menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Paddenstoelbestrijding

Ga naar meest recente reactie

jobibo

Jobibo

Op ons nieuwe gazon komen elke dag paddenstoelen op.
Niet zo gezond voor onze kleindochter van een jaar dat nog alles in haar mond steekt.
Hoe kunnen wij deze paddenstoelen bestrijden?
MVG, Jo.
zondag 25 augustus 2013 - 08:18
Plantadvies

Plantadvies

Paddenstoelen, of beter gezegd zwammen, houden van lekkere, voedselrijke grond, dus aan een tekort aan meststoffen zal het niet liggen. De meeste soorten groeien daarbij op organisch restmateriaal. Gazons die regelmatig besproeid en bemest worden zouden minder vatbaar zijn voor het ontstaan van zwammen dan gazons waar onregelmatiger bemest wordt. Een goede beluchting van de bovengrond, het verwijderen van de viltlaag, minder stikstofbemesting en na het midden van de zomer stoppen met bemesten en slechts matig sproeien helpen verder om de groeiomstandigheden voor zwammen minder aantrekkelijk te maken.

Plantadvies
zondag 25 augustus 2013 - 08:51
jdcoster

Jdcoster

Waarschijnlijk zit er nogal wat rottend organisch materiaal in de grond, zoals boomwortels bijvoorbeeld. Paddestoelen kun je in dit seizoen dan niet vermijden. Het mycelium kan meters ver lopen en breidt steeds uit, meestal in cirkels (heksenkringen). Dit duurt tot al het dood materiaal verteerd is en kan een paar jaar duren.
De beste oplossing is zo'n kindje nooit alleen laten en zonder toezicht. Als er geen paddestoelen zijn zouden ze wel wormen of aarde in de mond steken ... .
Mits een goede opvoeding en aanleren dat er dingen vies of gevaarlijk kunnen zijn, zullen ze dat binnen een jaar wel al niet meer doen. Een beetje geduld dus.
zondag 25 augustus 2013 - 09:06
jobibo

Jobibo

Dank jullie voor de reactie, we zullen geduld moeten hebben en natuurlijk houden we de kleine in de gaten.
zondag 25 augustus 2013 - 10:26
Polplastron

Polplastron

Dat moet je als ze zo klein zijn altijd doen; er zijn meer gevaren in de tuin dan je meteen zou denken. Tot een bepaalde leeftijd laat je kinderen volgens mij best nooit zonder toezicht in de tuin. Vanaf het moment dat zo'n kind ietwat begrip (kleuterleeftijd) begint te ontwikkelen kan je duidelijk maken wat kan en wat niet kan.

Meestal blijven ook kleinere kinderen wel van planten af tenzij ze er om een of andere reden lekker uitzien zoals alle bessen en sommige kleurrijke bloemetjes. Planten met giftige bessen kan je dan ook best vermijden in de tuin. Champignons eten we ook wel eens op ons bord, dus kunnen paddenstoelen er inderdaad op kleine leeftijd wel aantrekkelijk uitzien. Kleuters begrijpen echter het gevaar al, al is ook daar de noodzaak om hen herhaaldelijk te wijzen op het eventuele gevaar.

Groeten,

Pol
zondag 25 augustus 2013 - 11:23
baloe

Baloe

'k zou zeker niet mulchen....
zondag 25 augustus 2013 - 21:57
Polplastron

Polplastron

'k zou zeker niet mulchen....

En waarom dan wel niet? Mulchen met compost kan inderdaad de paddenstoelengroei voeden, maar verbetert tegelijk de bodem voor de plantengroei. Persoonlijk heb ik liever gezonde planten met hier en daar een paddenstoel dan een mini-woestijn in de tuin hoor!
maandag 26 augustus 2013 - 11:54

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon