menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Wilde perzik

Ga naar meest recente reactie

jennypastoor

Jennypastoor


Heb pitten van wilde perzikken en wil deze zaaien.
Wanneer en hoe moet ik dat doen.

gr Jenny
woensdag 12 augustus 2009 - 23:21
guy_fruit

Guy_fruit

Direct uitzaaien ofwel vochtig bewaren in wat zaai- of potgrond. In het voorjaar dan uitzaaien.
Zaaidiepte het dubbele van de steendikte.
http://fruitabc.blogspot.com/2009/08/perzikbomen-eenvoudig-vermeerderen-door.html

Guy
vrijdag 14 augustus 2009 - 23:22
FransNL

FransNL

Ik heb zelf twee perzikbomen en mijn ervaring is dat het vermeerderen van perzikken d.m.v. de pitten probleemloos gaat zonder dat de eigenschappen van de oorspronkelijke perzik achteruit gaan. Een perzikboom gaat vergeleken met andere fruitbomen niet lang mee. Na een jaar of twaalf tot vijftien gaan ze kwalitatief sterk achteruit en wordt het tijd voor vervanging door een nieuwe generatie. Daardoor hebben in mijn tuin al diverse generaties bomen gestaan. Het is zelfs zo simpel dat ik ze niet eens hoef te zaaien als ik nieuwe nodig heb. Van de afgevallen vruchten komen ieder jaar wel enkele boompjes spontaan uit en als ik er weer eens eentje nodig heb hoef ik die alleen maar op de juiste plaats te planten i.p.v. door te schoffelen .
zaterdag 15 augustus 2009 - 02:52
guy_fruit

Guy_fruit

Welke rassen heb jij dan staan Frans?
De laatrijpende en witvlezige perziken zijn meestal zaadvast.

Guy
zaterdag 15 augustus 2009 - 13:15
FransNL

FransNL

Alweer zo'n lastige vraag Guy
Wat voor mijn tomaten en druiven geldt gaat ook hier op .De soortnaam of ras weet ik niet maar ik zit er niet mee. Het belangrijkste is dat ik er bijzonder tevreden over ben. In een ver verleden heb ik ooit van iemand een boompje gekregen en inmiddels ben ik alweer enkele generaties perzikbomen verder. De bomen op de foto zijn overigens respectievelijk 10 en 11 jaar oud.

Het vruchtvlees is geel met een neiging naar oranje. Ze zijn bijzonder sappig en smaakvol maar hebben het nadeel dat ze na de pluk maar hooguit twee tot drie dagen te bewaren zijn. Daarom gaan ze bij mij al snel geschild en ontpit , met een klein beetje suiker (dat heeft dezelfde bedoeling als wat je met blancheren bij groenten doet) de diepvries in. Het hele jaar door heb ik dus regelmatig overheerlijke perzikken als dessert .

Het is verbazingwekkend als je ziet hoe snel het dikken en afrijpen van de vruchten in zijn werk gaat. Zo vanaf ongeveer de tweede week van augustus neemt hun volume ineens in snel tempo toe en de eerste vruchten zijn dan eind augustus rijp. Alles rijpt dan in de daaropvolgende twee weken af en de bomen hebben dan weer voor het lopende jaar hun werk gedaan.

Misschien heb jij na deze beschrijving een idee wat voor ras het zou kunnen zijn Guy ?

[afbeelding verwijderd niet-https]

[afbeelding verwijderd niet-https]

[afbeelding verwijderd niet-https]
zaterdag 15 augustus 2009 - 16:43
guy_fruit

Guy_fruit

Frans,
Het is een heel productieve boom met mooie vruchten!
Volgens uw beschrijving zou het één van volgende rassen kunnen zijn:
Madison
Redhaven
South Haven

Maar aangezien het telkens zaailingen zijn vermoed ik dat het een kruising van Reine de Vergers en een ander perzikras (met geel vruchtvlees) is.
Van uitzicht lijken de vruchten uiterlijk erg op Reine de Vergers. De innerlijke kenmerken komen van een ander ras.

Guy
zaterdag 15 augustus 2009 - 21:52
Paulien

Paulien

Hallo Frans,
Wat een prachtige perzikboom heeft u daar! Graag zou ik ook eens zo'n boom in mijn tuin laten groeien. Zou het mogelijk zijn een of meerdere zaailingen van u over te nemen tegen betaling of ruil? Ik heb meerdere planten op mijn homepage en daarnaast een aantal fruitdragende indien u daar geinteresseert in bent zoals Loquat, Goji, Vossenbes, Olijfkomkommer, Kangaroe appel, Druif (vroege vd Laan).

Met vriendelijke groeten,
Paulien

http://home.hetnet.nl/~pvandeburgt/
zondag 16 augustus 2009 - 02:10
natuurmanjak

Natuurmanjak

Ja Paulien,die zien er lekker uit ! Maar aan gans het forum ook groetjes,en zeker aan Paulien, maar ik heb hier een plantje,dat ik niet kan thuiswijzen wat voor plant
inheems maar nooit gezien!ik ga eerst mijn fotos laden,en morgen zet ik het hier oneline! ,natuurmanjak...


http://natuurmanjak.skynetblogs.be

Fruit

zondag 16 augustus 2009 - 22:19
Paulien

Paulien

Heee, hallo Natuurmanjak, leuk je weer eens te zien en van je te horen. Groeten uit Friesland!

http://home.hetnet.nl/~pvandeburgt
zondag 16 augustus 2009 - 22:33
FransNL

FransNL

Dag Paulien .

Zaailingen heb ik momenteel niet . Er waren er een stuk of vijf die dit jaar spontaan uitkwamen maar ze zijn inmiddels allemaal doorgeschoffeld omdat ik ze niet nodig had. Pitten kun je eventueel wel van me krijgen als de eerste perzikken over een dag of veertien plukrijp zijn maar ik denk dat je beter bij een tuincentrum een boompje kunt kopen . Dat scheelt weer een jaar of twee/drie extra wachten op je eerste oogst en je kunt tevens een soort uitkiezen die je het meest aanspreekt.

Mijn soort heeft ook verschillende nadelen hoewel ik er altijd mee door zal blijven gaan want ik ken geen perzik met zo'n fijne smaak als deze. Die nadelen zijn:

1. Een hele slechte bewaarbaarheid. De perzikken blijven maar zo'n dag of drie goed na de pluk en daarna moet je ze echt verwerkt hebben. Doe je dat niet dan ontstaan er al gauw lelijke bruine plekken onder de schil.
2. Je moet gedurende het afrijpen van de vruchten, dat in totaal zo'n dag of veertien duurt , minimaal om de twee dagen de rijpe perzikken uitplukken. Doe je dat niet dan ze liggen ze al snel , beschadigd door de val , onder de boom .Even een weekje op vakantie gaan in die periode kan eigenlijk niet.
3.Ze zijn vrij gevoelig voor de krulziekte. Ze moeten daarom na het vallen van de bladeren een keer, en in het voorjaar voor het uitlopen van de knoppen nog eens twee keer, hier tegen gespoten worden.

Schrikt je dit niet af en wil je ze toch proberen dan wil ik je met plezier een aantal pitten toesturen. In dat geval moet je me wel even via een pm je postadres geven.

zondag 16 augustus 2009 - 22:39
Paulien

Paulien

Hallo Frans,

Bedankt voor je berichtje terug, ik ben alleen een beetje laat in het beantwoorden...
Ik zou graag een aantal perzik stenen ontvangen, en misschien kunnen we een ruil maken?

Maar even een vraagje... Hoe kan ik je een pm sturen? Ik zie nergens een adres staan.

Vriendelijke groeten,
Paulien

http://home.hetnet.nl/~pvandeburgt/
zondag 30 augustus 2009 - 23:48
FransNL

FransNL

Voor een pm even op de nickname van mijn avatar klikken Paulien en het wijst zich dan vanzelf.

De eerste emmers zijn inmiddels van de bomen gehaald. Het is een ware perzikkenplaag dit jaar maar er zijn slechtere plagen te bedenken.

[afbeelding verwijderd niet-https]

[afbeelding verwijderd niet-https]
maandag 31 augustus 2009 - 16:20
Paulien

Paulien

Mooie foto's!!!
Ik heb je net een pm gestuurd.

Met vriendelijke groeten,
Paulien

http://home.hetnet.nl/~pvandeburgt/
dinsdag 1 september 2009 - 01:49
mia_heyl7

Mia_heyl7

waar oh waar, haal ik stekken of boompje van de wilde perzik? is voor mijn erg slecht ziende vriendin, en ik wil die ook wel, maar waar haal ik ze?
graag meer info, aub
vrijdag 6 mei 2016 - 17:42

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon