even later een gesjilp en een plons bij de vijver: een ijsvogeltje vloog weg met z'n buit.
De halsbandparkieten waren weer eens in onze tuin, heel hoog in de boom. Ze kwamen zeker even kijken of er alweer lekkere hapjes waren zoals vorig jaar.
In de hele border hadden we de planten al afgeknipt. Als laatste was de Molinia 'Transparent' aan de beurt, die al met zijn lange halmen over het tuinpad zwierde.
Normaal dulden ze elkaar niet samen aan het ontbijt maar deze keer bleven ze samen aan tafel, wel wat schichtig maar toch. Kwaliteit van de foto is wel minder door het reflecterende licht in het raam maar ik vond het toch de moeite waard om de foto te plaatsen.
Al weken proberen de tortelduiven hier een nest te maken op 5 hoog bij mijn moeder. Hoe lang zal het duren voordat ze begrijpen dat dit niet geschikt is!
Zag allemaal kleine beestjes in de regenron, misschien wel muggenlarven! We hebben de regentonnen leeg gemaakt, want zoveel muggen wil je straks niet hebben.
Gisteren zag ik een lieveheersbeestje in een bak met water drijven en heb hem er snel uitgehaald door een stokje voor zijn snoet te houden en ja hij stapte er meteen op. Daarna heb ik hem in het zonnetje op een tegel gelegd.
Oei, deze twee langpootmuggen zijn geplet terwijl ze zo innig bij elkaar waren! Het zonnescherm gaat automatisch naar boven als de zon weg is en zijn ze verrast.
Halsbandparkiet in de straat. Eerst veel kabaal en langs de tak naar beneden klimmen en even later in een struik vliegen, ja daar hangt een zakje nootjes, vandaar!
Vandaag viert Nederland Koningsdag, maar heel anders dan we gewend zijn, vooral thuis ipv feest op straat. De hond van de beneden buurvrouw blijft ook trouw achter het hek, onder de wapperende vlag.
Deze foto ook maar even hier geplaatst, een fijn hulpmiddel om insecten voor de lens te krijgen. Het is zeer fascinerend om van dichtbij het nestgedrag van een Rosse metselbij Osmia bicornis te volgen.
Rosse metselbij , Osmia bicornis. De meest voorkomende wilde bij op mijn hotel, prachtig hoe zij in het boorgat eitjes legt en stuifmeel voor de larve erbij plaatst.
Geen scherpe foto van deze ekster, maar ik had hem betrapt bij het baden in het vogelbadje en kwam vol kabaal het badje uit toen hij me zag, en weg was hij.
Mooie grote kruisspin in de Hebe gezet. Hij hing eerst voor mijn raam, maar dat maakt dan zo'n rommel, hier mag hij zoveel als mogelijk zijn best doen.
Bij de benedenburen in de tuin hebben ze pindazakjes in de boom hangen. Vanuit mijn keuken kan ik daar mooi naar kijken Halsbandparkieten komen er op af.
Het lieveheersbeestje heeft het huisje op het terras gevonden om te overwinteren, nu nog een mooi plekje vinden op de sedum of op één van de andere planten in het huisje.
Vorige week zat er en hommel op het terras en was heel traag, och arm beest. Toen ik een foto maakte deed hij zijn pootjes omhoog alsof hij naar me zwaaide.
Tijdens een etentje langs de nieuwe Waterweg zagen we ineens deze etende lepelaar voorbij komen.Met zijn snavel bewoog hij heen en weer en hap daar ging weer wat naar binnen!
Op het keukenraam komen s'avonds vele insecten zitten, aangetrokken door het buitenlichtje. Steeds weer spannend wat er nu weer zit zoals dit exemplaar van ongeveer 2 cm!
Ik fotografeerde eerste mooie wolken, maar zag ineens een libel zitten. Ik heb meteen ingezoomd en zie een libel met tegenlicht, het is een mooi gezicht!
Vandaag wat hout opgeruimd in de tuin wat ik een tijdje terug bij elkaar had geleg. Overal zaten er slakken, maar gingen er toen met een slakkengangetje vandoor, te onrustig!
Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina