menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Weet iemand een alternatief voor het dure vijverfolie

Ga naar meest recente reactie

hamelinck

Hamelinck

Bij het overnieuw aangeleggen van mijn vijver is het idee geopperd dat ik ook dekzeil (bijv. die zeilen over vrachtwagens) zou kunnen gebruiken.
Wel een idee en stukken voordeliger daar ik zo'n 100 m2 nodig heb.

Weet iemand of dit haalbaar is?

Andere ideeën???
vrijdag 2 oktober 2009 - 18:28
leeuwtje

Leeuwtje

Geen ervaring daarmee. Zou ik ook niet durven denk ik. Veel te bang dat ik het snel weer over zou moeten doen.
Kijk anders eens op de site van waterborg. Ik vind hen niet echt duur met vijverfolie. Dat zit in Groningen. Wij hebben daar al regelmatig wat besteld en steeds binnen een paar dagen in huis. Ook de noppenfolie voor mijn kas haal ik daarvandaan.
vrijdag 2 oktober 2009 - 22:07
jumperke

Jumperke

Ik zou het niet proberen.
Maar waarom geen vijverfolie? Die kost zoals Leeuwtje reeds aanhaalde toch niet veel?

jerko
vrijdag 2 oktober 2009 - 22:16
annis

Annis

Ik zou niet bezuinigen op de vijverfolie. Het is het fundament van je vijver. Koop dan in het begin minder planten of vissen. Zo'n folie moet vele jaren mee kunnen en is best een hoop werk. Als je dan na een jaar of zelfs misschien na een halfjaar alles weer opnieuw zou moeten doen is geen optie.
Zelf zou ik kiezen voor het vijverrubber(is wel nog duurder) kan nog langer mee.

groetjes @nnis
zaterdag 3 oktober 2009 - 08:44
hamelinck

Hamelinck

Dank voor jullie adviezen en het voordelige adres.
Inderdaad, het is het fundament van mijn vijver.
Over kosten gesproken: ik heb zo'n 100 m2 nodig á € 5,95 en dit is voor mij, en ik denk voor de meesten, toch een bedrag dat ik niet wekelijks in mijn portemonnaie heb. Als deze stelling niet juist is, dan wil ik wel mijn bankrekening geven ......
zaterdag 3 oktober 2009 - 09:42
Polplastron

Polplastron

Tuinaanleg kost nu eenmaal geld. 595 euro is inderdaad een heel bedrag, maar een goede investering als je een degelijke vijver wil!
zaterdag 3 oktober 2009 - 10:56
leeuwtje

Leeuwtje

Ik wil ook graag een grotere vijver dan mijn klein formaat kunststof bak. Maar aangezien we eerst ons geld uit willen geven aan verbouwingen heb ik dat er ook nog niet voor over.
Jij noemt nu het bedrag van rubberfolie (levensduur 25-30 jaar).
Je kunt ook pvc vijverfolie nemen. Daar zit 10 jaar garantie op maar is 2.89 per m2. Dit werd voorheen door iedereen gebruikt voordat het alternatief rubberfolie er was.
zaterdag 3 oktober 2009 - 15:15
hamelinck

Hamelinck

Die garantie-levensduren, daar ben ik niet zo van overtuigd. Diverse malen heb ik meegemaakt dat als iets kapot gaat vóór '"de verwachte levensduur" men moet aantonen dat het gekochte op de juiste manier is aangewend. Dat wordt nog een hele klus als het een lange tijd in de grond zit! En wie garandeert dat de fabrikant er over 15-20 jaar nog is??
Mijn huidige vijver is van PVC-folie en een kleine 12 jaar oud ....

Leeuwtje, je brengt me wel terug op de kunststof bak. In 1985 heb ik een Ubbink-vijvertje gekocht (1.20 diameter, 60 diep), 2x verplaatst, die nu in een hoekje van de tuin is ingegraven. Het zit altijd vol met jonge salamanders. Het tobbetje is nog nooit lek geweest. Je zet me aan het denken om toch weer over te gaan op zo'n voorgevormde vijver. Als zo'n vijver toch te klein oogt, dan kunnen er altijd poeltjes/moerasje rondom aangelegd worden.
Misschien kan ik wel zo'n voorgevormde vijver van iemand overnemen.

Dank in ieder geval voor het meedenken!

PS: in het tobbetje heb ik zo'n magnatron-roosterje hangen, voor alle beestje die er in vallen en er anders niet uit kunnen.



zaterdag 3 oktober 2009 - 16:56
focus

Focus

wat je ook kan doen is de wanden gaan cementeren met waterdichte cement (ik dacht dat het een nam had ipermax of zoiets)
de prijs weet ik er niet van.

Er bestaat ook zoiets als vloeibare vijverfolie, die je kan uitsmeren zoals lijm, maar ik vermoed dat de prijs hiervoor wel nog hoger zal liggen...

Onlangs was ik bij iemand en die had een vijver van 160 000 liter in rubberfolie gelegd. Die is vorig weekend leeggetrokken en de vijver moet weg, eveneens de folie. Ik dacht dat de vijver er ongeveer 10 jaar heeft gelegen, misschien interessant om met die persoon overeen te komen van prijs?
wellicht kan je dan je epdm gaan kopen tegen 1 euro per vierkante meter.
indien intersse moet je me maar een berichtje sturen, dan geef ik die persoon zijn emailadres of telefoonnummer even door.

succes met de zoektocht!

dinsdag 6 oktober 2009 - 02:06
hamelinck

Hamelinck

Hallo Focus, daar ben ik zeker in geinteresseerd! Wil je mij die info doorgeven, eventueel op mijn privé email adres: [email protected].
Het is wel zo dat folie een x-aantal jaren meegaat, dan moet ik de persoon wel vragen hoe oud het is. Maar nooit geschoten is altijd mis!
En ook dank voor het meedenken, ja cementeren en vloeibare vijverfolie heb ik ook al bekeken, maar heb toch zo mijn milieu-bedenkingen.

Op marktplaats.nl vond ik een ronde vijverbak van 3.50 diameter en 100 cm diep voor 200,00 aangeboden. Kat in het bakkie, dacht ik .... Helaas kan het niet vervoerd worden zonder allerlei vergunningen aan te vragen.

Iemand anders kwam met het idee een aluminium bak te laten maken, die worden op maat gemaakt door ACGB.com. Daar ga ik ook maar eens informeren. Maar ik heb zo'n idee dat aluminium ook niet zo milieuvriendelijk is.

Alle meedenkers zijn (nogsteeds) welkom! Groetend, Valerie
dinsdag 6 oktober 2009 - 20:00
Polplastron

Polplastron

Tegenwoordig maakt men ook vijvers ter plaatse met een soort glasvezel. Je moet dat dan wel door een gespecialiseerde firma laten doen en ik vermoed dat het ontzettend duur is, maar ik heb er ooit een reportage over gelezen en dat leek erg knap! Bovendien zou het resultaat onverslijtbaar zijn.
woensdag 14 oktober 2009 - 18:13
hamelinck

Hamelinck

Welnu lezers, ik ben er uit.
De voorgevormde vijvers worden niet breder gemaakt dan zo'n 2,5 meter i.v.b. wettelijke vervoersvoorschriften. Dus dat was geen optie.
In Nederland is de vijver-goeroe Ada Hofman en haar website heb ik bekeken en ik heb haar gebeld. Zij gebruikt Ubbink Draka 0,5 mm vijverfolie, duurzaamheid 10-15 jaar en helft van de prijs van EDPM en al die andere. Nu komt het geheim:
direct buitencontact, maar OOK IN HET WATER, tot plm 30 cm diep is deze folie kwetsbaar voor verpulvering door UV straling.
Dus: ook de "ondiepe" delen afdekken. Da's niet zo moeilijk: bekleden met groei-matten en platte lavastenen er op en daarop weer de planten.
Zouden jullie dit soort folie ook willen toepassen: bij koudere temperaturen de folie 2 dagen in huis op kamertemperatuur bewaren, dan is het makkelijker hanteerbaar.

De folie is 10-15 jaar, ik heb gedacht: wie weet wat er in het jaar 2022 op de markt is. Nu kan ik mijn vijver mooi aankleden met prachtige waterplanten!

Dank voor jullie meedenken en graag bereid tot eventueel advies.
maandag 19 oktober 2009 - 18:58
koen

Koen

Folie van amper een half milimetertje zou ik niet durven gebruiken.
Ik heb ooit nog eens van een deel kweekvijvers, die er een 3 tal jaar lagen, de folie uitgehaald en die kon je gewoon als een blad karton verscheuren (dit was toen ubbink folie van 0,8mm)

Groeten
zondag 3 januari 2010 - 09:14
leeuwtje

Leeuwtje

Koen, dat klopt. En dat komt dan inderdaad door de invloed van het UV op de folie.
Maar Valerie gaf aan dat ze de hele folie gaan bedekken met (water)planten en andere materialen. De UV straling heeft dan geen invloed meer daarop.


Zelf zou ik toch voor het duurdere rubberfolie gaan. Pfft. Hoeveel werk het wel niet is om een vijver aan te leggen. Daar wil ik dus het liefst voor altijd vanaf zijn! In ieder geval zo lang mogelijk.
zondag 3 januari 2010 - 13:21
koen

Koen

Kwam niet door UV, deze folie zat volledig onder water en de randen waren ook afgedekt.
Ik zou ook gaan voor rubber van tenminste 1mm of beter nog laten polyesteren.


groeten, Koen
zondag 3 januari 2010 - 15:03
leeuwtje

Leeuwtje

Ja over polyesteren heb ik ook al wel eens na zitten denken. Wij willen ooit nog een hele grote vijver maken. Maar dat zouden we dan het liefst zelf willen doen. Ik weet niet of zelf polyesteren mogelijk is, waar je dan de spullen zou moeten halen.
zondag 3 januari 2010 - 19:43
koen

Koen

polyesteren is een kunst op zich, maar eenmaal aangeleerd is het misschien wel te doen. Hou er ook rekening mee dat om te polyesteren de vijver eerst moet uit gecementeerd worden.


Groeten
zondag 3 januari 2010 - 20:16
leeuwtje

Leeuwtje

Ik heb er wel al eens ergens iets over gelezen in een blog van iemand die het zelf gedaan had maar verder ken ik niemand die het heeft en dat is toch wel handig om vragen te stellen.
zondag 3 januari 2010 - 20:17
WendySmeulders

WendySmeulders

Je moet eens horen voor de prijs van epdm dakbedekking.
Dat is hetzelfde materiaal en is bestand tegen uv licht.
zondag 11 april 2010 - 09:14
daisykhn

Daisykhn

Iemand een idee of zo een dekzeil schadelijke stoffen bevat voor vissen? Ik wil deze in mijn vorm leggen dan als het ervoor mag gebruikt worden
dinsdag 24 april 2018 - 13:49

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon