menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Te veel paardebloemen

Ga naar meest recente reactie

dauwtrapper

Dauwtrapper

Hallo groenvingers ,
Ik heb sinds 2 jaar een andere woning en heb door verbouwingen aan het huis niet echt veel tijd gestoken in de tuin. Het was eigenlijk alleen maar even 1 keer flink hard werken en het hoge gras en meeste grote onkruid verwijderen, om het voor het oog van de buurt het geheel er een beetje fatsoenlijk uit te laten zien. Daarna gewoon het wekelijkse maaien en een beetje schoffelen, maar nu is mijn gazon een beetje veel overwoekerd door o.a. smalle weegbree(denk ik) en paardebloemen. Wie weet er een snellere manier dan elk plantje met een mesje uit te steken. Uiteraard is gif wel het laatste waar ik naar toe wil, en wat heeft dat voor het gazon voor gevolgen. En alsof het al niet genoeg is zit er ook nog heeel veeeel mos tussen al die gazonsprietjes. Je moet al goed kijken of er wel een sprietje gras zit. Hoe kan ik dat het best oplossen?
Jan Paul
maandag 26 mei 2008 - 23:30
corrielat

Corrielat

Een bekend probleem voor mij.

Maar ik haal ze alleen maar met een mes weg,
wel zorgen dat je de Hele PIN UITHAALD,
schijnbaar gaat hij daar weer op groeien,

veel werk maar wel effectief,

mos haal ik weg met een soort verticuteerhark,
en misschien zou je kalk moet strooien, (ik weet niet wanneer de juiste tijd is voor kalk),

maar hier op het forum zitten ECHTE kenners, die geven je zeker goede raad!

En gif gebruik ik noooooooooooooooooit,
dinsdag 27 mei 2008 - 07:51
LauraK

LauraK

Hallo dauwtrapper,

Een paar dagen geleden las ik ergens dat je onkruid ook zou kunnen bestrijden met azijn. Bij
paardenbloemen moest je dan wat druppels sprenkelen op het hart van de plant, en daardoor
zouden ze het loodje leggen. Of het klopt, weet ik niet, maar je zou het bij een paar van die
rozetten kunnen proberen. 't Is in ieder geval geen gif en niet schadelijk voor (huis)dieren.
Ik heb zelf geen paardenbloemen in het gras (even afkloppen!), maar zou het anders zeker eens
proberen. Misschien is het wel een fabeltje, maar daar kunnen anderen zeker meer over vertellen.

Groeten van Laura.
dinsdag 27 mei 2008 - 08:55
lisa

Lisa

wat vinden jullie van de idee om ze in salade te doen of om cemes te maken voor de huid???

groetjes lisa
dinsdag 27 mei 2008 - 13:00
sloeberkes

Sloeberkes

ik heb ze bijna allemaal uitgestoken en heel werk maar alle dagen een paar en de kippen en konijnen waren daar heel blij mee

groetjes Elsje
dinsdag 27 mei 2008 - 20:31
dauwtrapper

Dauwtrapper

Aan allen die me antwoord hebben gegeven. een welgemeend BEDANKT. Ik was er al bang voor dat ik op de knieen moest, zal er wel een apparaatje voor maken, want dat schilmesje is eigenlijk net iets te klein en ik denk dat de halve penwortel blijft zitten en vervolgens weer lustig doorgroeit. Net wat je zegt Corrielat.
Maar voor dat ik dat ga doen zal ik eerst eens proberen wat azijn in de rosetjes te deponeren, bedankt Laura voor de tip. Nou moet ik er wel even bij vertellen dat azijn een "alcohol" is en wie weet wat er dan gaat gebeuren. Misschien gaan ze wel wuiven of zetten hun feestneus op Maar het is het proberen waard.
Lisa dat iedee van in de salade doen, daar ben ik wel voor te porren, maar nen echte vent gebruikt gin poederkes en zalfkes(met alle respect). Ik ben er alleen een beetje huiverig voor kan je al die melkdistels c.q. paardebloemen eten dan? En Hoe te bereiden. Ik heb vanavond eens in zo'n kleine gids van het onkruid gekeken en daar zie ik toch wel kleine verschillen met het onkruid wat ik in de tuin heb. Ik ben er niet zeker van dat het taraxacum officinale is, en onbekend maakt ook onbemind. Ik zal me er de komende tijd eens wat meer in gaan verdiepen en eens uitproberen. Houdt de gazet er maar bij, als mijn naam bij de rouwberichten staat, dan was het geen paardebloem
Ik ben sins twee weken kippenhouder, nou ja houder is misschien een groot woord, ik heb drie leuke kippen(geen haan) en daar moet ik ook nog veel over leren, wat ze eten en zoal. Dus Elsje, ik zal ze eens VETmesten. Dat worden eieren van minstens 60 gram.
In ieder geval bedankt en tot ziens op het forum. Het was mijn tweede keer op het forum en dat zal toch wel iets meer moeten worden, want het is veel te leuk. Maar of ik die 7836 berichten van Elsje kan evenaren, dat betwijfel ik. Dan kom ik niet meer in den hof.
gegroet
Jan Paul/dauwtrapper

woensdag 28 mei 2008 - 00:06
Jose47

Tekst aangepast

Jose47

Hallo Dauwtrapper,
[afbeelding verwijderd niet-https] op dit gezellige, leerrijke forum, wel opgepast voor 'de leuke verslaving'....

[afbeelding verwijderd niet-https]
woensdag 28 mei 2008 - 10:54
Matabish

Tekst aangepast

Matabish

[afbeelding verwijderd niet-https] dauwtrapper,

van harte [afbeelding verwijderd niet-https] op dit interessante, hartelijke en reuzeleuke tuinforum!!

Wat betreft de paardebloemen (pisbloemen of pis-en-lit), hun blaadjes zijn echt lekker als sla, maar je moet wel enkel de jonge scheutjes gebruiken!! Daarvoor worden de plantjes donker gekweekt of opgehoopt zoals witloof of asperges, zodat de jonge scheuten wit en broos(mals) blijven zoals op deze foto:
[afbeelding verwijderd niet-https]
In grote franse restaurants wordt 'salade de pisenlit' regelmatig opgediend! Ze hebben een fijne bitterzoete smaak en zijn dus ook heel lekker vermengd met andere sla.
Je kan ook gewoon de frisse jonge blaadjes uit het hart van de plant nemen zonder risico op een 'doodsbericht' hoor!![afbeelding verwijderd niet-https]

Vriendelijke groeten,
[afbeelding verwijderd niet-https]

P.S.: je mag ons ook helpen [afbeelding verwijderd niet-https] via de topic "GreenQuizz 1.000.000.000 bomen"

woensdag 28 mei 2008 - 15:06
dauwtrapper

Dauwtrapper

@ els Ik zie op mijn scherm 2.32 uur en ik was van plan om nog wat aan mijn weblog te doen zodat jullie kunnen zien wat voor een verwaarloosde tuin ik had twee jaar geleden en wat er nog allemaal te doen is hier. Wat de plannekes zijn e.d. Je ziet dat de verslaving dus al heeft toegeslagen...ik ben niet meer te redden Wat betreft die salade uitproberen, och ik ben een taaie rakker, zo snel lig ik niet onder de groene zoden (om maar even in de tuinsfeer te blijven)

@matabish
hartelijk..JA, reuzeleuk forum...JA, reuzeinteressant forum...JA Als ik de foto zie dan moet ik zeggen dat het er lekker uitziet en leg ik idd de associatie naar witlof. Lijkt me wel lekker. Maar zo staan ze niet in mijn tuin, daar zijn ze groener. Ik zal er toch eens een blaadje van proeven. Maar doe me 1 plezier....we gaan niet meer praten over de franse naam of enig andere naam zoals je noemt in je verhaal, want dan hoef ik gelijk niet meer. Zat ik vanavond nog even op National Geographic te kijken en daar hadden ze het over batterijen (nieuwe uitvinding) die spanning(stroom) opwekten door er over een koper stripje te urineren. Waar gaan we naar toe in de wereld. Dat mijn hond van schrik of uit onderdanigheid staat te plassen, daar kan ik nog inkomen. Maar stroom opwekken door ....en dan lees ik later op het forum de andere naam van dit kruid en dan ook nog dat je ze kunt eten. Het is toch bij de af. Het zal wel door dit late uur komen. Ik ga maar slapen, en bedankt voor de info en de gezelligheid

Jan Paul
donderdag 29 mei 2008 - 02:55
Jose47

Tekst aangepast

Jose47

donderdag 29 mei 2008 - 08:48
dauwtrapper

Dauwtrapper

@josee ik schrijf maar even geen streepkes op de ee's, omdat dan alles weer fout gaat op dit pc-ke. sorry daarvoor. Maar zoals je ziet ben ik al verslaafd want ik zit nu al weer op de pc en dat zal ook vannacht wel weer laat worden, want morgen heeft het baasje vrij en zal dus ook dan wel weer op de pc zitten. Misschien dat ik tijd kan vrijmaken en me uit mijn verslaving kan wegrukken om mijn weblog op poten te krijgen. We zullen zien wat de rest van de familie erover denkt.....mijn lief vrouwke heeft ook een weblog dus het zal wel niet zonder slag of stoot gaan
groet Jan Paul
donderdag 29 mei 2008 - 17:51
Merel

Merel

Dauwtrapper ni bang zijn de groene blaadjes van de pissebloem zijn heel eetbaar, beetje bitter maar onder de sla gemengd heel doenbaar en heeeeeel gezond voor gal en lever!

Merel
P.s. ben geen nachtraaf zit gewoon op een ander stukje van de wereldbol
vrijdag 30 mei 2008 - 04:52
dauwtrapper

Dauwtrapper

Hallo Merel
Zo heel erg bang ben ik niet om iets verkeerds te eten maar het ziek zijn daarna vind ik onplezierig. Maar ik ga het zeker proberen. Maar er zijn pissebloemen en op pissebloemen gelijkende. En zoals ze omschreven staan in de boekjes (afbeeldingen) heb ik blijkbaar meerdere soorten in mijn tuin, we proberen gewoon en zien wel waar het schip strand. Ik zal ze goed bekijken en de meest duidelijke eens opeten. Kijken of ik mijn vrouw zo ver krijg om ze te verwerken in de salade.

Ik zag op het forum dat u in South Dakota woont, lijkt me geweldig die plains. Ik zag ook door het raam, buiten op wat voederplaatsen enkele gele vogels, zijn dat wielewalen? Ze lijken er op. De wielewaal komt hier in in zuid-limburg nog voor, alhoewel niet erg veel. Het zijn mooie zangvogels. En als ze dan, zoals bij u, in je tuin komen lijkt het me helemaal feest. Prachtig hè, die natuur zo dicht bij je raam. Brengt mij in ieder geval weer op een idee, die ik tzt maar eens moet uitwerken.
groet
Jan Paul/dauwtrapper
vrijdag 30 mei 2008 - 10:26
Merel

Merel

[http://plants.usda.gov/java/largeImage?imageID=taof_001_ahp.tif]

Dit zou ze moeten zijn, de Taraxacum officinale, nen helen boterham
De gele pietekes hier in de tuin zijn gold finches (goudvinken dus) wij noemen ze gewoon wilde kanaries, ze fluiten hier ongelooflijk mooi, zitten hier toch wel gemiddeld zo een twintigtal rond het huis!
[http://whatbird.wildbird.com/obj/91/_/target.aspx]


Merel
vrijdag 30 mei 2008 - 21:29
Matabish

Tekst aangepast

Matabish

@ Merel,
[afbeelding verwijderd niet-https] er is iets misgegaan met het plaatsen van je foto's...we zien je pietekes niet!!


@ dauwtrapper,
ik ben eens gaan kijken voor die QUERTY klavieren, maar ik vind daar ook geen accentjes op, behalve op een hoofdletter: É, zó dus!!
Maar geen accent aigu zoals dit: ´ of accent grave zoals dit: ` ...
Ik kan je dus niet helpen, je zult je plan moeten blijven trekken zoals je bezig was [afbeelding verwijderd niet-https].
En ik ben helemààl geen pc specialist hoor!! Al wat ik weet of ken heb ik ook met stukjes en beetjes geleerd o.a. op dit forum of van mijn kinderen!![afbeelding verwijderd niet-https]
Oh ja, de 'andere' naam van de paardebloemen komt van het feit dat men vroeger dacht dat je in je bed plaste als je die bloemekes plukte!!

[afbeelding verwijderd niet-https],
[afbeelding verwijderd niet-https]
zaterdag 31 mei 2008 - 01:33
Merel

Tekst aangepast

Merel

[afbeelding verwijderd niet-https]

op hoop van zegen

[afbeelding verwijderd niet-https]

Matabich, volgens mij komt de naam pissebloem van de urinedriijvende werking van het kruid

Merel
zaterdag 31 mei 2008 - 02:46
Matabish

Tekst aangepast

Matabish

nee hoor Merel, het gaat niet !! Ik heb geprobeerd om je link aanklikbaar te maken, maar dat ging ook niet!
Er moet dus een foutje zitten in je url...
Daarnet zag ik een url, maar nu zie ik enkel een klein rood kruisje dat zich niet wil openen.
'k Denk dat je nog eens zal moeten proberen, want ik zou de 'pietekes' (dat zeiden wij bij ons thuis ook!) toch graag zien??
De eerste keer ging het nochtans meteen goed hé, dus 't zal wel een keertje lukken!!
Maar nu ga ik slapen, het is hier ondertussen al 3.00u. geworden!! Morgen raak ik er weer niet uit op een fatsoenlijk uur!!
'k Wens jou nog een leuke dag en tot volgende keer, tchüss!!

Knuffel,
Matabish.
zaterdag 31 mei 2008 - 02:50
Merel

Merel

Zit hier ook op een qwerty en ik gebruik gewoon de alt toets ingedrukt houden en dan 130typen en voila é se

Matabich gij zijt een echte nachtraaf haha


Merel
zaterdag 31 mei 2008 - 02:55
Matabish

Tekst aangepast

Matabish

ja, da's waar...schandalig hé, maar ik hoef voor niemand op morgen, dus ik mag lekker luieren zolang ik wil!!
Hoe laat is het nu eigenlijk daar bij jou??

Matabish. (met sh...)
http://whatbird.wildbird.com/obj/91/_/target.aspx
zaterdag 31 mei 2008 - 03:02
dauwtrapper

Dauwtrapper

@merel
bij ons in europa zijn de goudvinken meer oranje van kleur, ge komt ze niet zo veel tegen zoals bij u. U heeft een gezegend plekske aldaar. Ik wil gelijk ruilen als de vinken daar net zo mooi fluiten als hier. Voor de rest zien ze er net zo uit als hier in europa. Ze zijn niet zo luid, zoals ik lees op die site. Hier fluiten ze vrij zacht van toon(vind ik)
dat met die alt-toetsen is reeds opgelost bij mij. Ik denk dat ik per ongeluk in de snelheid en enthousiasme met mijn twee vingers een verkeerde ctrl-toets heb ingedrukt. en dat moet je niet doen als je een antwoord aan het schrijven bent. Dat is dan gelijk weg en kun je weer opnieuw beginnen. Ach, ben ik weer even van de straat

@matabish
die link werkt wel als je die kopieert naar je adresbalk van de browser en dan gewoon het groene pijltje of op enter-toets drukken. ik zal je de link nog eens kopieëren
http://whatbird.wildbird.com/obj/91/_/target.aspx
het zijn gele goudvinken, mooie vinken. Ik zal ze helaas niet in mijn tuin aantreffen. Dat is niet hun biotoop, misschien ooit een dwaalgast. Ge hebt nu eenmaal baas en bovenbaas.

kopieer deze tekst maar eens in op google.be of nl

Field Guide to Birds of North America
je moet op de site gaan kijken van www.whatbird.com en dan zoek je gewoon even de "Gold finch" op
en dan kom je er ook.
identify.whatbird.com/mwg/_/0/attrs.aspx - 173k

nou ga ik toch echt grasmaaien,, want ik kom er niet af van die pc. Doei ik ga ook tussendoor vogelkes kijken en na het maaien vogelkes luisteren onder het genot van een pinteke.
prettig weekend
Jan Paul/dauwtrapper
zaterdag 31 mei 2008 - 14:48
Merel

Merel

Dauwtrapper het is hier echt een gezegend plekske..... allez als ge graag tvijftig jaar terug in den tijd gaat
De plains zijn niet zo erg geliefd, prairie,prairie en nog eens prairie... en hoewel ik eigelijk meer een bosmens ben kan ik hier (voor de zomer altans) niet uitgekeken geraken! Bij elke aankomst hier int voorjaar moeten we terug ff wennen aan het uitzicht, naar alle vier windrichtingen kan je de horizon zien!
Je staat gewoon heel dicht bij de natuur, een ritje door de prairie geeft altijd enorm veel voldoening, witstaartherten, wasberen,coyotes, ganzen en eenden, enorme hoeveelheden prachtig gekleurde vogels en zelf stinkdieren kom je gewoon tegen als je de tijd neemt om ze waar te nemen.
De grote temperatuurverschillen, de grote vochtigheid in de lucht, de muggen en tornado's pakken we er graag bij

Matabish, we staan hier zeven uur achter, als ik hier na den afwas wat kom computeren ist bij jullie al putteke nacht

Merel
[afbeelding verwijderd niet-https]
zondag 1 juni 2008 - 02:27
dauwtrapper

Dauwtrapper

@merel
voorwaar een gezegend plekske, ik zou me daar goed kunnen amuseren. Zou zelfs de muggen er op de koop toe nemen, want die moeten mij altijd hebben. maar die tornado's daar zie ik toch wel tegenop. Ik kijk veel naar national geographi en daar laat men regelmatig beelden zien van die twisters. Moet er niet aan denken dat ik mijn huisje en tuintje net op orde heb en er raast een tornado over je huis. Dan ben je toch van alles af. Je huis met de grond gelijk gemaakt. Hoe groot is nou het risico, opdat je huis wordt getroffen door een tornado? Wordt zoiets ueberhaupt gedekt door een verzekering? Om nog maar niet te sperken van alle bijkomende ongelukken. Dan blijf ik toch maar liever hier in het bos en ga wel een keer naar zeeland om het vlakke land te zien. Wat waarschijnlijk niet te vergelijken is met de vlakten die u daar ziet. Ben toch wel een beetje jalours, hoor.
Ik meende mij te herinneren dat het daar nogal koud kan zijn in de winter. Heeft men daar geen landklimaat, dus warme zomers, strenge winters. Lekker langlaufen waarschijnlijk. Ik begrijp echter uit uw verhaal dat u overwinterd in europa en in het voorjaar teruggaat naar amerika. Dat is wel een zeer mooie tijd van het jaar. Alles begint weer uit te lopen en u zult de bloempjes ook wel zien komen aan de bomen en planten. Maar toch die tornado's....nee, ik blijf toch in België. Dan geniet ik wel van de berichten die u ons toestuurt via de gedigitaliseerde weg, zoals die deugnieten van squirrels. Leuke beestjes, ondanks hun streken. Ik hoop dat u er nog lang van mag genieten, en dan hoop ik op mijn beurt dat u nog lang op het forum ons laat meegenieten van die geweldige natuur aldaar.
groet
Dauwtrapper/jan paul
zondag 1 juni 2008 - 03:40
Jose47

Jose47

Wowh Merel met die foto doe je me wel watertanden hoor, wat mooi is het daar, al blijf ik persoonlijk toch liever in de buurt van de kerktoren.

Laat ons nog maar meer meegenieten van al dat moois.

Groetjes
Josée
zondag 1 juni 2008 - 12:16
Merel

Merel

Dauwtrapper, het tornado gevaar wordt je gewoon haha, als ik dat hier zo op papier zie staan is dat wel raar. We ziijn goed verzekerd en hebben een kelder om te schuilen als het het serieus wordt! Voorlopig zijn er nog geen gemeld te dicht bij huis, nu bijna negenen s'avonds is er tornado watching helemaal in de andere hoek van Zuid dakota, das zo'n zes uur rijden en toch is dit voor ons wel dichtbij Gisteren in Nebraska zo'n vier uurkes rijden van ons. De kans is er dus altijd, bij gevaar zetten we altijd radio of tv aan, zo horen we gelijk wanneer het echt gevaarlijk kan worden.

Josée, ik was ook jaren een erfvast huismusje en nu rijd ik hier zo'n horderd kilometerkes om wa te gaan shoppe, wie weet wat er nog op jou ligt te wachten

Merel
maandag 2 juni 2008 - 03:55
dauwtrapper

Dauwtrapper

Hallo Merel, je hebt gelijk, we realiseren ons eigenlijk niet of te weinig, aan welke gevaren we eigenlijk dagelijks bloot staan. Ik werk bijna dageijks op grotere hoogtes en vindt dat heel gewoon. Ik vertel het mijn vrouw beter niet, want ik wil haar niet bang maken. Maar je went aan zulke gevaren. Bij die tornado's zal het wel niet anders zijn. Misschien dat ik toch nog wel een keer uw kant op kom. Ik zou nog iets noordelijker van u willen kijken, met name Canada. Maar eigenlijk is het overal mooi, je moet alleen goed om je heen kijken, en dan zie je vanzelf het schone van moeder natuur en de mensen die op deze aardkloot rondlopen. Ik wens u weer een aangenaam verblijf aldaar. Toch wel leuk, u zo ver weg en toch dicht bij, door dit kleine stukske techniek. Afstand telt tegenwoordig niet meer. En in Amerika al helemaal niet denk ik. Toevallig zit ik net naar een toepasselijk bluesnummer te luisteren "she is a truck'n little woman" van Little Nix uit 1952, wat trouwens vanuit Amerika komt. Amerikaanse radiozender K.T.I.T.(blueszender) Over afstanden gesproken
groet Jan Paul
dinsdag 3 juni 2008 - 03:33
Merel

Merel

Bij het snuffelen in oude receptjes viel mijn blik op......



Appel-paardebloemstroop.
 1 ½ liter vers geperst appelsap uit de sapcentrifuge
 200 paardebloemen
 200 gram rietsuiker.
Pers de appels uit en doe dit in een pan. Doe er de paardebloemen in zonder steel en kook dit 1 uur.
Zeef het door een doek en knijp dit goed uit.
Doe het vocht terug in de pan en kook het in tot 1/3 en voeg de suiker toe.
Laat dit nu 5 minuten doorkoken. Laat een druppel vallen op een koud schoteltje, dan kun je zien of de vloeistof dik genoeg is.
Heerlijk op brood en pannenkoekjes.

Merel
woensdag 4 juni 2008 - 05:09
Matabish

Matabish

lijkt me lekker Merel maar... [afbeelding verwijderd niet-https] 200 paardebloemen???
Of moet dat 200 gram zijn??

groetjes,
Matabish.
woensdag 4 juni 2008 - 15:51
Merel

Merel

Neen, neen 200 paardebloemkes.... das zo ongeveer nen emmer vol
Samen met de kids of kleinkindjes is da zo geplukt

Merel
donderdag 5 juni 2008 - 01:22

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon