Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Er bestaan nogal wat verschillende theorieën over het (bij)voederen van vogels in de tuin. Echter hoe langer hoe meer lijkt het erop dat het toedienen van extra voeder meer positieve gevolgen kent dan negatieve.
Wil je vogels aantrekken in jouw tuin, dan is het jouw opdracht om het juiste voedsel aan te bieden.
Vogels houden van een gevarieerd menu en zijn vrij kieskeurig in wat ze eten. Lees hier alles over superfoods als vogelvoeder
September luidt het einde van de zomer in! Vele dieren maken zich op voor de wintermaanden. Help ze dus voor te bereiden door de juiste voeding aan te bieden, schuilplaatsen te voorzien en de beplanting aan te passen.
Ondanks we toe nu toe nog geen strenge winter hebben gehad met slechts een paar dagen vorst, is het bijvoeren van vogels nog steeds een must. De hoeveelheid voedsel in de vrije natuur is beperkt, insecten zijn er in mindere mate en de meeste bessen zijn geplukt of reeds opgegeten. Vogels kunnen aanvullend voedsel dus goed gebruiken.
Met een tikje geluk zie je, als oplettende voorbijganger, dit geliefde dier langs een boomstam omhoog rennen, of in een snel tempo voorbij spurten naar een volgende schuilplaats. Dankzij de lange pluimstaart en de kleine rechtopstaande oren weet je dat het een eekhoorn was. In het Grieks betekent ‘eekhoorn’: staart die schaduw maakt. Dat hebben zij toen zeer goed opgemerkt.
Het moet niet altijd over onze steeds zeldzamer wordende huismus (Passer domesticus) gaan. De ringmus (Passer montanus) heeft het namelijk ook niet gemakkelijk in de strijd om het voortbestaan. Herken de soorten mussen
November tussen de herfst en de winter! Vele dieren maken zich op voor de wintermaanden. Help ze dus voor te bereiden door de juiste voeding aan te bieden, schuilplaatsen te voorzien en de beplanting aan te passen.
Tijdens de donkere wintermaanden vinden onze gevleugelde vrienden minder gemakkelijk voedsel. Bessen en vruchten werden geoogst en insecten zochten beschutting ondergronds. Sneeuw en vorst belemmeren de speurtocht naar zaden en door de kortere dagen is er minder zoektijd. Om hun lichaamstemperatuur op peil te houden hebben ze nét dan meer behoefte aan extra energie.
In oktober is het herfst! Vele dieren maken zich op voor de wintermaanden. Help ze dus voor te bereiden door de juiste voeding aan te bieden, schuilplaatsen te voorzien en de beplanting aan te passen.
Een paar kennissen van ons beweren dat onze beuk ziek is omdat de takken naar beneden hangen. De beuk in kwestie heeft een omtrek van 350cm (>150 jaar oud) en dus zware takken.
Hallo allemaal, sinds een jaartje een mooie grote Strelitzia in de woonkamer staan. Een tijdje geleden had ik last van luis en deze verholpen met een grootmoeders-middeltje van water met olie, groene zeep en spiritus.
3 van de 4 plantjes vertonen deze zwarte hangende top alsof verbrand. Voor de rest stelt deze eigenlijk niet veel (bladeren) voor en ik vraag me af of dat normaal is.
Het is dus zeer zeker geen Razzmatazz dat heeft Easy plant toegegeven . Er zijn geen vervangende planten meer en wat het dan wel is werd ook niet verteld .
Het verschil tussen de vrouwelijke en mannelijke Ginkgo biloba kun je zien aan de rechtse op de foto is een vrouwelijke die heeft vanaf de stam iets wat hangende takken. De mannelijke links op de foto heeft vanaf de stam opgaande takken.
Deze "denneboom" heeft stevige takken die regelmatig van de stam aflopen, met hierop kleine zijtakjes die naar boven gericht zijn, niet afhangend. De naalden zijn zeer stevig en kort, en ze zijn eerder afgerond dan puntig.
Deze twee zijn zeker 'n half uur aan het bakkeleien geweest om de voederbak, geweldig om te zien, een viel zelfs van de stam, geweldig om die strijd te zien.
Bij de benedenburen in de tuin hebben ze pindazakjes in de boom hangen. Vanuit mijn keuken kan ik daar mooi naar kijken Halsbandparkieten komen er op af.
Sorry voor de slechte beeld kwaliteit maar zat net met de Tablet in de tuin waarmee ik deze heb kunnen nemen. Jonkie zit op lamp een heleboel bombarie te maken op moeders om wat te krijgen.
Zoals wel eens eerder gezegd, hebben vele bewoners hier een vogelhuisje van Jan de vogelhuisjes maker. Ik heb er nu ook een gekocht en opgehangen in het Atrium, voor de sier.
Voor één keer zat de merel op z'n gemak. Veel te zien in de achtertuin,maar sedert er een \"vetpotje\" met fruit en rozijntjes onder de vaste voedertafel staat,komt ie meer naar daar.
Spijtig dat ik de vijver zo moet beschermen tegen de reigers ,deze dagen vliegen ze hier over ,maar landen durven ze toch niet meer goed,daar er eens eentje in de draad is blijven hangen.de vissen zijn mij een beetje te duur om zo maar te laten vangen.
Dichtje week 14 Acer in lente tooi. Als kusjes in de wind hangen de opkomende blaadjes bijna verlegen aan de takken kijk hoe broos en zie hoe mooi ze blozen.
Wat bloeit deze roos uitbundig, krijg er niet genoeg van. Wel hier en daar wat stokjes gezet, want de bloemen hangen een beetje door de vele regenbuien.
Eindelijk vogeltjes in mijn tuin (sorry voor de slechte foto, maar kon enkel mijn gsm op tijd nemen om een foto te nemen) gisteren: pimpelmezen vandaag: roodborstje, merel en weeral wat kraaien of kauwen (geen idee, soms komen ze in paren, dus het kunnen kraaien zijn) Ik zal dus werkelijk iets van een voederstation moeten overwegen: dan zullen er meer komen vermoed ik.
Toch maar weer naar beneden springen? Inmiddels hebben we ervoor gezorgd dat de kat niet meer in de buurt van het nestkastje kan komen en de ouders gaan weer door met voederen van de jongen.
Pinus nigra ssp. nigra (austriaca) - als jaarling 6,5 cm bereikt, nu al 4 cm erbij - alle 50 overblijvenden van vorig jaar vertonen mooie scheuten, net als hun grotere broeders.
En zijn we thuis niet in de schuur de frees aan het oppoetsen dan zitten we aan de koffietafel moeders de vrouw gek te maken met tuinontwerpen en groenteplanning.
Vink - ze foerageren op de grond, net als de heggemus en de roodborst, ook al zitten ze onder een vogel-voederhuis dat vol lekkers voor het grijpen ligt - ze zijn handig met de bek en tong en knabbelen net zolang op een zonnebloemzaadje tot de binnenste kern vrij gekomen is. Alleen de roodborst durft wel eens tot in het voederhuis springen .
Net mijn bloemenzee terug opgehangen, de plastic hanger was bezweken onder het gewicht. Gelukkig blijven er nog genoeg bloemen over om verder van te genieten.
Avondlijke Schuifelaar gespot - Leslie de Lijster (eet trouwens onze blauwe druiven op die aan de gevel hangen, maar zij/hij MAG ! (wij nemen wel ons deel ook) mvg hugo
In m'n nieuw gemaakte,verhoogde border en ervoor tot aan de voederplek staan een groot deel zonnebloemen uit een doorsneden pakje dat ik gratis had gekregen. Een paar beginnen te bloeien.
Deze Bacopa heeft niet in de gaten dat het winter is. Ik heb de hele mand in de koude serre gehangen en hoop met mijn naïviteit dat het volgend jaar gewoon uitslaat.
Een prachtdag vandaag om te klussen in de tuin. De voederhuisjes bevoorraden, want deze bokaaltjes gevuld met pindakaas met vruchtjes van Natuurpunt vallen erg in de smaak bij mijn gevleugelde vriendjes
Gisteren onze boom (voederboom voor de vogels) geplant . Enkele pimpel- en koolmeesjes als ook een roodborstje was er als de kippen bij om het te inspecteren.
Gisteren onze \"voederboom\" geplaatst en de eerste bezoekers waren er deze morgen al. Hier een koolmees die de weg gevonden heeft tussen de regendruppels.
Nog een afbeelding gemaakt op 23 mei 2011 bij het vogelvoederhokje, Solan komt even kijken, er moest nog eens het een en ander op de grond zijn beland.
Dichtje nog passend in week 3 Hulpeloos? Oh nee integendeel het slimme meidje laat vol gevoel haar kopje berustend hangen weet zich vertederd houdt haar blos nog even voor zichzelf.
Een karwei wat we uit handen hebben gegeven, 2 dagen lang de boomexperts aan het werk gehad in de oude eiken. Zo knap hoe ze daarboven in de takken klimmen en hangen en zo hun snoeiwerk verrichten.
Appels ze zijn eetbaar en geschikt voor appeltaart en appelmoes het is een midi boom stam is 1m hoog en hij heeft 5 takken die vanwege de zwaarte van de appels opgebonden zijn anders hangen de appels op de grond
De grote klit, ook wel grote klis genoemd (Arctium lappa) De penwortels zijn eetbaar. Medicinale plant Pas op voor de klitten als die opgedroogd zijn, want ze blijven in de vacht van uw huisdier hangen of aan uw kleding.
De dagpauwoog (Aglais io) 's Winters hangen hier in de kelder soms wel 20 stuks in een diepe winterslaap. Zodra het in april buiten boven de 15 graden is vliegen de eerste generatie uit.
De "Hoge Brug" (Liefdesbrug) deze wordt gebruikt door verliefde stellen om er een slotje aan te hangen en vervolgens het sleuteltje in de haven te gooien, dit in navolging van de steden Rome en Parijs.
In de oud-ijzerbak bij mijn plaatselijke ijzerboer lag een oude lantaarn. Al het glas was eruit en ik had onmiddelijk het idee om daar een voederstation van te maken.
Goedemorgen Aan iedereen een heel fijne dag De gele lis (Iris pseudacorus) is een plant uit de lissenfamilie (Iridaceae). Het is een 0,8–1 m hoge oeverplant van zoet, stilstaand of langzaam stromend water.
Dichtje week 34 (watergedichtje 1) Zingende zee Begrijp de stilte zingt de zee dein mee. déin mee bewonder mijn wiegen och laat je gaan laat gaan ontluik dan je ogen om je te herinneren wie je bent wie je ademt gebruik zacht je stem neurie mij mee begrijp de stilte zingt de zee dein mee déin mee in zilte symphonie.
Dendrobium wardianum, een fantastische plant die rijk en langdurig bloeit; om ruimte in mijn kasje te sparen heb ik 'm ondersteboven gehangen en dat bleek een goede vondst!
Meerdere keren per dag komt hij snoepen van de insecten voederblok. Mannetje en vrouwtje roodborst zaten vandaag naar elkaar te fluiten in de perenboom.
Enkele dagen na de officiële opening, en kort nadat ik de Skyscraper op een plaats met meer open "uitzicht" heb gehangen, wordt er al volop gebouwd en verbouwd.
Een Botvink (elke vink?) foerageert op de grond - soms proberen ze wel eens in het voederhuisje op staander te komen, zoals de mezen, maar het lukt hen echt niet goed (en/of ze vinden het echt niet leuk) De vink peuzelt de zonnebloempitten ook niet op tussen de pootjes houdend, maar door wrijven en wringen en kraken en draaien enkel met de bek krijgen ze het wel open.
De korenbloemen die je ziet is de stengels boven de petunia komen (omgeregend) uit de bak ernaast. Ik laat ze voorlopig hangen (een deel hang ook tegen de grond), want ze komen mooi uit.
Een gedeelte van de hangpotten Fuchsia's hangen hier in de poezenkamer, een gedeelte hangt op mijn hobbykamer en de potten met staande Fuchsia's staan in de keuken onder de lichtkoepel. Poeh poeh ik heb ze er in zitten.
Deze (een koppel) heeft ook het nieuwe eekhoornvoederbakje gezien al van ver komen aanvliegen - ze hebben wel scherp zicht hé - ze zien in de omgeving onmiddellijk wat er zoal van plaats of situatie veranderd is en komen het dan onderzoeken - Tuur ook trouwens.
Ik heb een Lieveheersbeestjes huisje gekregen en heb het in de tuin gehangen. Hierin zouden de beestjes kunnen schuilen en zo zou je ook meer Lieveheersbeestjes in je tuin krijgen.
Deze nestkast op een betere plaats gehangen en kijk het bruist er al van nieuw leven - maar 't gaat snel - jongen zijn al uit en de proteïnen worden aan de lopende band aangevoerd. Of ik de kleintjes die uitvliegen ga kunnen knippen voor Ms.
Deze voormiddag alle bladeren nog eens samengeveegd op paden en terrassen en verdeeld over de bloemperken. Toen ik daarna de tuin eens keurde vanachter 't raam zag ik iets aan een draad hangen.
Ik ben al weer zorgvuldig koolwitjes aan het kweken voor volgend jaar. Benodigdheden: een klein hoekje moestuin, enkele koolplanten en wat begrip en het geduld om nog iets later de poppen te laten hangen op muren, pergolapalen e.
Wij hebben weer een nieuwe blik vanger in de tuin kunnen toe voegen deze zullen wij wel weer veel laten zien in onze foto reportage , wij zijn er weg van ,en ook deze komt grotedeel van de inbrengwinkel en de op bouw is een glazenschaal ooit gekregen van mijn vakbroeders de vaas waar het hoofdje op staat is van een pottenbakster van ruim 20 jaar terug aan de bodensee in duitsland en het hoofdje zwerft al jaren door onze tuin al met al mooi bij elkaar gezocht sootje maar we doen het er maar mee.
Tweede paasdag dichtje week 13 Paasbest. Klein bonkig kleurig fleurig staat ze te ranonkelen in de tuin ze weet dat ze knap is laat haar kopje niet hangen dus ga ik de badkamer in geef mijn haren een óp blondje stift mijn lippen lak mijn nagels en stap op mijn paasbest stralend de huiskamer binnen en voel mij ranonkel best mooi.
Een vrouwtje groenling (Chloris chloris) heeft ook de namen groenvink of groninger. Dit vrouwtje heeft een nest gebouwd samen met haar mannetje van hondenhaar en stukjes sisal touw, wat we ophangen in de netjes waar mezenbollen in hebben gezeten.
Overdag slaap ik en tegen de avond vliegen we met de hele familie uit, opzoek naar insecten. De ruige dwergvleermuis (Pipistrellus nathusii) Wij hangen achter de luiken, ondersteboven en draaien ons even om als we moeten poepen of plassen.
Dit weekend de mussenflat opgepimpt en er een stoplicht van gemaakt. Vandaag hoog tegen de klompenhok opgehangen, hopelijk gaan de musjes nu niet meer onder de dakpannen van de klompenhok nestelen, ze komen er altijd klem in te zitten.
Week 21 Pril maisveld Morgenwind blies de mist aan flarden wakker prikte de zon een weg naar naakte aarde omgewoeld en reeds gevoed met de gele korrels. Zwart wordt zachter grijs in diepere dag streepjes groen van prille lengte doen de akker trillen.
Voederplank-klever - wanneer het dak er af is komt ie makkelijker, gaat bijna 2x zo hard heen en terug als een doorsnee mees. Heeft blijkbaar ook iets stevigere poten, en langere klauwen.
Een koppeltje gespot in de hoge bomen van "den buiten" achter ons - ze zijn eerder al in onze tuin komen verkennen maar toen had ik de eekhoornhuisjes nog niet opgehangen. Hopelijk komen ze snel weer eens langs en ontdekken ze de 2 vrijstaande woningen (zal misschien niet snel gebeuren - ze leven graag heel ver weg in de wildernis.
Deze dakgoot werd ingebouwd in een pergola en leidt het regenwater af naar een vijvertje. Momenteel is deze goot ook nog eens behangen met Lotus Berthelotii en Rhodochiton, gebruikt als hangplant i.
Nadat de zaailingen in 't kweekbakje door de zon te hard opschoten en te frêle werden, deden de zaadrestjes in de planten bakken het wel goed. Met de stortregen een voor een de planten in de bakken compleet platgewalst.
Schrijfseltje 19 december kwart voor 11 in de avond. Kerstmis was vroeger zo onbevangen versieren, lichtjes en alles wat erbij hoorde heel veel liedjes zingen en zo.
M'n geduld is op! De kauwen verjagen de zangvogels en het echtpaar Grote bonte specht en ze vreten in minder dan geen tijd alles op wat ik niet voor die inhalige krengen gemaakt heb Bij gebrek aan een dooie kauw heb ik een stuk zwart plastic in de boom gehangen.
Deze witte wisteria, moest weg bij mijn moeder in hartje zomer (juli 2013), ik dacht ik geef het een kans in mijn tuin, helaas vielen alle blaadjes uit, dacht dat die dood was.
Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina