menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    donderdag 28 maart 2024

Vijver beplanten met waterplanten

Waterplanten plantenGebruik maken van vijvermandjes

Voor het planten van waterplanten in een vijver kunnen we gebruik maken van vijvermandjes als we de plantengroei in toom willen houden. De vijvermandjes beletten immers dat waterplanten onbeperkt kunnen uitgroeien en de vijver overmeesteren. Vooral voor kleinere waterpartijen zijn vijvermandjes aangewezen. Grotere vijvers, natuurlijke vijvers of indien we een wilde plantengroei wensen kunnen we het gebruik van vijvermandjes achterwege laten en de natuur zijn ding laten gaan.

Vijvermandjes zijn er in verschillende vormen en maten. De keuze van de vorm is volledig naar eigen inzicht en smaak. De keuze van de mandvorm wordt niet bepaald door de soort waterplant. De grootte van de vijvermand staat in verhouding met het uiteindelijke formaat die de volgroeide waterplant zal aannemen. Grote waterlelie soorten kunnen we niet planten in kleine vijvermandjes maar wel in vijveremmers.

De aankoop van de vijvermandjes kan al een behoorlijke investering worden als u een grote vijver wenst te beplanten maar wat u beslist niet mag doen is gebruik maken van een gewone, gesloten bloempot Vijvermandjes hebben aan alle zijden openingen en dat heeft een bedoeling. Zwavel en andere gassen die ontstaan door natuurlijke organische processen kunnen een uitweg vinden. In een gesloten bloempot niet. Wortels zullen stikken en rotten met onderontwikkelde groei van de waterplant of het volledig afsterven tot gevolg.

Doe de proef en neem een vijvermandje en een gesloten bloempot. Plant in elk een waterplant en vergelijk de groei en ontwikkeling. Na een tijd zal een zeker en vast verschil opmerken. Bij nadere inspectie zullen de wortels van de waterplant in de bloempot zich enkel en alleen bovenaan de pot gaan ontwikkelen.


Vijvermandjes kennen enkele nadelen:

  • Waterplanten zullen zich altijd minder ontwikkelen in een vijvermandje dan in open ruimte. Bladeren zullen kleiner blijven. De plant zal afgeremd worden. Dit effect is heel duidelijk bij waterlelies waarbij de bladeren heel wat kleiner zullen blijven. Vooral groeikrachtige waterplanten zullen zich inhouden.
  • Hoe groter de vijver en meer waterplanten je wenst te planten, hoe hoger de investering voor de vijvermandjes zal oplopen.
  • De vijvermandjes veroorzaken een storend effect, zeker in de winter wanneer de planten zijn afgestorven kunnen we de vijvermandjes zien staan.

Maar meer voordelen:

  • Woekerende planten worden geremd in groei, de vijver verwildert niet en andere waterplanten worden niet overwoekerd.
  • Onderhoud aan de vijver is makkelijker en vooral schoner uit te voeren.
  • De waterplanten kunnen geschikt en herschikt worden.
  • Waterplanten in vijvermandjes kunnen zonder problemen uit de vijver gehaald worden om te vermenigvuldigen of te onderhouden.
  • Vorstgevoelige waterplanten kunnen in de winter dieper geplaatst worden.

In de praktijk

Wat heb je nodig?

  1. Vijvermandje rond, vierkant of niervorm
  2. Eventueel doek met microperforaties
  3. Vijveraarde, rijnzand en/of vijversubstraat
  4. Afdekmateriaal vb kiezel

Er bestaan verschillende vijvermand merken. Koop enkel vijvermandjes uit kwalitatief sterk plastiek en liefst met een versterkte bovenrand. Sommige waterplanten zijn nogal sterk en kunnen het vijvermandje doen openscheuren. Kies voor een vijvermandje met kleine mazen.

Zeker wanneer we vijveraarde gebruiken zijn de gaatjes in de vijvermandjes vaak nog vrij groot. Voordat we het vijvermandje gaan vullen kunnen we er eerst een doek aanbrengen met microperforaties. Volledig dichte materialen zijn uit den boze. Vooral de grotere vijvermandjes (emmers) hebben grote mazen.

Voor het vullen van de vijvermandjes kunnen we gebruik maken van vijveraarde, rijnzand en/of vijversubstraat. Vijversubstraat heeft voordelen. Het is zuiver, schoon en een neutraal materiaal. Vooral voor het planten van zuurstofplanten kunnen we vijversubstraat gebruiken. Deze planten hoeven geen grond, ze halen hun voedingsstoffen uit het water. Andere planten zoals waterlelies hebben wel liever een zwaardere grond. Bijvoorbeeld vijveraarde gemengd met wat leem of klei.

Om te voorkomen dat vijvermandjes gaan uitspoelen of voor het uitzicht kunnen we bijvoorbeeld kiezeltjes voorzien om het mandje af te dekken.

Het planten

Wil je op een gemakkelijke manier werken dan is een tafel op de juiste werkhoogte ideaal.
Na de vijvermand bij de hand genomen te hebben brengen we eventueel eerst de doek aan met de microperforaties.
Daarna vullen we de vijvermand met een laagje vijveraarde of vijversubstraat. De dikte is afhankelijk van de hoogte van uw waterplant kluit. Zorg er in ieder geval voor dat de waterplant kluit zowel onderaan als boven maar ook zijdelings een laagje vijveraarde of vijversubstraat heeft. Hou er ook rekening mee dat je misschien nog een afwerkinglaag met grind of keien wilt aanbrengen.

Mensen die vijveraarde willen gebruiken kunnen die eerst aanvullen met leem of klei en mengen Zeker voor waterplant soorten zoals waterlelie en andere sterk groeikrachtige planten is dit sterk aanbevolen.

Na het bodemlaagje aangebracht te hebben nemen we de waterplant bij de hand. Gebroken of slechte wortels knippen we weg. Ook vergeelde bladeren nemen we eventueel weg.

We zetten de waterplant in het midden van de vijvermand op het bodemlaagje. Indien je meerdere waterplanten per vijvermand wilt planten verdeel je deze over de beschikbare oppervlakte.

We vullen de vijvermand verder en drukken handvast aan. Het grind of keien brengen we best nog niet aan. Er is veel kans dat de vijveraarde wat zal zakken als het vijvermandje enkele dagen onder water staat. Laat de vijvermand heel rustig in het water zakken ergens op een eenvoudig te bereiken plaats. Na enkele dagen kunnen we het grind of de keien aanbrengen en kan de vijvermand op zijn definitieve plaats gezet worden.

Het te water laten

Het in het water zetten van een gevulde vijvermand is in woorden simpel uit te leggen maar in de praktijk een ander paar mouwen. Het moet voorzichtig gebeuren en een gevuld mandje weegt vrij veel. Er zijn mensen die door middel van touwen doorheen de gaatjes van de vijvermand het geheel in het water laten zakken maar dit is niet bepaald de ideale methode. Omkieperen van het mandje en het niet meer onder controle hebben van de vijvermand zorgen voor ergernis.

De beste methode is het water ingaan en ter plaatse de vijvermandjes deponeren. Er bestaat waterdichte kledij welke vissers vaak gebruiken waarmee je tot een heel eind in de vijver kan gaan. Een goede koop want later kan het nodig zijn dat je terug de vijver in moet voor onderhoudsklussen.

Bijmesten

Bijmesten hoef je niet te doen. Maar sommige planten zoals waterlelies en irissen kunnen eigenlijk wel wat rijkdom gebruiken, zeker als we geen voedingsrijke bodem van vijveraarde gemengd met leem of klei hebben voorzien. Als bladeren wat gelig beginnen worden dan kan men een paar groeibollen voorzien. Vergeet wel niet dat je hiermee het water verrijkt wat dan weer algengroei kan bevorderen.

#1124

Auteur: Ief De Laender

Terug naar boven icoon