Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
De overgang van april naar mei wordt zacht en dit in een natte combinatie met enkele malse regenbuien. Deze week start de mooiste tuinmaand ergens tussen de lente en zomer wanneer de natuur een hoogtepunt bereikt, een frisgroen hoogtepunt vol geur en kleur waartussen ook het eerste jonge leven verschijnt! Zoals altijd in deze tijd van het jaar letten we extra op voor ziektes en plagen en blijven we het onkruid te lijf gaan. Er is veel werk maar natuurlijk is er ook tijd om te genieten van zonnestralen, vogelzang en de geur van versgemaaid gras.
Bij appelen en peren gebeurt de traditionele snoei uiteraard in de winter terwijl pruimen en kersen in de zomer worden gesnoeid. Nu zijn tradities er, of om in ere te houden of om te breken, en in dit geval kies ik voor optie twee en overweeg ik de appel- en perenbomen in de zomer te snoeien. We zien dit als en correctie van de wintersnoei en ontdekken tal van voordelen.
Afgelopen dagen waren grijs, enkel dagen zonder zon…eerder kleurloos te noemen. Nu ja, met een oog voor detail en liefde voor de tuin en alles er omheen merkte ik al snel dat het donderdag toch een mooie dag zou worden.
Er sneuvelen jaarlijks te veel bomen zonder een reden die gegrond is, en sneuvelen ze niet, dan worden ze maar gesnoeid, hoe korter hoe beter! Want hoe korter we snoeien...hoe meer brandhout we hebben. Daar staan ze dan met stompe, vaak bloedende takken als geamputeerde ledematen.
Ik heb sinds twee jaar een kerselaar staan en daar komt telkens een soort van plakkerige zwarte luis in waar door de kersen vroegtijdig afvallen. Waar kan ik dat mee bestrijden.
Hallo Onlangs bleken we, bij het uitgraven van een paar struiken, de wortels van een iets verder gelegen kerselaar geraakt te hebben. Het gaat om 1 of 2 wortels die wat schors kwijtraakten, maar ook hier en daar wat versplinterd zijn.
Hip hoi, Dit weekend komen er twee zoete kerselaar er bij in m'n tuintje. Ik zou er 1 in de voortuin en 1 in de tuin achteraan in de buurt van de perelaar plaatsen.
Zo fier als een gieter en blij dat hij boven in de kerselaar, vol bloei,zijn liedje mocht ten toon spreiden. En hij wist goed dat ik hem in het oog had.
Toch altijd mooi ,een kerselaar in volle bloei. Hopend dat de nieuwe buren, die het stuk grond naast ons gaan kopen,het niet te erg vinden dat hij een meter of twee overhangt .
Er vormt zich een wit tapijt ,neen niet van sneeuw, maar van de kerselaar-bloesem op het gras. Dus een bloesemtapijt op het grastapijt , wat een isolatie.
Kerselaar; de rupsen hebben een flinke aanslag op de bladeren gedaan, de vogels zitten op de hoogste takken (waar wij niet bij kunnen) en misschien houden wij er ook een paar handjes aan over!
Op de werkbank van het "bijenproject" ligt nog een dikke schijf die is afgezaagd van de kerselaar die plaats heeft moeten maken voor het pinusbosje. Met de gepaste gaten in deze schijf wordt het een pure "houtskeletbouw" voor bijen en andere what-nots .
Bloesemperiode van twee prunussoorten: links een tengere pruimelaar (prunus domestica) 'Conducta de Wallon' en rechts een stebige kerselaar (prunus avium) 'Schneiders Späte Knorpelkirsche', op 30 april 2013.
Voor wie niet weet waaraan ie begint - hier de afgedaagde stammen van de rambler roos "Bobby James" - doormeter is 6 cm voor de grootste. Daarnaast de schors van de oude gekapte kerselaar waar die op steunde - die was 25 cm diameter.
Speciaal voor jullie nog snel in de allerlaatste zonnestraal. Deze roos is een halve rambler - Alchemist terloops even de andere namen van enkele rozen in onze rozentuin - pimpinellifolia - lichtgeel - garden princes (geurend) en/of golden princes (geurend) - joro (?
Ik zag dat de buurman zijn heg aan het snoeien was en ik kon nog wel wat houtsnippers gebruiken. Uiteraard vond de buurman het geen probleem als ik zijn takkenzooi opruimde.
Gans de week in de tuin gewerkt,vandaag de wandelschoenen aangetrokken. Door de Corona al een paar keer in eigen omgeving gewandeld,maar met hier en daar van straat te veranderen probeer ik er toch nog van te genieten.
Een Clematis montana en een blauwe regen veroverden twee oude hoogstamappelaars en staan nu samen en ook samen met de appelaars in bloei. Soms wordt er wat aan gesnoeid, want ik wil ook nog wel appels.
Ik sta al zeker 20 minuten naar het weiland te kijken, zo mooi. Ik wil bijna weggaan om naar huis te gaan zie ik ineens een lepelaar aankomen in de sloot!
Ik ben van plan om de vorderingen in mijn tuin hier te documenteren. Dit gaat de "voor" foto zijn de tuin, hoe ie eruit zag toen ik de woning kocht (foto van de makelaar)
De kersenbloesem is de opening van de lente en bloeit zacht en uitbundig mooi. Een van de eerste boompjes in mijn tuin sinds 1987 en bloeit nog steeds1
Tijdens een etentje langs de nieuwe Waterweg zagen we ineens deze etende lepelaar voorbij komen.Met zijn snavel bewoog hij heen en weer en hap daar ging weer wat naar binnen!
Je kan hier peter/meter worden van een (of meerdere) druivelaar(s) - ik ken het "reglement" niet precies maar allicht heb je dan recht op een flesje per seizoen of zo.
Diep in de border onder de grote hazelaar en de prunus is het zalig om eens naar boven naar het bladerdek te kijken. Hazelaar neemt heel wat ruimte in en onderaan staat een unieke rhodo die in de verdrukking staat en die we willen verzetten - hebben alvast afleggers gemaakt.
Avondlijke Schuifelaar gespot - Leslie de Lijster (eet trouwens onze blauwe druiven op die aan de gevel hangen, maar zij/hij MAG ! (wij nemen wel ons deel ook) mvg hugo
Dit sukkelaartje was juist tegen onze ramen gevlogen en lag bewusteloos op de grond maar na een tijdje kwam hij er terug door. Nu vliegt hij weer vrolijk in de tuin rond samen met zijn partner.
2015, en als we de kans hebben, dan doen we niets liever dan op onze bank onder de notelaar in de namiddag onze kop koffie drinken en intussen genieten van de vele vlinders en bijtjes
De tuin bij aankoop van ons huis: een wildernis met resten van een oude moestuin, boomgaard (met kersen-, krieken- en perenbomen, de ene al wat rotter dan de andere), coniferen, kasseien, afval.
Vandaag nog eens een "rondje Ooidonk"(wandelen in eigen omgeving). Een uur later vertrokken dan normaal en 't was te merken;meer wandelaars en fietsers.
Tot mijn grote verrassing had ik dit jaar drie witte vingerhoedskruid bloeien, het zijn wandelaars in de tuin en zoeken echt een plekje waar het mooiste staan!
Voor de wandelaars achter de woning valt er ook nog wel iets te zien. Eerst de clematis "Miss Bateman", daarna de clematis "Hagley Hybrid" en als laatste deze.
En zo ziet nu de buitenkant van het "bos" eruit, waar eerst alleen oud hout en brandnetel stond, staan nu leuke struiken en grassen, die een kans krijgen. Voor de wandelaars, zal het leuker worden.
Mijn patatenzak (uitprobeersel dat het zeer goed lijkt te doen, 5 verschillende soorten doen het allemaal schitterend, nu nog de opbrengst afwachten) - juni 2014
Kon ze vrij dicht benaderen maar inmiddels was er een grote bus met vogelaars aangekomen met de nodige kijkers en telescopen dus gingen de meeste op de vlucht.
Het is rustig, geen wandelaars, die hun hond uitlaten, geen crossfietsers, wel heel veel blij water, dat in een hoog tempo, richting Nordhorn stroomt en richting het Zwarte WATER (Zwolle).
Afzakkertje, slaapmutsje, borreltje, neutje of hoe je het ook noemen wilt. Ze zullen beide zeker smaken in koudere tijden, deze kersenbrandewijn en honinglikeur.
Toch een beetje kleur erbij.Ook nieuwe boomschors (color wood) Ik weet juist niet of mijn viooltjes winterhard zullen zijn ,kheb die gekocht bij een handelaar in de straat die moest sluiten door covid regels.
De campanula en het vingerhoedskruid zijn de lenteboden, die elk jaar weer hoop geven op een mooi tuinseizoen. In de winter doe ik heel weinig in de tuin en deze wandelaars laten zien dat zijn gewoon doen wat ze zijn, mooi zijn.
Paarden maar naar hier gehaald ondanks de kersenbomen, maar schaduw hebben ze nodig met deze temperaturen . De twee rozenboompjes groeien geweldig en geen water of meststoffen gehad.
Noot was mogelijk begraven en vergeten door de eekhoorn - 'k heb ze in een pot gezet. Lang geleden stond hier een grote notelaar, er zijn destijds planken van gezaagd en er is een bibliotheekkast van gemaakt.
En staat ook nog mooi in verschillende settings. Tip: gebruik waxinelichtje met een doorzichtig plastic cupje want deze geven ook licht naar beneden en zie je het hout.
Kruidentuintje met tijm, oregano, basilicum, snoeptomaatjes, peterselie gekrulde en platte, zurkel, bonenkruid, knoflook, dille, venkel, koriander, melissa, rozemarijn en laurier met nog een hoek rabarber en snijsla.
Opbouw van een kampvuurkring / Amfitheater met lange takken Corylus avellana (hzaelaar) maak ik een cirkel waarop ik bakstenen ga plaatsen. In de cirkel komt een worteldoek met grind, en een grote vuurschaal.
De deur zit bijna in de kooi, het net is opgehaald en ligt in mn achtertuin te wachten om ruim op maat gemaakt te worden. Ik ben er erg blij mee want de kwaliteit is nog veel beter als ik verwacht had, kun je nagaan dat ik de kooi inclusief netten en andere materialen voor een prikkie van een oude kersenkweker overkocht ( de man was in zn nopjes met mijn doel!
Loopt al lekker vol - zijtuin enkel met haagbeuk, verschillende Hydrangea soorten en kleuren, Alchemilla Mollis, Japanse anemoon (mooi blad is er al, bloem nog niet, of course), Thalictrum her en der ertussen, en een druivelaar op de warmste plek van de tuin .
Over dit pad, dat de scheiding vormt tussen een border en het moestuintje, loopt een dubbele pergola die op een iets langere termijn een soort 'fruitloofgang' moet worden. Tussen de palen werden 3 perenbomen geleid en twee appelaartjes.
Het is niet zo dat het moestuintje zoveel opbrengst geeft maar het is een mooie aanvulling. Een paar keer per week een verse, kleurrijke slamix voor bij de maaltijd met wat peterselie en bieslook op gesnipperd, een rabarbertaart bakken of wat aardbeienmoes door mijn yoghurt mengen, dat kan dan weer wel.
Krulhazelaar (Corylus avellana Contorta) niet te verwarren met de krulwilg. Deze struik geeft hele mooie kronkellige takken, zelfs de stam is gedraaid, heel goed bruikbaar bij de bloemschik.
Ons tuintje en vakantiehuisje in Snezne (betekend sneeuw in tsjechisch)in het Adelaarsgebergte (Orlické hory) Tsjechie. Van 1991 tot1998 gehad, toen verkocht en boerderij daar gekocht.
Hier nog eens de knabbelaar vanuit een andere hoek ik gebruik nu veelal PhotoScape en snij de foto's uit tot een vierkant. dan exporteer ik de foto, en daarbij geef ik de grootte aan van 700x700.
Houtsnijwerk van (wijlen) Jaromir Grunlich, had een van de grootste en spectaculairste rotstuinen in Tsjechie net buiten het plaatsje Sedlo?ov in de Orlické hory (adelaarsgebergte) Woonde 5 km van ons vandaan.
Goedemorgen Aan iedereen een heel fijne dag Mier (insect) Mieren zijn een groep van kolonievormende sociale insecten, die behoren tot de orde van vliesvleugeligen (Hymenoptera). Een mierenkolonie bestaat uit één (of enkele) koningin(nen), werksters (ook allemaal vrouwtjes) en soms jonge mannetjes en maagdelijke koninginnen.
Goedemorgen Aan iedereen een heel fijne dag en een goed weekend Kop van een mier Een mierenkolonie bestaat uit één (of enkele) koningin(nen), werksters (ook allemaal vrouwtjes) en soms jonge mannetjes en maagdelijke koninginnen. De grootste groep binnen de kolonie vormen de werksters, die onderling de werktaken verdelen.
Zo ongeveer moeten de kauwen vanuit "hun" schouwen op het schooldak onze tuin kunnen zien. Dit is een zicht vanop 4m hoog (nok schuurtje) richting zuid-west kijkend naar het woonhuis vooraan in de tuin.
Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina