Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Afboordingen, hoe eenvoudig ook, zijn bijzonder nuttige grenzen voor de verschillende elementen in onze tuin. Ze houden de verschillende tuinonderdelen op zijn plaats en woekerende planten veelal binnen hun perken.
Oorspronkelijk werd de Ecolat in de handel gebracht voor het creëren van een mooi horizontale vijverrand. Ondertussen worden ze door creatieve tuinliefhebbers gebruikt voor de meest diverse tuintoepassingen.
Sfeer of rust brengen in de tuin kan door het gebruik van tuinaccessoires gebracht worden. Het plaatsen van bepaalde accenten kan een bijzonder aangename sfeer of rustiek element zijn in een tuin.
Het is normaal dat je gazon er wat povertjes bij ligt na een periode van vorst, er is dan ook geen reden tot paniek. Ben je van plan een nieuw gazon aan te leggen dan kan je alvast beginnen met het verwijderen van de bestaande graszode.
Een mooie afboording voor gazon, tuinpad, border, moestuin en vijver die duurzaam is en makkelijk te plaatsen.
Ecolat® is ecologisch: gefabriceerd uit 100% gerecycleerde kunststof.
Win een rol ecolat van 25 meter
Organisch tuinieren zit al een tijdje in de lift dus misschien is het wel opportuun om eens wat eigen bereidingen uit te proberen op het gebied van onkruidbestrijding. Producten zoals azijn, kokend water, zout en andere éénvoudige ingrediënten kunnen verschillende onkruidproblemen aan en zijn bovendien zeer goedkoop.
Nevel
We naderen het einde van een behoorlijk heftige zomer waarin we door de wereldwijde omstandigheden gemiddeld meer uren tijd in onze tuin doorbrachten dan de afgelopen jaren. Er wordt voor de komende weken aangenaam en zacht nazomer weer voorspeld met hier en daar een regenbui. Uiteraard maken we ons op voor de naderende herfst.
Drukke tuintijden, lees hier wat te doen in de vierde maand van het jaar! Er is overal wel iets dat je kan doen om het tuinleven in goede banen te leiden...
Bomen en struiken zijn voor vele tuineigenaars niet de meest boeiende of kleurrijkste planten (hoewel dit zeker niet altijd zo hoeft te zijn). Ze vormen het skelet van een mooie tuin en zijn daardoor ook de planten waarop je het meest op rekent. Ze zijn belangrijk voor schaduw, perceelafboording, bescherming, achtergrondbeplanting, ecologisch evenwicht,…
Ik zou graag de flexibele Ecolat afboording op rol aankopen voor scheiding tussen gras en border doch ik twijfel om volgende reden: ik had altijd stenen afboordingen (in rechte lijn dan) waar ik dan mooi met de gazonmaaier overreed (nooit geen kantjes knippen, waren altijd mooi weg ). Nu vraag ik mij af of je die Ecolat afboordingen ook zo diep kan steken om dan mooi met de gazonmaaier over te rijden of niet?
Hallo, Ik zou in de tuin een paar lage afboordingen willen maken mbv wilgentakken, en vroeg me af of er iemand (binnenkort) snoeisel van wilgentakken kan missen in de ruime omgeving van Aarschot (stukken van minstens 1,5m). Alvast bedankt!
Gewandeld in het gebied rond de plaatsen Maassluis, Vlaardingen en gestart in Maasland. Het zou erg warm worden, maar s' morgens was het nog redelijk koel en nevelig.
Gewandeld in het gebied rond de plaatsen Maassluis, Vlaardingen en gestart in Maasland. Het zou erg warm worden, maar s'morgens was het nog redelijk koel en nevelig.
Ze zijn er weer de libelles, de foto's niet helemaal zuiver door de wind. Ik wilde ze toch laten zien omdat mijn camera dingen ziet die met het blote oog moeilijk te zien zijn.
Ze zijn er weer de libelles, de foto's niet helemaal zuiver door de wind. Ik wilde ze toch laten zien omdat mijn camera dingen ziet die met het blote oog moeilijk te zien zijn.
Ze zijn er weer de libelles, de foto's niet helemaal zuiver door de wind. Ik wilde ze toch laten zien omdat mijn camera dingen ziet die met het blote oog moeilijk te zien zijn.
De 4e keer dat in 2013 de tuin zeiknat werd, maar dit sloeg werkelijk toch wel alles! Sommige dingen waren gewoon weg gedreven :S Ik hoop dit jaar op een beter tuinjaar!
Zwartkopmus volgens de kenners. Ze heeft nog ergens een nest, want telkens als de kat daar rondloopt komt de mus alarm 'slaan' en rare dingen doen om onze "rover" af te leiden.
Nieuw planten border gedeelte was paar maanden geleden al gedaan de afrondingen was ik nu aan bezig en er sta nu Amelanchier lamarakii in het late avond gezet meer foto later.
Ik heb mijn spiraal "af" verklaard De stokjes in het midden er uit getrokken (voor het uitmeten van nog meer wendingen), de steen in het midden, rozenkwarts erbij. En de rhodondendron die ik van een vriendin heb gekregen staat er ook naast.
Ook ondervonden dat ik een beetje minder actief ben. Verschiet niet maar ik ben al een weekje weer aan het werk en daarom een echte "dank jullie wel" voor al de steun en lieve woorden die ik de laatste weken gekregen heb.
De wegenwerken waar ze misschien al 10 jaar over spreken gaan in maart starten. En de regenpijpen zijn afgekoppeld (word gescheiden riolering) lopen nu gewoon in het gras.
Dichtje week 8 Weer thuis. Hoewel de vrieskou deze dagen bespeelt en de zon haar best doet dit weer te verdrijven begint in huis het oer van gezellig bij elkaar mogen zijn een prachtig gevoel te krijgen.
Denken en doen. Door zeeen ben ik gegaan brandingen hebben gedachten gekruld tot lokken in dalen van zwijgzaamheid klokten kleine golven tegen de wanden van mijn ziel in het kielzog van de tijd dreef dit gedicht naar de toekomst.
Ik heb hier vaak de indruk dat aronskelken graag met de achterkant naar het publiek groeien! Er staan hier een aantal zeer mooie soorten maar vaak kijk je enkel tegen de achterkant van het schutblad aan.
Stuk wortel van een te grote conifeer vorig jaar bij het groenafval gevonden. In een betonblok gezet, gaten in geboord nu niet maar moet je van de winter de drukte eens zien als ik vet in de gaten smeer.
Zo - gaatje (van de foetsie-prunus) opgevuld door R - in het weekend moet ik wel het stenen boordje langs het gazon effe recht trekken (ttz krom, met de JUISTE kromming) want dat is iets voor de dienst "Infrastructuur" .
Gisteren mijn net zelfgefabriceerde vuurput aangestoken. Deze heb ik gemaakt met arduinen boordstenen rondom de put en afgewerkt met leisteen op de grond.
Op de begraafplaats in onze gemeente Evergem-Sleidinge een enorme beuk, maar errond een massa paddenstoelen, maar welke soort, daar ben ik niet van op de hoogte .
Voor zover ik in mijn paddestoelenboek kan vinden moet dit de witte kluifzwam zijn. Vroeger werd deze wel ge-eten maar tegenwoordig wordt dit afgeraden, vanwege de giftigheid.
Deze vorstbeveiliging voor de buitenkraan heb ik zelf gemaakt , heel eenvoudig en doeltreffend. Een emmer gevuld met bubbeltjes plastik,rondom de emmer rand een kunststof buis klikken (normaal ter bescherming voor de vorst van de waterleidingen) Een gaatje maken met een hete nagel in de bodem van de emmer,daar een koordje dubbel doorheen steken,zodat het om de kraan valt,veterstoppers aan beide uiteinde eraan schuiven,dat alles strak aantrekken,zodat de emmer plat tegen de muur aansluit,en vastzetten met een lusknoop.
Vorig jaar was dit nog een kamerplant. Voor we op reis gingen, gaf ik hem de vrijheid en nu de winter voorbij is, lijkt het me dat dit hem goed bevalt!
De azalea’s die voor de winter de grond in gingen staan nu in bloei en kben heel blij dat ze bij mijn vader niet op de composthoop zijn geraakt.Nieuw leven is altijd mooi.
URK - aan het werk op de boten - en op 8 jarige leeftijd overleden - mss mee met vader en overboord gegaan met een storm ? enfin 't is lang geleden - maar in andere landen werken tegenwoordig ook nog kinderen.
Wie herinnert zich nog het ringen van die kleine vogels ? welnu ze zijn uit de nestkast gekomen , nog niet perfect van kleur maar toch al mooi in de veren he .
Dit is een schets dat ik zelf maakte dat het zou kunnen worden op het einde van de tuin met zicht op weilanden .Al één nog beter schets maken met de afmetingen .
De zaailingen doen al flink hun best en het mooie is dat er ook witte tussen zitten en dat terwijl ik alleen blauwe had vorig jaar waar ik het zaad van heb gebruikt ?
Ik ben van plan om de vorderingen in mijn tuin hier te documenteren. Dit gaat de "voor" foto zijn de tuin, hoe ie eruit zag toen ik de woning kocht (foto van de makelaar)
Sneeuwklokjes met op de achtergrond een van de eerste zaailingen van de Helleborus die in bloei staan. Zo leuk, op verschillende plaatsen staan er nu zaailingen in bloei.
Het was even wat tilwerk maar nu hebben we er geen werk meer aan en net op tijd want na een avondje zingen moest ik krabben gisternacht het had gevroren.
In de oksel van onze oude boom in het oude huis stond een plantje en vroeg me af of het nog ging bloeien voordat we gingen verhuizen. En ja, inderdaad, maar wat het voor plantje is weet ik niet.
Moeilijk plant hoor voor een goeie foto - zo langwerpig en in alle richtingen - van bovenaf en zijwaarts vond ik m'n zin niet. Ben dan maar gaan liggen.
Wilde aardbei heeft dit bedje mooi ingenomen. Verder staan er varens en in de lente krokus, tulpen, bosanemoon en meiklokjes Tuurke houdt me gezelschap op m'n toer door de tuin, en probeert me te verschalken door van achter de boskes naar m'n knoesels te springen.
Pure toevalstreffer van sacraal licht, voorts is het doodordinaire Lythrum met verbena bonariensis. Overigens niet bij mijzelf op tuin genomen maar 50 m verderop bij nichtje.
Ter gelegenheid van het 85-jarig bestaan van de NOV is er dit weekend een orchideeënshow in de Botanische Tuin in Utrecht. Ook van mij hangen daar diverse planten.
Ik stond een foto te nemen toen heel veel eenden naar mij toe kwamen rennen, ze dachten zeker iets lekker te krijgen. Ze hadden snel door dat ik niets had, maar er stopte een mevrouw verderop en daar gingen ze weer, allemaal naar die mevrouw toe!
Er zijn 2 Zwarte Mezen hier blijkbaar - de Koolmees kijkt even lijdzaam toe, want die twee kleine zijn zeer dapper, ze laten zich niet zo makkelijk van het bakje wegdringen.
Toch maar weer naar beneden springen? Inmiddels hebben we ervoor gezorgd dat de kat niet meer in de buurt van het nestkastje kan komen en de ouders gaan weer door met voederen van de jongen.
Mijn zitsteen raakt goed bemost., Al zo'n 37jaar in bezit als een vakantie souvenir en iedere keer mee genomen met verhuizingen, ben er gehecht aan geraakt.
Deze irissen heb ik twee jaar geleden uitgeplant als zaailingen en nu zijn het stevige grote planten geworden. Ze staan momenteel op springen om te bloeien.
Het huis krijgt nu stilaan een Skandinavische look. In februari komt er een serre van twee verdiepingen hoog en in maart wil ik weer starten met een groene wand in die serre, deze keer voor mezelf.
Trekt enorm veel bijen aan en is zijn naam niet gestolen. Hij geeft mij proustiaanse herinneringen aan de de tassen melk met honing die mijn moeder mij vroeger gaf voor het slapen gaan.
Ik laat die kleintjes (zijn al zaailingen van eerste klein plantje van eerder dit jaar, enkele zijn van het gazon en van de weg afgehaald en terug gezet op hun plaats .
We zijn wezen wandelen in Zandvliet - aan de kust leek het me te koud met die gure wind. In de bossen is er bijna geen wind, enkel zoevend boven onze kop in de toppen van de hoge Pinus bomen, en is het zalig even op de berm in de zon te zitten met zicht op een open plein waar ze de oude bomen gerooid hebben om plaats te maken voor de vele zaailingen.
Deze molen is zo groot dat de eerste drie verdiepingen gebuikt werden als woonruimte en opslag . Pas op de vierde begon het molenbedrijf , dit alles op een hoogte van 14 m .
Vanuit de hoogte in Obertüllingen - de mooiste plek om te verpozen met een drankje - boven de wijngaarden - kijk je neer naar het Rijndal, Basel en omgeving.
Vandaag wat hout opgeruimd in de tuin wat ik een tijdje terug bij elkaar had geleg. Overal zaten er slakken, maar gingen er toen met een slakkengangetje vandoor, te onrustig!
Na de aansporingen van het vorige project, begonnen met een vervolg, alleen kom ik er nu achter dat de gebruikte tegeltjes niet even dik zijn, ben benieuwd of dat goed gaat met het voegen later.
Ik weet nu waar ik moet kijken als ik het Winterkoninkje hoor zingen, maar ze zijn zo snel en in beweging dat het nog altijd moeilijk is om ze te fotograferen. Hier kijken we tegen zijn staartje aan.
Kon ze vrij dicht benaderen maar inmiddels was er een grote bus met vogelaars aangekomen met de nodige kijkers en telescopen dus gingen de meeste op de vlucht.
Hoewel er overal monniken stonden die beleefd doch dringend verzochten geen foto's te maken is het me toch gelukt . Maar omdat het allemaal wat snel en in het geniep moest is de kwaliteit niet geweldig .
Natuurreservaat in de omgeving van Gilze-Rijen waar wilde runderen vrij rondlopen. Wel staan er waarschuwingen niet te dicht in de buurt van de dieren te komen.
Genieten - onze reserve zoete wijntjes geïmporteerd uit de duitse moezelvallei raakt stilaan op - we moeten dringend eens naar daar terug gaan om te fietsen ook .
Toen er in het land tegenover mijn huis nieuwe woningen werden gebouwd kwamen deze stenen tevoorschijn. Ik laat ze maar begroeien want ze blijven niet schoon.
Kaarsenhouder is van een half boomstamstronkje, gewoon 3 gaten in geboord met frees ofte een scharnierboor 32mm diameter. Wel opletten dat je het hele kot niet in de fik steekt mat al dat droog hout eromheen.
Geef toe, ge moet het al héél goed kennen om hierin 4x dezelfde plant Helleborus Emma te zien - niet teveel op kleurverschillen/veranderingen betrouwen.
't ziet er weer wat deftig uit het gras - ik durf nog niet gazon zeggen, moet nog wat tunen met extra graszaad en vitamientjes, en verzakkingen met grof zand, want na het verwijderen van Ajuga reptans zijn er wel wat kale plekjes ontstaan.
Vanwege R en mezelf het allerbeste toegewenst aan allen hier op Digituin die op m'n foto's en inzendingen gereageerd hebben, of die onuitgesproken ervan genoten of er zich aan geërgerd hebben. Gezondheid is het belangrijkste wat je hebben kan, dus houden zo, of van harte beterschap gewenst.
Dichtje week 17 Geen titel, noch Afwachtend braak ligt het land gezond te zijn het pure van de leegte schept ook ruimte in de geest. Het beginsel van alles is de openheid zodat de mens verwachtingen kan opvullen mits de natuur dit toelaat.
De seringenboompjes staan er niet meer, zijn binnen 1 jaar alle 3 stukgegaan,spijtig genoeg en weet niet waarom. En de azalea zit in de grond, tussen de vinca.
De rand in betonplex rond het verhoogd aardbeienbed heeft een drievoudige functie - houdt de muizen weg wegens glad onderaan de dwarse boord - handig om potje op te zetten voor de oogst - handig om op te knielen of zitten bij het plukken. Tegen luchtaanvallen waren we eerst niet beschermd - nu staat er Pechelbuis op en netjes tegen de Kauwen die denken dat het hun aardbeien zijn - maar het blijft moeilijk om het hen wijs te maken dat dat niet zo is.
Er is een winterkoninkje druk in mijn tuintje. Zo ontzettend leuk, doordat ik vorig jaar een groot deel van de tuin opnieuw heb moeten aanplanten (na 26 jaar gingen alle dennen kapot) staat er nog 1 boom, en net daar hebben ze bedacht een nestje te bouwen.
Vanop het terras - Hydrangea is een witte, maar zijn eigenlijk zaailingen van de 'Blue Wave', denkt R - ze zijn zo blauw-achtig wit dat ze 's nachts a.h.
Allerhande paddestoelen duiken op in mijn tuin, onder andere deze : ik ben niet zo goed in de juiste benamingen, maar ik denk aan de hand van een boekje dat dit de : "slanke anijschampignon" is. Of kunnen jullie me de juiste benaming geven
Dagje Den Haag, Scheveningen en de volgende dag naar Heenvliet naar mijn jongste broer. We zijn weer wat wijzer geworden hoe hij dat kruisen van dahlia bloemen toch doet.
Experimental kitsch garden van R (en niet de Victorian Kitchen Garden die IK in gedachten had) - hier gaat voorlopig al onze nieuwelingen en overschot in tot we zien dat ze "pakken" en we een goede plaats vinden.
Klein plantje met vele benamingen; vingerknol, zwarte iris, weduwen iris, slangenkop iris. Leukst is nog de vreemd klinkende Latijnse naam: Hermodactylus tuberosus.
Met pijn in mijn hart neem ik afscheid van deze oude hoeve, jammer, het was heerlijk om 's morgens van uit de keuken te kijken naar dit beeld,, nu word ze afgebroken, de uilen die er woonden zijn gevlucht, hopelijk vinden ze onze kerktoren, daar is het nu stil nu er geen misvieringen meer zijn.
Nog even toevoegen aan de één en twee jarigen. Deze eenjarige papaver is nu vervangen door papaver orientale 'Coral Reef' die staat bij de vaste planten en is minder hoog en geen gedoe meer met zaaien.
Was net te laat maar de mevrouw had haar fototoestel neergezet en een opdracht aan de honden gegeven om te gaan zitten. Als ware fotomodellen gingen ze naast elkaar zitten en keken in de camera.
De rivier de Metuje loopt door een caynon beneden de plaats Nove Mesto nad Metují en de plaats waar zich dit afspeelt heet Peklo. ( de hel) In de vroege 20 eeuw is dit prachtige gebouw, ontworpen door de architect Dusan Jurkovic in een stijl geïnspireerd door folk architectuur.
Ooievaars zijn zeer goede vliegers en vooral zwevers - je ziet ze bij warm weer langs de glooingen van het Moeseldal "roaren" op de warme opstijgende lucht, net zoals arenden en gieren.
Volop knoppen en vertakkingen in de rambler roos "Bobby James" - we verwachten dus volop mooie witte bloementrossen en gezoem van de bijen gedurende 1 à 2 weken. Dan is het liedje alweer even uit - wat gaat de tijd snel.
De laatste paar jaar zaaien de Dactylorrhiza’s zich kwistig uit en dit jaar is het de eerste keer dat er zo veel bloeien; ze zijn dus nog klein, maar het worden er steeds meer en ze groeien elk jaar groter. We hebben ons gerealiseerd dat we, in onze ijver om te wieden, (gras uit de tijm halen b.
Elaine Page (2012 Poulsen, Denemarken) winnaar Gouden Roos 2015. Deze internationale prijs voor rozen wordt elke 2de zondag van juli bekend gemaakt in het rosarium Westbroekpark in Scheveningen, bij Den Haag.
Bosanemoontje komen nu bij honderden in bloei. Raar hé, 's winters en na de bloei vind je boven en in de grond bijna niks hiervan, enkel fijne draadwortels bijna niet te herkennen.
Achteraan begonnen met de eerste perken en nieuwe beplantingen: rhododenrons (mogen gerust heel groot worden om die mottige muur aan het oog te onttrekken later) en een Japanse esdoorn. (september 2018)
Goedemorgen Aan iedereen een heel fijne dag Cicaden (Auchenorrhyncha) ( Aphrophora salicina)---zijn een groep van insecten die vertegenwoordigd wordt door ongeveer 40.000 verschillende soorten.
Een Botvink (elke vink?) foerageert op de grond - soms proberen ze wel eens in het voederhuisje op staander te komen, zoals de mezen, maar het lukt hen echt niet goed (en/of ze vinden het echt niet leuk) De vink peuzelt de zonnebloempitten ook niet op tussen de pootjes houdend, maar door wrijven en wringen en kraken en draaien enkel met de bek krijgen ze het wel open.
Eindelijk een bloeiknop die gaat open gaan van de Pelargonium Appleblossem x Hortorium Rosebut, er staan nog veel knoppen op maar wanneer die ooit eens open gaan weet niemand het is een geweldig grote plant geworden met een blad doorsnee van zo'n 20 cm . de zaailingen van de night blau uit china doen het heel goed maar of ik dit jaar nog bloemen krijg weet ik niet .
Bospaadje ligt vol met dennenaalden - zo hoef ik geen decoratieve schors te kopen - de pinussen zijn nu mijn gratis leverancier. We gingen vroeger stiekem in zandvliet tientallen zakken vullen met naalden - is goed tegen het onkruid.
Eenden gebruiken hun pootjes niet om voedsel vast te houden. Na de eendemaaltijd blijven alleen nog de korsten-ringen waar de kauwen dan mee wegvliegen om ze rustig ergens anders op te peuzelen.
Na 't middageten toch nog eens op de loer gezeten voor de vlinders. Resultaat:2 kleine koolwitjes en 1 grote,1 Atlanta en 2 nieuwelingen voor 't eerst dit jaar;Gehakkelde Aurelia én Koninginnepage!
Vandaag eerste begin gemaakt om dit stukje tuin eindelijk om te toveren in een groene oase ,nieuwe schuttingen erin ,bamboematten er tegenaan extra grond in de border en dan nog zo'n 50 planten erin waaronder bamboe,japanse esdoorn ,clematis,lelie's ,phloxen etc. .
De MAX voor R en mezelf - Alchemist voor R, wilde roos als in de duinen op een kastanje-houten hekje voor mij - roept zoveel herinneringen op - ravotten in het hete zand van het Boske in Duinbergen terwijl de familie een balleke sloeg .
Dichtje week 34 (watergedichtje 1) Zingende zee Begrijp de stilte zingt de zee dein mee. déin mee bewonder mijn wiegen och laat je gaan laat gaan ontluik dan je ogen om je te herinneren wie je bent wie je ademt gebruik zacht je stem neurie mij mee begrijp de stilte zingt de zee dein mee déin mee in zilte symphonie.
Dichtje 2 van week 42 Vandaag. Toen het mais zich gewonnen gaf en in gouden straal uitgestort werd in de opvang -containers toen begon het besef van "herfst" ook tot de omgeving door te dringen.
Dichtje week 27 Glimlach. Als een grauwsluier valt de zondag over mij heen vogels trekken zich er niks van aan en knetteren of zingen hun lied ook de planten en bloemen storen zich niet aan dit verre van zondagsgevoel en stralen hun oranje kleur zó dat mijn glimlach zich vanzelf ontplooit in reine warmte op naar het kopje wortelsoep.
Voor wie niet weet waaraan ie begint - hier de afgedaagde stammen van de rambler roos "Bobby James" - doormeter is 6 cm voor de grootste. Daarnaast de schors van de oude gekapte kerselaar waar die op steunde - die was 25 cm diameter.
Heb 2 kettingen voor de kettingzaag - één redelijk versleten om door aarde (dat maakt bot) en hout te zagen, gaat traag dus, en één nieuwke vlijmscherp - dat gaat als door gesmolten boter door het droge hout ! het zaagsel doe ik als ruwer materiaal op de komposthoop tussen grasmaaisel van gisteren.
De ruil Voordat baboe begon te zingen nam ze de beide handjes van het anakje dat nog niet wist dat ze blond was in beide handen. Plaatste de vingertjes zacht tegen haar strottenhoofd.
Een koppeltje gespot in de hoge bomen van "den buiten" achter ons - ze zijn eerder al in onze tuin komen verkennen maar toen had ik de eekhoornhuisjes nog niet opgehangen. Hopelijk komen ze snel weer eens langs en ontdekken ze de 2 vrijstaande woningen (zal misschien niet snel gebeuren - ze leven graag heel ver weg in de wildernis.
Wandelroute van het Limburgs Landschap:Curfsgroeve De Dellen Kalkrotsen in het Geuldal. Waarschijnlijk een van de laatste wandelingen van dit jaar , waar we kunnen genieten van de prachtige herfstkleuren.
Foto en gedicht van Eljo Bespiegeling De spiegelingen in het water zijn even later al weer anders door het veranderende licht. Ik vermoed dat de sterren in de nacht zich ook even willen zien door zich te presenteren op dit bijna hemels plekje.
Na 5 jr. de tuin zo inrichten dat hij voor vele diersoorten en insecten aantrekkelijk word , heb ik vandaag genoten van de vele jonge vogels in de tuin .
Heb je zo’n bloem in de Hemerocallis, verwijder hem dan, zie link. De hemerocallis galmug, Contarinia quinquenotata Synopsis Diplosis quinquenotata, is een van de grootste bedreigingen voor de daglelie van de laatste jaren.
Mijn overjaarse Pelargoniums in zware potten tegen het omwaaien want soms zijn ze twee meter hoog, staan netjes aangebonden aan bamboestokjes. De Fuchsia's waarvan sommigen zeker tien jaar en ouder zijn, werden rondom getopt om meer vertakkingen te bekomen en de bloei wat uit te stellen.
Maar vandaag kan MAR zich de haren wel uit ’t hoofd trekken……want dit gebeurde gisteren: Niet goed uitgekeken, voeten niet opgetild, te hard gelopen……hoe dan ook, daar ging ik, rechtuit en plat en brak m’n pols….
Zandvliet biedt vele mogelijkheden tot wandelen - bv langs de Brabantse Wal - in het Zuid-westen van de Nederlands provincie Noord-Brabant - tot max. 22 m hoogte, was het lang geleden de oever van de Schelde.
Vink - ze foerageren op de grond, net als de heggemus en de roodborst, ook al zitten ze onder een vogel-voederhuis dat vol lekkers voor het grijpen ligt - ze zijn handig met de bek en tong en knabbelen net zolang op een zonnebloemzaadje tot de binnenste kern vrij gekomen is. Alleen de roodborst durft wel eens tot in het voederhuis springen .
Nadat de zaailingen in 't kweekbakje door de zon te hard opschoten en te frêle werden, deden de zaadrestjes in de planten bakken het wel goed. Met de stortregen een voor een de planten in de bakken compleet platgewalst.
Stel tussenringen aangeschaft , daarmee wordt het bereik van de lens groter , het nadeel is dat de scherptediepte afneemt . Ook het uit de hand fotograferen wordt minder eenvoudig , zeker met een zware macro lens .
Bijen die stertselen. Dit wil zeggen dat zij door , met het achterlijf omhoog, heel snelle vleugelbewegingen te maken, de geur van de koningin in de omgeving al waaierend verspreiden om de andere bijen duidelijk te maken waar de koningin zich bevindt en om hen naar de nieuwe verblijfplaats te lokken.
De reusachtige wegdistel in zijn tweede jaar waarin hij tot bloei zal komen en dan helaas afsterven. Rechts onderaan zie je een rode balpen op het blad liggen om de afmetingen te kunnen inschatten, ik ben een 1,82 meter en de distel heeft me inmiddels in hoogte al voorbijgestoken, hij zou tot drie meter hoog kunnen worden als de bloemstelen helemaal opgekomen zijn.
Ons tuintje en vakantiehuisje in Snezne (betekend sneeuw in tsjechisch)in het Adelaarsgebergte (Orlické hory) Tsjechie. Van 1991 tot1998 gehad, toen verkocht en boerderij daar gekocht.
De bijen op de bloementrossen van de rosa Filipes Kiftsgate zoeken bij voorkeur de bijna nog gesloten bloemekes op, en ze wringen er zich geheel in, soms om slechts met moeite achteruit er terug uit te klimmen.
Met mijn Aldi toestel kan ik geen scherpe foto's maken. Onder de Albizia staan:Magnolia watsonii, Viburnum shasta,Betula humilis, Sinocalycanthus hartlage wine,Decaisnea fargesi,Hydrangea quercifolia 'Little Honey' Viburnum plic.
Oorlogsverslaggeving lente 2014: De kauwen hebben de oorlog verklaard aan het eksterpaar bovenin de treurwilg. Na de eerste schermutselingen werden ze steeds brutaler en werd de groep kauwen steeds groter.
Niet alleen de bloemen van rozen fascineren me. Ik verwonder me nog altijd dat de bladeren van verschillende rozensoorten en -variëteiten zo'n uiteenlopende vormen, kleuren en texturen kunnen hebben.
Ik vind het momenteel erg lastig mooie foto's te maken; het groeit maar en doet maar allemaal en tegelijk: heel chaotisch. Maar dat kan ook mijn state of mind zijn.
De begin zomer aangeschafte Mirtestruik groeit goed, in pot aan de voet van de Budleia. Het mooie kleureffect komt alleen door het avondlicht; niet aan de knopjes gedraaid.
De rest vd achterkant vd kast moet ook nog zwart want hiervoor komt een Amandelboompje. Doordat dit de enig mogelijk plaats was voor de kast, werd hier een warmteval gecreeerd, doordat de kast aansluit op de aspergebak links ervan.
De Monnikspeper kan ik dat niet kwalijk nemen; die is behoorlijk z'n verband kwijt sinds de kast erbovenopviel door storm begin dit jaar. Gelukkig is hij enorm gaan compenseren; heeft veel nieuwe takken gemaakt aan de gehavende kant.
Bak op noord met die prachtige rode Rhodo, Heuchera en het Kiespijn boompje (hierop niet te zien)(of misschien toch: het sprietje rechts achter in het nog lege vakje) Wel is te zien hoe moeilijk het hier is foto's te maken zonder storende achtergrond, sinds buurman n raam in zn schutting hakte.
Deze (water ?)-muntsoort heeft een zeer voortvarend wortelverspreidingssysteem vandaar dat ik hem heb opgesloten maar de gevangenis wil nog niet erg onzichtbaar verborgen worden door de omgeving en is dus wel tamelijk lelijk.
Op het label zien we een (R) - op internet een (TM) Er is een groot verschil - mogelijk staat de (R) hier gewoon als afschrikmiddel om namakers te weren.
Klein stukje verder gedaan - zijn aan het vullen nu - 't was te goed bij momenten in de zon - telkens als er ruimte was tussen de wolken gingen we snel weer zitten op de bank aan de zagerij uit de wind om ervan te genieten - en een pick-nickske erbij - zo schoot het werk niet op natuurlijk. Maar morgen is 't zeker af (alhoewel, droog en zonnig weer voorspeld.
Dichtje week 44 EljoH Het motregent zachtjes deze morgen een ochtend vol mijmer verbonden door de glimlach van de tijd die ons bijeen heeft gebracht. Wat zijn we jong in delen met elkaar en rijk geworden, door de moed van "ja".
Een 14 tal dagen geleden hebben mijn man en ik een eekhoornbrug gemaakt. In het gemeentebos achter onze tuin zijn op vraag van buren enkele bomen gekapt.
In al mijn tuinen heb ik altijd ene waterelement gehad van creative zelfgemaakte waterornamenten tot grote koivijvers en alles er tussenin. Helaas geeft mijn huidige tuin mij niet de mogelijkheid om een vijver aan te leggen, maar zal wel proberen om waar mogelijk met water te werken in de zin van aquaponics of hydraponics.
Dichtje week 35 Cydonia,s geluk. Aangetrokken door het geel kan ik mij niet bedwingen een tak te buigen om de vruchten strelend te bewonderen fluweelzacht glimmen ze me toe even sluit ik mijn ogen spontaan komen smaakpapillen in beweging daarom vertroetel ik de vruchten door blaadjes weg te knippen opdat de kweeperen de zon kunnen vangen en zo een gezonde spirit krijgen zich nóg voller te zuigen.
Een bek vol - en nu wriemelen maar met de snavel tot de peul er afvalt en het binnenste pitje vrijkomt. Lief zo tot aan z'n knietjes, daaronder lijkt het meer een Tyrannosaurus Rex.
Wie kan mij vertellen wat dit voor aantastingen of ziekte is de bomen van mijn buur inmiddels heb ik geen plant meer staan ik heb mijn tuintjes totaal ontruimd, verwelkingsziekte ook alles van de andere buren is aangetast. Het begon bij de brandbacterie van buur zijn walnotenboom.
Heb deze rupsen opgezocht en las het volgende: Jakobsvlinders zijn opvallende verschijningen, met rood-zwarte vleugels. Ze vliegen overdag; vooral in mei kun je deze vlinders vaak zien.
Deze pioen stond er al toen we hier kwamen wonen, wel op een andere plek, maar verhuizen naar een andere plaats was geen enkel probleem. In de loop van de jaren heb ik al heel wat nakomelingen uit hem gescheurd, die het allemaal ook weer prachtig doen.
Phloxen toppen 2 Een Phlox is geen Fuchsia volgens Marei , nou ik denk dat de meeste mensen die hier wel eens rondneuzen dit wel weten. Wat er vervolgens stellig beweert wordt dat wanneer je een Phlox topt je enkel maar de bloei uitstelt en zich geen nieuwe takken vormen slaat volledig de plank mis.
Dichtje week 29 Mijn buurman boer. Met zijn hand op mijn schouder kijkt hij mij doordringend aan en vertelt gedreven in het platte Duits over al zijn doen.
Schrijfseltje 19 december kwart voor 11 in de avond. Kerstmis was vroeger zo onbevangen versieren, lichtjes en alles wat erbij hoorde heel veel liedjes zingen en zo.
Hier kwam Pa met de hoofdmaaltijd, een dikke gezonde insecticidevrije rups. Aan het geluid in die holle boom te horen lustten ze nog wel meer zulke lekkernijen.
Niet in "mijn" tuin maar in "onze" (grote gemeenschappelijke tuin) "de natuur" - Koeien kudde in de ochtendnevel bij opkomende zon. Kan niet alle foto's posten hier, maar heb de eekhoorn gespot die op weg was naar de tuinen verderop om te fourageren (Tuinadvies pindapotten plunderen, weet je wel), de konijnen die rondspringen in de wei, de trekkende ganzen die richting noord overvlogen naar een volgende rustplek, De boomspecht was nog niet te bespeuren rondom zijn gebruikelijke nestplaats.
De dader gezocht en gevonden al ken ik hem/haar niet.In de lente begonnen met verschillende soorten radijsjes te zaaien deze groeiden prima in mijn m² tuin en in bloembakken (ik heb niet zoveel tuinierplaats) de laatste weken echter kiemen de radijszaailingen snel en groeien vrij snel tot de vraat toeslaat al escar-go tussen gestrooid hoewel ik nergens slijmsporen zag.
Breaking News ==> Bekijk nu en hier de tuin "De Villa" in Persingen in de Ooijpolder bij Nijmegen. Spring direct naar het heuveltje midden in de grassen- en prairie-tuin en bekijk de vele perken alom.
Goedemorgen Aan iedereen een heel fijne dag De grote groene sabelsprinkhaan (Tettigonia viridissima) is een insect uit de sprinkhanenfamilie sabelsprinkhanen (Tettigoniidae), onderfamilie Tettigoniinae. Deze soort wordt ook wel gewoon als groene sabelsprinkhaan benoemd en abusievelijk wordt de wetenschappelijke naam weleens als Tettigonia viridis geschreven.
Een vriend is timmerman wat natuurlijk heel erg handig is bij het maken van kozijnen. De beste man wil zelf geen tuintje toch is wel verdacht veel in de mijne te vinden, stiekum is het toch wel leuk dat harken, wieden, bouwen en genieten.
Week nummer 48 Vandaag, rond 9 uur deed ik 16 Nijntjes boekjes en een knuffel op zijn kistje heb een liedje in mijzelf gezongen terwijl hij, door "Moeder Aarde" werd toegedekt. Het kwam zo: Een jongetje stond mij aan te kijken in een opwelling tilde ik hem op nam hem op mijn rug en ging gewoon door met het geven van tennisbal- spelletjes aan de vluchtelingen kindertjes.
Vandaag kregen de kinderen van de basisschool de Vrijdagmarkt in Brugge geen klassieke lessen maar mochten kiezen tussen verschillende workshops. Eén daarvan was het bouwen van een hotelletje voor solitaire bijen met recyclagematerialen, mijn stokpaardje.
Onze nieuwe buren zitten met hun bouw al op het eerste verdiep. Op die hoogte mogen ze 2 meter voorbij ons huis komen en daarachter op de gelijksvloers 3 meter.
Zo ongeveer moeten de kauwen vanuit "hun" schouwen op het schooldak onze tuin kunnen zien. Dit is een zicht vanop 4m hoog (nok schuurtje) richting zuid-west kijkend naar het woonhuis vooraan in de tuin.
Goedemorgen Aan iedereen een heel fijne dag en een zonnig aankomend weekend De sprinkhaan is een insect dat goed kan springen. Hij is familie van de krekel.
Border op komst - u vond deze combinatie op andere foto's ook mooi dus ik herhaal even wat er in staat (op variaties na van jaar tot jaar en volgens dat we goesting hebben) Mooi gecombineerd zijn zeker - blauwe, lichtroze en donkerroze geranium (laag) - roze lupine (middelhoog) - donker blauwe irissen (middelhoog) - Paarse Thalictrum (hoog) Komt daarbij wat later wiite phlox (hoog) En verder staan er - hemerocallis eendagslelies oranjegeel/zalm (middelhoog) - Incalelie oranje/safraangeel (middelhoog) - gilliena trifoliata (middelhoog) - longkruid (laag) - meiklokjes, (laag) - allium christophii (hoog) - anemone japonica (middelhoog - kwam er vanzelf bij), - astilbe (laag) , - hosta (laag) - akelei (ook vanzelf erbij gekropen), - fucchia magellanica (middelhoog), - 2x magnolia (boom), - 2x krenteboompje (hoog), Als achtergrond achteraan tegen het riet een rij/haag Hibiscus (hoog), - hortensia (middelhoog), malus (boom), - lavatera (hoog) om wat gaatjes te vullen, - polygonium, - rosa rugosa (struik, nu nog laag, om de composthopen te camoufleren - witte en blauwe seringen (boom), - blauwe korenbloem (midelhoog) - euphorbia (middelhoog) geel - vrouwenmantel (laag) - echinops blauwe kogeldistel (middelhoog) - monnikskap (middelhoog) - Ypericum (hertshooistruik) - cornus alba marginata (hoog, waaiervormig, mooie rode takken in de winter en overal vergeet-me-nietjes, meiklokjes en bosanemoon tussenin en op dit moment staan er de blauwe boshyacinten nog bij .
Er zijn tientallen manieren om troggen te maken en te beplanten, het mooiste zijn natuurlijk de originele zandsteen troggen, en dan het mooiste zijn de uitgekapte van een paar honderd jaar oud. Zoals uit mijn vorige tuin .
Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina