Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Vele planten zijn estetisch zeer kleurrijk en sierlijk, maar vaak beseft men niet dat er achter die prachtige plant ook een giftige plant kan steken. Het innemen van enkele gram of druppels van bessen of delen van de bloem kan al voldoende zijn om ernstige vergiftiging op te lopen met soms fatale gevolgen nadien.
Biologisch tuinieren draait om een andere benadering, een keuze voor bepaalde methoden binnen vaste richtlijnen. Deze benadering is in de loop van tientallen jaren wetenschappelijk ontwikkeld, in reactie op de schadedie is veroorzaakt door 'conventionele' methoden.
Je hebt er misschien nog nooit bij stilgestaan, maar in jouw tuin zijn heel wat planten hard aan het werk om andere planten te helpen. Ze behoeden hen voor aanvallen van insecten, en zorgen voor meer bloemen en vruchten. De meest succesvolle? Goudsbloem, Oost-Indische kers en Tagetes.
Wie pluimvee houdt, heeft er wel eens mee te maken...ratten. De bruine rat is vandaag de dag meer dan ooit aanwezig en dit is te danken aan de afwezigheid van een streng winterseizoen.
Door het succes van de film ‘Babe’ is er de laatste jaren een groeiende belangstelling voor het minivarken als gezelschapsdier in de tuin. Schattige biggetjes van Viëtnamese hangbuikvarkens worden in grote hoeveelheden gefokt en verkocht. Maar even groot is de ontgoocheling als het kleine biggetje uitgroeit tot een kolos van wel 80 kg
Zuring (Rumex acetosa) wordt ook wel eens zurkel genoemd en is en overblijvende, kruidachtige plant uit de duizendpootfamilie. Het geslacht bestaat uit een tweehonderd soorten die vaak als onkruid worden beschouwd, zoals bermzuring en bloedzuring.
In de tuinadvies webwinkel is er een plastieke torenvalk te koop en zou goed zijn om duiven te verjagen Zouden dan ook de kraaien en eksters weg blijven ?
HET DRAMA VAN HET HUWELIJK VOOR DEZE DUIVEN , NA DE KERKDIENST WORDEN ZE LOSGELATEN ,MAAR HET ZIJN GEEN REISDUIVEN , ZE VINDEN DE WEG NAAR HUIS NIET EN WORDEN UITEINDELIJK OP DE WEG ,ZOEKEND ACHTER WAT ETEN , DOOD GEREDEN .
Al weken proberen de tortelduiven hier een nest te maken op 5 hoog bij mijn moeder. Hoe lang zal het duren voordat ze begrijpen dat dit niet geschikt is!
Heb deze rupsen opgezocht en las het volgende: Jakobsvlinders zijn opvallende verschijningen, met rood-zwarte vleugels. Ze vliegen overdag; vooral in mei kun je deze vlinders vaak zien.
Dit jaar gaan we proberen toch wat te oogsten voor eigen gebruik. Vorige jaren - met plezier - alles weggeschonken aan vogels, merels, lijster, duiven, .
Voor zover ik in mijn paddestoelenboek kan vinden moet dit de witte kluifzwam zijn. Vroeger werd deze wel ge-eten maar tegenwoordig wordt dit afgeraden, vanwege de giftigheid.
Vandaag een dorstige jonge duif gered, als we het telefoonnummer opbelden dat aan haar pootje ging bleek het een duivenjong te zijn uit Aalst, we laten ze morgen in de vroegte weer los.
Was ik 5 seconden eerder geweest met het maken van deze foto, dan zag u deze twee tortelduiven hun liefde tonen boven òp de kat! En dat op zo'n dun stukje metaal.
Het schuurtje deed bij de vorige eigenaar dienst als duiventil en dit zie je aan het speciale dakraampje waar de duif langs onder naar binnen kan vliegen. Voor de grap hebben we er een meeuw opgeplaatst
Vanwege het vroege mooie weer afgelopen dagen ging het atrium automatisch open net in de tijd dat de duiven op zoek zijn naar een mooi plaatsje voor een nest. Één tortelduif was in het atrium gekomen.
Vogeltelling deze namiddag. 2 pimpel-en 2 koolmezen,1 roodborstje,1 winterkoninkje,1 heggenmus,2 eksters,4 tortelduiven,2 houtduiven en man en vrouw merel.
Dit houtduivennest wordt hopelijk ook nog eens betrokken. Ze waren er aan begonnen (zie eerdere foto's) maar nu staat het leeg (als ik maar geen leegstandbelasting zal moeten betalen)
Prachtig toch, vandaag: pimpelmezen, koolmezen,vinken, tortelduiven, een gaai, het roodborstje, een heggemus, wat merels en daar bovenop een sperwer die de boel wat kwam verstoren!
Jakobskruiskruid (Jacobaea vulgaris) Informatieve site over dit inheemse onkruid: giftigheid voor zoogdieren, feiten en fabels, achtergrondinformatie en forum. http://www.
Deze druiven zijn vorig jaar geplant een heel hek hebben man en zonen er voor neergezet. Tot nu toe zie ik nog niks wat op een druif lijkt, maar we hebben ook nog nooit eerder druiven gehad.
Na een heftige strijd met de luizen kwam de knop (lichtelijk gehavend) uit! Misschien niet de meest mooie roos, maar wel een waar ik gigantisch trots op ben.
Goedemorgen Aan iedereen een heel fijne dag De bolderik (Agrostemma githago) is een plant uit de anjerfamilie (Caryophyllaceae). De soort staat op de Nederlandse Rode lijst van planten als zeer zeldzaam en zeer sterk in aantal afgenomen.
Goedemorgen Aan iedereen een heel fijne dag en een goed weekend De wilde liguster (Ligustrum vulgare) is een struikvormige plant uit de olijffamilie (Oleaceae). De plant komt van nature voor in de Benelux en op alle continenten behalve Amerika.
Deze Malus (sierappel) is een prachtige boom geworden - twee jaar terug als vondelingske op een deftige plaats gezet - ik zal later de boom in z'n geheel eens tonen.
Het was een werkje maar de brug voor de nieuwe vijver is af ,nu nog effe verven daarna bevestigen en dan verder met het afgraven van de vijver en het maken van de watervallen.
Druif leeggeplukt omdat ik de kozijnen wilde verven maar het niet durfde vanwege alle wespen. De druiven waren eigenlijk nog niet rijp, maar toch maar druivensap gemaakt en dat smaakte prima.
Hier zie je enkele technische details van een Jumbo 747 - zoals we deze houtduiven noemen, vanwege de grote luchtverplaatsing bij opstijgen en landen - er zijn overwegend lichte materialen gebruikt zoals holle buisstructuren en waterafstotende resp. corrosie werende texturen, dit alles vervat in een tijdloos gestroomlijnd design.
24 maart 2021 Het pimpelmeesje heeft vandaag al meerdere keren het nestkastje geïnspecteerd en driftig in het hout zitten pikken. Dus misschien heb ik geluk dat hij zo kort bij het raam een nestje maakt.
Goedemorgen Aan iedereen een heel fijne dag Krab op een schelp Krabben (Brachyura) zijn een groep van kreeftachtige dieren die behoren tot de orde tienpotigen (Decapoda). Sony RX10M3+Raynox250-1/10sec-f11-iso320
Avondlijke Schuifelaar gespot - Leslie de Lijster (eet trouwens onze blauwe druiven op die aan de gevel hangen, maar zij/hij MAG ! (wij nemen wel ons deel ook) mvg hugo
De namiddagploeg is al volop bezig met de productie van nieuwe appels voor het najaar! (Oftewel; de bijtjes zijn al volop bezig onze bloesems te bestuiven en ik ben hen daar erg dankbaar voor!
Als ik me niet vergis is dit zoals Marei al zei Ajuga reptans 'Atropurpurea' (kruipend zennegroen) 'k heb er eentje uit het gazon gehaald waar het zich goed voortzet.
De druivenranken zijn nu kaal, alle bladeren zijn weggehaald en alleen een witte stam is er nu te zien, maar met een paar mensen is het atrium versierd en zijn er nu kerstlichtjes in de plaats van de bladeren te zien, heel gezellig.
Zo zien de bakken er uit met de verzamelde plantjes mooi geschikt door R en een schare vrienden/vriendinnen. Zijn echter niet voor de tafel, sorry Boerke, ik heb me vergist, het is om een podium te versieren.
Hier al wat meer blad afgedaan - ik schat dat ik nu 1/8 (mss 1/10) geplukt heb - en dat zijn 2200 + 2600 gr geritste druiven zonder steel. Daarvan 4x 75 cl sap in de fles.
Er wonen nu drie hommels en/of solitaire bijen in mijn insectenhotel. Nog een maandje en ze worden aan het werk gezet --> bestuiven van mijn moestuintje Weet iemand wat ze aan het doen zijn: ze vullen verschillende gaatjes met grond.
Al dertig jaar staat er een beuk pal op de perceelsgrens met de buren. Eigenlijk heeft hij intussen recht van daar te staan volgens het veldwetboek, maar toch bleven zijn lange armen die zich langzaam uitstrekten over hun veranda en zijn duizenden blaadjes die hij elk jaar afwerpt, onderwerp van voorzichtige klachten.
De rivier de Metuje loopt door een caynon beneden de plaats Nove Mesto nad Metují en de plaats waar zich dit afspeelt heet Peklo. ( de hel) In de vroege 20 eeuw is dit prachtige gebouw, ontworpen door de architect Dusan Jurkovic in een stijl geïnspireerd door folk architectuur.
Door het mooie weer van enkele dagen geleden waardoor de temperatuur in de serre opliep tot 30°C en meer zijn de Frankenthaldruiven al goed uitgelopen. Ik zal geen twee weken meer moeten wachten om ze aan te binden aan de horizontale draden
De Echinaceaborder staat in volle bloei, klaar voor de opentuindag in De Berceau op zondag 7 augustus in samenwerking met 2 andere tuinen nl. De Stuivenberg en Nevenst De Schoaper.
Dichtje week 11 (b) Speelplek der hormonen. Meneer Zwart u bent een sprankeling een hanig ding een bruisen en soms gnuiven u bent een volle kúkelboog een temperament van laag naar hoog een opvliegende niet te stuiten lentekriebel naar buiten.
Ik denk dat ik nu 1/3 geoogst heb. de andere 2/3 mogen nog wat rijpen - maar nu ik de bladeren wat weggenomen heb hangen de trossen veel meer in zicht voor merels en lijster, en wespen.
Zijgevel - erker met terras - rondom de tuinkamer in haagbeuk, binnenin hydrangea, Thalictrum en japanse anemoon die zo resistent is dat ie zelfs telkens weer de HDR makkelijk overleeft. Verder ook blauwe druiven (muur is bijna pal zuid)
Ribes divaricatum 'Worcesterberry' Al twee jaar na elkaar heeft dit struikje last van de kleine groene rups met zwarte puntjes van de bessenbladwesp. Vanaf midden april wanneer het een paar dagen na elkaar warm is komen de larven uit en kunnen ze op zeer korte tijd de hele struik kaalvreten.
Deze sabelsprinkhaan zat op de achterdeur van de buren. De Tettigonia viridissima [grote groene sabelsprinkhaan] Sabelsprinkhanen {Tettigoniidae} zijn een familie van insecten behorende tot de orde rechtvleugeligen {Orthoptera}.
Dichtje week 30 Geurende heimwee. Nog voor ik een taal bezat behoorde fluister van de wind tot mijn wereld kleurende kerries vervlogen opgenomen door palm en pisangblad het gebeurt elke keer weer het opzoek gaan naar het oer in mijzelf ogen dicht en snuiven de hunkering naar buitens boven een simpel bordje nasi.
Ik vind het jammer te moeten melden maar ik denk dat er mogelijk een foutje zit in de "toevalsgeneator" van de grote puzzel. Op de volgende foto is te zien dat alle vakken goed staan behalve 2.
De straatkant is een heg met rozen, doornloze bramen, druiven en kamperfoelie, met als ondergroei struikroosjes, lavendel, vingerhoedskruid,karmozijnbes, Rudbeckia, smeerwortel, scheefbloem, papaver en .
Gedichtje week 27 Het nette theeroosje en het stoute fluitekruid. In overvloed Staat het fluitekruid te wuiven, soms wat genant door het overwoekerend gedrag.
Hierop komt dus dat 'eetdak' zoals Minouke het noemt. Rondom het tuinhuis bevindt er zich een pergola waar bessen en druiven aangebonden werden aan de voorkant en aan de achterkant werden er 5 perenbomen geleid waarvan de oogsttijd gespreid is tussen september en november.
Heerlijke dag en prachtig weer gisteren Een uitstapje naar Een dijk van een tuin in Gameren. Weer helemaal onder de indruk van de aangelegde rotstuin en als je boven op de dijk staat zie je pas hoe laag alles achter die dijk is.
Deze vorstbeveiliging voor de buitenkraan heb ik zelf gemaakt , heel eenvoudig en doeltreffend. Een emmer gevuld met bubbeltjes plastik,rondom de emmer rand een kunststof buis klikken (normaal ter bescherming voor de vorst van de waterleidingen) Een gaatje maken met een hete nagel in de bodem van de emmer,daar een koordje dubbel doorheen steken,zodat het om de kraan valt,veterstoppers aan beide uiteinde eraan schuiven,dat alles strak aantrekken,zodat de emmer plat tegen de muur aansluit,en vastzetten met een lusknoop.
Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina