Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Een overzicht van de mooiste foto's van deze week met op de eerste plaats een foto van een een zeer slim, smullend muisje en nog veel meer prachtige tuinfoto's.
Terwijl de lentebollen zoals krokussen, narcissen en tulpen ontluiken, wordt het stilaan tijd om na te denken welke zomerbollen we straks in de tuin willen. In maart, april mogen bepaalde bollen al geplant worden zodat we in de zomer van hun kleurenpracht kunnen genieten.
De specifieke wensen van de planten in uw tuin zijn vaak erg verschillend. Bij de aanplanting en verzorging van uw planten, staat u hier best even bij stil. Zo is het bijvoorbeeld erg belangrijk om de zuurtegraad (pH) van uw bodem te kennen en vooraf te weten of uw planten een kalkrijke bodem vragen dan wel een zure.
Lege plekjes in de tuin of in de moestuin kan je in het najaar inzaaien met een groenbemester. Het zijn planten die worden geteeld omwille van hun bodemverbeterende eigenschappen.
de techniek van het zaaien in een zaaikist Zaaien, zaaikist, zaden, kopen, bestellen, zadenwinkel, zaadfirma, online, cadeau, zaaizakje, zaadjes, bakje, zaaien, kistje, kist, bak
Overal Palmbomen, Platanen, e.a; "warmere" plantensoorten in Basel en omgeving (en tot mijn grote vreuge de allermooiste pinussen ook, maar die ga ik niet alle hier opladen.
Zaadjes van links esdoorn - midden en rechts Pinus nigra nigra esdoorn kan ik missen, pinus verzamel ik nu, ligt met massa's rondom de denneappels en ook veel verderop want (rond-)vliegen als helicopterkes doen ze allebei erg goed. mvg hugo
En hier staan er veel van in de Pinus-potjes - ga 'm niet bij plantenherkenner zetten, maar moest iemand er op vallen per toeval, of het gewoon weten wat het is, dan .
Pad vooraan en rondom het huis - nu met fijn wit zand - ziet er als nieuw uit. Linksachter de oude pinus nigra nigra, midden één die ik zelf gezet heb, rechts voor de booghaag een nieuwe pinus van begin dit jaar, en rechtsonder enkele Pinus mugo mughus die al flink schieten.
Ook al staan ze niet in m'n eigen tuin, van elke Pinus Nigra Nigra die ik tegenkom, met iet-of-wa vorm, neem ik een foto als er gelegenheid is om even te stoppen. Nu zie je ze nog goed staan - straks is er teveel groen lover van andere bomen omheen.
Mijn lupine van vorig jaar staat weer in bloei, maar met heel veel bewoners, sta ze steeds met de bloemspuit eruit te spuiten, maar ze komen steeds terug. Iemand een tipje?
Alle pinussen nigra nigra in het nieuw aangelegde bosje staan goed. Vond een denneappel met zaden in (verwonderlijk want er loopt hier een eekhoornje rond .
De enige 2-jaarse Pinus nigra nigra (in de tuin bij de dochter gevonden) vertoont al zij-scheutjes op het minuscule stammetje - leuk ! denkt zeker dat ie al een grote is .
Pineberry White Dream of ananasaardbei, hoewel ze toch meer naar aardbei dan ananas smaken Voordeel is dat de vogels ze (tot nu toe) met rust laten omdat ze denken dat ze nog niet rijp zijn
Van alle merkwaardige Pinus Nigra Nigra die ik al ben tegengekomen, te voet, fiets, soms zelfs auto, heb ik een foto (tenzij ik geen toestel bij had) - deze is van omgeving Hoederloo op de heide.
We zijn wezen wandelen in Zandvliet - aan de kust leek het me te koud met die gure wind. In de bossen is er bijna geen wind, enkel zoevend boven onze kop in de toppen van de hoge Pinus bomen, en is het zalig even op de berm in de zon te zitten met zicht op een open plein waar ze de oude bomen gerooid hebben om plaats te maken voor de vele zaailingen.
In de schaduw van onze tuin staat deze strelitzia (Paradijsvogelbloem) in onze veranda al in bloem van begin december. het is nog steeds dezelfde bloem die open komt op de foto bij allerlei : https://www.
De nieuwe pinda-silo schijnt te bevallen - uitgehold boomstammeke bekleed met schors - integreert goed met de Pinus - en voor één keer niet zelf gemaakt.
Vandaag is de kelk aan ons voorbij gegaan, op een andere dag gaat ie misschien boven onze kop, en liggen al m'n Pinussen omver - had deze in de gaten deze morgen, lijkt me niet zomaar een wolkje dat effe snel opstijgt.
Door de grote Rhodo die weg is, en de Prunus, zien we nu weer beter doorheen de tuin, langsheen de Pinky Winky, de LimeLight, het hek en de sedum, tot aan de Cosmos en Paviljoen, en het bosje Pinussen. We houden van verre doorkijkjes .
Eekhoorn verblijdt ons soms met zijn bezoek en verstopt allerlei noten van de buurman in de tuin, die hij vervolgens weer vergeet. Hij kreeg dit jaar van ons een stekje als hij wil blijven wonen.
Een laat nestje egeltjes in onze tuin die nu nog elke avond komen eten , noten zaden allerlei rozijntjes etc. om de 2 dagen een vers ei dan kartonnen doos onder de terras geplaatst met stro en al van de eerste avond erin geslapen , top voor ons en wat een luxe in onze tuin.
Ook onder en rond de Pinus Mugo Mughus, met de plantaarde meegekomen, wat bosanemoon, en straks ook blauwe klokjes (OK ze staan er wat verloren, na de bloei gaan ze op een betere plaats allemaal wat meer bijeen)
Pinus nigra ssp. nigra (austriaca) - als jaarling 6,5 cm bereikt, nu al 4 cm erbij - alle 50 overblijvenden van vorig jaar vertonen mooie scheuten, net als hun grotere broeders.
Zo, zijn we van die 2 BV's af - Dat de Pinus Nigra Nigra 'Austriaca' mijn favoriet is, weten sommigen al, of je moest zonet met de Pluto-shuttle geland zijn (en al Digituin, oeps Tuinvrienden lid.
Van achter naar voor bekeken: -3 Buddlea'tjes:-Back Night,White Profusion en Pink Delight -Solidago Canadensis -Chelone Obiqua\"Pink Turtle\" -aan zijkant Gladiolen
Pinussen hebben heel soepel hout dat onder het gewicht van pakken sneeuw niet afbreekt maar soepel meegeeft. Deze naald werd door de draad van een spinnenweb helemaal uit zijn normale stand getrokken.
Soms zou ik willen ontwaken in de hangmat bovenin de kruin van "mijn" pinus - zo neerkijkend op de wereld (als boom wel te verstaan) - afstandelijk - en observeren wat "de mensen" zo allemaal doen onder mij (ik, de boom dus) .
We hebben er al heel wat bijeen verzameld - ze moeten dienen om een feest op te fleuren - in de lange bakken komt nog oasis en dan allerlei takjes met fris lentegroen, katjes of krulletjes en misschien ook blad van klimop.
Er zijn gelukkig nog enkele zekerheden in deze wereld - Marei houdt niet van Paardenbloem, noch Buxusmot - Rhus woekert, net als Antwerpse Sterren, en Incalelie - Pinus Nigra Nigra is de mooiste boom op aarde (al zeg ik het zelf) - Hout is het mooiste materiaal om mee te werken (al zeg ik het zelf) - Belgiê brouwt nog steeds de beste bieren ter wereld (dat weet iedereen - en staat buiten kijf !) Nu is Mort Subite niet het allerbeste Kriek-bier, wel Lindemans en Eylenbosch, maar die zijn echt niet overal te krijgen.
Franse geraniums winter klaar gemaakt, maar hoe krijg ik ze het allermooiste de winter door. Ze komen op zolder te staan in een vorstvrije, en verlichte ruimte.
Hier staat hij dus, de Strobilanthes Brunetthy. Ik stel me zo voor dat als hij wat uitgroeit, zich lekker verstrengelt in de Caryoptris x clandonensis 'White Surprise'.
Afgelopen week druk in de weer geweest om dit orchideeënkasje te ontdoen van algen, mos en allerlei ongerechtigheden; maar nu ziet het er weer spic en span uit; vandaag komt het leuke werk: inruimen!
Vandaag de (eerst) rechte border vergroot en het pad iets smaller gemaakt , Geum ,Lewisia , Phlox ,Astilbe,Catananche,Kalimeris,Anchusa ,Coreopsis en Fargesia geplant.
Er staan 4 amberbomen voor ons gebouw en allemaal in een ander stadia, twee zijn al helemaal kaal, de andere twee knalrood en die voor ons kamerraam staat heeft nog veel bladeren en in allerlei kleuren. Elke dag kijk ik er weer met bewondering naar, zo mooi!
Op ijstocht in de tuin. 1e foto van binnen genomen, Andere foto's zijn:Lavendel,Dwergrhododendron,Spiraea japonica 'Genpei', Pampasgras,Bamboe,Lupine en Hydrangea.
Op de werkbank van het "bijenproject" ligt nog een dikke schijf die is afgezaagd van de kerselaar die plaats heeft moeten maken voor het pinusbosje. Met de gepaste gaten in deze schijf wordt het een pure "houtskeletbouw" voor bijen en andere what-nots .
Langs de Nete - honderden meters, zoniet kilometers, mooie Pinussen met daaronder wilde rozen, lichtroze en donkerroze - een frisse geur, een malse regenen, en zalig plat fietsen op het verkeersvrije jaagpad - wat wil een mens nog meer ?
Deze persicaria is nog redelijk, maar de licht roze knip ik straks helemaal terug. Er staat tijdelijk een mini appeltje tussen die met allerhande stokken steun nodig had.
Heel gewoon Ligustertje dat ik aan het trainen ben om een geurend boompje te worden in de border langs het pad. Ze mag daar de border een beetje beschermen tegen de aller-felste zon.
Allerhande paddestoelen duiken op in mijn tuin, onder andere deze : ik ben niet zo goed in de juiste benamingen, maar ik denk aan de hand van een boekje dat dit de : "slanke anijschampignon" is. Of kunnen jullie me de juiste benaming geven
Mijn allereerste plantjes gezet: een rijtje viooltjes, mijn buxusbol en een chrysant. Helaas moesten buxus en chrysant later rap verhuizen omdat het hier vooraan kletsnat werd in het najaar en winter.
Deze akelei heb ik vorig jaar toegevoegd aan mijn tuin als de Aquilegia Vulgaris William Guiness maar ik heb een kaartje teruggevonden waarop staat dat het het type draagt: Aquilegia Vulgaris Winkey Red-White. Is dat dezelfde ?
Delosperma congestum Wellicht de meest winterhard Delosperma soort, ook de witte versie Delosperma basuticum 'White Nugget' bleek vorige winter keiwinterhard!
Pinus in linkerbovenhoek - niet-woekerende bamboe rechts (filtert zo mooi het licht in zomer als in winter) - en achteraan bij de 2e buur een reuze grote acer (makkelijk 8m hoog of zo) die fantaschtisch mooi oranje-rood-bruin gaat worden.
Die rekjes zijn handig - maar ik zet onder alles nog eens extra wielekes - zo kan ik het interieur en de hele inhoud van de zagerij makkelijk verplaatsen, respectievelijk rekken met jongen Pinussen buiten in de zon rollen of terug naar binnen/overdekt indien nodig.
Het wat wildere hoekje bij het speelveldje; de omheining is niet om de planten binnen te houden, maar wel om eventuele ballen buiten te houden! En dat lukt behoorlijk (gelukkig zijn mijn kinderen geen grote voetballers!
Bospaadje ligt vol met dennenaalden - zo hoef ik geen decoratieve schors te kopen - de pinussen zijn nu mijn gratis leverancier. We gingen vroeger stiekem in zandvliet tientallen zakken vullen met naalden - is goed tegen het onkruid.
Crocussen, Puschkinia en zelfs een toevallig mee verplante primula bloeien nu al op het dak van ons tuinhuisje. Voor de Sedums en allerlei soorten Saxifraga is het nog veel te vroeg maar ze deden het goed en ik heb er vertrouwen in dat het ook deze zomer een kleurrijk dakje wordt.
Ben woensdag mijn allerliefste vrouwtje verloren aan het monster(darmkanker),Zij was mijn alles,mijn inspiratiebron,m\\"n leven .hoop dat ik dit ooit te boven kan komen,Ik kan er rust in vinden dat ze geen pijn meer hoeft te lijden.
Squirrel-view - vanuit de grote Pinus - op de zijtuin de grote witte Hydrangea's zijn 'Grant's Choice' - maar omdat ie zo mooi 's avonds oplicht, fosforescerend als het schuim op de golven van de Noordzee, noem ik hem nu 'Skuumkoppe' en tegelijk is het een herinnering aan dat superlekkere Texelse biertje !
Geinspireerd op de huisjes van een tuincentrum, zelf maar in de weer met afvalhout. Zo'n vogelrestaurant was niet moeilijk te maken en wordt regelmatig door allerlei clientele bezocht, echter komen er nog niet zo veel vogels eten als vorig jaar toen de temperatuur veel lager was.
Met heel veel geluk en geduld worden deze kleintjes de bomen voor volgende generatie - ze trotseren weer en wind, staan op rotsen, in de branding en de stijve bries, bar klimaat, onreinheden in stadslucht, ook de drukte van het verkeer, warmte, hitte en erge koude - de boom voor alle werk dus - de Pinus Nigra Nigra - 360 zaden gezaaid in verschillende bakken, en na 3 dagen al zo'n 50 uitgekomen .
Zandvliet biedt vele mogelijkheden tot wandelen - bv langs de Brabantse Wal - in het Zuid-westen van de Nederlands provincie Noord-Brabant - tot max. 22 m hoogte, was het lang geleden de oever van de Schelde.
Iemand leuke ideëen om deze mooie zuidgerichte muur in te kleden? Graag ook groenblijvende winterharde tips want nu is het wachten op de opkomst van de gladiolen; gaura en verbena.
De grote engelwortel (Angelica archangelica) is werkelijk een nectar fabriek, met een muskusachtige geur een sterke magneet voor allerhande insecten. Uit de zaden en de wortels wordt Angelica-olie gewonnen voor de cosmetische industrie en ook voor likeur.
Zandoogje - (zo leer je ze nog eens kennen hé, met zo'n vlinderteldag) - hier op een Pinus Nigra Nigra Austriaca (maar 'zachte focus" effect toegepast op de camera) My god - deze Panasonic FZ1000 heeft me al zoveel genot opgeleverd.
Deze (water ?)-muntsoort heeft een zeer voortvarend wortelverspreidingssysteem vandaar dat ik hem heb opgesloten maar de gevangenis wil nog niet erg onzichtbaar verborgen worden door de omgeving en is dus wel tamelijk lelijk.
De straatkant is een heg met rozen, doornloze bramen, druiven en kamperfoelie, met als ondergroei struikroosjes, lavendel, vingerhoedskruid,karmozijnbes, Rudbeckia, smeerwortel, scheefbloem, papaver en .
Telopea Shady Lady White. Een dichte middelgrote tot grote struik met breed diepgroen blad met medium formaat bloemknoppen, nectarstroom voorziet anthousiaste honingeters.