Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/tuinvrienden/forum/4/tuinaanleg-onderhoud/69858/wat-te-doen-met-een-verwilderd-bosje

menu
Tuinadvies
0

Wat te doen met een verwilderd bosje

Ga naar meest recente reactie

Gyan Hoogkamer

Hallo,

Advies gevraagd. Wij hebben een woning gekocht met aan het achterste deel een stukje verwilderde grond wat ongeveer 20 jaar z'n gang heeft kunnen gaan. En nu dus een soort bosje is met veel jonge bomen. Het is ongeveer 1500 tot 2000 m2 aan oppervlak. Er groeien dus veel jonge bomen en er ligt ook veel dood hout. Dat laatste is een gevolg van de afgelopen droge zomers en de vele concurrerende jonge boompjes (neem ik aan). Er zijn veel plekken met woekerende brandnetels, klimop, bramenstruiken. Overal staan jonge boompjes. Echt verwilderd dus.
We willen hier graag iets mee doen zodat we iets meer aan dit stuk van de tuin hebben. We willen graag dat de goede bomen blijven en het dus een bosje blijft, maar dan wel wat netter, zodat je er doorheen kunt lopen en er kunt verblijven. Is het haalbaar om gras aan te leggen onder de bomen? Of misschien planten die het daar zullen volhouden? Hoe pak je zoiets aan? Kun je bijvoorbeeld een tuinfrees er doorheen halen en dan gras inzaaien of is dat een verkeerde aanpak? Kortom: we willen graag weten wat er hier mee kan en hebben een plan van aanpak nodig.

We zitten trouwens op de relatief arme zandgrond van noordoostelijk Noord-Brabant. En droog. De zomer van 2020 was voor heel Nederland droog maar hier was het echt extreem droog.

Voor de indruk twee foto's uit de zomer en uit de winter:dinsdag 2 maart 2021 - 21:21

WiPe

Vergeet dat gazon. Dat is het stomste dat je kan doen. Als je daar met een tuinfrees doorheen gaat, ga je eindeloos veel boomwortels beschadigen waardoor de bomen op termijn allemaal in de problemen geraken. Bovendien zal gras onder bomen nooit goed groeien.

Kijk eerst een welke bomen je wil behouden. Je kan paden vrij maken en brandnetels verwijderen door die met een riek uit te spitten. Dat gaat vlot aangezien die een oppervlakkige wortelstok hebben. Bramen kun je uitspitten, hoewel dat een lastig werkje is. Dood hout is deel van een bostuin. dat hoeft dus niet echt weg.

Je kan daar een woodland garden van maken. Daarvoor kun je schaduwplanten aanplanten, zowel vaste planten als struiken of een opvallende boom. Als je aanplant, geef je extra kompost aan de planten zodat die goed kunnen aanslaan.
woensdag 3 maart 2021 - 09:29

PeterC

Een woodland garden lijkt me nog een verre droom.
Ik zou beginnen met aan te duiden welke bomen en struiken je wil behouden en welke niet. Ik zie op de foto's dat er toch een aantal mooie exemplaren tussen staan.
Wat je niet wil behouden verwijder je of laat je verwijderen.
Dan krijg je een beeld van wat je overhoudt als basisstructuur en kan je nadenken over wat je er mee aan wil.
woensdag 3 maart 2021 - 19:37

Gyan Hoogkamer

Bedankt voor de reacties!

@WiPe: ok duidelijk, gazon vergeten. En eerst dus alles wat ongewenst is (brandnetels, bramen) weghalen.
bedankt voor de term woodland garden! Ik was hier niet van op de hoogte maar als ik op woodland garden zoek geeft dat zeeËn van inspiratie.

@PeterC we wilden eigenlijk dit voorjaar gaan kijken welke bomen en struiken nog mooi in blad komen en welke niet. Alles wat overduidelijk dood is hebben we al omgehaald.
woensdag 3 maart 2021 - 19:57

PeterC

Goed plan.
Ik neem aan dat je het huis gekocht hebt met de bedoeling om daar toch iets langer dan enkele jaren te wonen?
Rustig de tijd nemen en maak er iets moois van.

woensdag 3 maart 2021 - 20:13

WiPe

bedankt voor de term woodland garden! Ik was hier niet van op de hoogte maar als ik op woodland garden zoek geeft dat zeeËn van inspiratie.

Dat was ook een beetje de bedoeling.

Zoals PeterC zegt is dat nog een verre droom, maar als je een beeld hebt vanwaar je naartoe wil, kan je gericht werken.
Succes
woensdag 3 maart 2021 - 23:02

Gyan Hoogkamer

Bedankt voor de vriendelijke reacties. We gaan hier inderdaad hopelijk nog vele jaren wonen dus we kunnen langzaam iets moois maken van het bosje.
donderdag 4 maart 2021 - 08:52

Droge_zandgrond

Proficiat, toch wel een droom van velen volgens mij om een wild stukje tuin te hebben met wat wilde bomen op. Heel erg benieuwd naar het eindresultaat, als je uitdunt zullen de overblijvende bomen meer kans hebben maar ook het onkruid zal welig tieren. Uiteindelijk zullen de grote bomen het toch halen van de kleine, ik zou er niet teveel in tussen komen.

Wat wil je eigenlijk doen in dat stuk bos? Als je er gewoon in wilt wandelen wil je dan een pad aanleggen? Open ruimte creëeren in het midden waar je dan een bankje kan zetten, omringd door de natuur? Wil je er een speelbos van maken voor de kinderen, met zo'n speeltuig erin? Persoonlijk lijkt een open ruimte me wel leuk, een pad ernaartoe, en de rest laten verwilderen maar wel de netels etc. eruit halen. Netels groeien er ook enkel omdat de omstandigheden het toe laten, geeft toch aan dat je grond niet ideaal is en misschien verbeterd moet worden.

(massaal) veel bloembollen in de grond zouden wel direct wat kleur en variatie in je 'bostuin' steken

Supertof project wel, beetje jaloers
donderdag 4 maart 2021 - 16:06

Gyan Hoogkamer

Ah, dankjewel voor de leuke reactie! We gaan eerst maar eens kijken hoe het er van het voorjaar en van de zomer uit gaat zien. Door de droogte zijn een heleboel boompjes doodgegaan afgelopen jaar. Er zijn nu van zichzelf al een paar open plekken ontstaan. Maar ik kan pas goed inschatten hoe open die zijn als de bomen in blad staan. Dan maar eens kijken op welke manier we een looproute aan willen leggen. En eventueel ergens een bankje neerzetten inderdaad. Verder gaat het plan niet.
Voorlopig ook maar wat meer opzoeken over woodland gardens..

vrijdag 5 maart 2021 - 21:26

Tekst aangepast

Leerling

'Netter' is meestal ook 'armer'.

Dood hout in een bos is heel waardevol. Dat worden kleine ecosystemen an sich.
Een rechtopstaande dode boom kan nog jaren dienstdoen als nestplaats voor holenbewoners (spechten, eekhoorns, boomklevers, vleermuizen ...).
Ook dood hout op de grond is een schat voor o.a. zwammen en geleedpotigen, reptielen, kleine knaagdieren ... die op hun beurt weer voedsel zijn voor andere dieren. Heel boeiend om dat gade te slaan.

Je kan de dode boompjes en dikkere takken gebruiken om een (kronkel-)pad aan te geven. Links en rechts van het weggetje leg je die gewoon neer in elkaars verlengde. Natuurpunt doet dat hier ook.

Kleinere takken kan je op hopen leggen, als schuilplaats/nestplaats voor o.a. egels en kleine vogels.

De overvloed aan bramen en brandnetels hebben we helaas te danken aan de veel te hoge concentraties stikstof die neerslaan. Ik ken geen manier om de bodem te verbeteren waardoor die weer stikstofarmer zou worden.
't Is niet voor niks dat men probeert dat terug te dringen.

We hebben hier een veel kleiner stukje tuin waar we de natuur grotendeels haar gang laten gaan. Ik haal er de bramen en de invasieve exoten uit (hier vooral robinia, amerikaanse vogelkers, gele gevlekte dovenetel). Netels blijven voorlopig nog beperkt tot een klein hoekje, wat ik prima vind, omdat het waardplanten zijn voor heel wat vlinders.

Er groeien een aantal hulstruiken, graag gebruikt door kleine vogels. Je zou om dezelfde reden er ook een paar taxusboompjes kunnen zetten.

Dit jaar heb ik hier ook wat bloembollen geplant waarvan de bloemen natuurlijke vijanden van de processierups zouden aantrekken.
Ook daar is het wat uitkijken met wat ze je verkopen. Er worden bv. nog altijd invasieve exoten als Hyacinthoides hispanica (syn. Endymion hispanicus of Scilla hispanica) aangeboden als boshyacinten i.p.v. de inheemse Hyacinthoides non-scripta.

In elk geval al heel mooi dat je interesse hebt voor woodland gardens.
Heel benieuwd naar je project, dus hopelijk hou je ons verder op de hoogte.
woensdag 10 maart 2021 - 14:21

Gyan Hoogkamer

Dank voor het leuke bericht. We zijn bezig met opruimen zodat we uberhaupt door dat stuk heen kunnen lopen. Ik ben er ook van overtuigd om zo veel als mogelijk de natuur z'n gang te moeten laten gaan maar er moet een beetje een compromis gemaakt worden om ook als mens er iets aan te hebben. Al het hout leggen we aan de randen van ons perceel neer. Dit maskeert de lelijke betonpalen-prikkeldraad-erfafscheiding al een beetje. Ik zie en hoor nu al dat de ontstane houtwal vol met muizen en kleine vogeltjes zit. Leuk om te zien.

Het 'project' is wel een meerjarenproject. Wie weet deel ik in de toekomst nog eens een paar voor- en nafoto's hier.
vrijdag 12 maart 2021 - 08:14

Hvc

beste

Ik zie op foto's een prachtig stuk natuur die ik zeker zou bewaren

echter een grasperk aanleggen tussen tussen bomen is miserie zoeken ( cfr Wepe) ge gaat jaarlijk problemen hebben met onderhoud en al zeker met mosgroei in de wintermaanden - zeker niet doen

het droog hout is "goud waard" - dit zou ik opruimen en proberen te verhakselen en te gebruiken voor een mogelijk tuinpad eventueel met lokale perken met bloeiende (voorjaars)bloemen tussendoor (denk aan het hallerbos )

Ik weet niet of er kinderen zijn - maar eventueel een aangepaste boomhut uitbouwen

Infin zijn maar ideeën

zou beginnen met de bodem - en effen goed na te denken - ideeën opdoen met wat ge nu werkelijk wilt - in ieder geval zou ik de (semi) hoogstammige bomen bewaren

In se kunt ge ook enkel (selectief) opruimen (lees selectief bijsnoeien - onderhouden & biotoop onderhouden) met een slingerend wandelpad er doorheen

mgv

hugo
vrijdag 12 maart 2021 - 17:28

Gyan Hoogkamer

Ik heb nog een vraag. Ik zou wel graag wat meer diversiteit aan bomen willen hebben. Wat er nu staat is vooral eik.
Doordat er zo veel boompjes dood zijn gegaan de afgelopen paar jaar vallen er grote open ruimtes. Ik zou het wel leuk vinden om daar dus een ander type boom neer te zetten. Maar ik vraag me af of dat zomaar ongestraft kan.
Er vallen twee duidelijk grotere open plekken: eentje midden in het bosje en eentje aan de rand, op het westen. Het perceel er naast is weiland dus aan die open plek aan de rand staat een eventuele boom vol in de zon.

Mij lijkt een fruitboom wel leuk, ook om van te eten. Een appel of perenboom. Of een walnotenboom.
Verder heb ik even gezocht naar bomen die ik wel mooi vind en iets aparter zijn dan een eik maar toch niet te exotisch zijn en ik kom uit op:
Amerikaanse Tulpenboom,
Catalpa
Esdoorn

Nu dus mijn vragen:
- Kan je die bomen er ongestraft tussen gaan aanplanten?
- Andere suggesties voor bomen?
- Andere suggesties en ideeën om hier iets meer diversiteit tussen de eikenbomen te brengen?

Hier een foto van de plek midden in het bosje:
zondag 14 maart 2021 - 10:16

Dries944

Waarom zou je ongestraft geen andere bomen kunnen planten,komt de biodiversiteit alleen maar ten goede. Wel kijken of deze goed samen gaan met de bodemsoort,vochtigheid,wind, en of die goed tegen droogte kunnen uiteraard,enz.

Wat de eiken betreft, staan er veel zomereiken? Als er veel staan kan dit wel de processierups aantrekken dus hoe meer soorten hoe beter!
Als er amerikaanse eiken staan dan zaait die gemakkelijk uit waardoor dit eigenlijk een invasieve soort is die de mens eigenlijk in toom moet houden. Ook leven er weinig insecten op deze boom ivm de zomereik.

Esdoorn lijkt mij een goede kandidaat, je hebt ook nog lindes,haagbeuken,olmen,...
Je hebt ook nog perzisch ijzerhout die een spectaculaire herfstkleur heeft
Veel succes
zondag 14 maart 2021 - 11:17

PeterC

Mij lijkt een fruitboom wel leuk, ook om van te eten. Een appel of perenboom. Of een walnotenboom. Verder heb ik even gezocht naar bomen die ik wel mooi vind en iets aparter zijn dan een eik maar toch niet te exotisch zijn en ik kom uit op: Amerikaanse Tulpenboom, Catalpa Esdoorn

In zo een bosje zou je een hoogstam fruitboom kunnen plaatsen, hoogstam appel of peer is misschien niet ideaal maar vb pruim naar ervaring wel (bij mijn ouders stond er een hoogstam pruimelaar).
Een tulpenboom is erg mooi en hebben we hier geplant maar die wou hier niet groeien (droge, arme zandgrond), vorig jaar dan maar verwijderd.
Andere opties: es, kastanje, robinia (groeit hier erg goed en ontwikkelt al als nog jonge boom een mooie gegroefde bast en als die bloeit dan is het één gezoem van bijen van 's morgens tot 's avonds).
Meer struik: lijsterbes, hulst, taxus, hazelnoot.
zondag 14 maart 2021 - 17:54

Leerling

Robinia pseudoacacia is een invasieve exoot. Ik wied hier jaarlijks minstens 50 zaailingen. Het grootste deel van de namiddag is vandaag opgegaan aan het wegsnoeien van de een-jarige scheuten uit wortelopslag uit de tuin van onze buur. Dat zijn scheuten die op 1 jaar een 3-tal meter hoog worden.

https://www.ecopedia.be/boom/valse-acacia
https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=25948

Als er in dat weiland vee graast, zou ik geen taxus zetten waar het vee bij kan. Taxus (ook het snoeiafval) is giftig voor o.a. paarden en koeien.
Ook de gewone esdoorn (Acer pseudoplatanus) en de vederesdoorn (Acer negundo) zijn giftig voor paarden.
Als je daarvoor kiest, zet je die beter op een andere plek.

Zelf niet dol op Catalpa. Ik vind de bloemen en de afgevallen bladeren stinken. De bladeren vallen af voor ze droog zijn en verstikken de planten eronder. (Dit is niet/veel minder het geval met bladeren die gedroogd op de grond vallen. Zo'n bladerdeken is veel luchtiger en een welkome overwinteringsplek voor heel wat insecten. Wat op zijn beurt weer vogels aantrekt die in de winter op zoek zijn naar eten.)

Als je fruitbomen overweegt, dan zou je ook een paar kersen (Prunus avium) planten kunnen planten.
Heel wat kersen zijn niet/slecht zelf-bestuivend, dus heb je er minstens 2 nodig.
Je zou een hoogstam kunnen combineren met een (half-)laagstam. De eerste omdat hoogstammen zo mooi zijn, de tweede om zelf gemakkelijk(er) bij de kersen te kunnen.

Nog andere ideeën waarmee je meer dieren naar je bos gaat lokken (een paar zijn ook al aangehaald door anderen):
- sleedoorn (Prunus spinosa)
- wilde lijsterbes ((Sorbus aucuparia)
- wilde kardinaalsmuts (Euonymus europaeus)
- hulst (Ilex aquifolium)
- hazelaar (Corylus avellana)
- gewone vlier (Sambucus nigra)
- boswilg (Salix caprea)
- gele kornoelje (Cornus mas)
zondag 14 maart 2021 - 21:45

Gyan Hoogkamer

Bedankt voor de reacties en tips.
Ik ga ze allemaal eens opzoeken en afbeeldingen van opslaan en een keuze maken.
Ook gaan we gewoon maar eens bij een bomenkweker langs.

Nog een vraagje. Ik lees bij fruitbomen veel over snoeien. Ik vraag me af of dat echt moet. Ik snap dat het handig is om de appels laag te hebben hangen maar... Ik laat veel liever de natuur gewoon z'n beloop. Wat zijn de argumenten voor snoeien?
dinsdag 16 maart 2021 - 11:07

PeterC

Wij hadden thuis een boomgaard met onder andere laagstam appel- en perelaars.

Mijn vader snoeide die elk voorjaar. Hij was van opleiding landbouwkundig ingenieur en boerenzoon.
Hij heeft me toen ik nog een jonge snaak was uitgelegd waarom hij dat deed. (en me ook uitgelegd hoe je moet snoeien en ik heb dat toen ook gedaan maar te lang geleden, ik weet de regels niet meer)
Als je niet snoeit besteedt de boom teveel energie aan het groeien van gewas: takken en bladeren, energie die niet naar vruchten gaat, en dan komen er misschien wel veel vruchten aan maar dat zullen kleine vruchten zijn.
Door het snoeien zal de boom zijn energie steken in minder maar grotere, mooiere vruchten.

Dus moet je een fruitboom snoeien? Natuurlijk niet. Het is maar wat je van je boom verwacht.
dinsdag 16 maart 2021 - 19:50

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken