Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Waarom het gras soms wel groener is op een ander? Dankzij COMPO Floranid® Gazonmeststoffen!
Heel stilletjes mogen we er weer aan beginnen denken: meer zon, prettige temperaturen, de tuin die ontwaakt.
De schoonheid van een tuin is gebaseerd op verschillende elementen (planten, landschapsarchitectuur, meubelen, …) maar ook het gazon speelt hier een belangrijke rol. Een perfecte gazonverzorging.
Heel stilletjes mogen we er weer aan beginnen denken: meer zon, aangename temperaturen, de tuin die ontwaakt. Met COMPO Floranid® Gazonmeststoffen kunt u het gazon in recordtijd in optimale conditie te brengen.
Velen weten echter niet wat het gazon nodig heeft en zien dit als een uitzichtloze situatie, die heel wat tijd vergt. Toch hoeft het allemaal niet zo moeilijk te zijn.
Over de jaren heen is bij DCM een rijk inzicht in de aanleg en het onderhoud van gazons opgebouwd vanuit de professionele golf- en sportwereld. Deze praktische kennis wil DCM jou als tuinliefhebber zeker niet besparen.
De laatste weken heeft het gazon afgezien door de lange periode zonder regen. Het gevolg is een gazon dat volledig ontsierd wordt door gele plekken. Bovendien groeit het gazon niet meer dicht waardoor onkruid plaats krijgt om zich te vestigen.
Je gazon in een winterslaap? De winter lijkt nog veraf, maar de herfst staat al voor de deur. We nemen allemaal de nodige voorbereidingen voor de winter en denken dikwijls niet aan het gazon. Nochtans gaat die niet in winterslaap. Willen we in het voorjaar een mooi en sterk gazon, dan mogen we de verzorging de komende maanden niet vergeten.
Waarom zou je enkel in de lente of de zomer mogen genieten van een diepgroen gazon? Een mooi en gezond grasperk is absoluut geen exclusiviteit van die seizoenen.
Om de hele zomer lang van een prachtig groen gazon te kunnen genieten is een bemesting met een geschikte meststof noodzakelijk. Gebruik daarom voor deze 2de gazonbemesting, net voor de zomer, een evenwichtige formule met voldoende stikstof, fosfor en kalium, en bij voorkeur wat extra magnesium.
Wanneer mag ik mijn Phyllostachys aurea bemesten? Moet ik een meststof met een hoog stikstof gehalte, bv gazonmeststof zonder onkruidverdelger of een speciale bamboe meststof gebruiken en wanneer moet ik deze geven?
Heel mijn tuin staat vol paarseklaver, hoe meer je dit uittrekt hoe meer het zich vertakt. Kapot spuiten met onkruid verdelger gaat wel maar tussen de planten en in het gazon is niet niet te doen.
Rosa Stadt Rome en Geranium pratense Nepal Form. Geraniums die worden hier op mijn kleiboden tot 1 meter hoog vooral als ze mee snoepen van de meststof voor de rozen.
Viola Cornuta Sky Blue Martien, eetbaar bloemetje, langdurig bloeiend, als ze wat minder mooi worden knip ze dan af tot ongeveer 5-8 cm, geef ze goed water en wat meststoffen en je krijgt weer een nieuw bloei.
Paarden maar naar hier gehaald ondanks de kersenbomen, maar schaduw hebben ze nodig met deze temperaturen . De twee rozenboompjes groeien geweldig en geen water of meststoffen gehad.
De klim- en eenmaal bloeiende rozen zijn gesnoeid en voorzien van de nodige meststoffen; alle restanten van de Hosta's zijn opgeruimd, binnenkort steken honderden voorjaarsbollen hun neusjes boven de grond, de Ipheion en Muscari doen dat nu al. We hebben zo rigoureus geruimd om nu nog zoveel mogelijk slakken te elimineren.
Naar aanleiding van De foto van Marei, met de prachtige fuchsia en de aantekening over bitterzout, het volgende. Bitterzout (magnesiumsulfaat) MgSO4 Magnesium is het centrale atoom van het chlorofyl molecuul, je kunt dit ook gewoon in je gietwater doen.
Telopea Shady Lady White. Een dichte middelgrote tot grote struik met breed diepgroen blad met medium formaat bloemknoppen, nectarstroom voorziet anthousiaste honingeters.
Gazons vragen minder onderhoud dan men denkt. Mits een jaarlijks onderhoud in het voorjaar en in de zomer kan u door een gerichte behandeling uw grasmat in topconditie houden.
Schorsvlieg (Mesembrina meridiana) Voedt zich met nectar en de larve eten veel eitjes van andere vliegen. De eitjes worden in paardenmest of in koeienmest gelegd.
Deze vorstbeveiliging voor de buitenkraan heb ik zelf gemaakt , heel eenvoudig en doeltreffend. Een emmer gevuld met bubbeltjes plastik,rondom de emmer rand een kunststof buis klikken (normaal ter bescherming voor de vorst van de waterleidingen) Een gaatje maken met een hete nagel in de bodem van de emmer,daar een koordje dubbel doorheen steken,zodat het om de kraan valt,veterstoppers aan beide uiteinde eraan schuiven,dat alles strak aantrekken,zodat de emmer plat tegen de muur aansluit,en vastzetten met een lusknoop.
De mooiste boom uit mijn tuin viel slachtoffer van de herfststorm van deze week. Gelukkig is de wind die nacht nog naar het noordoosten gedraaid, anders viel hij nog op de serre.
De kleine is net zo groot als m'n duimnagel - er staan er verschillende in en rond het gazon - net als Ajuga reptans staan (en gaan) ze waar (naartoe) ze willen.
Gisteren de camera eens gericht op een spoor dat ik in de gazon zag toen ik het maaide. Deze ochtend bij het bekijken had ik al een mooi resultaat; twee bruine ratten.
Dagelijks komt Eefke trouw naar onze vijver en vervolgens al lopend over gazon naar het terras waar ze luid kwakend eten komt vragen. Ze eet al makkelijk uit de hand !
De weg werd bedekt met een nieuwe laag fijn wit zand - zal "tegen aa beuzze" zijn van de slakken die vaak uit de border naar het vochtige gazon oversteken, en 's morgens terug de border in kruipen.
Verbaasd maar zeer blij verrast over het recuperatievermogen van gras/gazon! Amper een maand geleden was het gazon op sterven na dood, volledig uitgedroogd en geelbruin op een keiharde gescheurde en gebakken kleilaag.
Ik laat die kleintjes (zijn al zaailingen van eerste klein plantje van eerder dit jaar, enkele zijn van het gazon en van de weg afgehaald en terug gezet op hun plaats .
Merelnestje in de klimop vlak naast het tuinpad. Er zitten twee, al vrij grote, kuikens in en pa en ma merel vliegen af en aan en plunderen de regenwormen uit mijn gazon!
Vernield gazon door aanleg van een zwembad in de tuin van mijn oudste zoon op 25 juli . het team van grasengroen is langsgekomen , amper 4 uur werk en volgende foto is het resultaat op 15 augustus;
Zo - gaatje (van de foetsie-prunus) opgevuld door R - in het weekend moet ik wel het stenen boordje langs het gazon effe recht trekken (ttz krom, met de JUISTE kromming) want dat is iets voor de dienst "Infrastructuur" .
Vanuit de verdoken "bird-spotting" plaats kan ik de bonte en groene specht op het gazon, de zwartkop en de roodborst, winterkoninkje en mezen observeren.
Bepaalde plaatsen in het gazon even overslaan bij de reguliere maaibeurt wordt meteen beloond met een prachtig golf van madeliefjes. En waarom ook niet?
't ziet er weer wat deftig uit het gras - ik durf nog niet gazon zeggen, moet nog wat tunen met extra graszaad en vitamientjes, en verzakkingen met grof zand, want na het verwijderen van Ajuga reptans zijn er wel wat kale plekjes ontstaan.
De paring van de blauwzwarte houtbij (Xylocopa violacea), in het voorjaar gefotografeerd. Ze kwamen uit de overwintering op een zonnige dag in februari (ja toen was het weer beter dan in juni ) Ze zitten nog in hun winterpyjama met houtstof bedekt en het eerste wat ze doen is.
Fier op men gazon resultaat na 10 dagen toepassing van 7,5 kg/ are Floranid Permanent + 2 kg/are kieseriet en patentkali - onkruiden worden met hand verwijderd maar krijgen bijna geen kans
In de hoek van de fietsenstalling - diep verscholen onder een grote hulst - heb ik 2 geheime luikjes die kunnen openklappen. Van daaruit heb ik een ideale donkere plaats om vogels op gazon en in quasi heel de tuin te observeren.
De tuin is zo ontworpen dat we vanuit het tuinhuis over het terras, de vijver, het aanpalende gazon, de kronkelende weg en de grote border kunnen kijken - gedachten op nul en een erg ontspannende blik in de verte (oneindig zou niet gaan hé)
Op dit gazonneke (waar we op kijken vanuit het tuinhuis richting vol Zuid) komen de eenden uit de buurt heerlijk vertoeven in de zon. Soms met twee, of drie.
Vanuit de verdoken "bird-spotting" plaats - verdoken achter grote varens en onder hulsttakken - kan ik de bonte en groene specht op het gazon, de zwartkop en de roodborst, winterkoninkje en mezen observeren.
Elk jaar komen ze weer tevoorschijn, deze onbekende plantjes met paarse bloemetjes. Ze groeien overal, maar vooral in het gazon, dus daar waar je ze eigenlijk niet wil.
Oktober 2013 - de passiebloem doet het fantastisch tegen de schutting, hij houdt duidelijk ook van rozenkorrels; het Engelse gras dat eronder staat kan beduidend beter tegen hondenurine dan het gazongras!
Als ik me niet vergis is dit zoals Marei al zei Ajuga reptans 'Atropurpurea' (kruipend zennegroen) 'k heb er eentje uit het gazon gehaald waar het zich goed voortzet.
Aan de voorkant van de woonboerderij( op het westen) hebben een gazon met bloemen borders , veel rozen en andere planten en struiken.Onze trots één grote eik van ruim 100 jaar oud waar we veel plezier aan beleven.
Daar ik het gras al weken niet gemaaid heb komen er in ons "wild gazon" enkele mooie bloemetjes in bloem. De akkerwinde en ook een mooi klein bloemetje .
Als ik over het gazon loop gaat m'n hoofd onwillekeurig naar beneden om deze te bekijken - zonder enig geluid of opvallende gestalte, in alle rust trekken ze toch de volle aandacht van de passant. zei iemand ooit dat planten niet konden rekenen?
Deze is van 17/06/2012 - @Lily - het buxoshaagje in rozentuin was nog OK. Hoge Sophora en Gleditia geven nog veel leuke en frisse schaduw op het gazon en de vijver.
Zo ongeveer moeten de kauwen vanuit "hun" schouwen op het schooldak onze tuin kunnen zien. Dit is een zicht vanop 4m hoog (nok schuurtje) richting zuid-west kijkend naar het woonhuis vooraan in de tuin.
Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina