menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Blad word geel

Ga naar meest recente reactie

remco

Tekst aangepast

Remco

hallo heb een vraag heg afgelopen zomer 2 Trachycarpus fortunei in me tuin geplant maar 1 van de twee krijgt ook geel blad nu ging ik net kijken kan ik hem vrij makkelijk om duwen en de ander staat wel een stuk vaster heb met planten een diep gat gegraven maar ik denk niet diep genoeg ik had oner de kluit 20 cm goede losse grond en daaronder de oude zeg maar klei grond wat kan ik doen heb ze ook allebij 1 keer koemest en iets voor de blad groen gemest maar niet extreem veel hoop dat iemand me kan helpen
zaterdag 2 februari 2008 - 16:13
VTO

VTO

U spreekt van klei onder de kluit. Normaal gezien dient u een grote plantput te maken en de kleigrond te doorbreken, desnoods een meter diep. Men de uitgegraven aarde met compost en zand indien het kleigrond is. Dit zorgt voor een betere drainage. De koemest die u toegediend heeft was dit verse koemest of uit zakken. Verse koemest trekt veel stikstof uit de grond tijdens de vertering. Stikstof zorgt voor de groei maar ook voor het bladgroen.

Indien u vreest dat u de plant niet goed hebt aangeplant zou ik hem uithalen, de grond die werd uitgespit mengen met compost en evt. zand. en de plant opnieuw aanplanten.

indien de kleigrond niet doorbroken is kan er water blijven opstaan die zorgt voor wortelrot met alle gevolgen van dien.


zeker nu niet bemesten. Nooit organische en stikstofhoudende meststof met elkaar mengen. Deze werken elkaar tegen.
zaterdag 2 februari 2008 - 17:05
Lysianthus

Lysianthus

Dag Remco, welkom hier op ons tuinforum.

Indien je je geroepen voelt om je ff voor te stellen, mag dat altijd.


zaterdag 2 februari 2008 - 18:24
remco

Tekst aangepast

Remco

ga inderdaad maar de palm er uit halen de goede grond eraf halen en dan dieper graven ga dan ook maar draainage gaten boren en vullen met grind maar kan ik dit nu ook doen of is het beter te wachten tot het voorjaar gebruikte koemest uit een zak als ik de palm eruit heb gehaald en opnieuw geplant heb moet ik dan nog iets speciaals toevoegen heb weleens gelezen iets over stekpoeder
zal me maar voorstellen ben remco woon in Wervershoof heb twee palmen met een stam van ongeveer 1 meter vind het leuk om een beetje het tropische gevoel hier in je eigen tuin te creeeren kinderen niet ja de twee palmen maar woon wel samen
zaterdag 2 februari 2008 - 20:51
Lysianthus

Lysianthus

Oeps Remco zo persoonlijk bedoelde ik het niet zenne , je hoeft je achternaam niet te vermelden hoor , dat kan je trouwens beter niet doen, ik bedoelde meer van: 'k ben getrouwd of niet , heb kids of niet, een grote hof of niet, je hobby's of niet, dieren of niet, voorkeuren voor tropische planten of groenten of fruit enz................wat je kwijt wil..................en zonder verplichting hoor......... zodat we je wat beter kunnen leren kennen zonder persoonlijk te worden.
'k hoop dat ik me wat verstaanbaarder heb gemaakt.
Je kan je tekst wijzigen ( eerst inloggen) door bovenaan op de knop ''wijzigen '' te klikken en dan kan je je tekst aanpassen.
zaterdag 2 februari 2008 - 21:45
Ernas

Ernas

Hallo Remco,

Misschien kun je de uitgegraven aarde mengen met een goede kwaliteit potgrond, en een groot deel Vivimus. Dat laatste stimuleert de wortelgroei. In het uitgegraven plantgat dan ook nog wat koemestkorrels toevoegen, en de trachycarpus kan geplant worden. Wel de aarde rondom de stam goed aanstampen, zodat hij goed vastzit, en water geven.

Beste groetjes, en veel succes,
Erna
maandag 4 februari 2008 - 12:58
Ernas

Ernas

Remco,
Ik vergat nog te zeggen dat je zeker moet wachten tot het niet meer vriest. De beste planttijd is dan ook vanaf half april.

Beste groetjes,
Erna
maandag 4 februari 2008 - 13:00
remco

Remco

dank je wel voor jullie antwoorden nog 1 vraag is vivimus mest stof en in welke hoeveelheid moet ik dit bijgeven is dit ook te koop bij de gewone tuincentra of alleen specialist bedankt alast
maandag 4 februari 2008 - 20:47
Fons

Fons

Remco, welkom op dit forum.
Planten die opgekweekt zijn in potten ook palmen vormen een vaste kluit waardoor het moeilijk is aansluiting te krijgen met de omgevende aarde dit voor verdere wortelvorming, wat ge kunt doen is enkele wortels van uw kluit los te maken en deze uitspreiden bij herbeplanting.
Vivimus is een soort tuinkompost aangemaakt door producenten van potgrond dus een grondverbeteraar en vervanger van eigen kompost.
maandag 4 februari 2008 - 21:22
Ernas

Ernas

Hallo,

Vivimus is geen mest, maar wel een organische bodemverbeteraar, die ze verkopen in zakken, te koop in de meeste tuincentra, oa. AVEVE. De zak is te koop als Vivimus voor sierheesters, bomen, buxus ed.. van DCM Opgepast, er bestaat ook Vivimus voor zuurminnende planten (zoals rhododendron), deze is het dus niet.

Als verhouding neem is steeds : 1/3 uitgegraven aarde, 1/3 gewone potgrond en 1/3 Vivimus, en daar heb ik goede resultaten mee.

Beste groeten,
Erna
maandag 4 februari 2008 - 21:29

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon