An,
In het algemeen moet je bij pit- of steenfruit echt geluk hebben om met zaaien een resultaat te halen dat je zal aanstaan. En ik spreek hier niet over een kans van 1/3, maar mss wel minder dan 1/100.
Zoals je het zelf als voorbeeld aangeeft, je kan een heel goede productiviteit van vruchten hebben, die niet eetbaar zijn, wegens te zuur. Het is ook niet zo dat je hem gemakkelijker klein kan houden omdat je hem in een bloembak zet volgens mij. Denk er ook aan dat zaailingen moeilijker te verplanten zijn, doordat ze een pinwortel hebben.
Er zijn wel enkele zaadvaste soorten perziken. Daarvan is geweten dat het resultaat na zaaien gelijk blijft.
Bvb. 'Reine de Vergers' of 'Wassenberger' (Kernechter vom Vorgebirge). Dat zijn witte perziken. Ik heb geen weet van zaadvaste kersen.
Persoonlijk vind ik dat best een boompje van een gekende variëteit koopt. Dan weet je wat je kan verwachten.
En moest je het gevoel hebben dat het je geluksdag is, koop dan snel een lotto ticket