Hier bieden we voer zo aan dat duiven er niet bij kunnen.
We gebruiken twee voederstations als deze
https://www.tuinadvies.be/tuinwinkel/product/33286/voederstation-wild-bird-tuinvogels-voederen met daaraan een vetbolhouder, een voederhuisje voor zaad en een waterschaal.
De voederhuisjes heb ik elders gekocht. Belangrijk voor mij zijn: gemakkelijk schoon te houden (om verspreiding van ziektes tegen te gaan), een dakje dat groot genoeg is om het voer droog te houden (helemaal lukt nooit), niet geschikt voor grotere vogels.
En achteraan staat ook een beschermkooi als deze:
https://www.tuinadvies.be/tuinwinkel/product/27917/beschermkooi-maxi-tuinvogels-56-cm. Daaronder staat een voedertafeltje en hangt een vetbolhouder. Op de kooi ligt een glasplaat van een oude koelkast, zodat het voer droog blijft.
Dat eten is vooral bedoeld voor grondvogels. De mazen zijn groot genoeg voor merels.
De vetbolhouder achteraan hing eerst ook aan het voederstation, maar daar kwamen dan ook halsbandparkieten mee-eten. Nu het in de beschermkooi hangt, kunnen ze er niet meer bij. Tot onze verbazing vond zelfs de grote bonte specht er wel vlot zijn weg weer naar.
Op de grond staan ook nog een paar zwarte plastic bakjes met water. Zwarte, omdat dat beter de zonnewarmte vasthoudt en het water daardoor iets minder snel bevriest. Die bakjes hebben schuine wanden, zodat ze het niet begeven onder de druk van het ijs en je het ijs er eenvoudig kan uithalen. En omdat er geen relief in zit, zijn ook die gemakkelijk schoon te maken.
Wat door de vogels uit de silo's gemorst wordt, wordt opgegeten door de grondvogels en soms nog door duiven, maar ik zie er nooit meer dan twee.