Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Vijver: wat kost de aanleg van een vijver? Het prijskaartje van water in de tuin Vijver, kost, aanleg, vijvers, prijs, water, tuin, aanleggen, kostprijs, vijverfolie, euro, folie, soorten, afbeeldingen, uitleg
Opvallend gekleurde bomen zijn er nu overal. Veel bladverliezende bomen verkleuren prachtig voor ze hun blad laten vallen.
Enkele absolute herfstkleurtoppers behoren tot de esdoorns (Acer), een bomengeslacht met meer dan 150 soorten en vooral rijk vertegenwoordigd in Noord-Amerika en Japan.
Honing uit eigen tuin: Bloemen voor bijen zaaien is één, maar zelf een kast in je tuin houden? Toch is het de meest doeltreffende manier om de bijenpopulatie in ons land op te krikken. Gelukkig hoef je je niet per se om te scholen tot imker; je kunt ook een kast huren, en zo je eigen honing oogsten.
Terwijl het verval in de natuur duidelijk merkbaar is, zorgen de bladeren van de Japanse esdoorn voor een prachtig kleurenpallet in de natuur. Door het contrast met de rood oranje bladeren en het groene gras ontstaat een mooi spektakel.
Het resterende fruit en de najaarsbessen trekken allerlei vogels aan die nu ook wel op jouw voedertafel zullen landen om een graantje mee te pikken. De grondwatertafel stijgt gestaag na de overvloedige regendagen van de afgelopen week. Ook de komende week kunnen we nog heel wat neerslag verwachten. Tussen de buien door bereiden we de tuin voor op het najaar.
4 jaar geleden plantte ik een japanse esdoorn die tot voor enkele weken prima groeide. Nu echter is er 1 tak waarvan de blaadjes verdroogd zijn en ondertussen afgevallen.
Een 'wilde' scheut van de japanse esdoorn. Als hij wortels krijgt, kan ik hem dan in een potje zetten en wordt het uiteindelijk echt een goede japanse esdoorn?
Begin van het Japanse hoekje, twee Fargesia bamboes, een Japanse esdoorn, de lamp en later nog zwart gras (Ophiopogon planiscapus 'Niger') erbij gezet.
Ieder jaar een waar feest, en elk jaar weer groter en mooier deze japanse esdoorn. Wat mij eigenlijk wel verrast, daar onze tuin een zware kleigrond heeft die in de winter vrij nat is.
De bomen voor ons huis kleuren steeds roder, zo mooi! Ik dacht dat het de Japanse Esdoorn was, maar heb nu deze groene bolletjes in de bomen ontdekt en ga nu toch twijfelen, want het zouden toch van die vleugeltjes moeten zijn in de esdoorn ipv bolletjes De amberboom (Liquidambar styraciflua)
Dit lijkt wel een beetje op een Drosera rotundifolia, maar die heb ik nooit geplant. Zou dit een zaailing kunnen zijn die "meegelift" is met de nieuwe Sarracenia-aankopen?
Achteraan begonnen met de eerste perken en nieuwe beplantingen: rhododenrons (mogen gerust heel groot worden om die mottige muur aan het oog te onttrekken later) en een Japanse esdoorn. (september 2018)
Zaadjes van links esdoorn - midden en rechts Pinus nigra nigra esdoorn kan ik missen, pinus verzamel ik nu, ligt met massa's rondom de denneappels en ook veel verderop want (rond-)vliegen als helicopterkes doen ze allebei erg goed. mvg hugo
Vandaag eerste begin gemaakt om dit stukje tuin eindelijk om te toveren in een groene oase ,nieuwe schuttingen erin ,bamboematten er tegenaan extra grond in de border en dan nog zo'n 50 planten erin waaronder bamboe,japanse esdoorn ,clematis,lelie's ,phloxen etc. .
Productief dagje timmeren in de tuin Aan de voorzijde van het gesloten deel wordt een rond venster van 1,5 m voorzien dat afgewerkt wordt met een Japanse toets.
De hele zomer bijna geen rozen gehad, maar nu in de herfst komen ze eindelijk allemaal tot leven: de roze roos en de rode roos samen met de Japanse Sneeuwbal op de foto!
Toch wel een mooie vorm van de Geranium - je let er eigenlijk niet zo vaak op - en je kan makkelijk het blad van eik, vijg, esdoorn en zo beschijven - maar hoe beschrijf je deze ?
Blad van de Ginkgo Biloba, Japans notenboom of Japanse Tempelboom. Deze plant mocht ik ook overnemen van de oude bewoners, samen met nog twee andere planten.
Deze straat waar ik dagelijks door moet staat over de ganse lengte aangeplant met Japanse kers aan beide zijden - maar 't mooie liedje duurt maar kort, dan is alles weer weg en rossig.
De Ginkgo biloba – Japanse notenboom. Ziet er prachtig uit met deze kleuren, of toch niet, want ik heb gelezen dat de blaadjes geel moeten worden in de herfst.
Kirengeshoma palmata,Japanse wasbloem - vaste plant 90cm hoog, 3x verplant, ging niet goed in de zon en ook niet onder Taxus waar ze weinig vocht kreeg. Nu staat bij de muur in een hoek van de tuin, 90% in schaduw met veel licht en ze keek aan zon opgang.
De Aucuba Japonica werd helemaal zwart, maar heb hem een tijdje terug ergens anders in een hoekje van de tuin gezet en nu is er weer een nieuwe tak uitgekomen! Ik heb weer hoop dat het toch nog goedkomt!
Een 2 jaar geleden hebben we Thuja occidentalis 'Brabant laten aanplanten. Nu hebben we er al een 15 tal volledig kapot , volgens de planter door de droogte.
De o zo verwoestende nachtvorst arme pierus helemaal bruin, ook de japanse wasbloem en wat andere pierussen aangetast het was dan ook min 9 twee nachten.
Het verleden ingevroren tot een stillevel - Nenuphar, Esdoornzaad, Sophorablaadjes, algen, zaden van gele lis, kattestaart, hydrangea, en nog veel meer
Het nieuwe Japanse sfeerhoekje van dichtbij: Buddha/monnik beeldje met imitatie bamboetjes, een brok rozenkwarts, witte kwarts en ruwe kwarts uit Wales
Vandaag eindelijk begonnen met het herinrichten van de voortuin , sering uit de grond gespit en gezaagd en op die plek de Buddleja op stam geplaatst rondom Aster,Physocarpus, Helenium, Caryopteris en Phlox geplaatst de Hortensia eruit gespit en vervangen voor een Japanse Esdoorn nu alleen nog de laatste Hortensia eruit en vervangen en in het voorjaar de laatste beplanting aanbrengen.
Uit reacties in de plantenherkenner is voortgekomen dat wat voor ons een onbekende struik was dit een Japanse sierappel (malus floribunda) moet zijn. Nogmaals aan Psychotric !
Stengelvanger (eigen fabrikaat) = geplastifieerde hardstalen draad zo spiraalvormig geplooid met een stukje van 5 cm dat als "scharnier" in de holte van een afgezaagde bamboestok past. Dient om planten te steunen met lange stengels die riskeren om te vallen.
De "Big Five": Links de bloeiende Meidoorn, daarnaast de blauwe Amerikaans Sering Yankee Point, daarnaast de Bloeiende Japanse Sneeuwbal Viburnum Plicatum' Watanabe', rechts de gele Brem en op de voorgrond de Amerikaanse Sering Çeanothus 'Çoncha'.
Loopt al lekker vol - zijtuin enkel met haagbeuk, verschillende Hydrangea soorten en kleuren, Alchemilla Mollis, Japanse anemoon (mooi blad is er al, bloem nog niet, of course), Thalictrum her en der ertussen, en een druivelaar op de warmste plek van de tuin .
Zijgevel - erker met terras - rondom de tuinkamer in haagbeuk, binnenin hydrangea, Thalictrum en japanse anemoon die zo resistent is dat ie zelfs telkens weer de HDR makkelijk overleeft. Verder ook blauwe druiven (muur is bijna pal zuid)
Ik heb de Ginkgo Biloba, Japans notenboom in een grotere pot gedaan, op aanraden van jou Joukje! Aan zijn voet heb ik nog wat eenjarige Potrulaca plantjes gezet.
Pad vooraan en rondom het huis - nu met fijn wit zand - ziet er als nieuw uit. Linksachter de oude pinus nigra nigra, midden één die ik zelf gezet heb, rechts voor de booghaag een nieuwe pinus van begin dit jaar, en rechtsonder enkele Pinus mugo mughus die al flink schieten.
Met de aankomende feestdagen is het tijd om de wijnkelder eens na te kijken en aan te vullen. Deze fles is m'n beste maar ook m'n laatste van de reeks.
Spontane zaailing van Noorse Esdoorn laten staan naast de ouder. Het gaat om een bepaalde roodbladige cultivar (weet niet precies welke), bij het uitkomen van het blad in het voorjaar is het net zo mooi doorschijnend rood.
't is wel al opletten geblazen met foto's nemen 's avonds - overal booby traps gespannen - hier alweer ene die zichzelf overtroffen heeft - langste draad 3m van ene niets vermoedende Japanse anemoon naar de Tibouchina ertegenover - hoe DOEN ze het .
In Pairi Daiza zijn er voor de liefhebbers verschillende grote rotspartijen, rots- of zelfs eerder berg-achtige japans-chinees geïnspireerde tuinen met zeer mooi geknipte coniferen, bonsai, e. a.
Nadat de grote trog klaar was en ik nog wat materialen over had wilde ik nog een stel troggetjes erbij maken, de snelle, weinig moeite en goedkope manier om een paar troggen te maken. 3 troggetjes van 70-30-20 cm, twee middagen en samen 25 a 30 euro.
Nadat de grote trog klaar was en ik nog wat materialen over had wilde ik nog een stel troggetjes erbij maken, de snelle, weinig moeite en goedkope manier om een paar troggen te maken. 3 troggetjes van 70-30-20 cm, twee middagen en samen 25 a 30 euro.
Een tijde terug deze expositie gezien: Een groot gedeelte van de wereldbevolking – met name in ontwikkelingslanden – loopt op teenslippers van schuimrubber (polyurethaan). Dit schoeisel is goedkoop in aanschaf, maar niet duurzaam in gebruik.
Fier op men gazon resultaat na 10 dagen toepassing van 7,5 kg/ are Floranid Permanent + 2 kg/are kieseriet en patentkali - onkruiden worden met hand verwijderd maar krijgen bijna geen kans
Het heeft 6 dagen werk met 2 mensen, 15 liter beits, 72 schouderkrampen én heel veel goede moed gekost om te realiseren. Maar resultaat is goed genoeg voor mij
Ik sta al zeker 20 minuten naar het weiland te kijken, zo mooi. Ik wil bijna weggaan om naar huis te gaan zie ik ineens een lepelaar aankomen in de sloot!