menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Biologische kweeperen

Ga naar meest recente reactie

tuinheks

Tuinheks

Hoi iedereen,

Een goede vriendin van me heeft eerstdaags kweeperen te koop tegen € 1,00 de kg.

Ze moeten wel worden afgehaald in Wellen (driehoek Hasselt - Tongeren - St.-Truiden).

Je krijgt er ook allerlei recepten bij zoals :

Antirimpelcréme met kweeperen (ook tegen doorligwonden !)
kweeperengelei en -jam
Kweeperentaart
Kweeperengelei met geitenkaasjes
Lamsbout met kweeperen
.......
Kweeperensoep met gerookte paling

Als iemand interesse heeft in een recept, laat maar iets weten, dan zet ik het op deze site.
Je hoeft daarom uiteraard geen kweeperen te kopen hoor !!

Liefs

Tuinheks
dinsdag 26 september 2006 - 22:26
rietje

Rietje

Hallo,


ik heb kweeperen gekregen en weet dat
men daar confituur van maakt.Kent iemand een recept?Heb wel een recept uit K.V.L.V-kookboek en
nog een ander waar ook appels in gebruikt worden.Er bestaan misschien nog andere recepten?


groetjes,

rietje
zaterdag 30 september 2006 - 19:14
tuinheks

Tuinheks

Hier volgen enkele recepten :


1. Kweeperengelei.
De kweeperen met een borsteltje of een handschoen in lauwwarm water afborstelen. In stukken snijden (niet schillen) en de steeltjes verwijderen.
Probeer de pitten niet door te snijden (teveel pitten geven een bittere smaak). Je kan deze opzij houden om zalf tegen rimpels/doorligwonden.
In een pan doen en zoveel koud water toevogen tot ze net niet helemaal onderstaan. Doe er eventueel een stukje kaneel en enkele kruidnagels (+- 3 per 2 kg fruit) bij en laat 3 uur zachtjes koken tot de mengeling donkerrood geworden is. Tot moes roeren en daarna door een (netel)doek zeven. Laat dit gerust een nacht uitlekken. !!! niet wringen anders wordt het sap troebel !!!
Het sap aan de kook brengen en zonder deksel op een groot vuur ongeveer 10 minuten laten koken. Dan voeg je 750 gr suiker per liter sap toe en het, gezeefde, sap van een citroen.
Onder voortdurend roeren 15 min. laten doorkoken zonder deksel.
Klaar is kees.
2. Kweeperenjam
De kweeperen met een borsteltje of een handschoen in lauwwarm water afborstelen. In kleine stukken snijden (niet schillen) en de steeltjes, kroontjes en pitten verwijderen. 1500 gr. vruchten met ruim ¼ liter water aan de kook brengen en met het deksel op de pan een half uur zachtjes laten koken.
Het mengsel zeven, de moes terugdoen in de pan en dat nog eens tien min. laten koken onder voortdurend roeren met een houten lepel.
1500 gr. suiker en het sap van 1 citroen toevoegen en weer tien min. laten koken onder voortdurend roeren.
3. Kweeperengelei met geitenkaasjes
*70 cl kweeperensap * 1à 4 eetlepels suiker * 1 theelepel agar-agar of 4 bl gelatine * 4 geitenkaasjes van 40 gr elk * verse rozemarijn
Laat het kweeperensap voor de helft inkoken, voeg dan naar smaak suiker toe en doe de agar-agar (of de opgelosten en uitgeknepen gelatine) er bij, laat opkoken en roer goed glad.
Leg een vel plasticfolie in een ondiepe schaal. Schenk er de gelei in en laat min 4 uur, maar beter nog een nacht opstijven in de koelkast.
Ontvorm en snij de gelie in blokjes en leg bij de geitenkaasjes. Werk af met een takje rozemarijn. Serveer als voorgerecht.
4. Lamsbout met kweeperen.
Dit is een bereiding die erg lang in de oven moet !
Voor 4 pers : bak een ontbeende lamsbout rondom aan in boter in een ovenvaste braadpan. Giet het braadvet weg. Verhit in dezelfde pan 2 eetlepels olijfolie en fruit daarin 4 fijngesneden uien en 8 fijngesnipperde knoflookteentjes glazig.
Leg het vlees terug in de pan met 2 takjes tijp, 2 blaadjes laurier en 2 blaadjes salie. Kruid met peper en zout en besprekel het vlees met 2 eetl olijfolie. Zet het deksel op de pan en zet het 7 uur in een voorwerwarmde oven op 150°C.
Snij ondertussen 8 geschilde kweeperen in kwartjes. Laat ze een halfuur zachtjes koken in water met een snuifje zout. Giet ze af en snij het klokhuis weg. Leg de kweepeerpartjes 30 min voor het einde van de gaartijd bij de lamsbout.

zaterdag 30 september 2006 - 22:36
Rodger

Tekst aangepast

Rodger

Ik ga d'er nog eentje bijdoen , kweeperenlikeur.
Was de kweeperen ,schil ze heel dik want enkel de schil wordt gebruikt.
Doe de schillen in een bokaal met schroefdeksel( vb van fruitsap) doe er 150gr suiker bij /liter .
Overgiet de schillen dan met oplegjenever(40°)tot bovenaan. Laat alles zes maand staan in een donkere ruimte . Schillen verwijderen en proeven maar van het heerlijke aroma dat de kweeperen afgeven.
schol !
rodger.
zondag 1 oktober 2006 - 12:19
rietje

Rietje

een goed idee,had ik niet aangedacht.Op die manier zetten wij hier krieken op genever;dat wordt hier BOEREJONGENS genoemd.

ga ik zeker doen.evenals de confituur;


groeten,
rietje
zondag 1 oktober 2006 - 17:48

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon