menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Aanplant varens in de tuin zonder kans op overwoekering

Flupke

Flupke

Wij overwegen om onder onze oude notelaar een aantal varens aan te planten, doch wij hebben wel een beetje schrik dat varens moeilijk in toom te houden zijn wanneer zij niet in een pot staan. Bestaan er cultivars die niet woekeren en die gemakkelijk op een zanderige ondergrond (onder een boom) overleven? Is het mogelijk om in het bos enkele wilde varens uit te doen en deze in de tuin te planten?
zondag 1 april 2007 - 20:45
boomvaren

Tekst aangepast

Boomvaren

Hallo Flupke,
Haal aub. geen varens uit het bos, dat is in de eerste plaats strafbaar. De varens die je het meeste hier in de bossen vindt zijn woekeraars en zo wie zo niet geschikt voor jouw doeleinden. De soorten die niet woekeren vindt je ook wel in onze bossen vooral in de ardennen maar zijn zeer zeldzaam. De meeste grote tuinzaken bieden tegenwoordig verschilende soorten varens aan voor allerlei bodem gesteltheden. Of je probeert ze zelf te kweeken met sporen, de uitleg hier voor vind je onder de topic "Het kweeken van varens door sporen".
Het is zeker de moeite waart om onder je oude notenboom varens proberen te planten. Alleen is de vraag hoe nat of droog is de bodem, de kwaliteit van de aarde kan verbeterd worden door het plantgat redelijk groot te maken en veel turf en als het kan een beetje leem onder te mengen. De bodem verbetering moet niet diep zijn omdat varens relatief weinig en kort aan de oppervlakte wortels hebben.
Bij te droge bodem, bestaat er wel nog de mogelijkheid om manueel water bij te geven of een sproeisysteem te instaleren, maar ik weet niet hoe ver je hier wilt in gaan. Een goede raad kan meschien zijn, dit jaar maar enkle te planten en te zien hoe je hier de zomer mee uitkomt.
De volgende soorten zouden kunnen gebruikt worden voor jou doeleinde:
De famille van de Athyrium:
Athyrium filix-femina (wijfjesvaren)
Athyrium filix-femina 'Cristatum'
Athyrium filix-femina 'Distentifolium'
Athyrium filix-femina 'Frizeliae'(Wenteltrapvaren)
Athyrium filix-femina 'Minutissimum'
Athyrium filix-femina 'Plumosum'
Athyrium filxi-femina 'Rotstiel'
Athyrium filix-femina 'Victoriae'
Athyrium filix-femina 'Vernoniae'
Athyrium otophorum 'Okanum'

De famille van de Cheilanthes:
Cheilanthes lanosa

De famille van de Cystopteris:
Cystopteris dickiana

Groetjes Danny
maandag 2 april 2007 - 23:23

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon