menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Wanneer komen de bessen op de moerbei in krulvorm

Ga naar meest recente reactie

u857287

U857287

Aan alle tuinvrienden

Wij hebben verleden jaar een moerbei in krulvorm gekocht.
Nu hangen er verschillende trosjes met mini bolletjes aan (de grootte van speldenkoppen).
Is dit de bloesem of worden dit de moerbeien. Het is nog een jonge struik.

Weet er iemand iets meer over ?

Vriendelijke groeten

Lieve
vrijdag 8 mei 2009 - 20:34
leeuwtje

Leeuwtje

Ik ben jaloers. Ik wil ook nog steeds een moerbeiboom. Ik vind de vruchten heerlijk.
Wat is eigenlijk een krulvorm?
zaterdag 9 mei 2009 - 00:57
u857287

U857287

Dag Leeuwtje

De takken hebben de vorm van een krulhazelaar. Dus het boompje heeft kromme takken.

groetjes

Lieve
woensdag 13 mei 2009 - 22:06
leeuwtje

Leeuwtje

En is er dan zo'n moerbei? Nooit geweten. Heb je er een foto van? Of misschien een latijnse naam?
donderdag 14 mei 2009 - 00:53
u857287

U857287

Dag

Ik dacht dat de naam "morus alba" of morus nigra" was.

Groetjes

Lieve
donderdag 14 mei 2009 - 20:40
dithmar

Dithmar

De krulmoerbei of "unryuu" zoals de eigenlijke variëteitsnaam luidt is een siervorm met vooral bij de traag groeiende loten een opvallende gedraaide groei, de sterker groeiende twijgen groeien rechter. Dit is een morus alba variëteit die men ook wel eens de variëteits naam "spirata" geeft.
Een moerbei is meestal ofwel mannelijk ofwel vrouwelijk en enkel in het laatste geval heb je vruchten. De variëteit "Unryuu" is 99 % mannelijk en uitzonderlijk komen er dus ook wel wat zéér kleine vrouwelijke bloemetjes voor die dan uiteindelijk heel kleine vruchtjes worden.
Deze variëteit is dus enkel bedoeld als sierstruik en wordt niet aangeplant voor de vruchten.

groetjes,
Dithmar
zondag 14 juni 2009 - 12:15
spinty

Spinty

Mijn laagstam moerbij is nu 3 jaar in mijn tuin en groeit goed.
ik heb er nog geen enkel bloemetje op gehad,
Is dit normaal?

groetjes

Mat
maandag 15 juni 2009 - 17:59
Mvanhoutte

Mvanhoutte

Mijn Morus nigra staat er al 20 jaar. Groeit goed, draagt enorm veel vruchten maar ze vallen in mei allemaal verdroogd af. Ik vind nergens een uitleg. Wat gaat verkeerd?
maandag 18 mei 2020 - 09:58
Tuinprins

Tekst aangepast

Tuinprins

De eerste vraag is: is het wel een echte Morus nigra? Mijn schatting is dat 95% van de Morus nigra die worden aangeboden geen echte Morus nigra zijn maar zwart vruchtende Morus alba types. Het verschil tussen Morus nigra en Morus alba is voor de leek niet eenvoudig te zien. Het blad van Morus alba is glanzender en minder ruw dan dat van Morus nigra. Verder zijn de winterknoppen van Morus nigra donkerder van kleur en groter dan die van Morus alba. Op basis van de kleur van de vruchten of de vorm van het blad kun je GEEN onderscheid maken tussen Morus alba en Morus nigra.

Zowel Morus nigra als Morus alba kennen mannelijke en vrouwelijke planten. Van de planten die voor de vruchten worden verkocht EN geënt of gestekt zijn, is het doorgaans zeker welk geslacht die hebben. Bij zaailingen is dat afwachten. Mannelijke Morus alba types kunnen massaal bloemen aanzetten (vermoedelijk zie jij dit aan voor vruchten) maar die vallen na de bloei af. Voor afbeeldingen van de mannelijke bloemen van Morus alba kun je het beste even googlen.

Mijn vermoeden is dus dat jouw moerbeiboom van het mannelijke geslacht is en dus geen vruchten zal produceren.


Gegroet, de tuinprins
dinsdag 19 mei 2020 - 06:00
Mvanhoutte

Mvanhoutte

Bedankt voor uw reactie!
De bessen staan er nu toch zeker al 3 weken op. Heel veel ervan zijn al afgevallen - het lijkt op verdrogen : je denkt dat ze deze keer wel zullen blijven hangen, maar dan beginnen ze toch te verdrogen en af te vallen.

‘In Krul vorm’: wat bedoelt u?
Het is een boom met normale bladeren. Er komen massa’s vruchten aan. De groene bessen zijn zo’n 2cm lang voor ze beginnen te verdrogen. Er zijn er maar een vijftal de blijven hangen tot ze zwart/rijp zijn.
woensdag 20 mei 2020 - 10:14
Tuinprins

Tuinprins

'In krulvorm' : ik heb dat niet gebruikt maar de persoon die dit topic opende (jaren geleden!) heeft waarschijnlijk een Morus alba 'Spirata'. Dit is een vorm van de witte moerbei met sterk gekrulde takken (beetje zoals een krulhazelaar). Aan deze vorm komen weinig tot geen bessen, als ze er al aankomen vallen ze heel vaak voortijdig af.

Beter had je een nieuw topic geopend waarin je jouw probleem beschreef. Verder is het altijd verstandig (indien mogelijk) om een foto bij het topic te plaatsen. Foto's moeten verkleind worden want bij te veel mb's pakt het systeem de foto niet. Wil je meerdere foto's plaatsen dan moet je je eigen topic beantwoorden want per afzonderlijke bijdrage kun je maar 1 foto plaatsen.

Nu jouw probleem: het is vermoedelijk een zaailing van de witte moerbei die zwarte vruchten geeft. Van zaailingen van Morus alba is bekend dat die zeer variabel kunnen zijn qua vruchtproductie. Eventueel kan er ook met de bestuiving het een en ander niet kloppen. Als we laten nachtvorst hebben tijdens de bloei kan dat tot verstoring leiden met als gevolg weinig vruchten. Daarom is het ook verstandig een benaamde soort te kopen zodat je zeker bent van de vruchtproductie en de smaak (van Morus alba types kunnen vruchten soms zeer weeïg zijn qua smaak). Ik zelf heb Morus 'Illinois Everbearing' en Morus 'Gerardi Dwarf' staan. 'illinois Everbearing' is een kruising tussen Morus alba en Morus rubra die tamelijk grote zwarte vruchten geeft. 'Gerardi Dwarf' is een langzaam groeiende soort met toch grote vruchten (dwergen geven heel vaak kleine vruchten). Smaak is ook prima, niet te weeïg.

Als je mij een plezier zou willen doen: plaats eens een foto van het blad en een foto van de vruchten.

Gegroet, de tuinprins
donderdag 21 mei 2020 - 05:35
Mvanhoutte

Mvanhoutte

Ziehier enkele foto’s

Fruit

zaterdag 23 mei 2020 - 09:58
Mvanhoutte

Mvanhoutte

Deze hangen er nog aan, maar ...

Fruit

zaterdag 23 mei 2020 - 10:00
Tuinprins

Tuinprins

Dank voor het plaatsen van de foto's.

Wat we op de foto zien zijn mannelijke bloemen. Deze vallen na de bloei af. Heel soms kan een mannelijke moerbei een zeer klein aantal vrouwelijke bloemen voortbrengen en dan komen er een paar vruchten aan de boom. Ook kan het voorkomen (echter tamelijk zeldzaam) dat een moerbei van geslacht verandert.

Ik durf het niet met 100% zekerheid te zeggen maar ik heb de indruk dat het hier inderdaad om de echte Morus nigra gaat.


Gegroet, de tuinprins
zondag 24 mei 2020 - 16:49
Mvanhoutte

Mvanhoutte

Hartelijk dank voor uw reactie!
Ik moet dus concluderen dat ik 2 (ja, ik heb er twee) mannetjesbomen heb?
Wat had het moeten zijn?
Wat kan ik doen om toch vruchten te hebben, want als dit allemaal bloemen zijn, die bevrucht kunnen worden, dan hebben deze bomen en gigantisch potentieel!
maandag 25 mei 2020 - 09:33
Tuinprins

Tuinprins

Aan twee mannelijke bomen heb je niets, tenminste als je vruchten wilt hebben. Je zult op zoek moeten naar benaamde soorten waarvan je weet dat die vruchten dragen. Deze zijn in de regel niet in gewone tuincentra verkrijgbaar maar alleen bij gespecialiseerde kwekers.

In België kun je o.m. terecht bij kwekerij De Moerbeiboom in Geraardsbergen (helaas is hun website momenteel gehackt, maar zijn nog wel te bereiken via hun Facebookpagina).

https://www.facebook.com/pages/category/Shopping---Retail/De-Moerbeiboom-2114782185413388/


Gegroet, de tuinprins
maandag 25 mei 2020 - 21:34
Mvanhoutte

Mvanhoutte

Da’s duidelijk! Bedankt voor de informatie!
dinsdag 26 mei 2020 - 09:05

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon