menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Gezocht advies over ecologisch tuinontwerp

Ga naar meest recente reactie

EV80

EV80

Graag zou ik van onze kleine, reeds beplante tuin van 120m² een natuurrijke, enigszins wilde en vooral ecologische tuin willen maken. Ik zoek iemand die mij kan adviseren over planten die hiervoor in aanmerking komen in onze streek (Bornem), advies kan geven over hoe ik onze tuin een nieuw ontwerp kan aanmeten (zonder alle bestaande beplanting te moeten opdoeken) en dit op een ecologische manier.

Alvast bedankt voor de hulp!
vrijdag 13 maart 2009 - 14:46
Eniavaswen

Eniavaswen

Op www.vasteplant.be vind je veel over prairiebeplanting. Dit is misschien wat je in gedachten had. Op de website van Velt vind je veel over ecologisch tuinieren.

Groetjes,
Karen
woensdag 18 maart 2009 - 12:55
Ntone

Ntone

effe onbeschaamd reclame maken : www.eco-tone.be
maandag 6 april 2009 - 14:41
EV80

EV80

Bedankt! Ik zal vanavond eens even op de site piepen.

maandag 6 april 2009 - 16:24
Polplastron

Polplastron

Er is een verschil tussen heemtuinen en ecologische tuinen. In een heemtuin zet je inheemse planten. In een ecologische tuin kan dat ook, maar het hoeft niet.

Ecologisch wil enkel zeggen dat je geen onnatuurlijke (chemische e.a.) bestrijding gebruikt en daarvoor zoveel mogelijk natuurlijke vijanden probeert aan te trekken.

Zelf heb ik een ecologische tuin met heel wat rozen in. Door ze te combineren met allerlei soorten andere planten moet ik nooit naar eender welke spuitbus of andere bestrijding.

De logica is als volgt:
1) Houd je bodem ten alle tijde bedekt met bodembedekkers, mulch of compost. Op die manier voorkom je verarming van de bodem door uitspoeling evenals uitdroging van de toplaag. In deze laag zullen ook heel wat predatoren zoals spinnen, loopkevers, ... zich schuilhouden. Ook onkruid zal enigszins worden geweerd door deze laag.

2) Leer leven met enkele schadelijke insecten. Enkel als er schadelijke insecten voorkomen zullen er ook natuurlijke vijanden zijn. Mijn rozen worden op dit moment belaagd door bladluizen, maar voor ze de planten te erg beschadigen zullen lieveheersbeestjes en vogels (vooral koolmezen in mijn tuin) hen helemaal verwijderen.

3) Plant bloemen in je tuin die nuttige insecten aantrekken zoals zweefvliegen. Dit kan door margrietachtige bloemen aan te planten. Echinacea, Coreopsis, ... zijn goede lokkers. Zweefvliegen eten nectar, maar hun larven zijn echte bladluis-terminators!

4) Zet planten op een plaats waar ze zich goed voelen i.p.v. constant te gaan beregenen, etc.

5) Zorg voor variatie in je tuin. Een tuin met allemaal rozen naast elkaar is een paradijs voor ziekten. Als één roos ziek is, gaat de ziekte door de hele tuin. Als groepen rozen door andere planten worden gescheiden, vormt dit een natuurlijke bariëre tegen plagen en ziekten. Er kan een groep worden aangetast, maar daar blijft het meestal ook bij. Ik geef hier als voorbeeld rozen, maar het telt voor elke plant.

Succes ermee!

Bij vragen, mag je me altijd mailen.

Pol

P.S.: VELT heeft inderdaad een interessante website.
vrijdag 24 april 2009 - 14:19
Vanillah

Vanillah

Hallo,

Hierbij zou ik graag een goede tuinarchitect aanraden die gespecialiseerd is in ecologische tuin-en landschapsarchitectuur. Ik ben er zeker van dat hij je verder zal kunnen helpen! Voor meer informatie verwijs ik je naar http://verde.linea-online.be/

Groetjes,

Nadia
vrijdag 26 juni 2009 - 17:39

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon