Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Niks zo lekker als zelfgekweekte tomaatjes in een fris zomers slaatje. Om er deze zomer van te kunnen genieten, is maart de maand bij uitstek om aan het zaaien te beginnen. Omdat jonge tomatenplantjes pas kiemen rond een zachte temperatuur, is buiten zaaien in volle grond nog niet aangeraden. Begin met zaaien in een serre of binnenshuis, waarbij een minimum temperatuur van 20°C kan gegarandeerd worden en verplant pas naar buiten na de laatste vorst (rond mei). Een gouden regel bij het zaaien: start 8 à 10 weken voor het uitplanten in volle grond!
Misschien had je er nooit tijd voor, maar wil je je na je pensionering wel op de tuin storten. Of was je al je hele leven een fervent tuinier, en wil je dat het liefst zo lang mogelijk blijven.
De consument wordt steeds kritischer en koopt meer en meer biologische producten. Mensen die kiezen voor bio, kiezen vaker voor een gezond voedingspatroon en gaan bewuster om met voeding. Als we voor onszelf een gezonde leefwijze belangrijk vinden, waarom dan niet voor onze huisdieren? Misschien minder logisch maar we willen voor hen toch ook het allerbeste?
Bloeitesten met de potzonnebloem Sunsation hebben aangetoond dat één bloem minimaal drie weken bloeit, dag en nacht. Dat zijn meer dan 500 onafgebroken zonuren.
Zaaien is een kunst. Het is iets moois en de start van een nieuw maar kwetsbaar en onzeker begin. Verse kiemen moeten tegenwoordig tegen heel wat kunnen om te overleven, denk maar aan schimmels, ziektes en parasieten.
Tuinieren stopt niet op je vijfenzestigste, ook niet als je minder mobiel bent, niet veel kracht meer hebt of een beperkte mobiliteit. Net zoals je je huis op een bepaald moment herinricht naar levenslang wonen, kun je ook je tuin perfect aanpassen aan de oudere dag.
Tuinieren is leuk, maar soms wil je gewoon in je luie zetel op het terras zitten, in plaats van op je knieën tegen het onkruid te vechten. Richt je tuin wat anders in en schakel handige hulpjes in: elk uurtje werk gespaard, is een uur meer genieten. Met deze tips wordt je tuin alvast een stuk onderhoudsvriendelijker.
Onkruid op het terras, een molshoop in het gazon of een leger plantenetende insecten in de moestuin? We zien ze elk jaar terug: de storende plagen en ziekten die hinderlijk of schadelijk zijn voor het leven in de tuin. Omdat chemische bestrijdingsmiddelen een toxische werking hebben op het ecosysteem, gaan kwekers en groenliefhebbers vaker op zoek naar alternatieve methoden. We zetten hieronder een aantal alternatieve bestrijdingsmiddelen voor je op een rijtje.
Weet er iemand in welke winkel ik van die hoge kweekpotjes kan kopen voor palmen. Ik zou ze eigenlijk al dit weekend nodig hebben vandaar dat ik ze moeilijk nog online kan bestellen.
Pinussen hebben heel soepel hout dat onder het gewicht van pakken sneeuw niet afbreekt maar soepel meegeeft. Deze naald werd door de draad van een spinnenweb helemaal uit zijn normale stand getrokken.
Onze honingman heeft net 16 potten honing (à 1kg) gebracht. Achterin zijn auto had hij al weer een andere bijenkast opgehaald voor de volgende potten (niet voor ons hoor, met 16 redden we het wel een poosje)
Vandaag mijn buxussen die hier achteraan op de foto, staan moeten overplanten in nieuwe potten, nadat de storm van afgelopen week deze twee buxuspotten vernield heeft. Ongelooflijk dat juist deze zware potten kapot zijn en verder is er gelukkig geen schade .
Dit is een plekej inde zon langs de schutting vlalbij het huis. Moet wel elke dag water hebben, omdat het potten zijn maar altijd fijn om naar te kijken.
De rode dahlia's beginnen nu ook volop te bloemen, het zijn 2 soorten maar ik ken de naam niet meer, ze staan hier al jaren in potten, zo kan ik ze beter beschermen tegen de slakken.
Een gedeelte van de hangpotten Fuchsia's hangen hier in de poezenkamer, een gedeelte hangt op mijn hobbykamer en de potten met staande Fuchsia's staan in de keuken onder de lichtkoepel. Poeh poeh ik heb ze er in zitten.
Hier heb ik dus uw hulp bij nodig, heb zaadjes die ik gekregen heb gezaaid in 2 bloempotten maar geen flauw idee wat het was/is! lijkt een grasachtige maar wat?
Het stukje tuin waar de Hortensia's zijn gerooid , er staan nog wel wat planten in potten die de winter nog op een beschut of warm plekje mogen doorbrengen
Twee jaar terug verhuisden we de planten uit de potten naar de volle grond. Blijkbaar zijn er nog wat wortels blijven steken want dit plantje groeit terug.
Lily Het straatwerk wat je linksonder in de foto ziet is een plaatsje van ongeveer 5 x5 m dus groot genoeg om de was te drogen En ik kan er zelf nog wat potten neerzetten
Het bont zandoogje, het is een beetje gehavend, maar het is wel het enige bont zandoogje dat ik deze zomer heb kunnen spotten in de tuin, dus gaat ie ook hier in de virtuele vlinderhof!
Het bont zandoogje, het is een beetje gehavend, maar het is wel het enige bont zandoogje dat ik deze zomer heb kunnen spotten in de tuin, dus gaat ie ook hier in de virtuele vlinderhof!
Gisteren alle bladeren die aan de voordeur lagen in de potten gepropt en m'n andere er terug bovenop,zodat ze niet terug wegwaaien.Heb zo elk jaar verse bladgrond.
Deze Clematis in de volle grond heeft al heel veel bloemknoppen. De Clematissen in potten beginnen ook al maar die hebben voor het eerst binnen in de garage overwintert.
Hij deed het niet goed in zijn sierpotje, uitgeplant in de volle grond en nu een prachtig exemplaar met zijscheut. De Hosta's in potten heb ik al naar de overwinter plek gereden die zijn al flink aan het afsterven.
Bloesems van de pruimenboom. Op het nieuws en de kranten spreken ze over vuurpotten om te vermijden dat de bloesems zouden bevriezen maar ik woon hier sinds 2008 midden in de fruitplantages (omgeving St-Truiden) en heb dat nooit gezien.
Gisteren alles nog eens losgeharkt voor de regen van vandaag. Bloempotten aan en in de tuinhuizen gezet,tuinslang opgerold en in tuinhuis en de tafel aan de compostbakken gezet.
Tot mijn verbazing zie ik meneer specht ook uit de pindapotten komen eten. (Slechte foto, 6 meter afstand en ingezoomd van binnenuit, genomen) Maar ik kon het rode petje zien.
De tuiniers helpen ook mee door de zakjes met bijenplanten tussen hun groenten uit te zaaien. Het ganse terrein ziet er kleurig uit en de bijen zijn er goed mee.
'Twist-n-Shout' uit de collectie Endless Summer, een amerikaans product, fel gepromoot en zichtbaar gemaakt door campagnes wereldwijd en speciale lichtblauwe potten waarin ze verkocht worden. De enige H.
Mijn overjaarse Pelargoniums in zware potten tegen het omwaaien want soms zijn ze twee meter hoog, staan netjes aangebonden aan bamboestokjes. De Fuchsia's waarvan sommigen zeker tien jaar en ouder zijn, werden rondom getopt om meer vertakkingen te bekomen en de bloei wat uit te stellen.
Zo zien de bakken er uit met de verzamelde plantjes mooi geschikt door R en een schare vrienden/vriendinnen. Zijn echter niet voor de tafel, sorry Boerke, ik heb me vergist, het is om een podium te versieren.
Wij hebben weer een nieuwe blik vanger in de tuin kunnen toe voegen deze zullen wij wel weer veel laten zien in onze foto reportage , wij zijn er weg van ,en ook deze komt grotedeel van de inbrengwinkel en de op bouw is een glazenschaal ooit gekregen van mijn vakbroeders de vaas waar het hoofdje op staat is van een pottenbakster van ruim 20 jaar terug aan de bodensee in duitsland en het hoofdje zwerft al jaren door onze tuin al met al mooi bij elkaar gezocht sootje maar we doen het er maar mee.
Nadat de zaailingen in 't kweekbakje door de zon te hard opschoten en te frêle werden, deden de zaadrestjes in de planten bakken het wel goed. Met de stortregen een voor een de planten in de bakken compleet platgewalst.
Vandaag moest ik de Phlox douglasii 'Crackerjack' tot even op de foto zetten, hij hangt in de rotstuin over een steen. Is wel een beetje aan de grote kant, maar het is een erg dankbare plant.
Thalictrum - ook zéér dankbare plant - gaat alweer een tijdje mee hé. Zaait zichzelf uit waar het maar wil - elk jaar weer een verrassing (maar we zetten ze zo goed en kwaad als het kan toch weer ergens bij elkaar)
Ook hier is, na drie jaar geduld, de Geranium Maderense bloemstengels aan het vormen. Ik heb ondertussen ook geleerd dat de Acacia dealbata toch beter wat korter houd en in de winter ook nog wat meer vochtig.
Deze pluimhortensia staat hier waarschijnlijk al vanaf begin jaren '90; was er slecht aan toe toen wij hier kwamen wonen; heeft nu een hoogte van ruim 170 cm en ziet er veel beter uit! Helaas ontbreekt de naam.
Toen we deze plant kochten stond er alleen maar een naam en foto op het plaatje. We kenden 'm niet en bij nader opzoekingswerk kwamen we er achter dat hij ook wrede motplant wordt genoemd, doordat hij met zijn zoete geur motten lokt en hun tong vastklemt.
Nieuwe border : Kerria die ik in pot gekweekt heb terug op de plaats gezet waar die vroeger stond en gescheurde phlox van elders in de tuin; ervoor stokrozen
Uit zaad gekweekte plant , bloeit laat dus misschien kunnen we dit jaar van de mooie bloemen genieten . Heb nog meerdere planten over dus als er liefhebbers zijn hoor ik het wel
Vandaag de meeste bloemen naar de achtertuin gedaan.Alle Alstroemia's en Echinacea's die in potten staan onder de tafel aan de Bamboe gezet,kan daar vliesdoek voor hangen.
Op 17 juni 2018 zette ik deze advocadopitten op water met de bedoeling om er mijn eigen avocadoplantjes uit te kweken. Ik deed er meteen twee om bij uitval van een plantje nog een reseveplantje over te hebben om verder mee te experimenteren.
Niet in "mijn" tuin maar in "onze" (grote gemeenschappelijke tuin) "de natuur" - Koeien kudde in de ochtendnevel bij opkomende zon. Kan niet alle foto's posten hier, maar heb de eekhoorn gespot die op weg was naar de tuinen verderop om te fourageren (Tuinadvies pindapotten plunderen, weet je wel), de konijnen die rondspringen in de wei, de trekkende ganzen die richting noord overvlogen naar een volgende rustplek, De boomspecht was nog niet te bespeuren rondom zijn gebruikelijke nestplaats.
@Lily, dit is een 'gewone' Ginkgo biloba die we door snoeien als zuil houden; neemt zo niet veel plaats in. We kochten hem voor vier gulden in 1998 bij een liefhebber, hij stond in een 9 cm potje; we kweekten hem op in een grotere pot en na twee jaar heeft 'ie deze plaats gekregen.
Doe zoals wij en kweek eens zelf oesterzwammen. Gooi filterzakjes met koffiegruis niet weg maar verzamel ze in een emmertje en kweek er oesterzwammen op.
Dit is mijn Achimenes die ik met de zwarte zaadjes van de vorige Achimenes die ik had opnieuw gekweekt,de zaadjes zijn kleine zwarte balletjes, die de plant laat vallen in de aarde of er om heen verzamel ik.
Bosaardbei ( Fragaria Vesca) Smaken beter dan de gekweekte aardbeien. Alleen oppassen dat de vos er niet tegenaan gepiest heeft, dus de onderste sowieso niet eten.
Kolibrie vlinder , het arme beest was mijn kweekhok binnen gevlogen en zat zielig tegen de lichtkoepel , met een beetje aandrang van een bamboestokje toch naar buiten kunnen loodsen ::
Het is een slecht Dahlia seizoen, bijna allemaal zijn ze aangevreten door slakken. Ik heb alle kapotte knoppen verwijderd en hoop dat er nog een paar goede bloemen gaan ontwikkelen.
Zo de tijdelijke tuinkas is een feit, de eerste peperplantjes staan in de potgrondzakken. Ik klop de zakken potgrond een paar keer op de zijkant en leg ze dan neer, 3 plantjes peper, tomaat, paprika enz erin en groeien maar.
Zo de tijdelijke tuinkas is een feit, de eerste peperplantjes staan in de potgrondzakken. Ik klop de zakken potgrond een paar keer op de zijkant en leg ze dan neer, 3 plantjes peper, tomaat, paprika enz erin en groeien maar.
Rosa "Ghuislaine de Féligonde" tegen de schutting is een dankbare plant: de bloemen blijven maar komen en veranderen gedurende de dag van kleur. Bijen en bladluizen weten hem ook te waarderen.
De buurman heeft de tuin netjes gefreesd, morgen afwerken, aan de andere zijde van de paaltjes staan de uitjes en sjalotten er al in, daarachter komen aardappelen en ervoor peen.
Nog een foto (close up) van de eerste zelf opgekweekte wilde akelei op zijn vooraanstaande plek bij ons vijvertje. De stokjes er om heen staan er om te voorkomen dat de katten en hond er makkelijk door heen gaan lopen of er zelfs triomfantelijk boven op gaan liggen !
Citroen-Munt is echt een blikvanger door de rode stelen (in de nieuwe kruidentuin in verhoogd bed) - by the way van donkere stelen gesproken, R heeft mooie stekken van de Hydrangea Zorro opgekweekt. En nog zo'n 40 andere .
Aan de zijkant is het flink op de schop gegaan, het gras/mos/klaver is bijna helemaal verdwenen, alleen nog een looppad overgebleven. Gisteren ook hier een flinke laag zand/bosgrond aangebracht dus over een week of wat kunnen we hier volop aan de slag met de gekweekte planten.
Verleden jaar rond ongeveer dezelfde periode spotte ik de "avondroodrups". Vandaag eindelijk droog buiten en tijd voor wieden van onkruid en wie zie ik daar ?
Graag wil ik jullie attent maken op de internetsite van Petra Tenge Een site met schitterende foto's van vlinders. DAGVLINDERS NACHTVLINDERS BLADROLLERS MOTTEN
Goedemorgen Aan iedereen een heel fijne dag De kanarie (Serinus canaria) is een zangvogel uit de familie Fringillidae. De wilde soort komt voor op de Canarische Eilanden.
Moestuin eerste jaar , gezamenlijk project onder drie buren, met als doel; verse groenten op biologische wijze geteelt, dus zelf bemest en geen chemische voedingsstoffen gebruikt. Eigen kweek en vooral gezond !
Heerlijk, dat het mais er taat, kan ik heel rusig, de brandnetels verwijderen en de troep, naar de andere kant van het bos brengen, zodat het daar rotten kan, ten behoeve van padden, egels en veel andere beesten. In de avond gaat aan de mais kant de zon onder en krijgt het heugera ´´en hortentiaveld volop het avondlicht.
De vakantietijd breekt weer aan; en ik wil iedereen van harte uitnodigen om aan de hand van ‘’n korte foto impressie ‘n kijkje te nemen in de prachtige tuinen van Marqueyssac, (wellicht 'n vakantie tip voor alle tuinliefhebbers) gelegen aan de Dordogne. Het is er echt genieten!
Neofinetia falcata groeit epifytisch in Korea en Japan waar zij van nature voorkomt, maar in cultuur kan zij ook in een pot worden gekweekt; vraagt veel licht maar gelijktijdig een koele standplaats en een rustperiode in de winter. De bloei is van juni t/m augustus.
Had een stek gekregen van een Thunbergia mysorensis Maar van alles geprobeert maar er gebeurde niks, alleen maar rotten. Maar tot mijn verbazing een week geleden is er toch een scheut uitgekomen van een stek.
De heuvel heeft zijn uiteindelijke vorm en grote gekregen door de beschikbare hoeveelheid plaggen en, in de afgelopen 3 jaar afgegraven en opgespaarde, grond/zand uit de borders en vanonder al eerder weggehaalde tegels waar ik nu planten heb. Leuk werk zo'n heuveltje 'kneden' ?
De MAX voor R en mezelf - Alchemist voor R, wilde roos als in de duinen op een kastanje-houten hekje voor mij - roept zoveel herinneringen op - ravotten in het hete zand van het Boske in Duinbergen terwijl de familie een balleke sloeg .
De ruil Voordat baboe begon te zingen nam ze de beide handjes van het anakje dat nog niet wist dat ze blond was in beide handen. Plaatste de vingertjes zacht tegen haar strottenhoofd.
De Durian: Het gaat nog steeds prima met de Durian gekweekt uit een pit meegebracht uit Indonesie. Het heeft de 'winter'overleefd, wel in de huiskamer hoor.
Kaarsenhouder is van een half boomstamstronkje, gewoon 3 gaten in geboord met frees ofte een scharnierboor 32mm diameter. Wel opletten dat je het hele kot niet in de fik steekt mat al dat droog hout eromheen.
Deze irissen heb ik twee jaar geleden uitgeplant als zaailingen en nu zijn het stevige grote planten geworden. Ze staan momenteel op springen om te bloeien.
Maar vandaag kan MAR zich de haren wel uit ’t hoofd trekken……want dit gebeurde gisteren: Niet goed uitgekeken, voeten niet opgetild, te hard gelopen……hoe dan ook, daar ging ik, rechtuit en plat en brak m’n pols….
Goedemorgen Aan iedereen een heel fijne dag Lelie Lelie (Lilium) is een geslacht van kruidachtige planten, behorend tot de leliefamilie. Het geslacht telt meer dan honderd soorten, waarvan de meeste voorkomen op het Noordelijk Halfrond.
Dendrobium is een groot orchideeëngeslacht met verschillende cultuureisen. Eén ding hebben ze gemeen: bij de juiste kweekwijze bloeien ze rijk en uitbundig.
Goedemorgen Aan iedereen een heel fijne dag en een zonnig weekend De Vlieg deze vlieg is kort geleden uit de pop gekomen is nog niet volledig op kleur en vleugels nog niet opgepompt De vlieg wordt geboren uit een eitje. Het wijfje legt bij voorkeur haar eitjes in mest, dode dieren, rottende voedingsmiddelen of compost.
Heb je een spin al eens gevolgd bij het maken van het makkelijkste deel van haar web (moeilijkste lijkt me de basisvorm te maken, gespannen tussen hoge takken en andere uitsteeksels) .
Ter gelegenheid van het 85-jarig bestaan van de NOV is er dit weekend een orchideeënshow in de Botanische Tuin in Utrecht. Ook van mij hangen daar diverse planten.
Het bosvergeet-mij-nietje (Myosotis sylvatica) is in Europa in tuinen een veel voorkomende plant met blauwe bloemen uit de ruwbladigenfamilie (Boraginaceae). In tuinen komen ook vormen voor met witte en rozerode bloemen.
Goedemorgen Aan iedereen een heel fijne dag Pissebed In achtertuinen komen vooral de ruwe pissebed en de rolpissebed voor. De eerste onderscheidt zich door ruwe bobbeltjes op de rugsegmenten; de tweede doet zijn naam eer aan en kan zich tot erwtgrootte oprollen als er gevaar dreigt.
Goedemorgen Aan iedereen een heel fijne dag Mier (insect) Mieren zijn een groep van kolonievormende sociale insecten, die behoren tot de orde van vliesvleugeligen (Hymenoptera). Een mierenkolonie bestaat uit één (of enkele) koningin(nen), werksters (ook allemaal vrouwtjes) en soms jonge mannetjes en maagdelijke koninginnen.
Goedemorgen Aan iedereen een heel fijne dag en een goed weekend Kop van een mier Een mierenkolonie bestaat uit één (of enkele) koningin(nen), werksters (ook allemaal vrouwtjes) en soms jonge mannetjes en maagdelijke koninginnen. De grootste groep binnen de kolonie vormen de werksters, die onderling de werktaken verdelen.
Goedemorgen Aan iedereen een heel fijne dag De bolderik (Agrostemma githago) is een plant uit de anjerfamilie (Caryophyllaceae). De soort staat op de Nederlandse Rode lijst van planten als zeer zeldzaam en zeer sterk in aantal afgenomen.
Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina