Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Ik heb vorig jaar een doornloze braam geplant. Dit jaar heeft de plant veel vrucht gegeven, doch dear bramen zijn bijzonder zuur van smaak. Ik kreeg het advies om na de pluk wat kalk te strooien en in het volgend voorjaar weer een extra gift kalk te geven. Heeft iemand daar ervaring mee of is er aan andere suggestie?
Vermoedelijk heb je het bramenras 'Black Satin' staan. Dit ras is zeer productief, maar de bessen blijven lang zuur smaken. Je kan beter dit ras vervangen door bijvoorbeeld 'Chester Thornless' die snel zoet smaakt. Indien je uw plant niet wenst te vervangen, dan kan je proberen hem zeer luchtig te snoeien. Hou slechts 4 of 5 jonge scheuten aan per lopende meter en verwijder al de overige. Tip: http://fruitabc.blogspot.com/2011/04/leifruit-van-bramen-frambozen-en.html Guy
Veel bramen zien al mooi zwart maar zijn nog niet volledig rijp. De zurigheid is al aanwezig maar het zoete is er nog niet. Laat daarom de bramen langer aan de struik. De bessen zijn eerst zwart en glanzend, maar in latere fase worden z zwart en doffer, tegelijk worden ze iets groter. Dan zijn ze ook zoeter of minder zuur.
In alternatief zou je ook Silvan kunnen zetten, deze soort is erg vroeg ( reeds in juli rijp) en is eetbaar van zodra de bessen zwart zijn. Voordeel : relatief vroeg voor een braam, ze kan de oude takken wegruimen en de nieuwe takken netjes geleiden voor de oogst van volgend jaar. Nadeel: stevige groeier met veel stekels.
Dank voor je snelle reactie. Volgend jaar doen we het over en wacht ik wat langer met plukken. Overigens ik heb het ras "Himalaya" (doornloos). Groeten Ron
Dat vermoed ik ook. Ik heb het etiket nog ergens liggen. Eens kijken of ik "bij de neus genomen ben" . Toch ga ik volgend jaar het advies van Silvain volgen en dan eens kijken wat het resultaat is. Wordt vervolgd. Groeten Ron