menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Bijen kweken voor bestuiving

Ga naar meest recente reactie

sukrusani

Sukrusani

Hallo allemaal,
Voor mijn tuinbouwproject in de tropen, heb ik hulp nodig van veel bijen (hommels) die de bestuiving van mijn planten optimaal moeten kunnen verzorgen.
Als voorbeeld neem ik bevruchten van trostomaten. Alle bloemen aan een tros dienen bevrucht te worden anders krijg je geen echte tros!!!
Maar ik ben bang dat er onvoldoende bijenvolk beschikbaar is.
Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik heel veel bijen aantrek of zelf kan kweken in de nabijheid van mijn planten, zodat de kans op maximale bevruchting vergroot wordt?

Allerlei Vragen ivm de Tuin

donderdag 16 februari 2012 - 11:01
Polplastron

Polplastron

Ik vermoed dat je daar je trostomaten en andere buiten gaat kweken en niet in een serre?

In dat geval vermoed ik dat er voldoende bestuivende insecten in de buurt zullen zijn.
Je kan ze in elk geval aanlokken door niet alleen nutsgewassen te telen maar ook andere bloemdragende planten. Vooral als die planten bloeien op de momenten dat je nutsgewassen niet bloeien wordt het voor die insecten aantrekkelijk om in de buurt te blijven rondhangen.

Verder vermoed ik dat ook in de tropen er wel solitaire bijen leven die eventueel in holten en spleten hun nesten maken zoals dat met metselbijen hier in Europa gebeurt.
Een houten nestblok met gaten erin zal dus ook daar wel eens kunnen helpen.

Aan welke tropische streken denk je overigens concreet? Als je wat gerichtere info geeft, kan ik misschien wel eens rondvragen in de internationale kennissenkring.

Groeten,

Pol
donderdag 16 februari 2012 - 13:25
jdcoster

Jdcoster

Suriname dus.

http://www.komki.nl/
donderdag 16 februari 2012 - 13:28
guy_fruit

Guy_fruit

Maak zelf een bijenhotel voor solitairbijen of metselbijen.
Eventueel kan je ook een "kant en klaar" bijenhotel aankopen.
Tip:
http://fruitabc.blogspot.com/2012/02/solitairbijen-of-metselbijen-in-uw.html
donderdag 16 februari 2012 - 13:44
Polplastron

Polplastron

Ik zou in dat geval toch opteren voor het zelf maken van zo'n bijenhotel hoor: op die manier kan je werken met materiaal dat ginder voorhanden is wat zowel de kostprijs drukt als dat het ecologischer is. Bovendien ga je op die manier volgens mij minder kans hebben dat een of andere soort ginder slecht reageert op geïmporteerd hout.
Maar 't zijn maar bedenkingen ...

Wel jammer als die website die hierboven is aangegeven van jullie bedrijf is, dat jullie vooral voor export gaan kweken. Geef mij maar broccoli, bloemkool e.d. uit eigen regio: veel minder vervuilend. Bovendien is de import van goedkope groenten heel nadelig voor de Europese boeren en ... laat het nu net crisis zijn.
Verder heb ik ook niet zo veel op met het vanuit Europa opzetten van bedrijven in het buitenland "om de lokale bevolking te helpen". Leer de lokale bevolking zelf boeren i.p.v. hen te laten boeren onder Europees toezicht: zelfstandigheid en zelfredzaamheid zijn betere doelen dan economische vooruitgang op zich.

Maar ja ... in handel telt geweten niet zeker. Toch is er volgens mij heel wat toekomst in export van groenten die hier niet groeien of in het enkel kweken voor lokale markt ... Maar ik ben geen zakenman of econoom...

Groeten,

Pol
donderdag 16 februari 2012 - 14:38
Pieter

Pieter

Pol,
Als ik de website goed begrijp willen ze net in Suriname telen voor de Surinaamse markt.
Als jullie ook in kassen gaan telen, kan je uiteraard ook zelf hommels aankopen voor bestuiving, er zijn verschillende bedrijven die zich daarop toespitsen.
donderdag 16 februari 2012 - 15:03
Polplastron

Polplastron

Wat betekent export dan????

Ik lees op die website:
Om de totale bevolking te kunnen laten genieten van onze producten en tegelijk te kunnen exporteren is echter veel landbouwgrond nodig. Hoe meer grond, hoe meer kassen, hoe meer werkgelegenheid, hoe groter en bredere export en dus … import beperking!

Hommels importeren in vreemde landen is geen goed idee. Er is al genoeg natuurvervalsing! Denk maar aan al die biologische bestrijdingen die men hier ooit invoerde zoals Aziatische lieveheersbeestjes e.d.!

Groeten,

Pol
donderdag 16 februari 2012 - 16:07
sukrusani

Sukrusani

Ok Polplastron,

Ik merk dat niet iedereen begrijpt wat het doel is van mijn tuinbouwbedrijf daar in Suriname.
Nu dan iets specifieker. Het grootste deel van de Surinaamse bevolking is niet in staat die producten te kopen die ik wil gaan verbouwen omdat deze ongelooflijk duur zijn voor de doorsnee Surinamer. Daar kan ik wat aan doen. Maar ik begin met slechts 1 hectare en daarop kun je moeilijk voor 1/2 miljoen mensen allerhande "Europese groentesoorten" verbouwen. Deze producten kennen alleen de vakantiegangers die af en toe naar Europa (lees Nederland) kunnen of vakantiegangers uit Nederland die naar Suriname gaan. De laatste groep kent deze producten maar al te goed en zou deze ook daar willen kunnen eten. De rest van de Surinaamse samenleving wil ik dus ook kennis laten maken met deze, trouwens gezonde, producten. En pas daarna zal ik exporteren, immers een goede ondernemer denkt vooruit.
De 5 producten die ik heb genoemd op mijn website zijn slechts het begin. Uiteindelijk wil ik alle mogelijke "vreemde groentesoorten" daar introduceren vers van het land en dus geen import. Import kost het Suriname ruim 220 miljoen euro per jaar en dat willen de beleidsmakers daar beperken. Ik kan daar wat aan doen al is het maar miniem, alle beetjes helpen. Daarna zal ik mijn kennis en ervaring delen met de lokale boeren, zodat die 220 miljoen op zijn minst gehalveerd wordt.
Het moge uiteraard duidelijk zijn dat ik met deze methode niet alleen mezelf maar een groot deel van Suriname kan helpen.
En als ik de hulp moet hebben van een miljoen hommels, dan doen we dat. Leve de natuur!
donderdag 16 februari 2012 - 17:02
Pieter

Pieter

Hommels importeren in vreemde landen is geen goed idee. Er is al genoeg natuurvervalsing! Denk maar aan al die biologische bestrijdingen die men hier ooit invoerde zoals Aziatische lieveheersbeestjes e.d.!

Pol,
Ik dacht niet dat men kan verderkweken met die hommels die men verkoopt, maar ik kan me natuurlijk vergissen.
donderdag 16 februari 2012 - 17:08
sukrusani

Sukrusani

Heel goed gezegd Pieter,

Deze hommels zijn volgens mij onvruchtbaar, dus daar hoeven we ons niet druk om te maken. Het gaat bij Komki Suriname dus om zoveel mogelijk hommels zelf te kweken uit de lokale populatie.
donderdag 16 februari 2012 - 17:30
Polplastron

Polplastron

Waarom zouden die hommels onvruchtbaar zijn????? Een hommelnest bestaat gewoon uit een koningin en werksters. Op het einde van het seizoen sterven de werksters, maar de bevruchte koninginnen blijven over. Ze zullen echter zelden of nooit hetzelfde nest opnieuw gebruiken. Vandaar dat ze volgens mij commercieel ieder jaar opnieuw worden "aangeschaft". Ik kan me vergissen hoor, maar dan krijg ik graag een met concrete argumenten gestaafde reactie i.p.v. een "volgens mij".

Woon je overigens al in Suriname? Misschien is het het interessantste om daar eens te informeren bij lokale boeren. De insecten die hun gewassen bestuiven zullen dat even goed doen bij tomaten en zo.

Daarna zal ik mijn kennis en ervaring delen met de lokale boeren, zodat die 220 miljoen op zijn minst gehalveerd wordt.
Deze uitspraak vind ik wel heel gedurfd!!!!! De meeste lokale boeren hebben, als ik het goed inschat, 100% meer ervaring en kennis van zaken dan jij als het neerkomt op het telen van groenten in Suriname.

De lokale Surinaamse boeren kunnen echter vaak niet voldoende investeringen doen om hun gewassen goed te verzorgen. Het is geen gebrek aan kennis, maar wel een gebrek aan mogelijkheden.

Tomaten telen in Suriname schijnt niet zo makkelijk te zijn gezien deze daar nogal last hebben van een bepaalde rups. Kasteelt zou een uitkomst bieden, maar is zoals gezegd voor de meeste boeren geen echt haalbare kaart.

Lees ook even http://parbode.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2720&Itemid=23

Groeten,

Pol

P.S.: Neem me m'n reacties niet kwalijk: ik bedoel niet dat je slecht bezig bent of zo hoor ... Ik ben gewoon hopeloos kritisch!
donderdag 16 februari 2012 - 18:34
jdcoster

Jdcoster

Ik blijf het een beetje volgen maar onthoud me van niet relevante commentaar.
Als West-Vlaamse imker weet ik immers totaal niets van het insectenleven in Suriname.

Dat de aangeleverde hommels onvruchtbaar zouden zijn. Dat is zeker onjuist.

Ik keek ook even op de site van Koppert, zo'n toeleveringsbedrijf van hommelvolken.
Twee dingen vond ik interessant:
dat het rendement van de bestuivingsarbeid bij hommels heel erg vermindert vanaf 30°C . Bij tropische temperaturen dus ... .
anderzijds staat er dan ook weer dat één van hun vermeerderingsfabrieken zich in Mexico bevindt en ook dat zij wereldwijd hun beestjes leveren.

Toch beter eerst eens bij een gespecialiseerd bedrijf te rade gaan denk ik.
En vooral ook zeer voorzichtig zijn met het invoeren van fauna en flora naar plaatsen waar ze niet voor komen. Zo zijn onze bijen in contact gekomen met de varroamijt die oorspronkelijk alleen in Azië voor kwam en dat werd een ramp voor onze bijen.
donderdag 16 februari 2012 - 22:22

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon