menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Afvallende vruchtjes van kumquat

Ga naar meest recente reactie

aragorn231

Aragorn231

Hoi allemaal,

Deze zomer heb ik een paar citrusboompjes gekocht en zit nu met een vraagje over de kumquat (Citrus fortunella margarita). Ik heb deze 1.5 week geleden binnengehaald omdat ik de indruk had dat het te koud ging worden. In augustus stonden er massa's bloemetjes aan en zijn er ook heel veel vruchtjes aangekomen. Maar die zijn er nu één voor één terug aan't afvallen. Ze zijn nog gewoon groen en niet volgroeid, maar sommige die er nu afvallen zijn tot een centimeter groot. Op een week tijd zijn er iets van een 20 vruchtjes afgevallen.

Ik vroeg mij nu af aan wat dit kan liggen? Ik merk ook dat er kleine zwarte vliegjes op de aarde zitten, kan dit ermee te maken hebben?

Alvast bedankt voor de hulp!
dinsdag 17 oktober 2006 - 09:55
ludo

Ludo

verplaatsen van de kumquat kan de aanleiding zijn voor het laten vallen van de vruchten
mvg ludo
dinsdag 17 oktober 2006 - 19:59
Fons

Fons

Aragorn, welkom op het forum van tuinadvies.
Het is nog te vroeg om citrusplanten binnen te zetten,laat ze buitenstaan tot men spreekt van nachtvorst dan hebt ge nog tijd om ze binnen te halen, ze moeten al zo lang binnen overwinteren met als gevolg meer kans op ziekten en of aantasting ongedierte.
De overwintering van kumquat moet gebeuren in een lichte frisse ruimte, de huiskamer is ongeschikt wegens te droge lucht en te hoge temp waardoor met als gevolg ijle groei en fruitval.
Hebt u meer dan een kumquat?
Mijn kumquat heeft ook fel gebloeit in Aug. doch geen enkel vruchtje te zien,wel hangt er een rijpe vrucht aan van vorig jaar.

Groetjes Fons.
dinsdag 17 oktober 2006 - 20:54
aragorn231

Aragorn231

Hallo Fons,

Ik heb ook nog een Citrus hystrix. Die bloeide ongeveer tegelijk met de kumquat maar veel bloemen waren het niet, enkel één takje. En de 4-5 vruchtjes zijn er allemaal terug afgevallen. Er hangt wel 1 limoen aan die er al aanhing toen ik hem kocht... Die hystrix had ik ook een vraagje over trouwens, want die vormt massa's takken. Moet ik die frequent terugsnoeien om meer vruchten te krijgen?

Ik heb beide boompjes in mijn buro gezet, is aan de noordkant dus als ik de verwarming niet gebruik (of bijna niet) dan blijft het daar vrij fris met toch nog veel licht. Ik heb geen serre, die waarschijnlijk beter geschikt zou zijn, en op de slaapkamer lijkt mij ook niet de beste oplossing...
Spijtig genoeg heb ik nogal zware potten dus ik moet mijn buurman vragen om mij te helpen om ze te verplaatsen. Vandaar dat ze nu al binnen staan (het weerbericht van 1.5 week geleden gaf mij de indruk dat het koud ging worden en aangezien het weekend was heb ik hem even gevraagd te helpen...).

Dus als ik het goed begrijp is het mogelijk te warm binnen waardoor de vruchtjes afvallen? Helpt meer water geven in dat geval?

Bedankt voor de info in elk geval, volgend jaar ga ik een poging doen om ze wat langer buiten te houden (als het weer het toelaat natuurlijk).

groetjes,
Valentino.
dinsdag 17 oktober 2006 - 22:10
Fons

Fons

Wat uw citrus hysrtix betreft, te lange takken moogt ge terugsnoeien tot op twee of drie bladeren van het jonge hout afhankelijk van de vorm van uw boompje, ook kunt ge kruisende twijgen binnen het boompje verwijderen evenals een teveel aan twijgjes om hem binnenin een beetje luchtig te houden, dit karwijtje moogt ge ook uitstellen tot het voorjaar.
Normaal moeten citrusplanten een overwinteringstemperatuur krijgen tussen 5 à 10°c om in rust te komen en volgend jaar veel bloei te hebben.
Zeer matig water geven en de potkluit gedeeltelijk laten opdrogen, anders gevaar voor wortelrot door zuurstofgebrek.
Wat ik me afvraag,zijn het zo´n grote planten dat ge grote zware kuipen nodig hebt. Mijn citrusplanten die ik toch al vele jaren heb staan nu in een kunststof pot de grootste van 15 l de andere in 10l en zelfs 7L potten dit met de bedoeling meer handelbaar te zijn en beperkte plaats nodig voor winterberging, vraagt wel meer verzorging voor goede konditie.

Groetjes Fons.
woensdag 18 oktober 2006 - 22:11
aragorn231

Aragorn231

Wel, ik had mooie stenen potten gekocht om de boompjes in te zetten (zie foto - deze foto was voor de bloei genomen). Spijtig genoeg is dit inderdaad niet echt praktisch, ook al is het estetisch interessanter...

Ik ben nu zelfs aan't denken om de boompjes terug in de ronde plastieken potten te zetten waarin ze zaten toen ik ze kocht (doormeter 25-30 cm). En zo misschien dan in de stenen potten zetten, op een verhoogje ofzo.
Is dit nog een mogelijkheid volgens u, de boompjes terug in een kleinere pot zetten? (Ik zou dit dan in het voorjaar doen, in de hoop dat ze de winter overleven.)

mvg,
Valentino.

[afbeelding verwijderd niet-https]
donderdag 19 oktober 2006 - 19:42
Fons

Tekst aangepast

Fons

Dat is wat ik altijd doe, gewone plastiek pot die ik tijdens de zomer in een sierpot zet met als voordeel dat tijdens de zomer geen direkt zonlicht op de pot staat wat ten goede komt van de wortels (wortelverbranding),en een ander voordeel is beter handelbaar,

Groetjes Fons.
donderdag 19 oktober 2006 - 19:57
kirsten

Kirsten

de blaadjes van mijn kumquat zijn een beetje geel gekleurd.
zou dat normaal zijn?
Hij wil ook niet groeien staat nochtans in speciale aarde, maar er zit geen schot in de zaak.
zondag 1 juni 2008 - 13:46
ben45

Ben45

Kirsten,

Normaal gesproken zijn de bladeren van de kumquat mooi donkergroen.
Kun je misschien wat meer omschrijven hoe de plant gehouden wordt.
Ik denk aan grootte pot, soort potgrond: zware klei of luchtige potgrond, welke bemesting, is de potgrond steeds nat, waar heeft de plant in de winter gestaan.


Groetjes, Ben.
donderdag 5 juni 2008 - 18:35
bcornelis

Bcornelis

Ik heb hetzelfde probleem.
Ik heb al sinds 3 jaar een kumquat die maar niet lijkt aan te slaan.
Er zijn eigenlijk een aantal problemen.

probleem:
De aardkluit wordt maar niet droog terwijl ik die zelden water geef.
De bladeren worden geel en vallen af
Iedere winter verliest hij massaal blaadjes (en aangezien er geen bijkomen is hij quasi kaal)

al geprobeerd:
Ik heb de kumquat al van nieuwe aarde voorzien (speciaal voor citrussen) ik ben sinds kort ook overgeschakeld van vloeibare meststof naar organische korrels.
Ik heb hem dit voorjaar van dode takken ontdaan.

Maar toch er zit geen schot in de zaak, er komen geen knoppen, blaadjes of eender wat bij terwijl mijn citroen boom op dezelfde plaats blijft groeien en bloeien enz...

Kan iemand mij helpen?

Alvast bedankt

Bjorn
vrijdag 6 mei 2011 - 13:46
ben45

Ben45

Bjorn,

De kumquat is wel een eigenwijze plant. Staat soms jaren stil zonder iets te doen, om dan ineens volop te groeien en te bloeien. En dan soms enkele jaren achter elkaar om dan weer ineens enkele jaren stil te staan.
Te natte potgrond zorgt voor wortelrot. De wortels zullen zich dan eerst moeten herstellen.
Groetjes, Ben.
zaterdag 7 mei 2011 - 22:25
Aminata

Aminata

Ik heb mijn kumquat ondertussen ook binnengehaald. (Wat een temperaturen van 23°C de ene dag naar 3° de andere dag).

Ik had hem in de hal gezet omdat het daar het frist is, maar hij verloor en heel pak bladeren. Omdat ik dacht dat het aan te weinig licht lag heb ik hem verhuisd naar de huiskamer (19°c), net voor het raam.

Nu verliest hij nog steeds bladeren. Het spijtige is ook dat hij in de zomer hele mooie nieuwe blaadjes kreeg en massa's bloesems (ik had al mooie vooruitzichten). De bloessems vielen eraf en ik had die kleine groene bolletjes, die dan vruchtjes worden. Spijtig genoeg zijn deze met het binnenbrengen allemaal afgevallen (zucht...).

Ik denk dat er geen enkel vruchtje meer aanhangt, buiten de twee volgroeide van vorig seizoen (aankoop tuincenter).

Ik ben wel een leek wat kumquats betreft. Maar wil wel het best voor mijn plantje... ondertussen is hij van de schildluis vanaf...

Wat ik ook gemerkt heb, is dat de grond maar niet wil opdrogen ookal krijgt hij geen water...

Iemand tips? Is het normaal dat de kumquat naar de winter toe bladeren laat vallen of niet??

Bah, daar gaan mijn vruchtjes voor volgend jaar
maandag 29 oktober 2012 - 15:00
ben45

Ben45

Aminata,
Bij het naar binnen halen kunnen er wel enkele bladeren vallen, maar dat mogen er toch echt niet al te veel zijn.
Hoogstwaarschijnlijk is er iets aan de hand met de wortels, zeker als de grond niet wil opdrogen. Hij verbruikt niets of weinig als een gedeelte van de wortels is weggerot.
Zet hem op een koele plaats met als het kan, op tijd frisse lucht. De huiskamer geeft nog meer problemen. Een koele slaapkamer, of hal etc. is aan te raden.
Geef heel weinig water. Om precies te zien of hij te nat of te droog is, kan een moisturemeter uitkomst bieden.
Op de website van de oranjerievereniging heb ik nog meer informatie staan. Kijk daar onder specialismen en dan bij citrus algemeen.
Groetjes, Ben.
donderdag 1 november 2012 - 00:21
Aminata

Aminata

Alvast bedankt voor de tips.

Ik heb ondertussen ook eens gekeken of wortelrot de oorzaak kon zijn omdat de grond nogal nat bleef, ondanks het feit dat de boom geen water kreeg. Maar de wortels zien er eigelijk prima uit. Ik zie geen schimmels of verkleuring, ze zien er mooi gelig uit. (ik heb niet echt een idee hoe wortelrot eruit ziet, maar ik denk niet dat de wortels aangetast zijn) Bestaat er soms een foto van?

Qua vochtigheid, onze barometer staat op 80 à 90 (tis een nieuwbouw, die nog niet volledig uitgedroogd is), ik veronderstel dus dat het niet aan de vochtigheid ligt?

Dan blijft enkel nog de temperatuur over, die zo’n 19 graden is, waarschijnlijk te warm voor een kumquat, aangezien ik lees dat 5 tot 12 ideaal is. Maar waar vind ik een plaats die goed verlicht is en die die temperatuur heeft? Waar laten jullie je kumquat meestal overwinteren?

Ik heb geprobeerd in de hal, maar daar begon net het probleem.
vrijdag 2 november 2012 - 13:02
ben45

Ben45

Gezonde citruswortels zijn wit tot crèmekleurig. Rotte wortels bruin, plat en vallen zo uit elkaar. Dus zullen de wortels gelukkig nog gezond zijn.
Bij de vochtigheid bedoel ik die van de kluit. Met een moisturemeter er in te steken kun je direct zien hoe het daarmee staat.
Is de druk in de plant zelf te hoog (doordat de kluit te nat is), dan kan hij ook vruchten en blad afstoten.
De 19 graden is echt te hoog. Dat geeft problemen. Een omgevingsvochtigheid van 80-90 is ook vrij hoog.
Wat hier ook aan de hand kan zijn: de chemische werkingen van de nieuwbouw zijn nog niet uitgewerkt, waardoor de plant genoemde verschijnselen laat zien.
Lijkt me toch dat de hal beter is. Zorg regelmatig voor frisse lucht!!
Groetjes, Ben.
vrijdag 2 november 2012 - 21:17
leach

Leach

hey,wanneer zijnde vruchten rijp om te oogsten?
woensdag 4 september 2013 - 14:33
groenbloemeke

Groenbloemeke

Als ze oranje van kleur zijn
Zuur blijven ze toch
zaterdag 7 september 2013 - 14:15

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon