menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Fontein

Ga naar meest recente reactie

Pistachio

Pistachio

Wij zijn van plan om een waterpartij/fontein aan te leggen naast ons terras om het pompgeluid van een zwembad in de buurt te "overstemmen" door klaterend water. Wij hebben hier geen ervaring mee maar gaan ervan uit, hoe hoger het punt waaruit het water komt, hoe luider het water zal klateren? Iemand tips?
woensdag 11 januari 2012 - 08:31
minouke

Minouke

Pistachio,

jawel, hoe hoger hoe meer geluid.
Maar ook dat geluid kan op je zenuwen werken, zoals bij mezelf gebeurd
ik had wel een muurfontein en ik had dan een kettingje in de mond gestoken zodat het water niet zo kletterde maar nog genoeg lawaai maakte.
Een waterfontein die je zo in het midden zet van een waterpartij zal wel minder vervelend zijn denk ik omdat het meer bruist, meer kleine 'druppeltjes' op het water.

Vijvers & Vissen

woensdag 11 januari 2012 - 08:50
Echinacea

Echinacea

Neem dan een schuimfontein met regelbare pomp, zo kunt u het geluid ook regelen.
woensdag 11 januari 2012 - 09:59
Pistachio

Pistachio

Bedankt voor de info! Het mag flink luid zijn want ik kan ze uitschakelen wanneer ik zelf wil, zou ze enkel aanzetten wanneer ik zelf buiten wil zitten en het andere vervelende geluid wil overstemmen.
donderdag 12 januari 2012 - 09:24
Echinacea

Echinacea

Als ge naar een vijvercentrum gaat en ge vraagt de catalogus van bv. oase, daar staan de grafieken in , welke fontein kop met welke pomp,
voorbeeld : Aquarius 6000 met schuimbron 35-10 = waterhoogte 90 cm.
: Aquarius universal 40 000 met schuimbron 55-15E = waterhoogte 300 cm.
Dit aangesloten op een FM Master kunt ge met de afstand bediening de pomp aan - uit zetten of de pomp dimmen ( fontein hoger of lager)
donderdag 12 januari 2012 - 09:42
LordOfCantecroy

LordOfCantecroy

Ik heb het al geschreven in een andere topic waar Pistachio haar/zijn probleem met de pomp voor het zwembad van de buurman uit de doeken doet: je moet het probleem aanpakken bij de bron en niet door een klaterende fontein/ruisend struikgewas/ruisend riet te gaan plaatsen die het storend geluid moet maskeren. M.a.w. ga praten met de buurman en vraag dat hij zijn pomp in een geluidswerende behuizing zet, dit hoeft zelfs niet veel te kosten en zal het probleem degelijk en definitief oplossen voor de hele buurt (niet in het minst voor de buurman zelf, want voor hem moet dit pompgeluid toch ook erg storend zijn).

Btw, om te antwoorden op de eigenlijke vraag: de hoogte van de fontein is niet zo belangrijk voor het (maskerend) geluidsvolume. Of 1 druppel van 1 m. hoog of 3 meter hoog valt zal weinig verschil maken in geluidsvolume, het is het aantal druppels dat zo goed als tegelijkertijd het wateroppervlak raakt dat belangrijk is en een hoog geluidsvolume veroorzaakt.

M.a.w. een brede fontein met veel druppels op een groot wateroppervlak met een hoogte van 1 meter zal een hoger geluidsvolume genereren dan een kleine fontein met weinig druppels op een klein wateroppervlak met een hoogte van 3 meter.
donderdag 12 januari 2012 - 19:08
Echinacea

Echinacea

Het laatste wat ge schrijft is niet juist. Een schuimbron neemt via de spuitkop lucht mee omhoog, Zoveel te meer water zoveel te meer geluid. en met een schuimfontein zoveel te hoger het water naar beneden valt, meer geluid.
Ik ben er al 30 jaar mee bezig.
vrijdag 13 januari 2012 - 08:44
jdcoster

Jdcoster

Doe desnoods een ver gaand voorstel aan de buren zoals helpen mee betalen in de geluidsisolatie van die pomp.
Het zal nooit zoveel kosten als de constructie van een fontein. Het zal verwondering wekken, de ernst van uw klacht benadrukken en veel kans dat u hen daarmee over de streep trekt. Als de verstandhouding met de buren nog niet te slecht is tenminste.
Er is veel kans dat dat meebetalen zelfs niet hoeft uit een soort eergevoel van uw buren.
Om met kennis van zaken te kunnen onderhandelen zou ik eerst eens gaan informeren bij een pompenspecialist en bij een bedrijf dat zwembaden plaatst.
Zij moeten dat nog wel voor gehad hebben.
Er bestaan ook pompen die in het water hangen en vrijwel geluidloos zijn bijvoorbeeld


vrijdag 13 januari 2012 - 10:36
Pistachio

Pistachio

Bedankt voor de tips. De relatie met de buren is niet slecht. Het gaat niet over de pomp, sorry voor het misverstand, die zit onder de grond, maar het is de ventilator die bij de pomp hoort die bovengronds staat en zo erg zoemt. Die kan volgens de buur niet geïsoleerd worden omdat die lucht moet aantrekken om te koelen ... Het idee van mee te betalen voor een oplossing vind ik wel goed. Ik ben blij dat ik al bekomen heb om de pomp op bepaalde uren niet te laten draaien maar ze draait dan toch nog 8u/dag wat nog veel hinder geeft.
vrijdag 13 januari 2012 - 13:42
LordOfCantecroy

LordOfCantecroy

Het laatste wat ge schrijft is niet juist. Een schuimbron neemt via de spuitkop lucht mee omhoog, Zoveel te meer water zoveel te meer geluid. en met een schuimfontein zoveel te hoger het water naar beneden valt, meer geluid.
Ik ben er al 30 jaar mee bezig.

@ t172069:

Ik ben nogal voor de exacte wetenschap, sta mij toe te bewijzen dat mijn stelling wel juist is. Ik ben geluidsingenieur met als specialistatie o.a. akoestiek, dus ik weet wel iets af van exacte fysica en geluid. En of jij nu al 30 jaar of 100 jaar met fonteinen bezig bent doet er op zich niet toe, want niemand kan de wetten van de exacte fysica veranderen...

Eerst over vallende waterdruppels:

Een heel kleine druppel (bv. ter grootte van een zandkorrel met een doormeter van 0,5 mm.) valt met een maximale valsnelheid van 2 m./sec, een zeer grote waterdruppel (= ter grootte van dikke erwt met een diameter van 5 mm, veel groter worden waterdruppels niet) valt met een maximale valsnelheid van 9 m./sec., simpelweg omdat deze zeer grote waterdruppel zwaarder weegt en daardoor sneller wordt aangetrokken door de zwaartekracht. Dus hoe groter de druppel, hoe sneller hij valt en hoe luider hij zal uiteenspatten op het wateroppervlak.

Maar... hier komt bij dat als een waterdruppel start met vallen, dan zal hij versnellen met een vaste snelheid van 9.81 m./sec tot hij zijn maximale valsnelheid bereikt heeft (= het evenwicht tussen de snelheid van het vallen en de wrijving van de druppel met de luchtmoleculen), net zoals ieder ander vallend voorwerp op onze aarde. Aangezien de maximale valsnelheid van regendruppels tussen 2 m./sec en 9m./sec. ligt en de vaste valversnelling 9,81 m./sec is, dan bereikt een regendruppel altijd zijn maximale valsnelheid na 2 m gevallen te zijn (voor heel heel kleine druppels) tot 9 m. gevallen te zijn (voor heel grote druppels). Ter info: bij waterdruppels die nog kleiner zijn dan een diameter van 0,5 mm. gelden bovenstaande wetten niet meer, want dan spreekt men over mist waarbij het zeer lage gewicht van de druppels + de wrijving met de luchtmoleculen de minuscule druppels zeer traag laat vallen (= min of meer zweven).

Dus bij een fontein met heel kleine druppels zal hoger dan 2 m. spuiten het geluidsvolume niet meer doen toenemen. Bij een fontein met grote druppels wordt 9 m. dan de maximum hoogte en een hogere fontein met hetzelfde aantal druppels zal dus nooit luider klinken dan een fontein van 9 m. hoog. Dit is de theorie en is absoluut exact. Maar vergeet ook niet dat valversnelling het hoogst is bij het beginnen met vallen, want hoe hoger de valsnelheid hoe groter de wrijving met de luchtmoleculen wordt, dus eigenlijk mag je praktisch gezien deze hoogtes halveren en wordt het dus eerder iets tussen de 1 m. en 4,5 m.

Dat bij een schuimfontein het geluid luider wordt als ze hoger spuit, is best mogelijk, maar dan is dit ofwel omdat er meer druppels vallen (bv. door de verhoogde waterdruk is er meer debiet) en/of de waterdruppels groter zijn. Maar eens je de hoogte hebt bereikt waarop de waterdruppels hun maximale valsnelheid bereikt hebben, heeft hoger gaan geen enkele zin meer om een hoger geluidsvolume te bereiken (theoretisch 9 m. hoog, praktisch dus eerder 4,5 m hoog).

Maar ook de werking van het menselijk gehoor is in dit gegeven zeker niet te verwaarlozen:

Als je wil proberen een hoog geluidsvolume te produceren door het uit elkaar laten spatten van waterdruppels op het wateroppervlak is al het bovenstaande vooral wetenschappelijke theorie en eigenlijk verwaarloosbaar in het grotere geheel. Want het menselijk gehoor werkt volgens een logaritmische schaal die als volgt werkt:

Horen we een geluid dat twee keer zo sterk is (in geluidsdruk) als een eerder geluid en daarna weer een 2 maal zo sterk geluid, dan ervaren we het verschil in sterkte tussen de beide eerste als even groot als het verschil tussen de laatste twee. Uitgedrukt in dB is er tussen het eerste en het tweede geluid een verschil van 3 dB, en tussen het tweede en het derde geluid eveneens 3 dB. In totaal bedraagt de toename dan 6 dB, wat overeenkomt met onze ervaring van een 4 keer zo grote geluidsdruk, die met een tot 16 maal de oorspronkelijke geluidsintensiteit toegenomen geluidsterkte gepaard gaat.

Bij waterdruppels wil dit zeggen dat je om 2 keer het geluidsvolume te verkrijgen je 4 keer zoveel waterdruppels nodig hebt, om voor het oor nogmaals een verdubbeling van het geluidsvolume te verkrijgen heb je 16 keer zoveel waterdruppels nodig. Wil je vervolgens nog een verdubbeling naar 9 dB dan heb je 64 keer zoveel waterdruppels nodig en wil je nogmaals het geluidsvolume verdubbelen naar 12 dB dan heb je 256 keer zoveel waterdruppels nodig. Dus de hoogte van het vallen van een druppel is zo goed als volledig verwaarloosbaar bij het aantal druppels dat je nodig zal hebben om met een fontein een hoger geluidsvolume te verkrijgen, want zo werkt het menselijk gehoor.
vrijdag 13 januari 2012 - 18:55
Echinacea

Echinacea

Het is al meermaals bewezen dat de theorie niet overeenkomt met de praktijk.
zaterdag 14 januari 2012 - 10:26
Pistachio

Pistachio

Geen ruzie maken hoor jongens
maandag 16 januari 2012 - 11:31

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon