Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Ik heb een 10 000 l vijver die 2 meter diep is . Nu wil ik deze opvullen maar ik twijfel welk visbestand ik zou nemen ook Ik ik niet te diep in mijn portefeuille tasten ????
Ik droomde ooit van een vijver met vissen, maar nadat ik me wat ingelezen had zijn het een aantal minivijvertjes geworden zonder. Die trekken ook heel wat leven aan brengen heel wat minder zorgen met zich mee.
Als iemand je vissen aanbiedt, zoek dan eerst op hoe groot ze worden, hoe snel ze zich voortplanten, wat hun impact is op de rest van de vijver ...
Bv. karperachtigen (o.a. koi en goudvissen) kunnen zich snel vermeerderen, produceren veel uitwerpselen die het natuurlijke evenwicht van je vijver kunnen verstoren, knabbelen graag aan je waterplanten, wroeten in de bodem zodat het water troebel wordt en je ze weinig te zien krijgt.
Volgens de basisregel kunnen er 20cm vis leven in 1000 liter vijverwater. Een volwassen goudvis wordt zo'n 20cm.
Bedenk ook al op voorhand wat je gaat doen wanneer je vissen zich voortplanten en je meer vissen zult hebben dan je vijver aan kan.
Als je toch al vissen in je vijver hebt en je er nieuwe vissen wil bij zetten, kijk dan of de twee soorten met elkaar overweg kunnen. En zorg voor een quarantaine container waarin je de nieuwe vissen een tijd kan observeren om zeker te zijn dat je geen ziektes in je vijver brengt.
Misschien waag ik me ooit nog aan een grotere vijver, maar het zal er eentje zijn zonder vissen. Wel met glooiende oevers, zodat amfibieën er gemakkelijk in en uit kunnen en dieren (zoals egels) die er per ongeluk in vallen ook weer aan kant geraken, baggerplaatsen voor vogels, ondiepe plekjes waar insecten kunnen komen drinken ...
Hoef ik me daar alvast geen zorgen te maken als we voor langere tijd met vakantie zouden willen gaan.
In mijn vijver zitten eveneens geen vissen: voordelen:
1) Volledig helder water zonder filteren
2) Een hoop amfibieën die zelf hun weg naar hier gevonden hebben (drie soorten salamanders)
3) Geen werk met voederen of zieke vissen in het oog houden