menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 1

Witte schimmel op vele struiken

Ga naar meest recente reactie

anneliesvdv

Anneliesvdv

Hallo,

We hebben op vele verschillende soorten struiken een schimmel op de stam. Het ergste is deze op onze stermagnolia, maar het begint nu ook op onze appelbomen, seringenstruik, fotinia, enz...

Is deze nog te genezen en kunnen we er nog iets aan doen? Kan moeilijk alle struiken beginnen weggooien -(....

Allerlei Vragen ivm de Tuin

zondag 13 maart 2016 - 18:18
Patrikc

Patrikc

Het is geen schimmel, maar korstmos. Het is totaal onschuldig en je moet daar niks tegen doen.

Het kan er wel op wijzen dat uw tuin eerder vochtig is, uw planten wat snoeien zodat er meer lucht en licht in de kroon komt helpt wat.
zondag 13 maart 2016 - 19:32
Tuinprins

Tuinprins

Als je over heeeeeeeeeel veeeeeel tijd beschikt dan pak je een oude tandenborstel en poetst alle 'vlekjes' weg
maandag 14 maart 2016 - 07:29
Polplastron

Polplastron

Het kan er wel op wijzen dat uw tuin eerder vochtig is, uw planten wat snoeien zodat er meer lucht en licht in de kroon komt helpt wat.


Korstmossen komen op veel plaatsen voor en dus ook op erg droge plekken: je ziet verschillende soorten bijvoorbeeld op oude begraafplaatsen en muren en dat zijn vaak niet de meest vochtige plekken. Op vochtige plekken groeien eerder echt mossen.

Meer licht in de kroon laten heeft een omgekeerd effect. Veel korstmossen hebben graag veel licht. Net daarom groeien ze vaak op stammen van bomen die niet te dicht begroeid zijn, op oude stenen in "open veld" en op stammen van struiken die niet zo goed groeien.

Schadelijk zijn ze zeker niet: als een plant slecht groeit kan dit eventueel bepaalde korstmossen meer groeikansen geven, maar omgekeerd zullen de korstmossen nooit de groei van een plant belemmeren.

Overigens zijn korstmossen boeiende organismen. Het zijn namelijk helemaal geen mossen hoewel de naam anders zou suggereren. Korstmossen zijn een mooi voorbeeld van symbiose: een schimmel en een bacterie of alg werken samen en zonder elkaar zouden de meeste zelfs niet eens kunnen overleven. Ook kunnen specialisten uit de determinatie van de soorten die in een gebied voorkomen afleiden hoe het gesteld is met de luchtkwaliteit. Boeiende gevallen dus en al helemaal niets om met een tandenborstel te lijf te gaan! Haha!

Groeten,

Pol
maandag 14 maart 2016 - 08:35
Patrikc

Tekst aangepast

Patrikc

Korstmossen zijn een symbiose van een schimmel met bacteriën of algen. (edit,zinnetje toegevoegd voor de duidelijkheid)

De schimmels verkiezen te leven in een vochtige omgeving.
De algen of bacteriën zorgen voor de energieproductie in deze samenlevingsvorm, want ze doen aan fotosynthese, dus hebben licht nodig.

Waar ergens het voor korstmossen ideale evenwicht ligt tussen een dichte kroon die langer vocht vasthoudt en een luchtige kroon die meer licht krijgt, weet niemand denk ik Pol...

We zijn het er in elk geval over eens dat je er beter naar kan kijken en ervan genieten dan je er aan ergeren
maandag 14 maart 2016 - 09:02
Polplastron

Polplastron

Schimmels verkiezen te leven in een vochtige omgeving. De algen of bacteriën zorgen voor de energieproductie in deze samenlevingsvorm, want ze doen aan fotosynthese, dus hebben licht nodig.


Korstmossen zijn geen schimmels dus deze opmerking gaat niet op. De symbiose zorgt voor nieuwe eigenschappen die de afzonderlijke organismen niet zouden hebben.
Korstmossen groeien erg traag, zijn echte overlevers en gaan in het geval dat omstandigheden niet optimaal zijn gewoon in "rust". De kroon luchtiger maken zal dus niet veel helpen tegen korstmossen al kan het natuurlijk eventueel helpen tegen andere zaken zoals echte schimmelziekten en/of parasieten, maar dat hangt sterk van plant tot plant af.

Snoeien om korstmossen tegen te gaan vind ik nogal kort door de bocht.

Het is echter geenszins mijn bedoeling om een hele discussie op te zetten over de levenswijze van korstmossen want dat is een specialisatie op zich: het aantal soorten is enorm.

Groeten,

Pol
maandag 14 maart 2016 - 14:41
Patrikc

Patrikc

Pol,
ik heb een zinnetje dat ik eerst bij het opstellen van mijn reactie verwijderd had omdat het gewoon een herhaling was van wat al gezegd was terug toegevoegd. Het zal dan duidelijker zijn...

Ben jij specialist in korstmossen misschien ?
maandag 14 maart 2016 - 16:11
Polplastron

Polplastron

Neen, ik ben geen specialist en wil me zo ook zeker niet profileren hoor!
maandag 14 maart 2016 - 16:35
zuurtje

Tekst aangepast

Zuurtje

Nu Annelies weer aan het woord .....
dinsdag 15 maart 2016 - 11:57
Roeli

Roeli

Annelies is met de tandenborstel bezig
dinsdag 15 maart 2016 - 12:32
Thefizyx69

Tekst aangepast

Thefizyx69

dinsdag 15 maart 2016 - 13:17
zuurtje

Zuurtje

....... en misschien is de prins haar wel komen helpen
dinsdag 15 maart 2016 - 21:17

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon