menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Bladverbranding

Ga naar meest recente reactie

davea1980

Davea1980

Beste allemaal,

Mijn planten hebben sinds enige tijd last van dit soort bladeren. Ze staat onder een kunstlicht lamp, met ene goede lamp. Een Osram 400 wat groeilamp.

De lamp heeft een aanzienlijke afstand, en brandt slechts 6 uur per dag. Lamp geeft 90.000 lumen, en heeft voldoende afstand tot de plant. VErder heeft hij geen directe zon van buiten maar wel daglicht aangezien hij voor een raam staat op het Zuiden. Wel heb ik een anatal keren teveel mest gegeven. Zou dit de oorzaak kunnen zijn? Gisteren heb ik de hele kluit uit de bak gehaald, en op balkon met ene tuinslang schoon gespoeld, en heb alle aarde in de kuip vervangen. Wel heb ik gemerkt dat nu de groei stilstaat hierdoor, daar de plant normaal gesproken zeker 1cm groeide per dag. DIt kon ik zien door ene streepje te zetten op het oude blad en de bladspeer van het nieuwe, en kijken hoever ze zijn uitgelopen na 24 uur. DIt bleek nu 0 tezijn.

Hervat de plant zich wel weer? het belangrijkste is dat ik erachter kan komen wat de oorzaak is van dit blad ( zie de foto )

Tropische Planten & Kamerplanten

vrijdag 1 juli 2011 - 12:46
jdcoster

Jdcoster

Mijn opmerking over die lamp in een vorige topic leek een beetje schertsend en werd misschien daarom genegeerd, maar was daarom niet minder waar en gemeend.
400 watt ??? Volgens mij ben je elke dag die plant aan het verbranden. Kun je jou arm gedurende tien minuten op een halve meter afstand van die lamp houden?
Ik vraag mij meerdere zaken af:
Waarom een lamp boven een plant die toch voor een raam staat? Heeft die plant dat echt nodig? Planten met dergelijke grote bladeren zijn meestal terug te vinden in de lagere kruidlagen van bossen en nemen volgens mij zelfs al genoegen met een raam op het noorden.
Waarom onnodig zoveel geld uitgeven aan energie terwijl, je met een aangepaste keuze van plant misschien wel een mooier resultaat bekomt. Deze plant is zeker, en voor lang, geen sierraad meer in huis.
M.v.g.
vrijdag 1 juli 2011 - 13:35
davea1980

Davea1980

Bedanklt voor je reactie. In indonesie groeien deze in de brandende zon namelijk, en vertoonde ook kuren in de halfschaduw. Het probleem is dat er boven het raam het plafond is van het daarbovenliggende balkon, die helaas de zon tegen houdt.

Zou het helpen als ik de lamp dan 1 uurtje brandt in de ochtend en ze de uren verspreidt over de hele dag zodat hij tussentijds kan bijkomen? Heb gemerkt dat zoder lamp geen optie is. Heb ook een led-lamp geprobeerd en toen vertoonde hij minder kuren.
vrijdag 1 juli 2011 - 13:48
davea1980

Davea1980

Een korte aanvulling. De lamp op 600 watt basis is 90.000 lumen. Er zit een 400 watt in, dus 75.000 lumen???
Zou het dan niet afdoende zijn dat ik de lamp 2x een uurtje laat branden of verbranding te voorkomen? Nu brandt hij 6 uur aan een stuk door zonder tussenpauze.

Sorry dat ik hierover begin, maar wil heel graag de juiste instellingen hebben voor de plant, en een led lamp die ik heb werkt niet optimaal op 3mtr hoogte dacht ik

Wat de warmte betreft hangt hij hoog genoeg zodat ik er zelf zonder probleem onder kan staan. Verbranding door de warmte lijkt me dan niet logisch. Dan zou het de aantal lumen zijn die de plant krijgt te verwerken?
vrijdag 1 juli 2011 - 14:11
jdcoster

Jdcoster

Ik ben geen lichtspecialist , maar ik zou eens bij een gespecialiseerd bedrijf te rade gaan, desnoods die lamp meenemen en kijken of men een evenwaardige hoeveelheid licht kan bereiken met een (aantal?) spaarlampen. Die lampen geven namelijk geen stralingswarmte.



vrijdag 1 juli 2011 - 15:49
davea1980

Davea1980

Klopt. Dit was volgens het bedrijf geen probleem daar de lamp niet meer licht
Geeft dan hij zelf kan produceren. Het is idd een 400 watt osram bol op een 600watt starter
vrijdag 1 juli 2011 - 17:49

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon