menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Siberische kou op komst met sneeuwval

WeatherService

WeatherService

Vandaag werden er door diverse weermodellen sneeuwkansen voorzien voor de gebieden ten westen van Brussel. De hoeveelheden zouden beperkt blijven, maar in realiteit moeten we zeggen dat de verwachtte sneeuw uitbleef. In het oosten van België daarentegen en vooral in de uiterste noordoostelijke hoek van Limburg is er op dit moment nog steeds sneeuwval. De accumulatie van het sneeuwdek loopt ginds op richting 5, lokaal 7cm.

Vannacht wordt het in die omgeving dan ook uitkijken voor rijm- en ijsplekken. In de rest van België blijft de kans op motsneeuw aanwezig, maar erg grote hoeveelheden zullen er niet meer vallen (de storing verpietert als het ware boven ons land). Het kwik daarentegen kan wel flink negatief worden. De vorming van ijs op diverse waterpartijen wordt op die manier flink gestimuleerd!

Winter opent vanaf woensdag alle troeven!

Het is frappant om te zien hoe een anti-winters weerbeeld enkele weken terug totaal kan omslaan richting een weerbeeld waar vele winterliefhebbers konden van dromen. De komende 2-3 dagen staan dan ook in het teken van een wintergevoel pur sang. Onderstaande weerkaartjes geven de weersituatie visueel mooi weer. Een koude luchtbel (afkomst vanuit Siberië) gaat zich namelijk in een strakke oostelijke stroming settelen. Deze arctische lucht bereikt ons later in de week en zal ervoor zorgen dat vele mensen even zullen schrikken bij het aflezen van hun thermometer.

[afbeelding verwijderd niet-https]
(Significante luchtbel gevuld met Siberische kou op komst richting de Benelux. Merk op dat grote delen van Europa worden beïnvloed door deze winterse setting)


[afbeelding verwijderd niet-https]
(Opmerkelijk is het tot stand komen van een Poolhoog dat door het Amerikaanse weermodel na volgend weekend in de steigers wordt gezet. Indien deze ontwikkeling doorzet is een langdurige koudegolf in grote delen van Europa niet uit te sluiten!)


Temperaturen op 850 hPa / 1499 m dalen immers richting -15°C, lokaal -20°C en ook de dauwpunten gaan vlot negatief. Er komen zelfs waarden tevoorschijn die voor een land als België vrij uitzonderlijk zijn (zeker met de warme Noordzee). Deze lage dauwpunten in combinatie met een straffe oostelijke bries kunnen zeer onaangename gevoelstemperaturen triggeren. Woensdag en vooral donderdag kan het buiten aanvoelen alsof het -20°C vriest!

[afbeelding verwijderd niet-https]
Dauwpunten dalen richting recordwaarden?


Sneeuw komt later in de week opzetten

In de blogbespreking van gisteren liet ik de sneeuwmogelijkheden even buiten beschouwing, maar vandaag durf ik daar toch wat meer informatie over te geven. Het zit namelijk al enkele runs in de weermodellen dat vanaf komend weekend de sneeuwsignalen gaan toenemen voor de Benelux. De exacte positie van het lagedrukgebied zal hierin een cruciale rol spelen. Op dit moment zijn de kansen op sneeuwval het grootst voor België op vrijdag en zaterdag aanstaande. Het is dan niet uitgesloten dat het vanuit het westen tijdelijk wat zachter gaat worden en dat dit gepaard gaat met een mislukte dooi-aanval. Dergelijke situaties blijven natuurlijk moeilijk om te 'voorspellen', maar voorzichtigheid blijkt nu al geboden aangezien de weermodellen zinspelen op een sneeuwhoeveelheid van 5 tot 10 cm in het volledige land.

[afbeelding verwijderd niet-https]
Sneeuwval mogelijk komend weekend. Hoeveelheden kunnen oplopen richting 5 - 10 cm.


Concreet

Door de grote consistentie op korte en middellange termijn tussen de diverse weermodellen (GFS, UKMO, ECMWF, GEM) moeten we beducht zijn voor een stevige winterprik die enkele dagen zal aanhouden. Vooral woensdag en donderdag wil ik waarschuwen voor een zeer onaangename gevoelstemperatuur en in het weekend wordt het dan opnieuw uitkijken naar sneeuwval die lokaal significant kan optreden. Een boeiende weerperiode voor de weeramateur, winterliefhebber en de meteoroloog!

Bron: http://weatherserviceblog.blogspot.com/
maandag 30 januari 2012 - 21:59
Pieter2

Pieter2

In de media werd gezegd dat de sneeuwzone zou opschuiven naar het westen, maar dat gaven de kaarten (GFS, Hirlam) de laatste 2 dagen niet meer aan. En zoals vaker gebeurt vallen er meer centimeters sneeuw dan verwacht bij die kaarten. Gaande van 5cm (west-limburg) tot 10cm (midden limburg, regio Zutendaal). Hier ligt zo'n 8cm (oosten). Tijdens de middag hebben we even natte sneeuw gehad bij 0°C, dat vriest nu allemaal aan, onder het sneeuwlaagje van de laatste uren. Morgen plezier...

maandag 30 januari 2012 - 22:25
Gehenna

Gehenna

Het zou gaan tijd worden dat we weten welk seizoen het is!

dinsdag 31 januari 2012 - 10:33
Echinacea

Echinacea

Hou ons op de googte van de weersvoorspelling. Hier 4 cm sneeuw en -1,7 graad in Sint-Truiden op 31/01/12. om 10 uur 50.
dinsdag 31 januari 2012 - 10:49

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon