menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Zwak gazon veel onkruid

beaverke

Beaverke

Hey allemaal,

4 jaar geleden hebben een bosrijk gebied in Bonheiden omgetoverd in een mooi aangelegde tuin van ongeveer 30x20m (wees gerust, het was met de volledige toestemming van de groenambtenaar). We hebben het omleggen en het zaaien door een firma laten doen, want het leek ons onbegonnen werk dit zelf te doen. Mooi resultaat de eerste 2-3 jaar.

Het gazon is er na deze winter behoorlijk goed uit gekomen. Het was nog wel redelijk dun, maar dat is het feitelijk altijd wel wat geweest. Nu begint er echter gigantisch veel onkruid in te komen en groeit het gras quasi niet (mede door de droogte).

Ik ben het volgende van plan, aan jullie om te zeggen of dit goed of fout is, ik ben maar een tuinbeginnertje Eerder dit jaar heb ik al 1x gekalkt.

- eerst maaien tot middelmatige hoogte
- kort daarna spuiten met product van bayer (naam even kwijt)
- binnen een week mesten
- dan nog een week later maaien

In de voortuin is het al helemaal een ramp. Die is niet opnieuw aangelegd geweest, maar staat vol 'pisbloemen'. Hier ben ik hetzelfde mee van plan. Voor te verticuteren is het nu te laat denk ik, maar ik wil het gazon voor de periode juli (trouwfeest) echt zo goed mogelijk krijgen. Alle raad is welkom!

Groetjes


woensdag 4 mei 2011 - 17:49
Polplastron

Polplastron

1) Maai altijd zo hoog mogelijk: op die manier verdampt er minder water uit de bodem en is je gazon dus beter bestand tegen droogte.

2) Dat product van Bayer waarvan je de naam kwijt bent zou ik niet gebruiken om ecologische en gezondheidsredenen, maar dat is mijn mening.

3) Bemesten kan wel, maar heeft bij deze droogte weinig zin tenzij je gaat beregenen. Om een gazon even een boost te geven kan je met een stikstofrijke, organische meststof werken. Overdrijf hier echter niet mee want op lange termijn is het niet bevorderlijk voor de gezondheid van je gras.
Paardenbloemen (pisbloemen) kan je best uitsteken met een mesje of op z'n minst zorgen dat ze niet in het zaad komen.

4) Voor verticuteren is het misschien wat laat, maar volgens mij kan het nog net.

Persoonlijk zou ik in het najaar een laagje compost opbrengen. Volgens mij is je bodem erg arm (bosgrond) en groeit daarom je gras niet goed. Compost verbetert de bodemstructuur. Een relatief goed alternatief zijn de gedroogde koeienkorrels die je in de handel kan kopen. Dit is geen meststof, maar een bodemverbeteringsmiddel dat ik ook regelmatig toevoeg.

Ik ben geen gazonspecialist, dus laat ik verdere raadgevingen over aan anderen, maar ik hoop je toch al wat op weg gezet te hebben.

Groeten,

Pol
woensdag 4 mei 2011 - 18:08

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon