die mixen,das niks
neem gewone bloem,verse of gedroogde gist water ,suiker zout en vetstof meer niet.
neem je kom ruim genoeg(koop een afwasteil die je enkel daarvoor gebruikt)
simpel receptje: 500 gram bloem,300ml water(lauw!)of melk(maakt je broodkorst zachter)anderhalve theelepel gedroogde gist of iets minder dan een half blokje verse..
een soeplepel suiker,klont boter en anderhalve soeplepel zout.....
lijkt ingewikkeld,maar is het niet.
meel in de teil,putje maken en hierin de gist brokkelen een beetje warm water bijdoen en met vork of vingers tot een papje roeren,de suiker erbij en even laten staan(het gaat dan bubbelen en schuimen) dan de rest van het water erbij,het zout langs de randen van de bloemput,niet tegelijk met het gist anders werkt de gist niet goed.
klont boter ook in de put en dan alles snel samenmengen,met 1 hand hou je de rand van je pot vast en met de andere stevig mengen nu....na een tijdje laat het deeg vanzelf los van de bodem......
tijdens het kneden moet je in het deeg"knijpen" met je hand,alsof je het wlit vastgraaien en beetje draaien met de pols,dan krijg je een mooi elastisch deeg.
doek erop(of plastic) en op warme plaats haf uur laten rusten(zou echt in volume moeten toenemen nu)
nog even doorkneden(niet te lang) je brood of broodjes vormen en ook afdekken,of zoals ik doe: bestrijken met melk en ei en weer op warme plaats laten rijzen tot ze in grootte verdubbeld zijn.
ik laat mijn deeg rijzen in de oven: oven even op 40° en dan afzetten,als de ovendeur goed dicht is blijft de oven lang genoeg lauw,bovendien heb je minder kans op korstig deeg(dat komt door tocht en uitdroging)ik dek mijn broodjes nooit af,zet ze gewoon in de oven om te rijzen....
na verloop uit de oven,oven instelen op de juiste temp.en als die opgewarmd is je broodjes bakken,supermakkelijk
het uitleggen is eigenlijk ingewikkelder dan het maken......
(ik ga vandaag ook zelf bakken,van die topic krijg ik weer zin)