Onze tuinbabbel is een plaats waar je ideeën, foto's, gebeurtenissen met andere tuinvrienden kan delen. Momenteel hebben we zo'n 12.000 tuinvrienden die hieraan deelnemen.
Heb je nog geen account?
Registreer je hier en maak deel uit van onze community.
Ons tuinforum is een plaats waar ideeën en inzichten over verschillende onderwerpen in verband met tuinieren uitgewisseld kunnen worden.
Heb je een tuinvraag, misschien is deze behandeld in het forum? of stel de vraag gerust aan onze tuinvrienden....
Bekijk hier de tuinfoto's van onze tuinvrienden.
Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Plaats hier jouw mooiste tuinfoto's en deel ze met onze tuinvrienden. Zij kunnen op hun beurt van jouw tuin meegenieten en op jouw foto's reageren.
Bij de Plantenherkenner kun je foto's toevoegen van planten die je niet kent.
Andere tuiniers kunnen je dan helpen om de plant te identificeren.
Even een heel (domme) simpele vraag. Ik ben van plan straks bladeren in mijn borders te leggen als mulch. Op die plaatsen is er echter nog geen beplanting aanwezig... Dus bij een kleine storm zal al dit blad gewoon weg waaien denk ik... Tips om dit te voorkomen?
Geen idee wat een domme vraag is. Het lijkt me vooral dom om een vraag die je plaagt niet te stellen.
Zelf leg ik op zo'n stuk wat twijgen en takken.
Mocht de wind een keertje echt te keer gaan, dan rijf je de bladeren toch gewoon terug op de plaats waar jij ze wil?
Gratis fitness, frisse lucht, gewenst zichtbaar eindresultaat. Lijkt me allemaal positief.
Met of zonder bladeren erop "vergaat" (composteert) sierschors langzaam. Onderaan de laag krijg je dan een laagje compost waar onkruidzaden een voedingsbodem vinden. Dat laagje zal door het bodemleven ook langzaam in de bodem eronder dringen en die daar verrijken.
Na een tijd zal je er dan terug een laag sierschors bovenop moeten leggen.
(Afhankelijk van het soort schors, de grootte van de stukken, de plaats waar het ligt ... is dat tussen drie en zes jaar.)
Als je herfstbladeren op de schors laat liggen gaan die ook composteren (en er mogelijk voor zorgen dat de sierschors wat sneller composteert).
Het laagje waarin onkruid gemakkelijk ontkiemt zal daardoor wat sneller aangroeien. Hoe snel hangt af van de hoeveelheid bladeren.
Als je dat onkruid een beetje bij houdt, hoeft dat geen probleem te zijn. Die bodem is heel los en de wortels hebben daardoor weinig houvast. Daar wieden gaat vanzelf.
De rest is een kwestie van smaak.
Als je tuin er wat wilder mag bij liggen, kunnen de bladeren dat ook. Heel wat insecten zoeken er een schuilplaats voor de winter. Vogels weten dat ook en zullen er tussen de bladeren naar op zoek gaan.
Bedankt iedereen voor de tips. Nog een bijkomend vraagje... Voorjaarsbollen, kunnen die hun weg vinden door het bladerdek? Of moeten zij toch wat geholpen worden?
P.S. Ik weet niet hoe jij bollen plant, maar ik plant ze meestal in cirkels. In het midden steek ik dan een stokje, zodat ik achteraf nog weet dat ik op die plaats al bollen geplant heb.
Als je twijfelt kan je ze op die manier gemakkelijk in 't oog houden.
bladeren rond de struiken gewoon laten liggen in de winter is een natuurlijke bescherming tegen vorst en een ideale biotoop voor insecten en andere nuttige dieren om winter door te komen - echter niet laten liggen op een gazon
Als je een grasmachine met mulchfunctie hebt, kun je ook het gras dan afrijden met het blad erop. Het blad wordt versnipperd in kleine stukjes zodat het gazon er geen last van heeft. Doordat het blad verkleind wordt verteerd het ook veel sneller. Dit regelmatig herhalen. Dit werkt als er nie heel veel blad ligt op het gazon, vandaar de herhaling. Het bodemleven zal u dankbaar zijn!
Zo doe ik het hier in de tuin en werkt goed ook al is het meeste eikenblad.
klopt dries - echter vanaf november wordt het gras minder afgereden en vallen de bladeren massaal af - bovendien om te mulchen met een grasmaaier moeten de bladeren relatief droog zijn wat in november niet zo evident is
@Hvc
Gewoon even wachten op een aantal dagen droog weer. Dan drogen ook de bladeren weer op.
Als je je maaier op de hoogste stand zet en de opvangbak eraf laat worden de bladeren opgezogen en versnippert zonder dat je echt gras maait.
oorjaarsbollen, kunnen die hun weg vinden door het bladerdek?
In het Arboretum Van Kalmthout worden herfstbladeren gebruikt om te mulchen. 't Zijn geen scherpe foto's, maar op de eerste zie je sneeuwklokjes en op de tweede Cyclamen coum die er moeiteloos doorheen groeien.