Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Vlinders en lieveheersbeestjes in de tuin zijn geweldig om te zien! Bovendien vinden je (klein)kinderen het betoverend om te blijven kijken naar een fladderende vlinder of de stippen van een lieveheersbeestje. Je kan de natuur een handje helpen om ze naar je tuin te lokken met de bloemenmengsels van DCM.
December is de eerste wintermaand en meteen de laatste maand van het jaar. Op de vogels in onze tuin na zijn de meeste dieren in rust. Toch kan er nog het één en ander gebeuren in de tuin om het de diertjes naar hun zin te maken.
Zalig toch die gedachte dat het nieuwe moestuinseizoen niet zo veraf meer is. Binnen een paar maanden kunnen we ons terug uitleven in de tuin en met onze vingers in de aarde wroeten. Het maakt een mens gelukkig! Januari en februari zijn de maanden om ons voor te bereiden, om grootse plannen te maken en reeds zaden en pootgoed te bestellen zodat we alles tijdig in handen hebben en we zeker niks missen.
Omdat planten en dus ook kiemen heel veel licht nodig hebben, wordt er heel vaak beroep gedaan op groei – of kweeklampen. Deze lampen zijn zo ontwikkeld dat ze het zonlicht trachten na te bootsen om de zaailingen op die manier goed te laten ontwikkelen zodat ze later op het jaar ook meer oogst genereren.
Ha mensen, Ik wil graag jullie advies. Ik wil me in het voorjaar een vuurdoorn aanschaffen en ben zo aan het rondkijken en aan het vragen naar namen van een mooie soort.
Een tijdje geleden zag ik een Magnolia in bloei bij iemand hier vlakbij. Ik wist niet wat voor een boom het was, maar hij wad zo mooi dat ik op internet was gaan zoeken.
Ben niet zo'n fptograaf, maar op de vuurdoorn Pyracantha 'Orange Glow' bleef hij gewoon bezig lekker eten. Heb wel 30 foto's kunnen maken, waarvan er toch een stuk of 10 zijn gelukt
Een paar jaar geleden deze Conference bij een bouwmarkt (ja sorry, hij was natuurlijk in de aanbieding) gekocht, een miezerig staakje, maar ik zag in gedachten al schalen vol heerlijke peren. Het staakje flink vertroeteld en ziedaar, vorig jaar, twee miezerige bloesempjes.
Een 'wilde' scheut van de japanse esdoorn. Als hij wortels krijgt, kan ik hem dan in een potje zetten en wordt het uiteindelijk echt een goede japanse esdoorn?
Zaadjes van links esdoorn - midden en rechts Pinus nigra nigra esdoorn kan ik missen, pinus verzamel ik nu, ligt met massa's rondom de denneappels en ook veel verderop want (rond-)vliegen als helicopterkes doen ze allebei erg goed. mvg hugo
Dit hangt in de nieuwe hal van de orchideeën hoeve. We hebben er heerlijk gezeten, terwijl de kinderen op blote pootjes in de speeltuin aan het spelen waren.
Deze mocht ik groot brengen. Moeder dahlia 'pink Butterfy' Bestuurder 'David Howard' en uit de gein noemen we deze nu MS ( Marten Smeding) 'Koning David'.
De bloemen van de acacia zijn wit en vormen 10 tot 20 cm lange, sterk geurende trossen. De nectar kan 35 tot 59% suiker bevatten waardoor de boom veel bijen lokt.
Ieder jaar een waar feest, en elk jaar weer groter en mooier deze japanse esdoorn. Wat mij eigenlijk wel verrast, daar onze tuin een zware kleigrond heeft die in de winter vrij nat is.
De grote klit, ook wel grote klis genoemd (Arctium lappa) De penwortels zijn eetbaar. Medicinale plant Pas op voor de klitten als die opgedroogd zijn, want ze blijven in de vacht van uw huisdier hangen of aan uw kleding.
Toch wel een mooie vorm van de Geranium - je let er eigenlijk niet zo vaak op - en je kan makkelijk het blad van eik, vijg, esdoorn en zo beschijven - maar hoe beschrijf je deze ?
De bomen voor ons huis kleuren steeds roder, zo mooi! Ik dacht dat het de Japanse Esdoorn was, maar heb nu deze groene bolletjes in de bomen ontdekt en ga nu toch twijfelen, want het zouden toch van die vleugeltjes moeten zijn in de esdoorn ipv bolletjes De amberboom (Liquidambar styraciflua)
Ooit begonnen met drie planten die ik sindsdien meerdere malen "gedeeld" heb waardoor ik nu zo'n 15-tal planten her en der in de tuin heb staan. Ze staan met de "kop in de zon" en de "voeten in de schaduw" en dat lijkt ze heerlijk te bevallen.
Ooit begonnen met drie planten die ik sindsdien meerdere malen "gedeeld" heb waardoor ik nu zo'n 15-tal planten her en der in de tuin heb staan. Ze staan met de "kop in de zon" en de "voeten in de schaduw" en dat lijkt ze heerlijk te bevallen.
Ooit begonnen met drie planten die ik sindsdien meerdere malen "gedeeld" heb waardoor ik nu zo'n 15-tal planten her en der in de tuin heb staan. Ze staan met de "kop in de zon" en de "voeten in de schaduw" en dat lijkt ze heerlijk te bevallen.
Ooit begonnen met drie planten die ik sindsdien meerdere malen "gedeeld" heb waardoor ik nu zo'n 15-tal planten her en der in de tuin heb staan. Ze staan met de "kop in de zon" en de "voeten in de schaduw" en dat lijkt ze heerlijk te bevallen.
@ Hugo, Het water sijpelde door de dijk waardoor we aan onze kant het ook niet droog hielden. De luiken van ons huis zijn al omlaag omdat wij, met alle andere bewoners, onze huizen moesten verlaten en verplicht evacueren.
Terwijl, en dat tegelijkertijd, de maan welterusten zucht. Jammer dat er een sluier voor de maan is waardoor hij er niet duidelijk op staat maar hij was vol en groot vanochtend.
De eerste aardbei van het jaar die ik heb kunnen redden van de slakken uit de serre. We hebben 'm in vieren moeten snijden omdat de jongens allemaal een stukje wilden proeven.
De Meidoorn op de foto is ziek en zal moeten verdwijnen, heb me voorgenomen om in dat hoekje 'n rotstuintje aan te leggen, +/- 2,2 x 1,2 mtr. Wordt vervolgt!
Begin van het Japanse hoekje, twee Fargesia bamboes, een Japanse esdoorn, de lamp en later nog zwart gras (Ophiopogon planiscapus 'Niger') erbij gezet.
Voor eeuwig en altijd met elkaar verbonden - hij, de wurger, zij de roos - de ene doet niet onder voor de andere, de ene met z'n vasthoudendheid, de ander met haar doornen - geen van beide geeft toe, en toch gaan ze samen verder moeten, en geen van beide wint.
Naamloze Roos en dit jaar met prachtig onaangetast blad, waardoor er gelukkig geen noodzaak is voor de buur om -ongevraagd!- te komen spuiten met Bordelaise Pap
Ons Babs heeft het lekker warm op ons bed (20/11/18 ,mijn man ligt al op zijn gemak ernaast,nu nog een plaatsje maken voor mezelf . Zolang ze bij ons kan zijn genieten we ervan ,want ze is nu al weer 10 Dagen ziek .
Onze Meidoorn in verschillende stadia' s. In de winter (eindelijk met sneeuw een foto kunnen maken), in de lente met rode bessen en witte bloesem en met groene blaadjes in de zomer.
Dichtje week 34 Bladeren Wanneer de bomen "bomen" struikelen struiken over de ruisende woorden en hebben het daardoor zó druk dat ze gewas blijven. eljo groet-je Met dank aan LT voor inspirerende bomen foto,s.
Hier is de berk zij is in okt. helemaal ingekort dit moet iedere 3 jaar anders is de kruin te groot en is bij storm teveel beweging voor het dak van de serre verder is zij erg handig omdat de zon achter de berk verdwijnt in de zomer waardoor er een fijne temperatuur kan worden gecreëerd
Moestuin eerste jaar , gezamenlijk project onder drie buren, met als doel; verse groenten op biologische wijze geteelt, dus zelf bemest en geen chemische voedingsstoffen gebruikt. Eigen kweek en vooral gezond !
Uit het nest gevallen 10 dagen geleden,samen met nog een ander kuiken. De huismusjes hadden een beetje onmogelijk nest gebouwd onder de pannen van de schuur.
De clematis "Rouge Cardinal" is er terug - en op z'n mooist de zon zoekend onderdoor de overweldigende rosa Filipes Kiftsgate. Hij had al eens één bloem gegegevn helemaal onderaan, nu zijn er nog enkele meer op komst.
Een zomers gevoel even vastleggen : regen wordt verwacht en dan zal deze Magnolia Soulangea Alba Superba zijn witte bloemen inruilen voor een groene aankleding. Het was genieten dit jaar want die bloeitijd was uitzonderlijk lang door het prima weertje.
Vandaag me eens geamuseerd met het maken van een overkoepeling opdat kauwen en eksters niet meer met het eten zouden weglopen. Er hangt nog een zak noten stevig vast aan een andere paal voor de eekhoorn.
Eric Young Orchid Foundation - Jersey Jersey is een eiland en is een hellend vlak, met de noordkant hoger, de zonnekant lager - daardoor goed beschermd tegen koude, steeds aangenaam warm en dus vele wilde orchideeën ook daar. foto is in een serre.
Helaas heeft deze enorme beuk in onze achtertuin de storm van afgelopen Pinksteren niet doorstaan. De boom bleek aangetast door de honingzwam en had daardoor een heel zwak wortelgestel.
Door het mooie weer van enkele dagen geleden waardoor de temperatuur in de serre opliep tot 30°C en meer zijn de Frankenthaldruiven al goed uitgelopen. Ik zal geen twee weken meer moeten wachten om ze aan te binden aan de horizontale draden
Het verleden ingevroren tot een stillevel - Nenuphar, Esdoornzaad, Sophorablaadjes, algen, zaden van gele lis, kattestaart, hydrangea, en nog veel meer
Een regendag. Binnenshuis maak ík nat lekker de ramen sponzen vloeren soppen nou ja lekker soms moét het gewoon want door al het mooie weer blijft het gewone gedoe een beetje liggen normaal toch?
In culinair genieten de overweldigende trap; Wasbonen gekookt ,laten afkoelen, een uitje eronder snipperenen wat gehalveerde snoeptomatjes erdoor en genieten!
Achteraan begonnen met de eerste perken en nieuwe beplantingen: rhododenrons (mogen gerust heel groot worden om die mottige muur aan het oog te onttrekken later) en een Japanse esdoorn. (september 2018)
Deze hibiscus is altijd een droom in de tuin, staat voornamelijk in de schaduw en krijgt vanf 14.00 uur zon, bloeit daardoor wat later maar ook langer.
Nymphaea Tetragona: Witte waterlelie die net zoals de Nymphaea Pygmaea Rubra van juni tot september onophoudelijk zijn prachtige bloemen laat zien. Door haar grotere bladeren neemt ze iets meer plaats in de vijver waardoor ze de visjes van een beetje schaduw voorziet.
Doornroosje heeft nog een budgetje uitgetrokken - na 100 jaar is een opfrisbeurt welkom - kosten noch moeite gespaard om de burcht wat op te frissen - mits kunstig gesmede bloembaksteunen.
Dichtje week 6 Op naar morgen. Een beetje verloren loop ik naar het beeld en vertel haar: "Morgen krijgt hij, mijn Dick een verbreding in de halsslagader en dan, zal het weer goed komen hoor.
Terugblik Mijn handen groeven in de aarde maakten mijn hoofd vrij een voedingsbodem vol woordjes stroomde over het landschap bereikte mijn brein weer in een teruggave van poezie. Ik kon er niet mee stoppen in afzondering gebruikte ik de tijd om mij zinnig uit te leven in de tuin van kleurverwondering over de aarde heb ik gezworven Maar steeds wakker geworden in eigen bed.
Vandaag eerste begin gemaakt om dit stukje tuin eindelijk om te toveren in een groene oase ,nieuwe schuttingen erin ,bamboematten er tegenaan extra grond in de border en dan nog zo'n 50 planten erin waaronder bamboe,japanse esdoorn ,clematis,lelie's ,phloxen etc. .
De "Big Five": Links de bloeiende Meidoorn, daarnaast de blauwe Amerikaans Sering Yankee Point, daarnaast de Bloeiende Japanse Sneeuwbal Viburnum Plicatum' Watanabe', rechts de gele Brem en op de voorgrond de Amerikaanse Sering Çeanothus 'Çoncha'.
Steeds groen - vaste waarde in winter en zomertuin - beter dan plastic over/in/tegen uw omheining - is niet moeilijk te onderhouden, desnoods gewoon met de haagschaar effe erdoor, en de "lange tuten" gewoon weg/uittrekken (ze schieten wel makkelijk wortel, afleggers, dus niet te lang z'n gang laten gaan) - ik hou er wel niet van als ze hoog in de cypress klimmen - heb ooit één cypress geheel van klimop ontdaan - LASTIG - sedertdien hou ik ze onderaan aan de stammen in de gaten.
Overzichtsfoto: vooraan de siertuin, achteraan het speelveldje van de kinderen. Het "poortje" wordt stilaan ingepalmd door een doornloze klimroos (Zéphyrine Drouhin") en de beukenhaag krijgt stilaan de vorm van een kasteel: over een paar jaren hoop ik overtuigende kantelen te kunnen snoeien op de top van de toren.
Pad vooraan en rondom het huis - nu met fijn wit zand - ziet er als nieuw uit. Linksachter de oude pinus nigra nigra, midden één die ik zelf gezet heb, rechts voor de booghaag een nieuwe pinus van begin dit jaar, en rechtsonder enkele Pinus mugo mughus die al flink schieten.
"Vlinders aan de Vliet" in Leidschendam heeft een tropisch leefgebied nagebouwd en de dieren en planten die in dit leefgebied thuishoren er samen in ondergebracht. Hierdoor ontstaat een natuurgetrouwe presentatie van het leven in een bepaald leefgebied.
Goedemorgen Aan iedereen een heel fijne dag en een zonnig weekend De Vlieg deze vlieg is kort geleden uit de pop gekomen is nog niet volledig op kleur en vleugels nog niet opgepompt De vlieg wordt geboren uit een eitje. Het wijfje legt bij voorkeur haar eitjes in mest, dode dieren, rottende voedingsmiddelen of compost.
Spontane zaailing van Noorse Esdoorn laten staan naast de ouder. Het gaat om een bepaalde roodbladige cultivar (weet niet precies welke), bij het uitkomen van het blad in het voorjaar is het net zo mooi doorschijnend rood.
De straatkant is een heg met rozen, doornloze bramen, druiven en kamperfoelie, met als ondergroei struikroosjes, lavendel, vingerhoedskruid,karmozijnbes, Rudbeckia, smeerwortel, scheefbloem, papaver en .
De hoornaar (Vespa crabro) is de grootste wesp van westelijk Europa. De steek van een hoornaar is pijnlijker dan die van een honingbij, maar bevat minder gif.
Heb deze rupsen opgezocht en las het volgende: Jakobsvlinders zijn opvallende verschijningen, met rood-zwarte vleugels. Ze vliegen overdag; vooral in mei kun je deze vlinders vaak zien.
Vandaag eindelijk begonnen met het herinrichten van de voortuin , sering uit de grond gespit en gezaagd en op die plek de Buddleja op stam geplaatst rondom Aster,Physocarpus, Helenium, Caryopteris en Phlox geplaatst de Hortensia eruit gespit en vervangen voor een Japanse Esdoorn nu alleen nog de laatste Hortensia eruit en vervangen en in het voorjaar de laatste beplanting aanbrengen.
In deze niet onderhouden achtergevel van een schoolgebouw - grenzend aan de beek - erg dicht struikgewas, netels, doornen en bramen, en wurgers, paardestaart en wat nog dat niet in de mooie tuin past.
Dichtje van week 32 Zijn stek. "Zeg man wat zit je daar op het bankje onder de oude appelboom het hoofd iets schuin starend naar wat of zit je gewoon te dromen?
Grote rozen teruggeknipt want we moeten ze verplaatsen - 2 x Guirlande d'Amour die verkeerd stond (1 staat juist, daar had ik al foto's van geplaatst) - nu nog zoeken waar naartoe ermee. verder een wilde roos mogelijk een scheut van een onderstam (?
In september 2015 werd dit gat gehakt in onze pruimenboom. we hoopten natuurlijk in het voorjaar van 2016 op een uitbreiding van de familie Grote Bonte Specht.
Goedemorgen Aan iedereen een heel fijne dag De gele lis (Iris pseudacorus) is een plant uit de lissenfamilie (Iridaceae). Het is een 0,8–1 m hoge oeverplant van zoet, stilstaand of langzaam stromend water.
Dit weekend is de Wierdense Open Tuin dagen geweest veel bezoekers gehad, mooi over de heledag aanloop mooi weer geweest. Heb de bezoekers uitgelegt hoe onze tuin bekeken zou moet worden ik heb in de tuin 10 zitjes geplaats van uit deze plekjes kon men onze tuin bekijken en toen bleek, dat de tuin van ons tien verschillende tuintjes verscholen heeft die men zo al lopende normaal niet ziet hierdoor raakte velen erg onder de indruk, velen heb ik kunnen begeleiden en kunnen vertellen wat er in de tuinen gebeurd door de volgels kikkers en insekten als voor beeld veel merels wiening slakken enz.
Heb je een spin al eens gevolgd bij het maken van het makkelijkste deel van haar web (moeilijkste lijkt me de basisvorm te maken, gespannen tussen hoge takken en andere uitsteeksels) .
Vandaag naar de botanische tuin in Brno, Tsjechie geweest. Wij waren daar voor het eerst in 1991 op een vakantie en nu 24 jaar later met vrienden voor de tweede maal.
Week nummer 48 Vandaag, rond 9 uur deed ik 16 Nijntjes boekjes en een knuffel op zijn kistje heb een liedje in mijzelf gezongen terwijl hij, door "Moeder Aarde" werd toegedekt. Het kwam zo: Een jongetje stond mij aan te kijken in een opwelling tilde ik hem op nam hem op mijn rug en ging gewoon door met het geven van tennisbal- spelletjes aan de vluchtelingen kindertjes.
Speciaal voor jullie nog snel in de allerlaatste zonnestraal. Deze roos is een halve rambler - Alchemist terloops even de andere namen van enkele rozen in onze rozentuin - pimpinellifolia - lichtgeel - garden princes (geurend) en/of golden princes (geurend) - joro (?
Onze nieuwe buren zitten met hun bouw al op het eerste verdiep. Op die hoogte mogen ze 2 meter voorbij ons huis komen en daarachter op de gelijksvloers 3 meter.
Goedemorgen Aan iedereen een heel fijne dag De bolderik (Agrostemma githago) is een plant uit de anjerfamilie (Caryophyllaceae). De soort staat op de Nederlandse Rode lijst van planten als zeer zeldzaam en zeer sterk in aantal afgenomen.
Goedemorgen Aan iedereen een heel fijne dag en een zonnig aankomend weekend De sprinkhaan is een insect dat goed kan springen. Hij is familie van de krekel.
Deze persicaria is nog redelijk, maar de licht roze knip ik straks helemaal terug. Er staat tijdelijk een mini appeltje tussen die met allerhande stokken steun nodig had.
De appelboom gaat ieder jaar weer de strijd aan met deze buren. In het voorjaar is de chocolade kleur te zien van de eupatorium en nu de bloei en groener blad.
Op het voetbalveld was er donderdag voor het eerst gemaaid. En het rook zo heerlijk vandaag, dat ik heb even wat (inmiddels al bruin en warm) gras meegenomen naar huis en tussen de planten gedrapeerd.
Achter huis zijn gisteren wat wilgentakken gesneuveld door een rukwind. Vanmorgen mijn versnipperaar klaargezet en er verdwenen heel wat dunnere takken.
Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina