Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Klimplanten zijn zeer goede oplossingen om oude en lelijke muren te verdoezelen. De klimplanten behoren tot de groep van de heesters, zijn meerderjarig en hebben een houten stam. Deze planten zijn blijvende planten, waarvan de meeste bladverliezend zijn.
Tal van klimplanten bloeien niet alleen al vroeg, ze vervullen een hele serie belangrijke functies in de tuin, bij huizen en andere bouwwerken. Klimplanten zijn van nature lichtzoekers. Ze werken zich op allerlei manieren omhoog naar het licht. Er zijn zelfhechtende klimplaten, slingerplanten en leiplanten die met lange ranken tegen muren (groene wanden), klimsteunen en door bomen en hoge struiken kunnen worden geleid.
Beste Tuinvrienden Ik heb dit jaar een een mengelijng van zaadjes uitgestrooid en kreeg veel verschilende bloemjes waarvan er veel zijn waar ik geen naam kan aan geven, onderandere een klim bloempje, ik heb het in geel en oranje, iemand zei me dat deze bloempjes eetbaar zijn en ze een geneesmiddel tegen keelpijn zijn. Ik heb het wel geprobeerd en inderdaad mijn keelpijn was verdwenen, maar ik ben er niet ten volle zeker van of dit wel waar is.
Roodborstje, zing dan Zing in mijn oren Zing ‘ns een wijsje Laat van je horen Klim op een tak, steek je borst maar vooruit Roodborstje, zing dan Zing ‘t maar uit Tekst Judith Nieken
De grote klit, ook wel grote klis genoemd (Arctium lappa) De penwortels zijn eetbaar. Medicinale plant Pas op voor de klitten als die opgedroogd zijn, want ze blijven in de vacht van uw huisdier hangen of aan uw kleding.
Een goed rozen-jaar, ja ik denk van wel. Hier Guirlande d'Amour en Aldenbiezen van L Lens met de mooi gevulde Eden roos die klimt in de Guirlande d'Amour
Vroeger stond hier een oud schuurtje en groeide de Clematis langs de muur. Nu klimt de Clematis elke keer tussen alle bomen door naar boven en laat zijn bloemen zien!
De Clematis viticella ‘Purperea Plena Elegans’ heeft gevulde, roodpaarse bloemen, op lange stelen.Staat bij mij naast schuurtje klimt langs een ketting.
De klim- en eenmaal bloeiende rozen zijn gesnoeid en voorzien van de nodige meststoffen; alle restanten van de Hosta's zijn opgeruimd, binnenkort steken honderden voorjaarsbollen hun neusjes boven de grond, de Ipheion en Muscari doen dat nu al. We hebben zo rigoureus geruimd om nu nog zoveel mogelijk slakken te elimineren.
Wij noemden dit de Ballenboom , geen idee hoe hij echt heet , de vrucht die je op de rechtse foto zit , was na 3 weken zo gegroeid dat hij klem zat.(foto middenonder
Dit weekend de mussenflat opgepimpt en er een stoplicht van gemaakt. Vandaag hoog tegen de klompenhok opgehangen, hopelijk gaan de musjes nu niet meer onder de dakpannen van de klompenhok nestelen, ze komen er altijd klem in te zitten.
Lotje had haar schoen gezet, niets verwachtend en just 'voor de pret', maar, vanochtend vroeg -nog in pijama- vond ze daar heus! … een nieuwe ca-me-ra.
Eind mei 2012 De klimrozen moeten weer van nul herbeginnen na de strenge vorst. Einde van de zomer waren ze toch allemaal weer 1m hoog en sommigen zelfs meer geworden.
Overzichtsfoto: vooraan de siertuin, achteraan het speelveldje van de kinderen. Het "poortje" wordt stilaan ingepalmd door een doornloze klimroos (Zéphyrine Drouhin") en de beukenhaag krijgt stilaan de vorm van een kasteel: over een paar jaren hoop ik overtuigende kantelen te kunnen snoeien op de top van de toren.
Deze berceau is begroeid langs de zijkanten met klimop "Hedera Hibernica " , en in het midden met 3 klimrozen " Bantray Bay , Alberic Barbier , en Phyllis Bide " met daartussen de clematissen " Piilu , Romantika , Arabella , en Duchess of Albany " .
Nieuw perk aangelegd met klimplantenboog in het najaar van 2014. Kan niet wachten tot ie volgroeid is Aan de dakpannetjes kun je zien hoeveel clematissen er tegen staan, voor de rest staat er nog een witte regen tegen om een mooi bladerdak te vormen en een klein blijvende hop voor de prachtige hopbellen
Nieuw perk aangelegd met klimplantenboog in het najaar van 2014. Kan niet wachten tot ie volgroeid is Aan de dakpannetjes kun je zien hoeveel clematissen er tegen staan, voor de rest staat er nog een witte regen tegen om een mooi bladerdak te vormen en een klein blijvende hop voor de prachtige hopbellen
Ik had een paar palmpjes meegenomen uit Ticino ( op de grens van Zwitserland/Italie ) , een prachtig mediteriaan gebied .Ze beginnen ondanks dit koude klimaat aardig te groeien .
De klimhortensia staat weer in bloei. We hebben 'm daar gezet omdat er een versleten plastieken plantentunnel in de wei achter staat, zodat die een beetje uit het zicht is.
Deze tak van de klimmer hangt met een los koordje aan de Pechelbuis-boog - naarmate die tak groeit schuift ie met het koordje mooi mee langs de buis - het boogje ontstaat dan vanzelf .
Onder de kamperfoelie staat het geraamte van een oude strijkplank, die hij toen hij nog kleiner was gebruikte als klimhulp. Nu moet je al ver gaan zoeken om hem te zien (de strijkplank)
Netels, de waardplant van de Atalanta of Admiraalvlinder - wil je ze ook, de vlinders? zet dan Klimop op je muur, en daarachter bij de buur, of zoals bij ons achter de tuin bij de achterbuur - een verlaten stukje natuur met beek - netels.
Week 47 Verstild een strakke ruis van stoere eucalyptusbomen overtroeven hortend ademhalen stapje voor stapje verdwijnt de berg onder de duwende hoge stevige schoenen stuwend bloed jaagt sprankelend de glazen druppels op het voorhoofd de drang om te klimmen levert veel op want nu sta ik op de top een sukkel op sokkel de adem stokt uitzicht geeft inzicht afdalen in een nieuw begrip verlicht verruimd verstild. eljo groet-je
Een karwei wat we uit handen hebben gegeven, 2 dagen lang de boomexperts aan het werk gehad in de oude eiken. Zo knap hoe ze daarboven in de takken klimmen en hangen en zo hun snoeiwerk verrichten.
Stukje van de heraangelegde scheiding met de buren (we willen niet één zijn met de buren, toch?) - de Gust, of beter zijn zoon Jozef - maar we blijven hem Gust noemen omdat wij ooit één van hun eerste klanten waren voor tuinaanleg - is wat kwistig geweest met de arborescens klimop.
= = = = = = = = = = = = Onze tuin (Hugo/Rika) = = = = = = = = = = = = Wat onze tuin betreft kan ik de rozen eens opnoemen waar wij zelf ontiegelijk veel plezier aan beleven - zonder er veel "spel" van te maken. Onze rozen moeten het stellen met een minimum aan onderhoud, we zijn niet gepassioneerd genoeg om er veel tijd in te steken.
In deze hoek van onze tuin leggen we altijd takjes, blad resten en dergelijke neer en de klimop bedekt dit alles. Het is al een aardig hoge berg geworden tussen de bomen.
Deze klimhortensia is ook een sfeerbepaler en is een witte wolk als zij bloeit in de lente. Voor mij een onmisbaar element inde tuin voorla om dat het een klimmer is die zich hecht zonder schade aan de muur toe te brengen.
Vandaag in de rozentuin de rozen gesnoeid, morgen nog de twee klimrozen bij de entree en de drie die voor de achtergrond zorgen. En opruimen hoort er ook nog bij.
Met heel veel geluk en geduld worden deze kleintjes de bomen voor volgende generatie - ze trotseren weer en wind, staan op rotsen, in de branding en de stijve bries, bar klimaat, onreinheden in stadslucht, ook de drukte van het verkeer, warmte, hitte en erge koude - de boom voor alle werk dus - de Pinus Nigra Nigra - 360 zaden gezaaid in verschillende bakken, en na 3 dagen al zo'n 50 uitgekomen .
We waren stomverbaasd dit gras in bloei te zien, staat hier sinds 1999 en zou bloemloos zijn. In ons klimaat komt deze Miscanthus bij hoge uitzondering in bloei.
Steeds groen - vaste waarde in winter en zomertuin - beter dan plastic over/in/tegen uw omheining - is niet moeilijk te onderhouden, desnoods gewoon met de haagschaar effe erdoor, en de "lange tuten" gewoon weg/uittrekken (ze schieten wel makkelijk wortel, afleggers, dus niet te lang z'n gang laten gaan) - ik hou er wel niet van als ze hoog in de cypress klimmen - heb ooit één cypress geheel van klimop ontdaan - LASTIG - sedertdien hou ik ze onderaan aan de stammen in de gaten.
We hebben er al heel wat bijeen verzameld - ze moeten dienen om een feest op te fleuren - in de lange bakken komt nog oasis en dan allerlei takjes met fris lentegroen, katjes of krulletjes en misschien ook blad van klimop.
Orchideeën zijn eigenlijk maar lelijke planten die, om goed te groeien en te bloeien, elk een tamelijk specifiek leefklimaat opeisen. Dat is soms niet goed verenigbaar met dat van onze leefruimten.
De klimrozen zijn aan hun uitbundige tweede bloei bezig, de regen heeft wel al wat verstoord maar ze staan er nog mooi bij - volgende reeks gaat over die 2de bloei!
Hier zie je ook de Rhododendron achter de boompioen staan die ik 'Heartbreak hotel' gedoopt heb. En je ziet dat het nog helemaal niet gelukt is om meer privacy te creeren door het klimrek te laten begroeien.
Later, toen we gestopt waren, kwamen andere dieren poolshoogte nemen. Dat is interessant nu de klimop weg is, zitten er waarschijnlijk wel beestjes op de stam denken waarschijnlijk het roodborstje en de koolmees!
Goedemorgen Aan iedereen een heel fijne dag De groene keizersvlieg (Lucilia caesar) is een vlieg die behoort tot de familie der bromvliegen (Calliphoridae). Het is een wijdverspreide soort die voorkomt in gematigde klimaten.
Halsbandparkiet in de straat. Eerst veel kabaal en langs de tak naar beneden klimmen en even later in een struik vliegen, ja daar hangt een zakje nootjes, vandaar!
Goedemorgen Aan iedereen een heel fijne dag De groene keizersvlieg (Lucilia caesar) is een vlieg die behoort tot de familie der bromvliegen (Calliphoridae). Het is een wijdverspreide soort die voorkomt in gematigde klimaten.
Zeer mooie sterk geurende klimrozen, naam onbekend, wie kent deze volledig witte roos met bloemen van +/- 7 CM doorsnede? Is zeker geen Guirlande d'amour.
Deze heb ik al verschillende jaren maar deed het niet goed op zijn vorige standplaats, 2 jaar geleden verzet en zie nu hoe hij gegroeid is. Weet iemand zijn naam, het is een klimplant, bladverliezend en zou normaal bloemdragend zijn.
Klimhortensia of Hydrangea petiolaris. Staat al enkele jaren op een heel droge plaats, deels onder een terras, en geeft nu toch welriekende witte bloemen.
Hier doen ze het nog wel heel fijn maar het is duidelijk dat er nieuwe grotere bakken moeten komen. Ze blijven heel klein maar doen wel reuze hun best, smaken goed en staan heel leuk.
Tuinhuizen geverfd,klimrekken eraan,rozen ervoor in bakjes en de . Cupressus macrocarpa 'Wilma' - Cipres van vorig jaar naar hier gezet, samen met de nog bloeiende Deutzia 'Magical Silver Star' - Bruidsbloem.
De bijen op de bloementrossen van de rosa Filipes Kiftsgate zoeken bij voorkeur de bijna nog gesloten bloemekes op, en ze wringen er zich geheel in, soms om slechts met moeite achteruit er terug uit te klimmen.
Van de week zomaar gevonden in de nabijheid van mijn bonte klimop, een kennis die bioloog is, heeft de plant als bremraap herkent. Hoe leuk kan een zeldzame plant zomaar zijn in mijn eigen lekkere beheersbare wilde tuin!
Deze dakgoot werd ingebouwd in een pergola en leidt het regenwater af naar een vijvertje. Momenteel is deze goot ook nog eens behangen met Lotus Berthelotii en Rhodochiton, gebruikt als hangplant i.
Dag van de Roos in het Rosarium - Westbroekpark Den Haag. Een van mijn favorieten van die dag: de klimmer Rosa 'Checkmate' (Diclanky) (2013, Dickson uit Noord-Ierland).
Nee, we hebben vandaag niet gewandeld in Paramaribo, maar gewoon in het Westland. Het klimaat wordt steeds warmer, zodat je steeds meer tropische bomen in Nederland ziet.
Pot van de Action, kleine plantjes klimop erin, en ik noem het bamboe maar dat is 't niet soort bamboe hol van binnen is groen en word later bruin, kun je ook binnen in bloemstukken verwerken, ik heb er 4 op lengte in gestoken en bij elkaar gebonden met sier draad (ijzer) uiteindelijk na ongeveer 8 maanden dit resultaat.
Deze voelt zich goed achter een Aucuba en omringd door klimop, geheel voor het blote oog onzichtbaar, ongestoord, op een rustig vergeten plekje van de tuin, in de zon, uit de wind .
Dichtje week 10 Lente gevoelig. Ik weet wat het is om bergen te beklimmen om te zeilen op zee of om salto,s te maken soms met schroeven erbij maar een duizelgevoel dat opspeelt en vrijuit haar buitel in mijn hoofd uitprobeert dat is nieuw een gekke ervaring mijn houvast?
Leuke kinderen heb ik toch! Toen ze hoorden dat er een merelpaar zat te broeden in de klimop werd dat stuk tuin meteen deskundig afgezet met kegels zodat ze er met hun gocart of fietsen niet langs zouden rijden.
Merelnestje in de klimop vlak naast het tuinpad. Er zitten twee, al vrij grote, kuikens in en pa en ma merel vliegen af en aan en plunderen de regenwormen uit mijn gazon!
De klimrozen staan weer in volle bloei : het zijn Golden Showers en New Dawn, 2 zeer goede rassen. Dezelfde combinatie vind je ook in de tuin van Monet
Ik vind het momenteel erg lastig mooie foto's te maken; het groeit maar en doet maar allemaal en tegelijk: heel chaotisch. Maar dat kan ook mijn state of mind zijn.
Aan de dakgoot moet normaal de roos 'Leontine Gervais' van de hoek verder groeien maar de tak is telkens doodgevroren, idem voor klimplanten aan de balustrade (Clematis 'Honora', Lonicera henryi 'Copper Beauty' en klimroos 'Rosa 'Zephirine Drouhin')
De boomstronken en wortels van de bomen worden al overgroeid door de klimop en zijn straks niet meer te zien. Deze bomen waren vorig jaar omgevallen vanwege de storm.
M'n mooie Hibiscus deze ochtend nog voorzien van bamboestokken en klimrekjes opdat ie morgen niet volledig openwaait of afkraakt.Heeft heel veel bloembotjes.
Een vogelbadje neergezet tussen de planten en achter de Calibrachoa Triobelle voor wat privacy voor de vogels. Stenen erin gelegd, zodat andere beestjes eruit kunnen klimmen.
Goedemorgen Aan iedereen een heel fijne dag en een goed weekend Chaenomeles speciosa Chaenomeles speciosa : Japanse sierkwee , dwergkwee is een opvallende voorjaarsbloeiende heester die over het algemeen zeer rijk bloeit. In de wintertuin is de sierkwee een zeer gewaardeerde struik, aangezien de meeste planten tijdens dit jaargetijde in diepe winterrust zijn.
Dichtje week 25 Schemerstroom Rust keert weer terug op het land de aarde wordt klam en vochtig hier en daar aarzelt een vogel met laat gezang. In schemerstroom zuig ik me vol energie onbewust recht ik de schouders mijn vingertoppen zoeken de scherpe lijnen in mijn gezicht gewoon verdwenen.
Deze cypress - tenonder gegaan aan mijn kettingzaag - heeft het goed vlaggen ! eigenlijk was het zo - onze jonge kat Tuurke was tot halfweg geklommen en geraakte er niet meer uit - zo wilden we na drie dagen zonder eten of drinken er toch iets aan doen.
Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina