menu
Tuinadvies
Geef dit een bloemetje 0

Compostwormen

Ga naar meest recente reactie

Fons

Fons

Vorig jaar op een plantenbeurs werden compostwormen aangeboden die ingevoerd waren vanuit Canada (waren groter dan onze wormen), doen die compostwormen het dan zoveel beter in vergelijking met de compostwormen die zich spontaan komen vestigen in onze compostton of hopen.
vrijdag 19 januari 2007 - 20:00
emelia

Emelia

Het gras is altijd groener aan de andere kant van de heuvel (tijdelijk dan toch)
vrijdag 19 januari 2007 - 23:02
jdcoster

Tekst aangepast

Jdcoster

Ssst. Straks verneemt het Vlaams Blok dat hier nog en is het weer van "eigen wormen eerst".
Ik vind dat alles wel een interessant en leerzaam expiriment voor kinderen maar het blijft een beetje prutsen. Er gaat niets boven een komposthoop. Het gemiddelde gezin heeft volgens mij meer GFT-afval dan zo'n wormenbak kan verwerken. En wie werkelijk geen plaats heeft voor, al is het maar een kompostvat, zal ook wel niet ingenomen zijn met of plaats hebben voor een stel wormenbakken.
Ik vind het wat ver gezocht.
Anders alle respect voor mijn medewerkers-kompostmakers, de wormen. Ze hebben (letterlijk) voor mij al bergen verzet.
zaterdag 20 januari 2007 - 13:27
Bowlerke123

Bowlerke123

Hallo,
daar ik in een omgeving woon (industriepark) waar er meer beton is dan iets anders, zou ik wel gediend zijn met wat regenwormen om mijn twee compostvaten te bevolken.
Van waar ze komen heeft voor mij geen belang, als ik ze maar heb, dus als er iemand is weet waar ik die kan bekomen, laat het mij dan weten.
Het kan zijn dat er ook onder de beton zitten maar daar kan ik moeilijk aan
Groetjes
donderdag 15 februari 2007 - 20:11
jdcoster

Jdcoster

En waar ging dat pensioneringsfeest door zei u ???
donderdag 15 februari 2007 - 21:11
Fons

Fons

Bowlerke, indien ge uw composttonnen gewoon op de grond hebt staan zult ge na verloop van tijd een massa compostwormen in uw tonnen krijgen en deze planten zich zeer snel verder.
Indien ge een tuin hebt vang dan tijdens het spitten enkele compostwormen (pieren) en zet deze in uw tonnen ze vermenigvuldigen zich zeer snel, na een paar maanden hebt ge er een massa.
donderdag 15 februari 2007 - 21:25
Fons

Fons

IDCoster, de ingevoerde(grotere) wormen waren wel degelijk bestemd voor compostvaten of hopen ze zouden naar het schijnt beter hun werk doen dan onze inlandse compostwormen niettegenstaande ik met onze inlandse compostwormen ook zeer tevreden ben.
donderdag 15 februari 2007 - 21:33
jdcoster

Jdcoster

Ik was daar pas maar aan het vissen naar de woonplaats van die persoon. Onze leden zijn toch zo zuinig met gegevens over zichzelf maar verwachten dan wel hulp of een zinnig antwoord.
Mocht hij in de buurt wonen dan kan hij er van mij een emmertje krijgen. Ik heb het compostvat van mijn dochter, dat maar niet wou beginnen teren, ook zo geënt en toen lukte dat prima.
Het zou mij ook verwonderen moesten er niet spontaan wormen in dat compostvat verschijnen, tenzij het ook op beton staat natuurlijk. Wanneer ik ergens een vat bij iemand plaats, haal ik er met dat doel zelfs steeds de bodem uit. Die is overbodig.
donderdag 15 februari 2007 - 21:55
compostmeester

Tekst aangepast

Compostmeester

Hier een antwoord van de compostmeester.
De gekochte wormen zijn waarschijnlijk geen echte compostwormen,al lijken ze er sterk op,meestal zijn het wormen waarmee men kan gaan vissen,deze wormen zijn totaal ongeschikt om mee te composteren en zijn vaak ook duur in aankoop,ook regenwormen voldoen niet aan dit criterium.,De wormen die wij bedoelen vind je enkel en alleen maar in de compostsystemen,deze wormen zijn enkel te verkrijgen bij een compostmeester of op een demopark van composteren. Wat die regenwormen betreft kan ik je nog melden dat deze wel in een compostsysteem komen,maar er niet blijven,compostwormen daar in tegen zijn afvalverwerkers,je kan deze herkennen aan het patroon aan de onderzijde van de worm,deze heeft een tekening van een tijger,vandaar de bijnaam tijgerworm.
Ik hoop je hier wat meer advies gegeven te hebben,Meer info over compostwormen?Bezoek dan eens mijn webstek,te bereiken op dit adres:
www.bloggen.be/compostmeester
vrijdag 16 februari 2007 - 09:12
depauws

Depauws

Hello Compostmeester

Kun je een foto van die wormen maken zodat we het onderscheid met een regenworm kunnen zien.
In mijn composthoop zitten roze-rode wormen, ze lijken op regenwormen maar hebben een afplatting aan één zijde, zjin dat de goede?

Silvain
zaterdag 17 februari 2007 - 08:43
compostmeester

Tekst aangepast

Compostmeester

Ik kan onmogelijk een foto plaatsen,dar ik niet over het gespecialiseerd materiaal beschik om een optimale foto te maken,maar ik kan je nog wat bijkomende info geven,als je een worm bekijkt,kun je aan de onderzijde een tekening in de vorm van een tijgerpatroon,heb jij deze ,zit je goed,dan heb je te doen met de compostworm of de tijgerworm,regenwormen komen wel voor in de compostsystemen,maar verdwijnen spoedig,daar dit geen avalverwerkers zijn,maar diepte gravers,deze wormen zijn langer en dikker,compostwormen zijn kleiner en komen enkel voor in de compostsystemen of in de strooisellaag van de bossen,deze wormen eten(of slurpen) dus aval.
De foto hieronder is niet zo duidelijk,meer info vind je op mijn blog:
www.bloggen.be/compostmeester
en op de site van OVAM,hier kan je bij plublicaties-Overzicht Plublicaties-Alle Gedrukte Exemplaren-Brochures-Composteren in een wormenbak,in die brochure staan duidelijke foto's van de compostwormen.
www.ovam.be

Als je nog een vraag moest hebben,stel ze maar gerust,als ik deze kan beantwoorden,zal ik dit met plezier doen.



[afbeelding verwijderd niet-https]

[afbeelding verwijderd niet-https]
zaterdag 17 februari 2007 - 19:43
sugar

Tekst aangepast

Sugar

Mijn compostvat begint langzamerhand volledig vol te zitten met wormen Ben gestart met een ent van een ander compostvak.

Ik strooide de voorbije maanden enkele keren een flinke hoop koffieprut (5 liter) in de bak, dat stimuleert de beestjes om zich loeihard voort te planten.

Ik vraag me alleen af of die beestjes een zomer overleven, als het compostvat zelf enorm opwarmt door het composteren ? Ze zitten dus in een standaard compostvat (zo'n grote ton)
zondag 18 februari 2007 - 22:24
compostmeester

Compostmeester

Sugar,
Met excuses voor mijn zeer laattijdige reactie,wegens uiteenlopende problemen,maar nu mijn antwoord,De beestjes en andere compostdiertjes overleven perfect in de compostsystemen,eens de temperatuur te hoog oploopt,kruipen ze naar dieper gelegen plaatsen,waar het koeler is,hierover moet je echt geen zorgen maken,overigens je bent zeer goed bezig.
donderdag 14 juni 2007 - 18:25
nele18

Nele18

Ik heb redelijk veel GFT afval en de enkele wormen die toevallig kwamen binnenwippen konden het werk niet aan. Daarom kocht ik een compoststarterspakket met tijgerwormen bij de levende tuin (leuke webiste trouwens met zeer veel info)
Ik ben er tevreden over, het composteren gaat toch wel een stuk vlugger en de compost is ook veel luchtiger.
Ik heb alle compost nu in de tuin gebruikt en ben benieuwd of de vele wormen (want amai die kweken beter dan konijnen) die erin zaten hun weg naar mijn hoop terug zullen vinden.

zaterdag 23 juni 2007 - 01:01
Acontinum

Acontinum

een compostvat bestaat niet alleen uit GTF afval want dan verzuurd de boel en krijg je geen compostering maar een vergisting. Niet echt goed neem ik aan. Daarmee werken in lagen dan eens gras dan weer kleine takjes GFT afval weer wat gras en dan komen de wormen vanzelf
dinsdag 3 juli 2007 - 20:04

Voeg een reactie toe

Log in of registreer om dit onderdeel te gebruiken
Terug naar boven icoon